Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ»
Νέα διαμαρτυρία κατά της σφαγής, με την έναρξη των μαθημάτων

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού...

Copyright 2024 The Associated

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού...
Αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταγγελίας της στήριξης του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου από τις ΗΠΑ, φοιτητές του αμερικανικού πανεπιστημίου «Κολούμπια» προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, ανήμερα της έναρξης των φετινών μαθημάτων.

Με συνθήματα όπως «Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε!», φοιτητές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στην είσοδο του Πανεπιστημίου, στη συμβολή των οδών 116 και Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις που άνθισαν στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη, κόντρα στο όργιο καταστολής που εξαπέλυσαν εναντίον τους η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι τοπικές αρχές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Με τη νέα διαμαρτυρία τους την πρώτη μέρα των μαθημάτων κάλεσαν σπουδαστές, εργαζόμενους και διδάσκοντες στο πανεπιστήμιο να καταγγείλουν δυναμικά τη συνεργασία που η διοίκηση του «Κολούμπια» συνεχίζει με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Πανεπιστημίου, «Columbia Spectator» η κινητοποίηση άρχισε το πρωί μετά τις 9 και διήρκεσε μέχρι αργά το μεσημέρι, ενώ σε φυλλάδια που μοίραζαν οι διαδηλωτές καλούσαν σε «πλήρη αποεπένδυση» του Πανεπιστημίου από εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι «καθώς εμείς προετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε ένα νέο εξάμηνο, οι φοιτητές της Γάζας δεν έχουν πλέον πανεπιστήμια στα οποία μπορούν να επιστρέψουν!».

...και οι δυνάμεις καταστολής «εγκαινίασαν» τη νέα χρονιά

Copyright 2024 The Associated

...και οι δυνάμεις καταστολής «εγκαινίασαν» τη νέα χρονιά
Σε μια συμβολική κίνηση για το αίμα αδικοχαμένων που καθημερινά ρέει στα παλαιστινιακά εδάφη, διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά σε γλυπτό που βρίσκεται έξω από βιβλιοθήκη του «Κολούμπια».

Την ίδια στιγμή, με συνθήματα όπως «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη» (Free, Free Palestine!) και «Ενα - είμαστε οι φοιτητές, δύο - δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε, τρία - θέλουμε αποεπένδυση τώρα, τώρα, τώρα, τώρα!», διατράνωσαν ότι δεν θα υποκύψουν μπροστά στις νέες μεθοδεύσεις με τις οποίες η διοίκηση του Ιδρύματος προσπαθεί να τους εκβιάσει.

Στις πικέτες κατήγγειλαν τις συνεργασίες του Ιδρύματος με μονοπώλια όπως «Elbit», «Caterpillar», «Hyundai» και «Lockheed Martin», που όχι απλά συνεχίζουν αλλά και διευρύνουν τις μπίζνες τους με το κράτος - δολοφόνο. Επίσης απεικόνιζαν «τολμηρούς, όμορφους» πυραύλους που «ρίχνουν βόμβες» με τους οποίους μια σειρά από αυτές τις εταιρείες εφοδιάζουν το Ισραήλ σε αφθονία, ενώ στάζουν αίμα...

Σύμφωνα με τον «Spectator»: «Τις τελευταίες εβδομάδες η νέα ηγεσία του Πανεπιστημίου ξεκίνησε συνεδρίες ακρόασης, με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων. Το Πανεπιστήμιο δημοσίευσε μια έκθεση για τον αντισημιτισμό και εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές - οδηγίες, που αποσκοπούν στον περιορισμό των διαδηλώσεων...».

Η δε εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, Σαμάνθα Σλέιτερ, δήλωσε ότι «καθώς ξεκινάμε το νέο εξάμηνο, εστιάζουμε στην αποστολή μας να διδάσκουμε, να δημιουργούμε, να προωθούμε τη γνώση και να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον πανεπιστημιούπολης, με σεβασμό για την κοινότητά μας».

Από τη πλευρά της η αστυνομία χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία «ειρηνική», ωστόσο δεν παρέλειψε να κάνει δύο νέες συλλήψεις...

Χτες το απόγευμα ετοιμαζόταν νέα διαμαρτυρία, στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Διεθνών και Πολιτικών Σπουδών, με αφορμή και τη συμμετοχή της πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον σε εκδήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ