Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποζημιώσεις πολύ μακριά από τις ανάγκες

Την ώρα που οι αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση, καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι σπίτια που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές βγαίνουν «πράσινα», ενώ οι αποζημιώσεις - ψίχουλα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος επισκευών, αφού οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν εκτοξευτεί, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα με ...γαλαντομία ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 11/8 σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής. Ειδικότερα, πιστώθηκαν 542.781,51 ευρώ σε 121 δικαιούχους (114 κατοικίες και 7 επιχειρήσεις) με τη μορφή πρώτης αρωγής, μετά την υποβολή των πρώτων αιτήσεων.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση ακολουθεί την προκλητική γραμμή για τους «λίγους που υπέστησαν ζημιές» την ώρα που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες και αυτοκίνητα, δημόσιες υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι αναψυχής, ενώ οι συνέπειες από την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμισή του αφορούν ολόκληρο τον λαό της περιοχής και όχι λίγους.

Οι πυρόπληκτοι διεκδικούν να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές σε περιουσίες και αγροτικές καλλιέργειες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ζητούν επίσης να διασφαλίσει η κυβέρνηση τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, να υπάρξει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των υποδομών και να προστατευτεί η υγεία του πληθυσμού.

Η πρώτη αρωγή για τα επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») κτίρια ή τα προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») είναι μέχρι 10.000 ευρώ και μέχρι 5.000 ευρώ αντίστοιχα, και για επιχειρήσεις από 2.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ, που συμψηφίζονται με το ποσό της τελικής στεγαστικής συνδρομής, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με σχετική απόφαση οριοθέτησης και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, μετά την υποβολή του σχετικού φακέλου. Για να ξαναφτιαχτούν τα σπίτια βέβαια προβλέπεται και καταφυγή σε τραπεζικό λογαριασμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για τα λαϊκά νοικοκυριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ