ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΙΝΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Στο επίκεντρο επενδυτικές και άλλες «συνεργασίες» με φόντο εντεινόμενους ανταγωνισμούς

Από τη συνάντηση των Προέδρων Κίνας - Νότιας Αφρικής

Xinhua

Από τη συνάντηση των Προέδρων Κίνας - Νότιας Αφρικής
Από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή πραγματοποιείται στο Πεκίνο η Σύνοδος Κορυφής στο πλαίσιο του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας - Αφρικής (Forum on China - Africa Cooperation - FOCAC), στην οποία συμμετέχουν δεκάδες ηγέτες και αντιπροσωπείες κυβερνήσεων από την Αφρική, όπου τις τελευταίες δεκαετίες οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο του τεράστιου ορυκτού της πλούτου αλλά και την εκμετάλλευση του νεαρού και πολυάριθμου εργατικού της δυναμικού.

Χαρακτηριστικά, κινεζικά κρατικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για το «μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός στην κινεζική πρωτεύουσα μετά την πανδημία», παραθέτοντας στοιχεία για μια σειρά από κινεζικές επενδύσεις καταρχάς στις υποδομές πολλών αφρικανικών χωρών, αλλά και για τη διαχείριση και αξιοποίηση πόρων, όπως το λίθιο, που αποκτούν τεράστια αξία για την ανάπτυξη κλάδων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μονοπωλιακών κολοσσών από κάθε πλευρά του πλανήτη.

Επικαλούμενο στοιχεία κρατικών υπηρεσιών, το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι το εμπόριο μεταξύ Κίνας και αφρικανικών κρατών έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2024 τα 151,8 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), Σου Τζιανπίνγκ, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του Ιούνη η Κίνα μηδένισε δασμούς σε ποσοστό μέχρι και κατά 98% σε προϊόντα από 27 αφρικανικές χώρες. Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο έχει υπογράψει συμφωνίες διμερούς προώθησης επενδύσεων αλλά και συμφωνίες «προστατευτισμού» με 34 αφρικανικές χώρες, ενώ με 21 αφρικανικές χώρες έχουν «κλείσει» συμφωνίες αποφυγής της διπλής φορολογίας.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συνεχίζει σειρά συναντήσεων με ηγέτες, όπως τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο, Σ. Ραμαφόζα, με τον οποίο μάλιστα ανακοίνωσαν την αναβάθμιση της σχέσης των χωρών τους σε «Ολόπλευρη Στρατηγική Συνεργασία στη νέα εποχή». Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές έφτασαν τα 35,1 δισ. ευρώ το 2023, ενώ οι δύο πλευρές επρόκειτο να υπογράψουν νέες συμφωνίες για «την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την εφαρμογή της τεχνικής συνεργασίας».

Μεταξύ άλλων, ο Σι συνάντησε και τον ομόλογό του από τη ΛΔ του Κονγκό, Φέλιξ Τσισεκέντι, εστιάζοντας σε πλευρές διμερούς συνεργασίας για τον χαλκό και τις σπάνιες γαίες, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την «ασφάλεια στην Αφρική», που φυσικά δένονται άρρηκτα με την πορεία επενδυτικών σχεδιασμών.

ΧΙΛΗ
Απόφαση προς τη δικαίωση του αγωνιστή Ντ. Χάντουε

Το Τρίτο Εγγυητικό Δικαστήριο του Σαντιάγο με απόφασή του την Τρίτη άλλαξε το μέτρο της προληπτικής κράτησης για τον Ντανιέλ Χάντουε, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής και πρώην δήμαρχο της Ρεκολέτα, σε κατ' οίκον περιορισμό.

Θυμίζουμε ότι ο κομμουνιστής αγωνιστής είχε κρατηθεί για πάνω από 90 μέρες στη φυλακή χωρίς δίκη, με το έωλο κατηγορητήριο της «δωροδοκίας και της απάτης κατά του Δημοσίου». Βρέθηκε στο στόχαστρο του αστικού κράτους επειδή ως δήμαρχος της Ρεκολέτα προσπάθησε με τα «λαϊκά φαρμακεία» να μειώσει το κόστος της αγοράς φαρμάκου για τα λαϊκά στρώματα, σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική κάλυψη της συνταγογράφησης και ο ασθενής επιβαρύνεται με το 100% του κόστους του φαρμάκου.

Μετά την απόφαση, εξερχόμενος από τη φυλακή ο Ντ. Χάντουε δήλωσε «πολύ χαρούμενος γι' αυτήν την απόφαση, δεν αποδείχθηκε η διάπραξη κάποιου εγκλήματος».

Ο δικηγόρος του, Χουάν Κάρλος Μανρίκες, δήλωσε πως «το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι το δικαστήριο μπόρεσε να δει με τις νέες πληροφορίες που παρέχονται στην υπόθεση πως δεν υπήρχε πιθανότητα ο Χάντουε να εμπλέκεται σε οποιαδήποτε απάτη». Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως αυτοί που κατήγγειλαν τον Ντ. Χάντουε δωροδοκήθηκαν για να το κάνουν. Ο δε Ούγκο Γκουτιέρες, επίσης δικηγόρος του Χάντουε και στέλεχος του ΚΚ Χιλής, σημείωσε ότι «σήμερα οι κατηγορίες της Εισαγγελίας διαλύθηκαν και ερχόμαστε λίγο πιο κοντά στη δικαιοσύνη».

Θυμίζουμε ότι για τη δίωξη του Χάντουε είχε γίνει πρόσφατα παρέμβαση από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του, ενώ σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος σημείωνε: «Η όλη δίωξη αναδεικνύει εκτός των άλλων την ταξική ουσία και τα όρια της αστικής δημοκρατίας, ακόμα κι όταν σε αυτήν κυβερνάνε "αριστερές" συμμαχίες, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και των ΚΚ».

ΛΙΒΥΗ
Διαπραγματεύσεις για τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας

Εμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο «παράλληλες» κυβερνήσεις της Λιβύης, στα ανατολικά και στα δυτικά της χώρας, πραγματοποίησε ξεχωριστά η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), με κεντρικό ζήτημα την πρόσφατη κρίση που προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Τρίπολης, Αμπ. Ντμπεϊμπά, να αλλάξει αυθαίρετα και μονομερώς τον κεντρικό τραπεζίτη, προκαλώντας τα αντίποινα της κυβέρνησης στη Βεγγάζη, η οποία προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας γεωτρήσεων σε πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Σε σχετική ανακοίνωση της αποστολής του ΟΗΕ αναφέρεται ότι οι συναντήσεις έγιναν ξεχωριστά και ότι διεξήχθη «ανοιχτός και τίμιος διάλογος». Επίσης ότι οι αντίπαλες πλευρές δέχτηκαν να υποβληθεί σχέδιο συμφωνίας στους αντίστοιχους αρμόδιους φορείς, ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας αργότερα χτες το βράδυ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Libya Observer», οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συγκρότηση ενός μηχανισμού επίλυσης των διαφορών στο θέμα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ άλλων μέσω της συγκρότησης μιας προσωρινής επιτροπής που θα επιβλέπει τις επιχειρήσεις και τις διαδικασίες λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας. Συμφώνησαν δε για πρώτη φορά σε μια «συγχώνευση» του παλιού και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ