Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Σηκώθηκαν πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη για τη ρωσική επίθεση στη Λβιβ

Με «σχέδιο νίκης» για χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα θα μεταβεί ο Ζελένσκι στις ΗΠΑ

Lithuanian Ministry of Nationa

Δεκάδες πυραύλους και drones εξαπέλυσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, σε μια επιδρομή στη δυτική Ουκρανία, που έπληξε κυρίως το Κίεβο και την πόλη Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, μία ακόμα ένδειξη ότι η σύγκρουση ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα κλιμακώνεται.

Πολωνικά και «συμμαχικά» στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα - εντός του πολωνικού εναέριου χώρου - τις πρώτες πρωινές ώρες, για τρίτη φορά σε 8 μέρες, για να «εγγυηθούν την ασφάλεια» του εναέριου χώρου της Πολωνίας, εν μέσω των ρωσικών επιδρομών σε τομείς της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η διοίκηση επιχειρήσεων των πολωνικών Ενόπλων δυνάμεων.

Εκτυλίχθηκε «άλλη μια πολυάσχολη νύχτα για όλο το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην Πολωνία», εξαιτίας της «παρατηρηθείσας δραστηριότητας της αεροπορίας μακρού βεληνεκούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας», εναντίον στόχων στην Ουκρανία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οποιαδήποτε ακούσια ή εσκεμμένη κατάρριψη πολωνικού μαχητικού από ρωσικό πύραυλο ή το αντίστροφο, μπορεί να αξιοποιηθεί για την επέκταση του πολέμου και την εξέλιξή του σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η αεροπορική επίθεση στη Λβιβ στοίχισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους, προκάλεσε τον τραυματισμό άνω των 30 και κατέστρεψε ιστορικά κτίρια στην καρδιά της πόλης, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά. Ο δήμαρχος της πόλης, Α. Σαντόβι, ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν τρία παιδιά, ενώ τρία ακόμη βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, εξαπολύθηκε «μαζικό χτύπημα με όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και drones, σε επιχειρήσεις της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας που βρίσκονται στην πόλη Λβιβ», όπου «παράγονταν και επισκευάζονταν ηλεκτρονικά εξαρτήματα αεροσκαφών και πυραυλικών όπλων των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Η ρωσική επιδρομή στη δυτική Ουκρανία έδωσε πάτημα στον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, να καλέσει για ακόμη μια φορά τους «συμμάχους» να στείλουν επιπλέον συστήματα αεράμυνας, αλλά και να επιτρέψουν τα χτυπήματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας με ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

«Οποιος πείθει τους εταίρους να δώσουν στην Ουκρανία περισσότερες δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς για να απαντήσει όπως πρέπει στον τρόμο, εργάζεται για να εμποδίσει ακριβώς αυτού του είδους τα ρωσικά τρομοκρατικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις», δήλωσε.

Γι' αυτόν τον σκοπό ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας και ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ζελένσκι επισκέφτηκαν την περασμένη βδομάδα την Ουάσιγκτον προτείνοντας συγκεκριμένη λίστα στόχων στη ρωσική επικράτεια. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, την ερχόμενη βδομάδα.

Οπως αναφέρεται σχετικά, ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει «σχέδιο νίκης» κατά της Ρωσίας στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και στους υποψήφιους Προέδρους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, Κ. Χάρις και Ντ. Τραμπ, αντίστοιχα. Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η επιτυχία του σχεδίου αυτού θα εξαρτηθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο και από το εάν οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να προχωρήσει «σε αυτό που περιέχει το σχέδιο» και από το εάν οι Ουκρανοί «θα είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν αυτό το σχέδιο».

«Ο Ζελένσκι θα έχει σύντομα μια τελευταία ευκαιρία να πείσει τον Μπάιντεν να αλλάξει την προσέγγισή του» και να αρθούν οι απαγορεύσεις στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS εναντίον στόχων στη Ρωσία «προτού αποχωρήσει από την εξουσία, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει ο «Economist».

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία καταδίκασαν το προχτεσινό πλήγμα σε στρατιωτική εγκατάσταση στην Πολτάβα με τουλάχιστον 51 νεκρούς - κυρίως στρατιώτες - και 271 τραυματίες, σε ένα από τα πιο αιματηρά ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα του 2024.

Χτυπήματα με «Storm Shadow» στη Μόσχα;

Εδώ και μέρες κυκλοφορούν «διαρροές» στον Τύπο ότι το Λονδίνο έχει ήδη επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν στη ρωσική ενδοχώρα με τους βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow», αλλά δεν τοποθετούνται δημόσια για να μην έρθουν σε ρήξη με τις ΗΠΑ.

Η «Telegraph» και ο «Guardian» ανέφεραν ότι η Βρετανία άναψε το «πράσινο φως» για χτυπήματα με «Storm Shadow» σε ρωσικό έδαφος χωρίς επίσημη έγκριση. Επικαλούνται αμερικανικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Κίεβο σχεδιάζει να διευρύνει τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας του, να τροποποιήσει στρατιωτικά αεροσκάφη, να τα οπλίσει με πυραύλους «Storm Shadow» - με εμβέλεια έως και 400 χλμ. - και να εξαπολύσει μαζικές επιθέσεις βαθιά στη Ρωσία.

Οι επιλεγμένοι στόχοι φέρεται να περιλαμβάνουν: Τον ρωσικό στόλο στο Νοβοροσίσκ, την προεδρική κατοικία στο Σότσι, το σύστημα αεράμυνας στη Σεβαστούπολη στην Κριμαία, που διεθνώς δεν θεωρείται ρωσικό έδαφος, στρατιωτικά εργοστάσια σε νότια Ρωσία, Μόσχα και Αγία Πετρούπολη και κόμβους μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού και καυσίμων για τον ρωσικό στρατό.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι το Παρίσι συζήτησε το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους Ουκρανούς να χτυπήσουν την κατοικία του Βλ. Πούτιν στο Σότσι καθώς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις βαθιά στη Ρωσία. Η Γαλλία έχει προμηθεύσει αντίστοιχα το Κίεβο με τους ίδιους γαλλο-βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (στη Γαλλία ονομάζονται SCALP-EG).

Επιθυμητός στόχος θα ήταν επίσης η γέφυρα Κερτς που ενώνει την προσαρτημένη Κριμαία με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στο εγγύς μέλλον.

Νέες πυρηνικές απειλές από τη Ρωσία

Οσο συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στο Ντονέτσκ, προς την στρατηγικής σημασίας πόλη - κόμβο επιμελητείας Ποκρόβσκ και άλλες σημαντικές πόλεις, και μπροστά στο ενδεχόμενο το ανατολικό μέτωπο να καταρρεύσει, μεγαλώνει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης.

Το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο ενδέχεται σε μια τελευταία κίνηση αποδυνάμωσης και πίεσης της Ρωσίας να επιτρέψει τα χτυπήματα στην ενδοχώρα της, ενώ η Μόσχα δεν αποκλείεται να απαντήσει στις ΝΑΤΟικές κινήσεις με τη χρήση συμβατικών πυρηνικών όπλων. Η γενίκευση του πολέμου σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν πολύ πιθανή.

Χτες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην αστειεύονται με τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας. Είπε ότι οι ΗΠΑ χάνουν την αίσθηση της «αμοιβαίας συγκράτησης» με τη Ρωσία και αυτό είναι επικίνδυνο.

Η Μόσχα έχει εξάλλου ξεκαθαρίσει πως μια πυρηνική δύναμη δεν μπορεί να «ηττηθεί στρατηγικά», υπονοώντας πυρηνικό όλεθρο, ενώ προ ημερών ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπενθύμισε στις ΗΠΑ ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δεν θα περιοριζόταν μόνο στην Ευρώπη, δείχνοντας προς ένα πιθανό ρωσικό χτύπημα και στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα η συζήτηση για την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας είναι καθημερινή την τελευταία βδομάδα.

Το υπάρχον πυρηνικό δόγμα, το οποίο ορίστηκε με διάταγμα του Πούτιν το 2020, προβλέπει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Οι αναθεωρήσεις γίνονται «με φόντο τις προκλήσεις και τις απειλές» από τις χώρες της «Δύσης», είπε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα λαμβάνει υπόψη της την πιθανότητα η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που της έχει προμηθεύσει η Ουάσιγκτον στις επιθέσεις της σε βάθος στο ρωσικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι και οι ΗΠΑ προσάρμοσαν πρόσφατα την πυρηνική πολιτική τους στην αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση παγκόσμια, στην αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, στην αυξανόμενη συνεργασία της Ρωσίας με πυρηνικές δυνάμεις όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Παραιτήθηκε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ εν μέσω ανασχηματισμού

Χτες ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, υπέβαλε την παραίτησή του, ακολουθώντας σειρά υπουργών της κυβέρνησης Ζελένσκι που αποχωρούν το τελευταίο διάστημα ενόψει ανασχηματισμού.

Η επιστολή παραίτησης του Κουλέμπα θα εξεταστεί σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ενώ για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος της παραίτησής του, καθώς και αν σχετίζεται με τις σοβαρές ουκρανικές απώλειες στο πεδίο.

Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις κι άλλων Ουκρανών αξιωματούχων, όπως οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Στρατηγικών Βιομηχανιών, που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή όπλων, ενώ χτες ανακοινώθηκε και η παραίτηση της υφυπουργού που ήταν αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απέλυσε τον αναπληρωτή προσωπάρχη του.

Ο Ζελένσκι είπε ότι θα γίνουν αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα έχει την ισχυρή κυβέρνηση που χρειάζεται. «Το φθινόπωρο θα είναι πολύ σημαντικό. Οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να δομηθούν κατά τέτοιον τρόπο ώστε η Ουκρανία να επιτύχει όλα τα αποτελέσματα που θέλει», είπε.

Εκδιώχθηκαν εκπαιδευτικοί στη Ρωσία

Τουλάχιστον 148 εκπαιδευτικοί στη Ρωσία φέρεται να διώχθηκαν από τον Φλεβάρη του 2022 επειδή εξέφρασαν διαφωνία για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει έρευνα της ρωσικής MKO OVD-Info.

Πρόκειται για δασκάλους σχολείων, καθηγητές ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ανεξάρτητα από το αν τα στοιχεία είναι ακριβή, είναι δεδομένη η ένταση της καταστολής στη Ρωσία απέναντι σε κάθε φωνή που εναντιώνεται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, εναντίον 23 εκπαιδευτικών στοιχειοθετήθηκαν ποινικές υποθέσεις ενώ εναντίον 106 ασκήθηκαν διοικητικές διώξεις. Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν βάσει των άρθρων περί ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό, για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού και δικαιολόγηση της τρομοκρατίας.

Αναφέρεται ονομαστικά παράδειγμα καθηγήτριας αγγλικής γλώσσας από την Πένζα, η οποία καταδικάστηκε σε 5 χρόνια με αναστολή για διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό, επειδή σε συνομιλία που είχε με μαθητές της τάχθηκε κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι καθηγητές (59%) εναντίον των οποίων ασκήθηκαν διώξεις, στο τέλος απολύθηκαν και άλλοι εγκατέλειψαν τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ