Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει την «πειρατεία» του προεδρικού αεροσκάφους από τις ΗΠΑ

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (πρωινές ώρες Ελλάδας) η κυβέρνηση της Βενεζουέλας με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Ιβάν Χιλ, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην κατάσχεση του αεροσκάφους που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος της χώρας, από τη Δομινικανή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μονομερών κυρώσεων εναντίον της. Οπως σημειώνει, «η Βενεζουέλα καταγγέλλει στη διεθνή κοινότητα ότι, για άλλη μια φορά, οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε μια επαναλαμβανόμενη εγκληματική πρακτική που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς εκτός από πειρατεία, έχει κατασχέσει παράνομα αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Και συμπληρώνει: «Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την οικονομική και στρατιωτική τους ισχύ για να εκφοβίσουν και να πιέσουν κράτη όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, ώστε να λειτουργήσουν ως συνεργοί στις εγκληματικές πράξεις τους». Αναφέρει ακόμα: «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε οποιαδήποτε νομική ενέργεια για την αποκατάσταση αυτής της ζημίας στο έθνος, καθώς και κάθε άλλης ζημίας που προκαλείται από την εγκληματική πολιτική των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ, το αεροπλάνο μεταφέρθηκε στην πολιτεία της Φλόριντα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ από διάφορα υπουργεία με τη συνδρομή και των δομινικανών αρχών.

Το γεγονός καταδίκασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, που σημείωσε σε ανάρτησή του στο δίκτυο X: «Αυτή η πράξη πειρατείας αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία χρησιμοποιεί ατιμωρησία για να διαπράξει αυτές τις ενέργειες με τη δικαιολογία των αυθαίρετων μονομερών καταναγκαστικών μέτρων».

Ενταλμα σύλληψης κατά του ηγέτη της «φιλοδυτικής» αντιπολίτευσης

Τη Δευτέρα επίσης Πρωτοδικείο της Βενεζουέλας, μετά από παραγγελία του υπουργείου Εσωτερικών, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του υποψηφίου της «φιλοδυτικής» αντιπολίτευσης, Εντμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, που υποστηρίζει ότι αυτός κέρδισε τις εκλογές της 28ης Ιούλη, στις οποίες ανακηρύχθηκε νικητής ο νυν σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο με 52%. Ο Ουρούτια και η λεγόμενη Πλατφόρμα Δημοκρατικής Ενότητας δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα τους αποτελέσματα από το 83% των εκλογικών τμημάτων και υποστηρίζουν ότι επικράτησε με πάνω από 60%. Αυτό θεωρείται από το υπουργείο «διασπορά ψευδών ειδήσεων», «απείθεια», «συνωμοσία» και «δολιοφθορά» που διώκονται και το ίδιο δηλώνει ότι δεν δόθηκαν τα αναλυτικά αποτελέσματα γιατί η Εθνική Εκλογική Επιτροπή δέχθηκε κυβερνοεπίθεση.

Ο 75χρονος Ουρούτια κλήθηκε 3 φορές από την εισαγγελία για εξηγήσεις αλλά δεν προσήλθε και έτσι αναζητείται. Δημόσια έχει να εμφανιστεί από τις 30 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ