ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ
Οι ζωές μας δεν είναι κόστος!

Συλλαλητήριο αύριο από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων, στις 7 μ.μ. στον Αγιο Νικόλαο Βόλου

Η πρόσφατη απαράδεκτη κατάσταση με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια από την Κάρλα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας

RIZOSPASTIS

Η πρόσφατη απαράδεκτη κατάσταση με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια από την Κάρλα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη φονική κακοκαιρία «Daniel» που ξεκίνησε να πλήττει την περιοχή της Μαγνησίας από το βράδυ της 4ης Σεπτέμβρη και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη τη Θεσσαλία.

Κυβέρνηση και τοπικές αρχές, συνολικά ο κρατικός μηχανισμός, εκείνες τις μέρες για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν επιλεκτικά ανίκανοι να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία του λαού. Η ανυπαρξία μέσων, κονδυλίων και ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα μόνο στον νομό Μαγνησίας να χαθούν 4 ανθρώπινες ζωές, σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες, χωράφια και υποδομές να βουλιάξουν μέσα στη λάσπη και κάτω από τα νερά για μέρες, και χιλιάδες οικογένειες να μείνουν για μέρες χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό.

Εναν χρόνο μετά οι πλημμυροπαθείς του Βόλου με τσακισμένο εισόδημα παλεύουν για την επιβίωσή τους, έχοντας απέναντί τους το κράτος που αφού τους έπνιξε, τώρα δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η πλήρης και δίκαιη αποζημίωσή τους, η αποκατάσταση ζημιών και η θωράκιση της περιοχής μπροστά στον χειμώνα, η προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, με σύνθημα «Το έγκλημα στον Παγασητικό ξεχείλισε το ποτήρι - Δώστε λύση τώρα! Οι ζωές μας δεν είναι κόστος!», η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας οργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στον Αγιο Νικόλαο Βόλου.

Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν εργατικά σωματεία, επιτροπές πλημμυροπαθών, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς, που στις ανακοινώσεις τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής: «Ενώνουμε τις φωνές μας! Οι πλημμυροπαθείς του Βόλου και του κάμπου. Οι αγρότες και οι επαγγελματίες του Πηλίου. Οι εργαζόμενοι και όλες οι οικογένειες της περιοχής μας. Ενώνουμε τις φωνές μας σε μια διαμαρτυρία: Για τη σωτηρία του Παγασητικού και του φυσικού περιβάλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας! Για να σταματήσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις στους πληγέντες! Για να φτιαχτούν η κατεστραμμένη οδοποιία στη Μαγνησία, οι δρόμοι, οι γέφυρες. Για να μπορούμε να πηγαίνουμε στα χωριά μας, στα χωράφια μας και στις παραλίες μας! Για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης κάθε γωνιάς της Μαγνησίας, ώστε να σταματήσουμε να ζούμε με τον φόβο της επόμενης καταιγίδας!

Εναν χρόνο χορτάσαμε υποσχέσεις και ανακοινώσεις! Ηρθε πάλι ο Σεπτέμβρης και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η τραγική κατάσταση στον Παγασητικό τις τελευταίες μέρες αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου στην αδιαφορία και την εγκατάλειψη! Κανένας δεν δίνει συνολική λύση για την Κάρλα, την αποστράγγισή της και κυρίως εγγυήσεις ότι δεν θα ξαναδούμε τα σπίτια και τα χωράφια μας κάτω από μια λίμνη! Ο οδικός άξονας για το ανατολικό Πήλιο είναι ακόμα με τα μπαζώματα των πρώτων ημερών. Στην πρόσφατη βροχή, τμήματα του δρόμου υποχώρησαν ακόμα και στην Ιωλκού. Ο κίνδυνος για την ασφάλεια είναι τεράστιος. Η αγροτική οδοποιία παραμένει κατεστραμμένη. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στα χωράφια μας και στην παραγωγή μας! Η γέφυρα στον Ξηριά παραμένει επικίνδυνη και περιμένει την πρώτη δυνατή νεροποντή να ξαναβουλιάξει τις γύρω γειτονιές. Στον κυκλικό κόμβο στον ΟΣΕ και στο Παλιό Λιμεναρχείο συνεχίζουν να μαζεύονται όλα τα απόνερα του Βόλου σε κάθε βροχή.

Δώστε λύση τώρα! Οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Ετσι όμως αντιμετωπίζονται από το κράτος. Δεν μας πείθουν! Γύρω μας να γίνεται χορός δισεκατομμυρίων και να μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν άμεσες αποκαταστάσεις! Την ίδια ώρα που ματώνουμε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια για να επιδοτούνται και να κερδίζουν οι μεγάλοι όμιλοι. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί! Εναν χρόνο μετά, δεν είναι ούτε περασμένα ούτε ξεχασμένα! Είμαστε εδώ και θα δυναμώσουμε τον αγώνα!».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός και πάλι απροστάτευτος από τη δασοκτόνα πολιτική

«Βαρύ κόστος πληρώνει ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για ακόμα μια χρονιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές ελέω της εμπρηστικής πολιτικής της κυβέρνησης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ με αφορμή την πολυήμερη φωτιά στο Παγγαίο Ορος, παρά την τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντικών οργανώσεων και των κατοίκων της περιοχής.

«Για μια ακόμα χρονιά βρισκόμαστε απροστάτευτοι, αφού εκτός από το Παγγαίο μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και στη Δράμα, στο Φαλακρό με 11.000 στρέμματα καμένα, στο Ορβηλο Ορος στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα που έκαιγε για 29 μέρες (...).

Για την κυβέρνηση "το πάθημα δεν γίνεται μάθημα"! Από τις πυρκαγιές στη Θάσο, στη Δαδιά του Εβρου και την πολυήμερη φωτιά στο Παπίκιο Ορος το 2022 μέχρι τις πυρκαγιές σε Νέστο Καβάλας και Ροδόπη, αλλά και την ανυπολόγιστη καταστροφή στον Εβρο πέρυσι, βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που ακολουθούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά. Την πολιτική που λογαριάζει την πολιτική προστασία ως κόστος!

Οι καταστροφές των τελευταίων μόνο χρόνων, με πάνω από 1 εκατομμύριο καμένα στρέμματα δασικής έκτασης στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, αποτελούν πραγματικό οικολογικό "Αρμαγεδδώνα" που απειλεί την υγεία των κατοίκων και την προστασία από άλλες φυσικές καταστροφές, όπως οι επικείμενες πλημμύρες του φθινοπώρου από τις βροχοπτώσεις που είναι μπροστά μας. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τον σχεδιασμό που υλοποιείται στον Εβρο μετά την περσινή "μεγαλύτερη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος", την αποσπασματικότητα των ελάχιστων και ανεπαρκών παρεμβάσεων αποκατάστασης, τις αποζημιώσεις - ψίχουλα στους πληγέντες, τα ακαθάριστα έως και σήμερα ρέματα, τα αντιπλημμυρικά έργα που ...τώρα δημοπρατούνται. Αλλωστε οι προθέσεις της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης έχουν γίνει ξεκάθαρες από το master plan για τον Εβρο, που θα μπορούσε ως εναλλακτικό τίτλο να είχε "μπίζνες στα καμένα", αφού βασίζεται στα σχέδια που κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι εδώ και χρόνια και δεν αφορούν τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς για τον λαό».

Αφού η ανακοίνωση κάνει αναφορά στη δασοκτόνα πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, με την υποστελέχωση των αρμόδιων Δασικών Υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, την υποχρηματοδότηση, την ανυπαρξία πρόληψης κάθε φυσικού και άλλου κινδύνου, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Θύματα αυτής της πολιτικής είναι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη δασοπυρόσβεση, που μόλις πριν λίγες μέρες θρήνησαν 50χρονο εποχικό πυροσβέστη στη Θάσο, ο οποίος, έχοντας στην πλάτη του 24ωρη υπηρεσία και με μόλις 2,5 ώρες ανάπαυση, κλήθηκε να συνεχίσει για άλλες 12 ώρες, με αποτέλεσμα να πέσει θύμα θανατηφόρου τροχαίου!».

Και καταλήγει: «Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης μπορεί να μετατρέψει σε πολιτικά συμπεράσματα την πικρή πείρα που αποκομίζει κάθε χρόνο από την αβάσταχτη βαρβαρότητα που βιώνει.

Μπορεί να βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, με διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα, διεκδικώντας σήμερα μέτρα αποκατάστασης και προστασίας από τις πυρκαγιές, μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης μπροστά στον δύσκολο χειμώνα. Σε αυτόν τον αγώνα τα μέλη και οι φίλοι/ες του ΚΚΕ καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις, ταυτόχρονα με τη συμβολή μας στα διάφορα μέτωπα την ώρα της καταστροφής».

Αποζημιώσεις πολύ μακριά από τις ανάγκες

Την ώρα που οι αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση, καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι σπίτια που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές βγαίνουν «πράσινα», ενώ οι αποζημιώσεις - ψίχουλα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος επισκευών, αφού οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν εκτοξευτεί, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα με ...γαλαντομία ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 11/8 σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής. Ειδικότερα, πιστώθηκαν 542.781,51 ευρώ σε 121 δικαιούχους (114 κατοικίες και 7 επιχειρήσεις) με τη μορφή πρώτης αρωγής, μετά την υποβολή των πρώτων αιτήσεων.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση ακολουθεί την προκλητική γραμμή για τους «λίγους που υπέστησαν ζημιές» την ώρα που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες και αυτοκίνητα, δημόσιες υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι αναψυχής, ενώ οι συνέπειες από την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμισή του αφορούν ολόκληρο τον λαό της περιοχής και όχι λίγους.

Οι πυρόπληκτοι διεκδικούν να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές σε περιουσίες και αγροτικές καλλιέργειες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ζητούν επίσης να διασφαλίσει η κυβέρνηση τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, να υπάρξει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των υποδομών και να προστατευτεί η υγεία του πληθυσμού.

Η πρώτη αρωγή για τα επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») κτίρια ή τα προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») είναι μέχρι 10.000 ευρώ και μέχρι 5.000 ευρώ αντίστοιχα, και για επιχειρήσεις από 2.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ, που συμψηφίζονται με το ποσό της τελικής στεγαστικής συνδρομής, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με σχετική απόφαση οριοθέτησης και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, μετά την υποβολή του σχετικού φακέλου. Για να ξαναφτιαχτούν τα σπίτια βέβαια προβλέπεται και καταφυγή σε τραπεζικό λογαριασμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για τα λαϊκά νοικοκυριά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ