ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Διαρκές ισραηλινό σφυροκόπημα σε Γάζα και Δυτική Οχθη

Με «ζεστές» τις πλάτες από την αμέριστη και συνεχή υποστήριξη από ΗΠΑ - ΕΕ - Βρετανία - ΝΑΤΟ, το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος συνεχίζει το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού.

Μετά από 334 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 40.861 και οι τραυματίες τους 94.398, πέρα από τους δεκάδες χιλιάδες άλλους που έμειναν εγκλωβισμένοι στα ερείπια των βομβαρδισμών και δεν συμπεριλαμβάνονται στην καταμέτρηση των θυμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 42 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 107.

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Γάζα, ενώ θανατηφόρα ισραηλινά πλήγματα εξαπολύθηκαν μεταξύ άλλων στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα, και στη νότια πόλη Χαν Γιούνις.

Εν μέσω τέτοιων δολοφονικών βομβαρδισμών και περιστασιακής ολιγόωρης «παύσης» των ισραηλινών επιθέσεων ανά περιοχές, συνεχίζεται παράλληλα η εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι χτες είχαν εμβολιαστεί 187.000 παιδιά έως 10 ετών, με στόχο τον εμβολιασμό συνολικά 640.000 παιδιών αυτής της ηλικίας. Οι εμβολιασμοί χτες έγιναν κυρίως στην κεντρική Γάζα, ενώ η επόμενη φάση αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στο νότιο τμήμα.

Την ίδια ώρα, στο φόντο της συνεχιζόμενης καταστροφής και σφαγής του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζονται οι τρομερές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, καθαρό νερό και είδη πρώτης ανάγκης, όλα παράγοντες που ευνοούν την επανεμφάνιση σοβαρών ασθενειών και επιδημιών.

Καμία ορατή πιθανότητα δεν διαφαίνεται και για την επαναλειτουργία των σχολείων στη Γάζα, καθώς όσα παραμένουν όρθια και δεν βομβαρδίστηκαν από τον κατοχικό στρατό είναι γεμάτα με εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Νεότερα στοιχεία του ΟΗΕ τα οποία επικαλείται το «Al Jazeera» αναφέρουν ότι έχουν βομβαρδιστεί και υποστεί σοβαρές ζημιές 477 σχολεία σε σύνολο 564...

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι και τα 12 πανεπιστήμια της Γάζας έχουν βομβαρδιστεί και έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές.

Ως εκ τούτου, για δεύτερη χρονιά περίπου 625.000 παιδιά στη Γάζα παραμένουν εκτός σχολείων, όπως παραμένουν εκτός πανεπιστημίων και οι περίπου 88.000 φοιτήτριες και φοιτητές.

Ογδοη μέρα μαζικής ισραηλινής εισβολής στη Δυτική Οχθη

Για 8η μέρα συνεχίστηκαν χτες οι εκτεταμένες και μαζικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπως και επιθέσεις ομάδων Εβραίων εποίκων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ δήλωσε χτες το βράδυ ότι «είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί όλη η ισχύς» κατά των ένοπλων παλαιστινιακών αντιστασιακών οργανώσεων στη Δυτική Οχθη. Επιβεβαίωσε επίσης πως έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να διεξαχθούν αεροπορικά πλήγματα «εκεί όπου είναι απαραίτητο, ώστε να αποφευχθεί να τεθούν σε κίνδυνο οι στρατιώτες μας».

Η εισβολή και κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε πόλεις και χωριά των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών, παράλληλα με τους θανάτους και τους τραυματισμούς Παλαιστινίων, αύξησε τις καταστροφές σε υποδομές παντός είδους με σκοπό τον διωγμό των Παλαιστινίων από τη γη τους και την αποτροπή μελλοντικής λύσης για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ισραηλινοί στρατιώτες συνέχισαν τις αυθαίρετες καταλήψεις σπιτιών Παλαιστινίων και τη μετατροπή τους σε προσωρινά ...«στρατιωτικά φυλάκια», ξεσπιτώνοντας ολόκληρες οικογένειες, όπως έκαναν χτες στο προάστιο Ακταμπα της Τουλκαρέμ.

Από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 28 Αυγούστου έχουν σκοτωθεί 34 Παλαιστίνιοι, ενώ οι τραυματίες ανέβηκαν συνολικά στους 140.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και δύο αλλοδαποί 22 ετών, που υπέστησαν κατάγματα στα χέρια όταν δέχτηκαν την άγρια επίθεση όχλου Εβραίων εποίκων στο χωριό Κούσρα (νότια της Ναμπλούς) επειδή αντέδρασαν στις λεηλασίες και τις καταστροφές που έκαναν οι έποικοι σε περιουσίες Παλαιστινίων. Η επίθεση έγινε μπροστά στα μάτια Ισραηλινών στρατιωτών, που για άλλη μια φορά δεν έκαναν το παραμικρό για να σταματήσουν την επίθεση των εποίκων.

Μερικές ώρες αργότερα η Επιτροπή Παλαιστίνιων νυν και πρώην Κρατουμένων και η Ενωση Παλαιστίνιων Κρατουμένων ανακοίνωσαν ότι από τον περασμένο Οκτώβρη οι κατοχικές αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 10.400 Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης, εκ των οποίων πάνω από 400 είναι γυναίκες και 98 δημοσιογράφοι (απ' αυτούς οι 58 παραμένουν μέχρι σήμερα στις φυλακές).

Διαπραγματεύσεις εν μέσω αμερικανικών κυρώσεων στη Χαμάς

Στο μεταξύ, δίνοντας για άλλη μια φορά εξόφθαλμη κάλυψη στα προσχήματα που επικαλείται το Ισραήλ για να μακελεύει τον Παλαιστινιακό λαό, οι ΗΠΑ με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης επέβαλαν κυρώσεις σε 6 Παλαιστίνιους που ήταν ή είναι ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Οι 3 από αυτούς είναι νεκροί (μεταξύ τους ο τέως αρχηγός της, Ισμαήλ Χανίγια) και οι άλλοι 3 εν ζωή, μεταξύ τους ο νέος ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ.

Οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν τις κυρώσεις λέγοντας ότι οι 6 με τη «χρηματοδότηση» του Ιράν και την «υποστήριξη» της λιβανέζικης Χεζμπολάχ σχεδίασαν και υλοποίησαν τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη 2023 στο νότιο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως «διαμεσολαβητής» για να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Προχτές το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, ανακοίνωσε ότι «είναι καιρός να οριστικοποιηθεί» η συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας πως οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές (παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου) συμφώνησαν στην πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, όχι στην πρώτη αλλά στη δεύτερη φάση εκεχειρίας. Στην πρώτη φάση εκεχειρίας θα παραμείνουν κάποια «περιορισμένα» στρατεύματα, είπε ο Μίλερ, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ «αντιτίθενται στη μακροπρόθεσμη παρουσία» του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόσθεσε δε ότι «τις επόμενες μέρες οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν με εταίρους στην περιοχή για να εξασφαλιστεί οριστική συμφωνία».

Το ίδιο διάστημα ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε ότι δεν έχει την παραμικρή πληροφόρηση γύρω από τη «νέα πρόταση» των ΗΠΑ για εκεχειρία. Αναρωτήθηκε δε αν η «αισιοδοξία» της Ουάσιγκτον είναι αληθινή ή ψεύτικη, ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 5ης Νοέμβρη.

Χτες ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, τάχθηκε κατά της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα. «Μια χώρα όπου δολοφονούν εν ψυχρώ 6 ομήρους δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις με τους δολοφόνους, αλλά βάζει τέλος στις συνομιλίες, σταματά την παροχή καυσίμου και ηλεκτρικού και τους συνθλίβει μέχρι να καταρρεύσουν», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Στο μεταξύ, στο Πεντάγωνο, ο εκπρόσωπός του, Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε προχτές το βράδυ σε δημοσιογράφους ότι «παραμένει η απειλή μιας ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ». Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να αντιμετωπίζουν σοβαρά αυτήν την απειλή».

Στη Μαδρίτη, τέλος, ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ μιλώντας στη Βουλή ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί «πίεση» στον Νετανιάχου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.


ΗΠΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ»
Νέα διαμαρτυρία κατά της σφαγής, με την έναρξη των μαθημάτων

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού...

Copyright 2024 The Associated

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού...
Αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταγγελίας της στήριξης του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου από τις ΗΠΑ, φοιτητές του αμερικανικού πανεπιστημίου «Κολούμπια» προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, ανήμερα της έναρξης των φετινών μαθημάτων.

Με συνθήματα όπως «Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε!», φοιτητές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στην είσοδο του Πανεπιστημίου, στη συμβολή των οδών 116 και Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις που άνθισαν στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη, κόντρα στο όργιο καταστολής που εξαπέλυσαν εναντίον τους η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι τοπικές αρχές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Με τη νέα διαμαρτυρία τους την πρώτη μέρα των μαθημάτων κάλεσαν σπουδαστές, εργαζόμενους και διδάσκοντες στο πανεπιστήμιο να καταγγείλουν δυναμικά τη συνεργασία που η διοίκηση του «Κολούμπια» συνεχίζει με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Πανεπιστημίου, «Columbia Spectator» η κινητοποίηση άρχισε το πρωί μετά τις 9 και διήρκεσε μέχρι αργά το μεσημέρι, ενώ σε φυλλάδια που μοίραζαν οι διαδηλωτές καλούσαν σε «πλήρη αποεπένδυση» του Πανεπιστημίου από εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι «καθώς εμείς προετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε ένα νέο εξάμηνο, οι φοιτητές της Γάζας δεν έχουν πλέον πανεπιστήμια στα οποία μπορούν να επιστρέψουν!».

...και οι δυνάμεις καταστολής «εγκαινίασαν» τη νέα χρονιά

Copyright 2024 The Associated

...και οι δυνάμεις καταστολής «εγκαινίασαν» τη νέα χρονιά
Σε μια συμβολική κίνηση για το αίμα αδικοχαμένων που καθημερινά ρέει στα παλαιστινιακά εδάφη, διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά σε γλυπτό που βρίσκεται έξω από βιβλιοθήκη του «Κολούμπια».

Την ίδια στιγμή, με συνθήματα όπως «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη» (Free, Free Palestine!) και «Ενα - είμαστε οι φοιτητές, δύο - δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε, τρία - θέλουμε αποεπένδυση τώρα, τώρα, τώρα, τώρα!», διατράνωσαν ότι δεν θα υποκύψουν μπροστά στις νέες μεθοδεύσεις με τις οποίες η διοίκηση του Ιδρύματος προσπαθεί να τους εκβιάσει.

Στις πικέτες κατήγγειλαν τις συνεργασίες του Ιδρύματος με μονοπώλια όπως «Elbit», «Caterpillar», «Hyundai» και «Lockheed Martin», που όχι απλά συνεχίζουν αλλά και διευρύνουν τις μπίζνες τους με το κράτος - δολοφόνο. Επίσης απεικόνιζαν «τολμηρούς, όμορφους» πυραύλους που «ρίχνουν βόμβες» με τους οποίους μια σειρά από αυτές τις εταιρείες εφοδιάζουν το Ισραήλ σε αφθονία, ενώ στάζουν αίμα...

Σύμφωνα με τον «Spectator»: «Τις τελευταίες εβδομάδες η νέα ηγεσία του Πανεπιστημίου ξεκίνησε συνεδρίες ακρόασης, με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων. Το Πανεπιστήμιο δημοσίευσε μια έκθεση για τον αντισημιτισμό και εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές - οδηγίες, που αποσκοπούν στον περιορισμό των διαδηλώσεων...».

Η δε εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, Σαμάνθα Σλέιτερ, δήλωσε ότι «καθώς ξεκινάμε το νέο εξάμηνο, εστιάζουμε στην αποστολή μας να διδάσκουμε, να δημιουργούμε, να προωθούμε τη γνώση και να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον πανεπιστημιούπολης, με σεβασμό για την κοινότητά μας».

Από τη πλευρά της η αστυνομία χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία «ειρηνική», ωστόσο δεν παρέλειψε να κάνει δύο νέες συλλήψεις...

Χτες το απόγευμα ετοιμαζόταν νέα διαμαρτυρία, στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Διεθνών και Πολιτικών Σπουδών, με αφορμή και τη συμμετοχή της πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον σε εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ