ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
Συμμορία

«Συμμορία της μιζέριας»... Ετσι χαρακτήρισε, με το γνωστό προκλητικό και αφ' υψηλού ύφος του, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης όσους διαδήλωσαν προχθές στην Καρδίτσα κατά τη διάρκεια μίας ακόμα «κοπής κορδέλας», αυτήν τη φορά στο «ανακατασκευασμένο» Κέντρο Υγείας Παλαμά, όπου δεν υπάρχει ούτε μικροβιολόγος. Μάλιστα, λες και είναι «πορτιέρης» που «κόβει φάτσες», είδε «μεταφερόμενους του ΠΑΜΕ από τη Λάρισα» και όχι δεκάδες διαδηλωτές της περιοχής. Ποιοι αποτελούν λοιπόν τη «συμμορία», κατά την προπαγάνδα του Γεωργιάδη; Οι κάτοικοι του Βλοχού, που ζουν αγκαλιά με τα ποντίκια. Γιατροί και υγειονομικοί, οι οποίοι καταγγέλλουν τις σοβαρές ελλείψεις που τους ταλαιπωρούν. Οι φτωχοί αγρότες, που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να μαζέψουν τα κομμάτια τους. Οι λαϊκές οικογένειες που ετοιμάζονται για άλλη μια σχολική χρονιά χωρίς εισόδημα, αφού ούτε την πρώτη αρωγή δεν έχουν πάρει. Πάει πολύ λοιπόν όλοι αυτοί που από τη μια μέρα στην άλλη είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται, που παλεύουν να σταθούν όρθιοι απέναντι στο εχθρικό κράτος, το οποίο με τη λογική «κόστους - οφέλους» γεμίζει νάρκες τις ζωές τους, να αποκαλούνται «συμμορία» από την κυβέρνηση. Οι πραγματικές συμμορίες είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που στο όνομα της κερδοφορίας τους πόλεις, χωριά και λαϊκές περιουσίες μένουν ανοχύρωτα. Οσο για τον υπουργό των κλινικαρχών και των φαρμακοβιομηχάνων, απλά επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πόσο εχθρεύεται τον λαό και τις ανάγκες του, ξεπερνώντας κάθε όριο χυδαιολογίας.

Αγωνίες

Μεγάλη αγωνία έχουν εκεί στον «ΣΚΑΪ» για το πώς θα αποκατασταθεί η ...κανονικότητα στο πολιτικό σύστημα, με τη διαμόρφωση εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης. Τόσο που έφτασαν να νοσταλγούν τις ...παλιές καλές μέρες του δικομματισμού! Και τι δεν ακούσαμε προχτές: «Το 2019 - 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να γίνει κόμμα (...) για να παίξει στην εναλλαγή - σε δυσαρεστεί η ΝΔ και ο Μητσοτάκης; Εχεις ένα άλλο αποκούμπι, πας από κείθε! (...) Δεν μπόρεσε να γίνει ΠΑΣΟΚ, εν ολίγοις...» είπε γνωστός δημοσιογράφος - κομφερασιέ της κυβέρνησης και συνέχισε: «Πριν 50 χρόνια (...) που σταθεροποιήσαμε τη δημοκρατία, ήρθε ένα φρούτο μιας εποχής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος (...) έφτιαξε δομές στην Ελλάδα, έκανε μεταρρυθμίσεις, έβαλε όμως και έναν λαϊκισμό, στον οποίο γλίστρησε για μια περίοδο και η ΝΔ». Την ώρα που τα σύννεφα της οικονομικής κρίσης πυκνώνουν στην Ευρώπη και μεγαλώνει ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου, οι «αρρυθμίες» στο πολιτικό σύστημα προκαλούν ανησυχία και πυροδοτούν διεργασίες ώστε να διαμορφωθεί αξιόπιστη για το κεφάλαιο εναλλακτική, που θα παίξει ρόλο αμορτισέρ στη λαϊκή δυσαρέσκεια. Δυναμώνοντας το ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής ο λαός μπορεί να βάλει εμπόδια στα αντιδραστικά τους σχέδια, ψηλώνοντας τον πήχη των διεκδικήσεων για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Εξυγίανση

Μετά από μια δεκαετία χιλιάδων απολύσεων και μεταφοράς της παραγωγής σε πιο συμφέρουσες αγορές, όπως η ασιατική, η αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» συνεχίζει την ...εξυγίανση. Ο γερμανικός κολοσσός, που σε όλες τις αντεργατικές αποφάσεις για μείωση του εργασιακού «κόστους» έχει στο πλευρό του διαχρονικά τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τα επιχειρησιακά σωματεία, τις κυβερνήσεις κ.λπ., εξετάζει τώρα - για πρώτη φορά στην 87χρονη ιστορία του - το κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας «εξοικονόμησης» πολλών δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Συμβούλιο των εργαζομένων, η αυτοκινητοβιομηχανία θεωρεί ότι ένα μεγάλο εργοστάσιο οχημάτων και ένα εργοστάσιο εξαρτημάτων στη Γερμανία είναι ...παρωχημένα. Στο πλαίσιο του προγράμματος «εξυγίανσης» με ορίζοντα το 2026, το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου διαπίστωσε ότι το έλλειμμα 5 δισ. ευρώ δεν είναι εφικτό να καλυφθεί με «ήπια» μέτρα, επειδή «το οικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί εκ νέου και οι νέοι πάροχοι ασκούν πίεση προς την Ευρώπη», ενώ «η Γερμανία υστερεί σημαντικά σε ανταγωνιστικότητα». Ετσι, στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται και ο τερματισμός της «συμφωνίας» με τα συνδικάτα για τη διατήρηση - υποτίθεται - των θέσεων εργασίας μέχρι το 2029. Τέτοιες συμφωνίες όχι μόνο κατοχυρώνουν πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι με τη μικρότερη δυνατή αντίδραση, αλλά είναι και κουρελόχαρτα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, που τις σκίζουν ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στην εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία έχουν ευρύτερη σημασία για τη γερμανική οικονομία και επιβεβαιώνουν ότι τα «σύννεφα» της ύφεσης πυκνώνουν πάνω από την άλλοτε «ατμομηχανή της Ευρώπης».

Χωρίς ντροπή

Είναι να βγαίνεις απ' τα ρούχα σου, ακούγοντας τον υπουργό Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκο να λέει ότι «υπάρχει καταστροφολογία» για το θέμα της ακρίβειας, τη στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν βασικές διατροφικές ανάγκες. Χάνεις όμως εντελώς την ψυχραιμία σου, όταν δηλώνει χωρίς ντροπή ότι «όσο είναι οι αυξήσεις στα τρόφιμα, είναι και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό»... Να είναι αυτό μια κυνική ομολογία της κυβέρνησης ότι οι αυξήσεις - ψίχουλα στους μισθούς εξανεμίστηκαν από την ακρίβεια πριν καν φτάσουν στην τσέπη των εργαζομένων; Μάλλον όχι... Ο Θεοδωρικάκος κουνάει το δάκτυλο στον λαό να μη διαμαρτύρεται για την ακρίβεια, επειδή ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά μερικά ευρώ, τα οποία χάνουν πολλαπλάσια οι εργαζόμενοι από την άλλη τσέπη. Χώρια που το 1/3 των χαμηλόμισθων αναγκάζονται να επιβιώνουν με μισθούς 400 και 500 ευρώ, που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις ανατιμήσεις στο ...λάδι! Είναι μάλιστα τόσο προκλητικοί, που δεν διστάζουν να πουν πως «όλοι μαζί ως καταναλωτές πρέπει να βάλουμε πλάτη επιλέγοντας αυτό που μας συμφέρει: Το φτηνότερο και το καλύτερο». Λες και φταίνε τα λαϊκά νοικοκυριά για την ακρίβεια και όχι η κυβέρνηση, που ταΐζει με την πολιτική της την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1768 Γεννιέται ο Γάλλος φιλέλληνας συγγραφέας και πολιτικός Ρενέ Ντε Σατομπριάν (Σατωβριάνδος).

1824 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης και οργανίστας Αντον Μπρούκνερ.

1882 Με το πάτημα ενός κουμπιού ο Τόμας Εντισον ηλεκτροφωτίζει μια ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.

1905 Γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Μαίρη Ρενό.

1907 Πεθαίνει ο Νορβηγός συνθέτης και πιανίστας Εντβαρντ Γκριγκ.

1936 Στην Ισπανία σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλιστή Φρανθίσκο Λάργο Καμπαγιέρο στην οποία λαμβάνουν μέρος όλα τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου, μεταξύ αυτών και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας.

1944 Ολοκληρώνεται η απελευθέρωση του νομού Εβρου από τον ΕΛΑΣ.

1951 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Ενιαίας Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (ΕΔΝΕ - Νεολαία της ΕΔΑ), «Φρουροί της Ειρήνης».

1953 Η ΚΕ του ΚΚΣΕ εκλέγει τον Νικίτα Σεργκέεβιτς Χρουστσόφ Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ.

1962 Ο Κένεντι κλιμακώνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στην ΕΣΣΔ και στην Κούβα, τονίζοντας σε διάγγελμά του ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της σοβιετικής «απειλής» στο δυτικό ημισφαίριο. Τον επόμενο μήνα θα ξεσπάσει η «κρίση των πυραύλων».

1970 Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκεντρώνει το 36,63% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Χιλής και με την υποστήριξη του υποψηφίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Ραντομίρο Τόμιτς (που ήρθε τρίτος με 28,09%), στο Κογκρέσο αναδεικνύεται σε Πρόεδρο της Χιλής.

1970 Γυάλινη οπτική ίνα, λεπτή σαν τρίχα και ικανή να επιτρέπει τη διέλευση 1.000 διαύλων τηλεόρασης με τη χρήση ακτίνων λέιζερ, ανακοινώνουν ότι κατασκεύασαν Ιάπωνες επιστήμονες.

1986 Βίαιες φυλετικές συγκρούσεις ξεσπούν για μια ακόμα φορά στο Σοβέτο, τη μεγαλύτερη τενεκεδούπολη των μαύρων έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, με αφορμή την απαγόρευση, από το ρατσιστικό καθεστώς, της κηδείας 20 μαύρων που είχαν σκοτωθεί από την αστυνομία μια βδομάδα πριν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ