ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης

Η Σερβία παραμένει «σύμμαχος της Ρωσίας» δήλωσε στον Πούτιν

Από τη συνάντηση Πούτιν - Βουλίν

Sputnik

Από τη συνάντηση Πούτιν - Βουλίν
Η Σερβία «δεν είναι μόνο στρατηγικός εταίρος» της Ρωσίας, είναι «σύμμαχός της», είπε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βουλίν, χτες, στον Ρώσο Πρόεδρο, τον οποίο συνάντησε στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ (EEF) που γίνεται στο νησί Ρούσκι στην ανατολική Ρωσία.

«Αυτό εξηγεί γιατί η πίεση προς εμάς από τη Δύση είναι τεράστια», σημείωσε ο Βουλίν, ο οποίος πρόσθεσε ακόμα ότι «η Σερβία, με επικεφαλής τον (σημερινό Πρόεδρο) Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα επιβάλει ποτέ κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δεν θα αφήσει ποτέ το έδαφός της να χρησιμοποιηθεί για αντιρωσικές επιχειρήσεις. Η Σερβία δεν έγινε και δεν θα γίνει μέρος της αντιρωσικής υστερίας». Κατέληξε δε μεταξύ άλλων ότι και το υπό εξέλιξη επενδυτικό Φόρουμ «δείχνει πόσο ανόητο είναι να προσπαθείς να απομονώσεις τη Ρωσία». Επίσης σημείωσε με έμφαση: «Είμαστε απείρως ευγνώμονες σε εσάς και τον ρωσικό λαό για τη βοήθειά σας στη διατήρηση της εδαφικής μας ακεραιότητας και κυριαρχίας».

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε - σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR TASS - ότι θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση στη Σερβία για να πάρει μέρος στη Σύνοδο των BRICS που η Μόσχα θα φιλοξενήσει τον Οκτώβρη.

Η επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ευχήθηκε στον Βουλίν επιτυχία και χρησιμότητα στη σερβική επιχειρηματική αποστολή που συμμετέχει στο Φόρουμ, «ιδιαίτερα όσον αφορά τη διεξαγωγή προσεκτικής αναθεώρησης και αξιολόγησης των ευκαιριών συνεργασίας με την Απω Ανατολή της Ρωσίας, μια τεράστια περιοχή που έχει τεράστιες δυνατότητες και υποσχέσεις».

Χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «βαθιά ριζωμένες», συμπληρώνοντας πάντως ότι «όσον αφορά τους εμπορικούς και οικονομικούς μας δεσμούς, το εμπόριο μειώνεται, αν και ελαφρά».

Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι «ίσως είναι καιρός να διεξαχθεί μια διακυβερνητική συνεδρίαση της επιτροπής (σ.σ. που οι δύο πλευρές έχουν συγκροτήσει για τις οικονομικές τους σχέσεις) για να επανεξεταστούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε σε αυτό το θέμα και να τα άρει».

Την ίδια στιγμή έσπευσε να επισημάνει ότι «έχουμε τόσο πολλές ενδιαφέρουσες οδούς συνεργασίας στον τομέα της μεταποίησης, των μεταφορών και της βιομηχανικής συνεργασίας. Οπως γνωρίζετε, η Ρωσία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον εφοδιασμό της Σερβίας με ενεργειακούς πόρους, πράττοντάς το αποτελεσματικά και σε υψηλό επίπεδο, πάντα έγκαιρα και με ευνοϊκούς όρους για τη Σερβία». Υπενθύμισε ότι τον Μάρτη του 2025 λήγουν οι συμφωνίες για την προμήθεια της Σερβίας με ρωσικό αέριο (σε προνομιακές σχετικά τιμές που είχε εξασφαλίσει το Βελιγράδι) και με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού «Δύσης» - Ρωσίας για τη γεωπολιτική επιρροή στα Βαλκάνια υπογράμμισε: «Ανυπομονούμε να ακούσουμε την εκτίμησή σας για το τι συμβαίνει στην περιοχή σας από την άποψη της ασφάλειας και από την άποψη της εκπλήρωσης των υφιστάμενων διεθνών συμφωνιών, ιδιαίτερα της Συμφωνίας του Ντέιτον», αναφερόμενος στη συμφωνία που αξιοποιήθηκε για το ξαναμοίρασμα των Βαλκανίων και από την οποία ξεπήδησε ακόμα ένα - από τη σύστασή του - «ετοιμόρροπο» κράτος, αυτό της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (Β-Ε).

Θυμίζουμε ότι ειδικά την τελευταία διετία οι φωνές περί διάσπασης της Β-Ε και επίσημης απόσχισης της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες που συναποτελούν το ενιαίο κράτος της Β-Ε όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι) πληθαίνουν, στο φόντο παλιών και νέων σχεδιασμών και για επαναχάραξη συνόρων στην περιοχή μας.

Ο Βουλίν βρίσκεται στη Ρωσία λίγα 24ωρα μετά την αγορά γαλλικών πολεμικών αεροπλάνων «Rafale» που έκλεισαν Παρίσι - Βελιγράδι (κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μακρόν στη Σερβία). Για την αγορά των «Rafale» ο Βουλίν δήλωσε ότι «έγινε για στρατιωτικούς λόγους» και «δεν θα έχει σε καμιά περίπτωση αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και τη Ρωσική Ομοσπονδία».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εφταιγαν όλοι οι αρμόδιοι για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Γκρένφελ

Εκθεση - βόμβα μετά από έρευνες περίπου 7 ετών δημοσιοποίησε χτες στο Λονδίνο η αρμόδια επιτροπή ειδικών με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή σερ Μάρτιν Μουρ Μπρικ, σχετικά με τους υπεύθυνους για την εφιαλτική πυρκαγιά στην 24ώροφη πολυκατοικία Γκρένφελ στις 14 Ιούνη του 2017 που οδήγησε στον θάνατο 72 ανθρώπους.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, όλοι οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν λειτουργούσαν σωστά οι προβλεπόμενες διαδικασίες και κανονισμοί ασφαλείας. Ευθύνες επιρρίπτονται σε όλους: Στις βρετανικές κυβερνήσεις επί σειρά ετών, στις δημοτικές αρχές του δήμου Κέσιγκτον - Τσέλσι, στην κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που δεν μπόρεσε να καταλήξει εγκαίρως σε μια σωστή στρατηγική για τη διάσωση των δεκάδων ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί ενώ λαμπάδιαζε το πολυώροφο κτίριο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την κατασκευαστική εταιρεία και την αρμόδια δημοτική αρχή που της έδωσε άδεια οικοδόμησης του κτιρίου, το οποίο είχε επενδυθεί με εύφλεκτα και ακατάλληλα υλικά που οδήγησαν στον θάνατο τους 72 ενοίκους, τονίζεται πως και οι δύο πλευρές λειτούργησαν με απληστία και ανειλικρίνεια ακόμη και όταν τους ζητήθηκαν εξηγήσεις κατά τη διενέργεια της έρευνας.

Δεν έγιναν διώξεις εδώ και 7 χρόνια!

Από το 2017 ως σήμερα, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, 58 άτομα και 19 εταιρείες και οργανισμοί τελούν υπό... έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό πως ως σήμερα διώξεις για ανθρωποκτονία, απάτη κ.λπ., δεν έχουν ακόμη ασκηθεί, όπως λέγεται... λόγω της «περιπλοκότητας» της υπόθεσης και της ανάγκης να ληφθεί υπόψη η έκθεση της επιτροπής έρευνας που έκανε 7 χρόνια να συνταχθεί.

«Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι φαντάζομαι τον αντίκτυπο μιας τόσο μακράς αστυνομικής έρευνας για τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών και για τους επιζώντες, όμως έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε την έρευνά μας σωστά», δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός επίτροπος Στιούαρτ Κάντι.

Η πολυσέλιδη έκθεση για τις αιτίες της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο κτίριο Γκρένφελ προκάλεσε την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έσπευσε χτες να ζητήσει συγχωροχάρτι μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Στάρμερ διαβεβαίωσε επίσης πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοια τραγωδία.

Η έκθεση συντάχτηκε μετά από 1.600 έγγραφες καταθέσεις και 300 δημόσιες ακροάσεις αρμόδιων φορέων.

Πυρκαγιά σε πολυκατοικία στο Λονδίνο ανήμερα δημοσιοποίησης της έκθεσης...

Ωστόσο, μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την τραγωδία του 2017 στο κτίριο Γκρένφελ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει μια πυρκαγιά σε μια πολυώροφη πολυκατοικία στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Οπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον δύο διαμερίσματα λαμπάδιασαν και έσπευσαν επιτόπου 10 πυροσβεστικά οχήματα για την κατάσβεση της φωτιάς.

«Δέκα οχήματα και περίπου 70 πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μια πυρκαγιά σε πολυκατοικία της οδού Ρόζενταλ, στο Κάτφορντ. Δύο διαμερίσματα στον 9ο και τον 10ο όροφο του κτιρίου φλέγονται», ανέφερε η Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου, με νεότερη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι έθεσε υπό έλεγχο την πυρκαγιά στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Πάντως, τα αίτια της πυρκαγιάς παρέμεναν άγνωστα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι τουρκικές αστυνομικές αρχές συνέλαβαν έναν Κοσοβάρο που φέρεται να προχώρησε σε πληρωμές για λογαριασμό των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Αναντολού», σύμφωνα με στοιχεία των Υπηρεσιών Πληροφοριών (MIT) οι μεταφορές χρημάτων που έγιναν φέρεται να προήλθαν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και το Κόσοβο και να χρησιμοποιήθηκαν σε αμοιβές για φωτογραφίες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και για «ψυχολογικές επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστίνιων πολιτικών».

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια απόπειρας απόδρασης, υπό ασαφείς συνθήκες, στη φυλακή Μακαλά που είναι η μεγαλύτερη της ΛΔ Κονγκό και της Κεντρικής Αφρικής.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης, του πρωθυπουργού Α. Ντμπεϊμπά, και το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο ανακοίνωσαν χτες ότι ζήτησαν πενθήμερη παράταση για να καταλήξουν σε πρόταση για τη συγκρότηση ενός μηχανισμού που θα εξασφαλίζει τη διαφανή λειτουργία και επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας Λιβύης σε συνεννόηση με την παράλληλη κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, του πρωθυπουργού Οσάμα Χάμαντ. Αυτό είχαν συμφωνήσει οι δύο παράλληλες κυβερνήσεις κατά τη συνάντηση που είχαν στην αρχή της βδομάδας με τη μεσολάβηση της αποστολής του ΟΗΕ, UNSMIL.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Πυροβολισμοί σημειώθηκαν χτες το πρωί σε σχολείο της Σουηδίας κοντά στην πρωτεύουσα, Στοκχόλμη. Βάσει των πρώτων πληροφοριών, ένας έφηβος τραυματίστηκε από τα πυρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Ενα άτομο έχει συλληφθεί για το περιστατικό, το οποίο περιγράφεται από την τοπική αστυνομία ως απόπειρα δολοφονίας, κι ενώ η εγκληματικότητα μεταξύ ανηλίκων που συμμετέχουν σε συμμορίες έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

NTAKA.-- Πάνω από 70 είναι οι νεκροί από πλημμύρες που πλήττουν το Μπανγκλαντές τις τελευταίες μέρες, ενώ εκατομμύρια είναι οι εγκλωβισμένοι σε πληγείσες περιοχές και μεγαλώνει η ανησυχία για ξέσπασμα υδατογενών επιδημιών. Υπολογίζεται ότι πάνω από 580.000 οικογένειες παραμένουν αποκομμένες σε 11 περιοχές, ενώ σχεδόν 5.000 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία μόνο το τελευταίο 24ωρο με διάρροια, δερματική μόλυνση και δαγκώματα από φίδια.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Δεκάδες επαύλεις και κατοικίες πλουσίων έμειναν «κρεμασμένες» στην άκρη γκρεμού με θέα τον Ειρηνικό Ωκεανό μετά από κατολισθήσεις το βράδυ της Δευτέρας στην κομητεία Ράντσο Πάλος Βέρδες του Λος Αντζελες, με αποτέλεσμα οι εταιρείες ηλεκτρισμού να τους κόψουν το ρεύμα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο πυρκαγιάς λόγω ασταθούς εδάφους. Οι κατολισθήσεις είναι φαινόμενο που κατά τις τοπικές αρχές επιδεινώνεται εδώ και αρκετούς μήνες. Ωστόσο, οι κάτοικοι περίπου 140 πολυτελών κατοικιών αρνούνται να εγκαταλείψουν τα κτίρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ