Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Απόφαση προς τη δικαίωση του αγωνιστή Ντ. Χάντουε

Το Τρίτο Εγγυητικό Δικαστήριο του Σαντιάγο με απόφασή του την Τρίτη άλλαξε το μέτρο της προληπτικής κράτησης για τον Ντανιέλ Χάντουε, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής και πρώην δήμαρχο της Ρεκολέτα, σε κατ' οίκον περιορισμό.

Θυμίζουμε ότι ο κομμουνιστής αγωνιστής είχε κρατηθεί για πάνω από 90 μέρες στη φυλακή χωρίς δίκη, με το έωλο κατηγορητήριο της «δωροδοκίας και της απάτης κατά του Δημοσίου». Βρέθηκε στο στόχαστρο του αστικού κράτους επειδή ως δήμαρχος της Ρεκολέτα προσπάθησε με τα «λαϊκά φαρμακεία» να μειώσει το κόστος της αγοράς φαρμάκου για τα λαϊκά στρώματα, σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική κάλυψη της συνταγογράφησης και ο ασθενής επιβαρύνεται με το 100% του κόστους του φαρμάκου.

Μετά την απόφαση, εξερχόμενος από τη φυλακή ο Ντ. Χάντουε δήλωσε «πολύ χαρούμενος γι' αυτήν την απόφαση, δεν αποδείχθηκε η διάπραξη κάποιου εγκλήματος».

Ο δικηγόρος του, Χουάν Κάρλος Μανρίκες, δήλωσε πως «το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι το δικαστήριο μπόρεσε να δει με τις νέες πληροφορίες που παρέχονται στην υπόθεση πως δεν υπήρχε πιθανότητα ο Χάντουε να εμπλέκεται σε οποιαδήποτε απάτη». Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως αυτοί που κατήγγειλαν τον Ντ. Χάντουε δωροδοκήθηκαν για να το κάνουν. Ο δε Ούγκο Γκουτιέρες, επίσης δικηγόρος του Χάντουε και στέλεχος του ΚΚ Χιλής, σημείωσε ότι «σήμερα οι κατηγορίες της Εισαγγελίας διαλύθηκαν και ερχόμαστε λίγο πιο κοντά στη δικαιοσύνη».

Θυμίζουμε ότι για τη δίωξη του Χάντουε είχε γίνει πρόσφατα παρέμβαση από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του, ενώ σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος σημείωνε: «Η όλη δίωξη αναδεικνύει εκτός των άλλων την ταξική ουσία και τα όρια της αστικής δημοκρατίας, ακόμα κι όταν σε αυτήν κυβερνάνε "αριστερές" συμμαχίες, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και των ΚΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ