Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εφταιγαν όλοι οι αρμόδιοι για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Γκρένφελ

Εκθεση - βόμβα μετά από έρευνες περίπου 7 ετών δημοσιοποίησε χτες στο Λονδίνο η αρμόδια επιτροπή ειδικών με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή σερ Μάρτιν Μουρ Μπρικ, σχετικά με τους υπεύθυνους για την εφιαλτική πυρκαγιά στην 24ώροφη πολυκατοικία Γκρένφελ στις 14 Ιούνη του 2017 που οδήγησε στον θάνατο 72 ανθρώπους.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, όλοι οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν λειτουργούσαν σωστά οι προβλεπόμενες διαδικασίες και κανονισμοί ασφαλείας. Ευθύνες επιρρίπτονται σε όλους: Στις βρετανικές κυβερνήσεις επί σειρά ετών, στις δημοτικές αρχές του δήμου Κέσιγκτον - Τσέλσι, στην κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που δεν μπόρεσε να καταλήξει εγκαίρως σε μια σωστή στρατηγική για τη διάσωση των δεκάδων ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί ενώ λαμπάδιαζε το πολυώροφο κτίριο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την κατασκευαστική εταιρεία και την αρμόδια δημοτική αρχή που της έδωσε άδεια οικοδόμησης του κτιρίου, το οποίο είχε επενδυθεί με εύφλεκτα και ακατάλληλα υλικά που οδήγησαν στον θάνατο τους 72 ενοίκους, τονίζεται πως και οι δύο πλευρές λειτούργησαν με απληστία και ανειλικρίνεια ακόμη και όταν τους ζητήθηκαν εξηγήσεις κατά τη διενέργεια της έρευνας.

Δεν έγιναν διώξεις εδώ και 7 χρόνια!

Από το 2017 ως σήμερα, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, 58 άτομα και 19 εταιρείες και οργανισμοί τελούν υπό... έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό πως ως σήμερα διώξεις για ανθρωποκτονία, απάτη κ.λπ., δεν έχουν ακόμη ασκηθεί, όπως λέγεται... λόγω της «περιπλοκότητας» της υπόθεσης και της ανάγκης να ληφθεί υπόψη η έκθεση της επιτροπής έρευνας που έκανε 7 χρόνια να συνταχθεί.

«Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι φαντάζομαι τον αντίκτυπο μιας τόσο μακράς αστυνομικής έρευνας για τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών και για τους επιζώντες, όμως έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε την έρευνά μας σωστά», δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός επίτροπος Στιούαρτ Κάντι.

Η πολυσέλιδη έκθεση για τις αιτίες της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο κτίριο Γκρένφελ προκάλεσε την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έσπευσε χτες να ζητήσει συγχωροχάρτι μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Στάρμερ διαβεβαίωσε επίσης πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοια τραγωδία.

Η έκθεση συντάχτηκε μετά από 1.600 έγγραφες καταθέσεις και 300 δημόσιες ακροάσεις αρμόδιων φορέων.

Πυρκαγιά σε πολυκατοικία στο Λονδίνο ανήμερα δημοσιοποίησης της έκθεσης...

Ωστόσο, μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την τραγωδία του 2017 στο κτίριο Γκρένφελ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει μια πυρκαγιά σε μια πολυώροφη πολυκατοικία στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Οπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον δύο διαμερίσματα λαμπάδιασαν και έσπευσαν επιτόπου 10 πυροσβεστικά οχήματα για την κατάσβεση της φωτιάς.

«Δέκα οχήματα και περίπου 70 πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μια πυρκαγιά σε πολυκατοικία της οδού Ρόζενταλ, στο Κάτφορντ. Δύο διαμερίσματα στον 9ο και τον 10ο όροφο του κτιρίου φλέγονται», ανέφερε η Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου, με νεότερη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι έθεσε υπό έλεγχο την πυρκαγιά στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Πάντως, τα αίτια της πυρκαγιάς παρέμεναν άγνωστα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ