ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΛΑΪΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Για 10η χρονιά στήριγμα για τα παιδιά των εργατικών και λαϊκών οικογενειών

Πάνω από 5.000 μαθητές πέρασαν από τα «θρανία» του λαμβάνοντας ουσιαστική βοήθεια

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει σε λίγες μέρες και, για ακόμη μια φορά, μεγαλώνει η αγωνία των εργατικών, λαϊκών οικογενειών για το πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών τους.

Η λαϊκή οικογένεια αγκομαχά να βγάλει τον μήνα, καθώς το εισόδημα κατατρώνε η ακρίβεια, το υπέρογκο κόστος για την Ενέργεια κ.ά. και ταυτόχρονα η πολιτική όλων των έως και σήμερα κυβερνήσεων και της ΕΕ εντείνει την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο, αφήνει τα σχολεία με κενά σε εκπαιδευτικούς μετρώντας τη μόρφωση των παιδιών ως «κόστος», στοιβάζει 27 μαθητές στα τμήματα, συνολικά βρίσκεται μακριά απ' τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας τους.

Μέσα στη συνολική προσπάθεια στήριξης του λαού, στην Πάτρα, η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ετοιμάζεται να λειτουργήσει και για τη φετινή σχολική χρονιά (10η συνεχόμενη), το «Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης», με τις εγγραφές να έχουν ξεκινήσει για όλα τα επίπεδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Μάλιστα, μέσα στον μήνα, ξεκινούν και τα μαθήματα, τα οποία για τους συμμετέχοντες μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου ήδη ξεκίνησαν, σε συνέχεια των θερινών τμημάτων, μετά από μια μικρή παύση τον Αύγουστο.

Το παιδί στο επίκεντρο!

«Μια δεκαετία πέρασε από τότε που έμπρακτα η δημοτική αρχή της "Λαϊκής Συσπείρωσης" έδωσε τη δυνατότητα σε όσους είχαν ανάγκη να αποκτήσουν τη δυνατότητα για περισσότερη και ουσιαστικότερη γνώση και μόρφωση. Ο απολογισμός μας είναι εντυπωσιακός: Πάνω από 5.000 μαθητές συνολικά και περισσότεροι από 700 εισακτέοι στο πανεπιστήμιο από την πρώτη χρονιά ως σήμερα», σημειώνει η υπεύθυνη του Φροντιστηρίου, Γεωργία Γαλυφοπούλου, υπογραμμίζοντας:

«Οι εκατοντάδες εγγραφές μαθητών στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς μαρτυρά το μέγεθος της ανάγκης για περισσότερη στήριξη στους μαθητές. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερες οικογένειες απευθύνονται σε εμάς για να μπορέσει το παιδί να ανταποκριθεί στις σχολικές του υποχρεώσεις. Το αποτύπωμα της ισοπεδωτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων στην Παιδεία είναι εμφανές και συνεχώς διογκούμενο. Η πείρα μας δείχνει με τον πιο άμεσο τρόπο πως το δημόσιο σχολείο οδηγείται σε απαξίωση. Ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Παιδείας καταπνίγεται από τα υπεράριθμα τμήματα, τις τρομακτικές ελλείψεις καθηγητών και δασκάλων, τις μεταρρυθμίσεις για το σχολείο - επιχείρηση και άλλα. Ολα αυτά συνηγορούν στην απαξίωση της δημόσιας Παιδείας, στα σχολεία πολλαπλών ταχυτήτων και στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής ποιότητας των λαϊκών στρωμάτων».

Απέναντι στις συγκεκριμένες πολιτικές, που ουσιαστικά ωθούν στο να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν (τα εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα κ.ά.), στέκεται η δημοτική αρχή, με την υπεύθυνη του χώρου να δηλώνει: «Με τη δημιουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου φέραμε το παιδί της λαϊκής οικογένειας στο επίκεντρο. Του δίνουμε την ευκαιρία να μορφωθεί πολύπλευρα, να γίνει καλύτερο. Καταφέραμε να γίνουμε αποκούμπι και σημείο αναφοράς για τους μαθητές της πόλης μας. Να γίνουμε αρωγοί στον δύσκολο αγώνα τους να σπουδάσουν και να προσφέρουν στην κοινωνία τη δύναμη και τη γνώση τους. Με τμήματα για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στις περισσότερες περιοχές της πόλης μας αγωνιζόμαστε για πραγματική μόρφωση».

Πρόκληση οι ανάγκες του σήμερα!

Στέκεται στις προκλήσεις της δεκάχρονης πορείας του Φροντιστηρίου, όπως η πανδημία με την απουσία των μαθητών από τις σχολικές τάξεις (όπου το 80% των μαθητών του χώρου δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο) και υπογραμμίζει:

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια άλλη πρόκληση: Αυτή της στέρησης βασικών προϊόντων. Πολλές από τις οικογένειες που συμμετέχουν στη δομή κάτω από την πίεση της ακρίβειας και της ανεργίας στερούνται βασικά είδη. Και εδώ η αντίδραση προκαλεί ρίγος. Απ' άκρη σ' άκρη των γειτονιών της πόλης μας με επίκεντρο το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης ένα κύμα αλληλεγγύης ενώνει τις λαϊκές οικογένειες. Εξάλλου είναι ακριβώς στις προθέσεις μας να μη μένει καμία οικογένεια μόνη της χωρίς βοήθεια. Σκοπός μας είναι, με βασικό άξονα το Φροντιστήριο, να στηρίζουμε όποια οικογένεια χρειάζεται».

Σε αυτήν τη βάση, το Φροντιστήριο διαχρονικά διοργανώνει αλληλεγγύη με μοίρασμα ακόμη και τροφίμων σε οικογένειες (ειδικά σε περιόδους γιορτών), εκδηλώσεις και άλλες δράσεις, ενώ μεγάλη είναι η συνεισφορά των καθηγητών (εν ενεργεία, συνταξιούχων, φοιτητών κ.ά.), που εθελοντικά συμμετέχουν, πραγματοποιώντας μαθήματα.

«Ολοι ανεξαιρέτως, με εντυπωσιακή θέληση, μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Η πλειονότητα είναι νέοι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ή τελειόφοιτοι. Για μας είναι ό,τι καλύτερο και πιο όμορφο έχει να δείξει η κοινωνία μας. Ανθρωποι που χωρίς να έχουν καμία χρηματική ή υλική απολαβή προσφέρουν τον κόπο και τον χρόνο τους για να βοηθήσουν τις γενιές που έρχονται. Για μας αυτοί οι άνθρωποι είναι απαράμιλλα πρότυπα σεβασμού και αγώνα και δίνουν το πιο σημαντικό μάθημα για τη ζωή: Την προσφορά», εξηγεί η Γ. Γαλυφοπούλου.

Φέτος, τα μαθήματα αρχίζουν όπως κάθε χρονιά με τον ίδιο ενθουσιασμό, με προσπάθεια να αξιοποιηθούν σχολεία, απογευματινές ώρες, σε όλες τις συνοικίες της πόλης, από το Ρίο ως το κέντρο και τις γειτονιές. Παράλληλα, απευθύνεται κάλεσμα στήριξης του Φροντιστηρίου, ειδικά σε καθηγητές αφού οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες.

«Συνολικά όλη αυτή η προσπάθεια, με την αξιοσημείωτη χρονική συνέπεια, μας διδάσκει κάτι πολύ σημαντικό. Δείχνει πως όταν το θελήσουμε δεν υπάρχει εμπόδιο που να μπορεί να μας σταματήσει. Το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης είναι η απτή απόδειξη τι μπορούμε να καταφέρουμε αν δουλέψουμε και αγωνιστούμε. Είναι τελικά - και ας γίνει πράξη για κάθε έκφανση της ζωής μας - αυτό που έλεγε ο Μπρεχτ. Το απλό που είναι δύσκολο να γίνει», κατέληξε η υπεύθυνη του χώρου.

Οι αιτήσεις

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε και συνεχίζεται με το εξής πρόγραμμα: Εως 13/9 για τους μαθητές Β' και Γ' Λυκείου. Εως 20/9 γι' αυτούς της Α' τάξης του Λυκείου. Επίσης, έως 27/9 για τους μαθητές Γυμνασίων και Δημοτικών.

Οι αιτήσεις, η «φόρμα» των οποίων έχει ήδη αναρτηθεί στο site του δήμου (https://www.e-patras.gr/el/laiko-frontistirio-0), μπορούν να κατατεθούν ως εξής: 1) Στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, πλατεία Γεωργίου 17Α (3ος όροφος καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 2 μ.μ.). Τηλ. επικοινωνίας: 2610.274.035, 2) Στα γραφεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων και Τοπικών Συμβουλίων του δήμου Πατρέων, 3) Ηλεκτρονικά στο e-mail: fal@patras.gr


ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κινητοποίηση για να μην αποκλειστεί κανένα παιδί από παιδικό σταθμό

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες εργατικά σωματεία και η Ομάδα Γυναικών του δήμου Ηρακλείου Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τους αποκλεισμούς παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου και διεκδικώντας να μη μείνει εκτός κανένα παιδί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των αιτήσεων βρεφών και νηπίων 1 στα 4 παιδιά θα μπει σε δημοτικό παιδικό σταθμό (με voucher ή χωρίς), ενώ οι γονείς βρεφών κάτω των 8 μηνών δεν έχουν καν δικαίωμα να κάνουν αίτηση. Μόνη λύση για όλες αυτές τις οικογένειες είναι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να απευθυνθούν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με τροφεία που φέτος ξεκινούν από τα 380 ευρώ τον μήνα.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χτες στον αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Ηρακλείου παρευρέθηκε ο Δημήτρης Δουλουφάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ηρακλείου και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη στην κινητοποίηση και στο δίκαιο αίτημα να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού.

Η Δέσποινα Δοργιάκη, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ εργατικά σωματεία και η ΟΓΕ για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών μας στην Προσχολική Αγωγή. Ολα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς δημόσιες δομές, χωρίς να χρειάζονται ούτε τροφεία ούτε voucher, αλλά να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος και τους δήμους. Ειδικά τη φετινή χρονιά, που η ακρίβεια έχει γονατίσει τη λαϊκή οικογένεια, δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να δίνουν 300 ευρώ τον μήνα για παιδικό σταθμό των παιδιών τους».

Η Ρένα Σκυβαλάκη, επικεφαλής της Ομάδας Γυναικών Ηρακλείου, κατήγγειλε «τον απαράδεκτο αποκλεισμό δεκάδων παιδιών από την Προσχολική Αγωγή» και τόνισε: «Αυτό που ζητάμε είναι σύγχρονα, καινούργια, ασφαλή κτίρια, νέες δηλαδή δομές έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά. Γιατί και η παιδαγωγική επιστήμη το επιτάσσει, αλλά και οι γονείς στις σημερινές συνθήκες δουλεύουν και οι δύο. Οπότε, εκτός από ανάγκη του παιδιού, αποτελεί και στήριξη στα νέα ζευγάρια».

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΣΟΥΠΟΛΗΣ
Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης (Νέα Ιωνία), ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

Οπως σημειώνει, «το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στην Αλσούπολη επιτελεί έναν πολύ σημαντικό ρόλο, μόρφωσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που μένουν στην Ελλάδα.

Μεταφέρονται στη Νέα Ιωνία με πούλμαν από τον Βόρειο και τον Κεντρικό Τομέα της Αττικής. Πριν λίγες μέρες ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ενημερώθηκαν ότι επειδή έληξε η σύμβαση που υπήρχε με το τουριστικό γραφείο που μετέφερε τα παιδιά, για το ένα δρομολόγιο δεν έχει βρεθεί λύση, ενώ και για το δεύτερο υπάρχουν καθυστερήσεις.

Προσδιορίζουν τη "λύση" του προβλήματος μέσα στον Οκτώβρη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για έναν τουλάχιστον μήνα οι μαθητές δεν έχουν τρόπο μεταφοράς στο σχολείο, με απρόβλεπτες συνέπειες, ακόμα και εγκατάλειψη του σχολείου».

Τα αρμόδια υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, τονίζει το ΚΚΕ. Απαιτεί να δοθεί τώρα λύση στο πρόβλημα των μαθητών του σχολείου και να ξεκινήσει απρόσκοπτα η χρονιά.

Το κείμενο της Ερώτησης υπογράφουν οι βουλευτές Αφροδίτη Κτενά, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Χρήστος Τσοκάνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ