ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ
Σήμερα το συλλαλητήριο διεκδίκησης μέτρων προστασίας του λαού

Στις 7 μ.μ. στον Αγιο Νικόλαο Βόλου το αγωνιστικό ραντεβού

Δυναμική απάντηση στην εχθρική πολιτική που αφήνει τον λαό μόνιμα εκτεθειμένο σε φυσικές καταστροφές, που τσακίζει το εισόδημά του και προσθέτει νέες δυσκολίες επιβίωσης αντί να ανακουφίζει και να στηρίζει ουσιαστικά, δίνουν σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, επιτροπές πλημμυροπαθών και μαζικοί φορείς της Μαγνησίας με το συλλαλητήριο που οργανώνουν σήμερα στις 7 μ.μ. στον Αγιο Νικόλαο Βόλου.

Οι μαζικοί φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, συντονίζουν τον αγώνα και δυναμώνουν την πίεσή τους σε κυβέρνηση - Περιφέρεια - δήμους, για 100% αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν στον τόπο τους και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, στο πλαίσιο ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Καταγγέλλουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε στον Παγασητικό και στις παραλίες του Βόλου με τους εκατοντάδες τόνους νεκρών ψαριών, με ευθύνη κυβέρνησης και τοπικών αρχών, τονίζοντας ότι οι συνέπειες για την υγεία, το περιβάλλον αλλά και το εισόδημά τους είναι ανυπολόγιστες.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Συγκέντρωση σήμερα για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη

Στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Η στιγμή που έχει σπρωχτεί στη θάλασσα ο αδικοχαμένος 36χρονος Αντώνης
Η στιγμή που έχει σπρωχτεί στη θάλασσα ο αδικοχαμένος 36χρονος Αντώνης
Σε συγκέντρωση - διαμαρτυρία σήμερα 5 Σεπτέμβρη για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη καλούν σωματεία και φορείς του Αγίου Νικολάου Λασιθίου Κρήτης, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, «καταδικάζοντας το έγκλημα που κόστισε τη ζωή στον 36χρονο Αντώνη».

Διατρανώνοντας «Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα στο "Blue Horizon"», στο κάλεσμά τους επισημαίνουν πως «δεν θα αφήσουμε να ξεχαστούν οι φριχτές εικόνες της δολοφονίας του 36χρονου συντοπίτη μας, Αντώνη Καρυώτη, από τον καταπέλτη του πλοίου "Blue Horizon"», ώστε «να μην επαναληφθεί αυτή η ρατσιστική κτηνωδία».

Στην κινητοποίηση καλούν ο Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, η Ομάδα Γυναικών Αγίου Νικολάου (μέλος της ΟΓΕ), το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού «Τάλως» και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λασιθίου.

Η Τομεακή Επιτροπή Λασιθίου του ΚΚΕ σε δική της ανακοίνωση της τονίζει χαρακτηριστικά: «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, του νεκρού Αντώνη θα είμαστε η φωνή.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία του Λασιθίου να βρεθούν στην πρώτη γραμμή ώστε:

- Να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα του Αντώνη στο πλοίο "Blue Horizon".

- Να διερευνηθούν σε βάθος το έγκλημα και όλες οι συνθήκες που το προκάλεσαν.

- Να καταδικαστούν οι εγκληματικές ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας, του υπουργείου Ναυτιλίας και όσων από το πλήρωμα είχαν ανάμειξη με τη δολοφονία.

- Να διεκδικήσουμε ασφαλείς και φτηνές θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Δεν θα συνηθίσουμε ποτέ τις εικόνες φρίκης!

Στο δίλημμα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", η απάντηση και εδώ είναι μόνο μία: Οι ζωές των ανθρώπων!».

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
«Δεν λειτούργησε τίποτε», κατέθεσε πυροσβέστης συγγενής θυμάτων

«Δεν πιστεύω ότι λειτούργησε κάτι. Δεν λειτούργησε τίποτα... Εδώ καταθέτω αυτό που εγώ έχω βιώσει και ζήσει», είπε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος έχασε τη γυναίκα του και το 6 μηνών βρέφος τους, στην πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ εκείνος βρισκόταν σε υπηρεσία. Ο μάρτυρας κατέθεσε, χτες, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, μιλώντας τόσο για το προσωπικό του δράμα, όσο και για την ιδιότητά του ως πυροσβέστη, επισημαίνοντας ότι εκείνη τη μέρα δεν είδε κανένα εναέριο πυροσβεστικό μέσο στην περιοχή.

Απαντώντας σχετικά, ο πυροσβέστης εξήγησε πως ήταν πολλοί οι λόγοι που οδήγησαν στο να μπει η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές. «Η λάθος εκτίμηση της αστυνομίας να εκτρέπει την κυκλοφορία μέσα από το Μάτι, η μη επάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, η μη ενημέρωση των πολιτών... όλα αυτά μαζί συντέλεσαν στο να γίνει αυτό που έγινε. Θα έπρεπε όλα αυτά να λειτουργήσουν σωστά και να έχουν ένα αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που άρχισε το ένα να μη δουλεύει σωστά, συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα και έφτασε στο αποτέλεσμα με τους 104 νεκρούς και τους εγκαυματίες που μέχρι σήμερα υποφέρουν», επισήμανε.

Ως προς το ενδεχόμενο εκκένωσης των περιοχών, τόνισε ότι «θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί οι πολίτες με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο». Οπως κατέθεσε, «μέχρι το 2018 δεν ήταν ξεκάθαρο σε εμένα, σαν πυραγός, πώς δίνεται η διαδικασία εκκένωσης. Μετά έμαθα ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για το πώς διαχέεται η πληροφορία και για το πώς γίνεται, δηλαδή πρώτα η εισήγηση από τον επικεφαλής του πεδίου και στη συνέχεια ενημερώνουν τα όργανα μέσω 112 ή ενεργούν». Πρόσθεσε δε ότι «εκείνη τη μέρα, το φαινόμενο ήταν πολύ δυναμικό και έντονο. Η οποιαδήποτε ενέργεια θα έπρεπε να γίνει άμεσα με σωστό σχεδιασμό, να γίνει από την αρχή έγκαιρα, στην έναρξη της πυρκαγιάς με ακρίβεια. Οταν η φωτιά είχε πιάσει τη Μαραθώνος, δεν υπήρχε πια αυτή η επιλογή (...) Οταν η φωτιά πέρασε από το Λύρειο Ιδρυμα, γύρω στις 05.00, ήταν κομβικής σημασίας να ενημερώσουν τους πολίτες. Υπήρχε αρκετός χρόνος για να φύγουν ακόμα και οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά».

Οπως περιέγραψε, βρισκόταν στην υπηρεσία του στη Νέα Μάκρη, όταν ενημερώθηκε ότι η φωτιά έχει ξεφύγει από Νταού Πεντέλης και κατέβαινε προς Μαραθώνος και Μάτι. Κάλεσε την σύζυγό του που ήταν στο σπίτι με το βρέφος και της είπε να φύγει. «Εφησύχασα γιατί πίστευα ότι θα πάρει το παιδί και θα ήταν όλα καλά. Μετά έμαθα ότι δεν είχε ρεύμα και δεν μπορούσε να ανοίξει την γκαραζόπορτα γι' αυτό υποθέτω έφυγε πεζή. Η παραλία ήταν η μοναδική έξοδος», είπε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις προσωπικού

Στηρίζει τους επιτυχόντες του πανελλήνιου διαγωνισμού ΑΣΕΠ που παραμένουν αδιόριστοι

Με αντιπροσωπεία του προσωρινού ΔΣ του Συλλόγου Επιτυχόντων στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (2Γ/2022) που ακόμα δεν έχουν διοριστεί συναντήθηκε χθες ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Από την αντιπροσωπεία τέθηκε στον δήμαρχο η αγωνία των επιτυχόντων για τα δύο χρόνια που έχουν περάσει από τον διαγωνισμό χωρίς τον διορισμό τους, τονίζοντας και την αδικία που αισθάνονται, αφού το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος τόνισε: «Εκφράζουμε ακόμα μια φορά τη στήριξή μας στο αίτημα του Συλλόγου Επιτυχόντων προς την κυβέρνηση. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις, οι οποίες άλλωστε είναι "σταγόνα στον ωκεανό" μπροστά στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σήμερα στον δημόσιο τομέα.

Οι κενές θέσεις για να διοριστούν άμεσα όλοι οι επιτυχόντες είναι διαθέσιμες, καθώς τόσο ο δήμος Πατρέων όσο και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας έχουν πολλά κενά σε θέσεις υπαλλήλων και σε θέσεις επιστημονικού προσωπικού. Είναι μόνιμη η διεκδίκησή μας για την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε μαζί με την αντίστοιχη χρηματοδότηση να μπορούν οι δήμοι να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες λειτουργίας τους.

Κάθε χρόνο στέλνουμε αιτήματα στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία με τις θέσεις που διεκδικούμε, και κάθε χρόνο εγκρίνονται ελάχιστες, έως και καμία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις θέσεις που ανακοινώθηκαν έως τώρα και θα καλυφθούν από τον γραπτό διαγωνισμό, το υπουργείο δεν έχει εγκρίνει ούτε μία θέση για τον δήμο Πατρέων».

ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Νέος έλεγχος στο λούνα παρκ επιβεβαιώνει το προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Ολοκληρώθηκε χθες ο μηχανικός έλεγχος στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης στις 19 Αυγούστου. Στη διαδικασία που κινήθηκε μετά από παραγγελία του εισαγγελέα, συνεργείο αποτελούμενο από τεχνικούς εταιρείας που δίνει πιστοποιήσεις για λούνα παρκ πραγματοποίησε πολύωρο και εξονυχιστικό έλεγχο στο μηχάνημα όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για βασική συμφωνία των συμπερασμάτων του τεχνικού ελέγχου με εκείνα της πραγματογνωμοσύνης, που επιβεβαίωναν τα σάπια, ασυντήρητα και μη ασφαλή παιχνίδια του λούνα παρκ, κίνδυνο - θάνατο όπως δυστυχώς αποδείχθηκε για τους μικρούς επισκέπτες.

Ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας πιστοποιήσεων της TUV, Λάμπρος Ζάχος, ανέφερε ότι το μηχάνημα ελέγχθηκε βάσει προτύπου και θα συντάξουν τις διαπιστώσεις τους σε τεχνική έκθεση την οποία θα καταθέσουν στον εισαγγελέα.

Στη διαδικασία ήταν παρών και ο πατέρας του άτυχου Γιάννη, ενώ ένταση καταγράφηκε όταν υπάλληλος του λούνα παρκ μπήκε παράνομα στον χώρο του λούνα παρκ κατά τη διάρκεια του ελέγχου, πιθανώς για να φωτογραφίσει ή να βιντεοσκοπήσει τη διαδικασία. Μόλις έγινε αντιληπτός συνάντησε την οργή του πατέρα του 19χρονου και απομακρύνθηκε από την αστυνομία.

Ταυτόχρονα, σήμερα αναμένεται τελικά να απολογηθεί η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, για τον θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ. Αντικείμενο της ποινικής έρευνας, μίας εκ των τριών που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πολυγύρου, είναι να αναζητηθούν ευθύνες των δημοτικών αρχών και υπηρεσιών για τις συνθήκες λειτουργίας και αδειοδότησης του λούνα παρκ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δύο αγροτοδασικές πυρκαγιές

Δύο πυρκαγιές εντός αγροτοδασικών εκτάσεων σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στη Ζάκυνθο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία οι φωτιές εκδηλώθηκαν στις περιοχές Καταλούπου στο Μαχαιράδο προς Κοιλιώμενο και στον Αγαλά κοντά στα όρια με τη Λιθακιά.

Να σημειωθεί ότι ειδικά για την περιοχή Καταλούπου είναι η δεύτερη πυρκαγιά που ξεσπάει σε δασική έκταση μέσα σε λίγες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ