Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
«Δεν λειτούργησε τίποτε», κατέθεσε πυροσβέστης συγγενής θυμάτων

«Δεν πιστεύω ότι λειτούργησε κάτι. Δεν λειτούργησε τίποτα... Εδώ καταθέτω αυτό που εγώ έχω βιώσει και ζήσει», είπε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος έχασε τη γυναίκα του και το 6 μηνών βρέφος τους, στην πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ εκείνος βρισκόταν σε υπηρεσία. Ο μάρτυρας κατέθεσε, χτες, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, μιλώντας τόσο για το προσωπικό του δράμα, όσο και για την ιδιότητά του ως πυροσβέστη, επισημαίνοντας ότι εκείνη τη μέρα δεν είδε κανένα εναέριο πυροσβεστικό μέσο στην περιοχή.

Απαντώντας σχετικά, ο πυροσβέστης εξήγησε πως ήταν πολλοί οι λόγοι που οδήγησαν στο να μπει η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές. «Η λάθος εκτίμηση της αστυνομίας να εκτρέπει την κυκλοφορία μέσα από το Μάτι, η μη επάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, η μη ενημέρωση των πολιτών... όλα αυτά μαζί συντέλεσαν στο να γίνει αυτό που έγινε. Θα έπρεπε όλα αυτά να λειτουργήσουν σωστά και να έχουν ένα αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που άρχισε το ένα να μη δουλεύει σωστά, συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα και έφτασε στο αποτέλεσμα με τους 104 νεκρούς και τους εγκαυματίες που μέχρι σήμερα υποφέρουν», επισήμανε.

Ως προς το ενδεχόμενο εκκένωσης των περιοχών, τόνισε ότι «θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί οι πολίτες με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο». Οπως κατέθεσε, «μέχρι το 2018 δεν ήταν ξεκάθαρο σε εμένα, σαν πυραγός, πώς δίνεται η διαδικασία εκκένωσης. Μετά έμαθα ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για το πώς διαχέεται η πληροφορία και για το πώς γίνεται, δηλαδή πρώτα η εισήγηση από τον επικεφαλής του πεδίου και στη συνέχεια ενημερώνουν τα όργανα μέσω 112 ή ενεργούν». Πρόσθεσε δε ότι «εκείνη τη μέρα, το φαινόμενο ήταν πολύ δυναμικό και έντονο. Η οποιαδήποτε ενέργεια θα έπρεπε να γίνει άμεσα με σωστό σχεδιασμό, να γίνει από την αρχή έγκαιρα, στην έναρξη της πυρκαγιάς με ακρίβεια. Οταν η φωτιά είχε πιάσει τη Μαραθώνος, δεν υπήρχε πια αυτή η επιλογή (...) Οταν η φωτιά πέρασε από το Λύρειο Ιδρυμα, γύρω στις 05.00, ήταν κομβικής σημασίας να ενημερώσουν τους πολίτες. Υπήρχε αρκετός χρόνος για να φύγουν ακόμα και οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά».

Οπως περιέγραψε, βρισκόταν στην υπηρεσία του στη Νέα Μάκρη, όταν ενημερώθηκε ότι η φωτιά έχει ξεφύγει από Νταού Πεντέλης και κατέβαινε προς Μαραθώνος και Μάτι. Κάλεσε την σύζυγό του που ήταν στο σπίτι με το βρέφος και της είπε να φύγει. «Εφησύχασα γιατί πίστευα ότι θα πάρει το παιδί και θα ήταν όλα καλά. Μετά έμαθα ότι δεν είχε ρεύμα και δεν μπορούσε να ανοίξει την γκαραζόπορτα γι' αυτό υποθέτω έφυγε πεζή. Η παραλία ήταν η μοναδική έξοδος», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ