ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Δράση κάθε μέρα και κάθε ώρα για να σημάνει ξεσηκωμός, για την κλιμάκωση του αγώνα

Το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού | Σήμερα η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Παράλληλα με τις μάχες στους χώρους δουλειάς, ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν καθημερινά τις περιοδείες και τις εξορμήσεις μεταφέροντας στους εργαζόμενους το κάλεσμα συμμετοχής στο μεγάλο συλλαλητήριο με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Στην πορεία προς το συλλαλητήριο, σήμερα, Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ, όπου θα παρουσιάσει το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης.

Στο πλαίσιο της αγωνιστικής προετοιμασίας του μεγάλου αυτού σταθμού, χτες πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των σωματείων για τον εργάσιμο χρόνο (βλ. επόμενες σελίδες).

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΕΠΕ) έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας, στην περιοχή ευθύνης του (Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική), για το Σάββατο, από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού στο συλλαλητήριο. Στις 4 μ.μ., οι διανομείς έχουν ορίσει ραντεβού στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Κατσιμίδη προκειμένου να φτάσουν στον χώρο του συλλαλητηρίου με μοτοπορεία.

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις

Τις μέρες που απομένουν τα εργατικά σωματεία κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις τους.

Το ΣΕΤΕΠΕ προγραμματίζει περιοδεία σήμερα Πέμπτη σε παρασκευαστήρια.

Το Σωματείο Οικοδόμων οργανώνει περιοδεία σήμερα σε γιαπιά στη Θέρμη και αύριο Παρασκευή σε εργοτάξια του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων σήμερα θα περιοδεύσει σε VIPA και αύριο Παρασκευή σε ΔΙΟΝ.

Κάλεσμα της ΕΝΙΘ

Σε συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο καλεί η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, και παράλληλα στην πορεία των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 π.μ., από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ακυρώνουν «προκαταβολικά» τους «πανηγυρικούς» της κυβέρνησης που από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να υπερασπιστεί τη γνωστή «μαγική εικόνα» για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Μάλιστα, η ΕΝΙΘ καταγγέλλει τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, που με περίσσιο θράσος ισχυρίστηκε ότι αυξήθηκαν οι ετήσιοι προϋπολογισμοί ορισμένων νοσοκομείων από το 2019 (!), και το προσωπικό των νοσοκομείων της περιοχής, την ώρα που μόνο στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τουλάχιστον 2.000 οργανικά κενά.

Αλλά και τους διθυράμβους για τις ανεγέρσεις των τόσο αναγκαίων νοσοκομείων στην καλύτερη περίπτωση σε... 8 χρόνια, του παιδιατρικού νοσοκομείου και του νέου ογκολογικού, ενώ σήμερα το Θεαγένειο έχει 200 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, με το κτιριακό ζήτημα να είναι στο «κόκκινο».

Η ΕΝΙΘ καλεί τους γιατρούς να απαντήσουν στην κοροϊδία της κυβέρνησης, την ώρα που κινδυνεύουν άνθρωποι και τα νοσοκομεία καταρρέουν, με τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις της για μονιμοποιήσεις και αυξήσεις απολαβών, γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, κόντρα στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση κ.ο.κ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο

Παρέμβαση χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα προγράμματα απασχόλησης και τα αναγκαία μέτρα επιβίωσης

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και την επιβίωση των οικογενειών μας», διατρανώνουν με αποφασιστικότητα τα Σωματεία και οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που ετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, ενώ παράλληλα συνεχίζουν καθημερινά τις παρεμβάσεις και την πίεση για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες Τετάρτη μετά από πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας να καταθέσει ερώτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τα προβλήματα στην απορρόφηση των εργαζομένων στα προγράμματα απασχόλησης, αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας πραγματοποίησε παρέμβαση στη συνεδρίαση, αναδεικνύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Μπασδέκης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέδειξε αυτήν την κατάσταση και τόνισε ότι «οι επιπτώσεις από την απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι μεγάλες και δεν αφορούν μόνο τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά οι συνέπειες είναι εμφανείς παντού σε Εύβοια και Βοιωτία, κυρίως όμως στη Λοκρίδα».

Ο Κ. Μπασδέκης τόνισε την ανάγκη για διασφάλιση εισοδήματος χιλίων ευρώ μηνιαίως για τους απολυμένους μέχρι να ενταχθούν στα προγράμματα και να αρχίσουν να πληρώνονται, ενώ στάθηκε στην αναποτελεσματικότητα του προγράμματος απασχόλησης όσον αφορά την απορρόφηση εργαζομένων κάτω των 55 ετών από την περιοχή της Λοκρίδας, λόγω έλλειψης θέσεων στους φορείς υποδοχής. Επεσήμανε μάλιστα ότι 103 θέσεις που αιτήθηκε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τις υπηρεσίες της στη Λαμία δεν μπορούν να καλυφθούν, εξαιτίας της χιλιομετρικής απόστασης και του κόστους μετακίνησης. Εξήγησε χαρακτηριστικά ότι «το κόστος διοδίων και καυσίμων για κάθε μέρα μετακίνησης ανέρχεται περίπου στα 45 ευρώ, άρα όλος ο μισθός θα πηγαίνει στη μετακίνηση» και πρόσθεσε:

«Αν δεν υπάρξει λύση από την πλευρά της Περιφέρειας, με άνοιγμα ορισμένων θέσεων στην περιοχή της Λοκρίδας, το πρόβλημα απορρόφησης εργαζομένων θα παραμένει. Από τους υπολογισμούς του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ προκύπτει ότι εκτός προγραμμάτων θα μείνουν 80 - 100 άνεργοι».

Π. Πολίτης: Μόλις 200 εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα!

Αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος και το μπάχαλο της κυβέρνησης ακόμα και στα πολυδιαφημισμένα προγράμματα απασχόλησης, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου της Λάρυμνας, τόνισε σε παρέμβασή του ότι με βάση στοιχεία της ΔΥΠΑ μόλις 200 από τις 650 περίπου αιτήσεις απολυμένων της ΛΑΡΚΟ για ένταξή τους στο προγράμματα απασχόλησης έχουν εγκριθεί.

Οπως είπε αυτό οφείλεται στην προχειρότητα των προγραμμάτων, σε ελλείψεις και κενά που η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει ρυθμίσει, όπως με τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και όσους δηλώνουν εισοδήματα από άλλες δραστηριότητες, οι οποίοι μένουν εκτός.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις θέσεις με φορέα υποδοχής την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, τονίζοντας τη χιλιομετρική απόσταση και το κόστος μετακίνησης και ζητώντας τη συμβολή της περιφερειακής αρχής στο άνοιγμα θέσεων στην περιοχή της Λοκρίδας, αλλά και την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να επιλυθούν ζητήματα που έχουν προκύψει.

Μιλώντας για τα συνολικά προβλήματα και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους, επεσήμανε ότι πάνω από 110 απολυμένοι έχουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια για τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις και το επόμενο διάστημα θα «κοκκινίσουν». Ακόμα, ότι οι απολυμένοι και οι οικογένειές τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές τους υποχρεώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα οικογένειες που σπουδάζουν τα παιδιά τους. Τα χρήματα από το ταμείο ανεργίας δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά, ξεκαθάρισε και κάλεσε σε στήριξη του αιτήματος για οικονομική ενίσχυση και διασφάλιση εισοδήματος χιλίων ευρώ για κάθε απολυμένο μέχρι την ένταξη και λήψη μισθοδοσίας από τα προγράμματα απασχόλησης.

Τόνισε επίσης ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι επιπτώσεις στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας από την απόλυση των εργαζομένων, και πρόσθεσε ότι αρκετοί είτε ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή, αναζητώντας αλλού δουλειά, είτε το έχουν ήδη κάνει.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα της χιλιομετρικής απόστασης και γενικότερα τα προβλήματα που προκύπτουν με τα προγράμματα απασχόλησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η επίλυσή τους προϋποθέτει νομοθετικές ρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεσμεύτηκε πάντως να εξετάσει κάθε περιθώριο που έχει στη διάθεσή του για το άνοιγμα παραπέρα θέσεων στην περιοχή της Λοκρίδας.

Στο «πόδι» για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Παράλληλα τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο των συνδικάτων το Σάββατο στη ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους και σε αυτήν τη νέα φάση των εξελίξεων και της επικίνδυνης κατάστασης που έχουν διαμορφώσει οι εγκληματικές αποφάσεις της.

Προετοιμάζοντας τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ και ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τις τελευταίες εξελίξεις και τις παρεμβάσεις που γίνονται, το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες περιοδείες στα ΛΑΡΚΟχώρια. Μετά τη μαζική σύσκεψη στη Μαλεσίνα, αντίστοιχη συμμετοχή και κλίμα ενότητας και συσπείρωσης υπήρξε και στο Ακραίφνιο το βράδυ της Τρίτης. Οι επαφές του Σωματείου με τους απολυμένους εργαζόμενους θα συνεχιστούν σήμερα Πέμπτη, στη Λάρυμνα, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου στον οικισμό και στις 8 μ.μ. στο θεατράκι του Μαρτίνου.

Για το συλλαλητήριο των συνδικάτων το Σάββατο στη ΔΕΘ, συνεχίζοντας παράλληλα να στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ετοιμάζονται και τα συνδικάτα της Στερεάς Ελλάδας, με τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας και Λιβαδειάς να δρομολογούν λεωφορεία από τη Λιβαδειά, στις 8.30 π.μ. από το Ζάππειο, και από τη Λαμία, στις 10.45 π.μ. από το πρατήριο καυσίμων στο 3ο χλμ. της Εθνικής Οδού Λαμίας - Αθηνών.

  • Παρέμβαση στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, φέρνοντας για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Μετά την παρέμβαση του ΚΚΕ μάλιστα, η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να επαναφέρει προς συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ.
Λεωφορεία για το μεγάλο συλλαλητήριο

Τη μετακίνηση των εργαζομένων για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ οργανώνουν τα εργατικά σωματεία στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη θα αναχωρήσουν λεωφορεία από: Αλεξανδρούπολη, 11.30 π.μ. από το δημαρχείο. Βέροια, 3 μ.μ. από την πλατεία Ωρολογίου. Γιαννιτσά, 3.45 μ.μ. από την παλιά αγορά. Γρεβενά, 2 μ.μ. από την πλατεία λαχαναγοράς. Δράμα, 1.30 μ.μ. πίσω από την εκκλησία Αγ. Νικολάου. Εδεσσα, 3.15 μ.μ. από το «Ξενία». Καβάλα, 1 μ.μ. από τον δημοτικό κήπο. Κατερίνη, 3.30 μ.μ. από την κεντρική πλατεία. Κιλκίς, 3 μ.μ. από την πλατεία Ειρήνης. Κομοτηνή, 1 μ.μ. από το «Σπαθί». Κοζάνη, 2.30 μ.μ. από την κεντρική πλατεία. Λιτόχωρο, 3 μ.μ. από την παλιά λαϊκή αγορά. Νάουσα, 3 μ.μ. από το δημοτικό πάρκο. Πτολεμαΐδα, 2.30 μ.μ. από τη λαϊκή αγορά. Σέρρες, 3 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο. Σκύδρα, 3.30 μ.μ. από την πλατεία Μαυροβουνίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ