ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ο Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ

Τον 73χρονο πρώην επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit, ο οποίος προέρχεται από τους κεντροδεξιούς «Ρεπουμπλικάνους»

Για την ανάγκη «ριζικών αλλαγών» μίλησε ο Μπαρνιέ (δεξιά)

Copyright 2024 The Associated

Για την ανάγκη «ριζικών αλλαγών» μίλησε ο Μπαρνιέ (δεξιά)
Τον 73χρονο Μισέλ Μπαρνιέ διόρισε τελικά πρωθυπουργό της Γαλλίας χτες ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, δύο μήνες μετά τις έκτακτες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το προεδρικό «στρατόπεδο» κατρακύλησε στην τρίτη θέση και επιβεβαιώθηκε πόσο οξύνονται ενδοαστικές διεργασίες και παζάρια.

Ο Μπαρνιέ έχει διατελέσει επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της ΕΕ, ενώ το 2016 ανέλαβε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας (Brexit). Προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα των «Ρεπουμπλικάνων» (LR), έχοντας διατελέσει μάλιστα και υπουργός επί σειρά ετών, στις κυβερνήσεις Σιράκ και Ραφαρέν, τις δεκαετίες του 1990 και του 2000.

Κατά την «παραλαβή» των καθηκόντων του ο Μπαρνιέ αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ριζικές αλλαγές», ζητώντας «να γίνουν σεβαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις» που εκπροσωπούνται στο γαλλικό κοινοβούλιο και καταλήγοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή».

Τον διορισμό του Μπαρνιέ έσπευσαν να χαιρετίσουν στελέχη του μακρονικού κόμματος «Αναγέννηση», όπως ο Ρενό Μισελιέ, ο οποίος δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση εθνικής προστασίας και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να πετύχει. Εθνικό συμφέρον και ευθύνη είναι να βοηθήσουμε και να διαθέσουμε τους εαυτούς μας για να συνεισφέρουμε».

Στελέχη των LR, όπως οι Λορέν Βοκέζ, Ολιβιέ Μαρλέξ και Βαλερί Πεκρές, μίλησαν για έναν άνθρωπο «με όλα τα εφόδια για να πετύχει σε αυτήν τη δύσκολη αποστολή που του έχει ανατεθεί», «άνθρωπο των συναινέσεων και των διαπραγματεύσεων (...) κάτι που είναι απαραίτητο αυτήν την περίοδο», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συγκεντρώσει υποστήριξη «πέρα από το δικό του στρατόπεδο».

Περιμένει «να κρίνει» η RN

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας διεργασίες που «τρέχουν» σε όλο το αστικό πολιτικό φάσμα, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN), Μαρίν Λεπέν, δήλωσε πως ο Μπαρνιέ «φαίνεται να πληροί τουλάχιστον το πρώτο κριτήριο που είχαμε ζητήσει, δηλαδή έναν άνθρωπο που σέβεται τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις και μπορεί να απευθυνθεί στην RN, η οποία έχει τη μεγαλύτερη (σ.σ. ως κόμμα) ομάδα της Εθνοσυνέλευσης, με τον ίδιο τρόπο όπως και στις άλλες ομάδες».

Ο δε πρόεδρος της RN, Ζορντάν Μπαρντελά, είπε ότι το κόμμα του «θα κρίνει την πολιτική ομιλία» του νέου πρωθυπουργού πριν αποφασίσει τη στάση του, προσθέτοντας ότι «θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι μεγάλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης των Γάλλων, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, το Μεταναστευτικό, και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό μέσο δράσης αν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες βδομάδες».

Από τη μεριά της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI, πρωτοστάτησε στον σοσιαλδημοκρατικό σχηματισμό του «Νέου Λαϊκού Μετώπου») ο Ζαν - Λικ Μελανσόν σχολίασε ότι ο πρόεδρος της χώρας με αυτόν τον διορισμό «αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το "Νέο Λαϊκό Μέτωπο", που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό».

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS - επίσης συμμετείχε στο «Μέτωπο»), Ολιβιέ Φορ, είπε ότι η χώρα εισέρχεται σε «καθεστωτική κρίση», μίλησε για «άρνηση της δημοκρατίας» και εξέφρασε το ...παράπονο ότι το κόμμα του Μπαρνιέ «δεν συμμετείχε καν στο ρεπουμπλικανικό μέτωπο», αναφερόμενος στη «σιωπηλή» συνεργασία που προέταξαν διάφορα κόμματα, στηρίζοντας υποψηφίους του Μακρόν στον β' γύρο των εκλογών, στο όνομα της «αντιμετώπισης της ακροδεξιάς».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τον Μπαρνιέ, λέγοντας ότι «έχει στο επίκεντρο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Γαλλίας, όπως δείχνει η μακρόχρονη εμπειρία του», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είπε ότι «δεσμευόμαστε να εργαστούμε» μαζί με τη Γαλλία «για τις κοινές μας προτεραιότητες, από την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης έως την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Στα Σκόπια ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Ψηλά στην ατζέντα η διμερής στρατιωτική συνεργασία

Από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ
Το «ενδιαφέρον μας να προχωρήσουμε στη σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου» με τη Βόρεια Μακεδονία δήλωσε ότι εξέφρασε χτες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του, Τίμτσο Μουτσούνσκι.

«Η Τουρκία στηρίζει σθεναρά τη Βόρεια Μακεδονία, από την ανεξαρτησία της και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό» δήλωσε, μεταξύ άλλων, εξηγώντας ότι στη συνάντησή τους οι δύο πλευρές συζήτησαν «πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε αυτήν τη συνεργασία».

Ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, τον στόχο για «αύξηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ» όπως και ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις τουρκικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι τα Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα για το τουρκικό μεγάλο κεφάλαιο, περιγράφοντας ως «βασική προτεραιότητα» την «ειρήνη και σταθερότητα σε όλα τα Βαλκάνια», γι' αυτό είπε και «ως Τουρκία συμμετέχουμε ενεργά προς αυτήν την κατεύθυνση». Μίλησε δε για «μια προληπτική στάση» που η χώρα του διατηρεί πάντα στην περιοχή «και θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, χάρη στη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία, μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων».

Επισήμανε ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και «ότι θέματα όπως η στρατιωτική εκπαίδευση και η συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις θα αποκτήσουν σημαντική δυναμική το προσεχές διάστημα», αλλά και ότι οι τουρκικές πολεμικές βιομηχανίες που «κατέχουν κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως (...) είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στη Βόρεια Μακεδονία».

Από τη μεριά του, ο Μουτσούνσκι τόνισε πως «η Τουρκία είναι αποδεδειγμένα φίλος μας και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» και πως «μοιραζόμαστε κοινές θέσεις για θέματα ασφάλειας και περιφερειακά ζητήματα».

ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΟΒΟ
«Λουκέτο» σε σερβικές υπηρεσίες έβαλε η Πρίστινα

Μετά από αστυνομική επιχείρηση «έκλεισαν» υπηρεσίες

«Λάδι στη φωτιά» που σιγοκαίει ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια προσθέτει από τα τέλη της περασμένης βδομάδας η απόφαση των κοσοβάρικων αρχών για «λουκέτο» σε μια σειρά από σερβικές υπηρεσίες και οργανισμούς που εκπροσωπούν το Βελιγράδι στο βόρειο Κόσοβο, με αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν μεταξύ άλλων και στα δημαρχεία των 5 περιοχών όπου πλειοψηφεί συντριπτικά το σερβικό στοιχείο.

Βίντεο που διένειμε η ίδια η κοσοβάρικη αστυνομία δείχνει πάνοπλες δυνάμεις της να εισβάλλουν σε κτίρια κατάσχοντας έγγραφα και υπολογιστές. Μεταξύ άλλων αφαίρεσαν επιγραφές στη σερβική κυριλλική γραφή, αφαιρώντας δε τα σύμβολα του σερβικού κράτους τοποθέτησαν τα αντίστοιχα του Κοσόβου.

Ο Κοσοβάρος υπουργός Τοπικής Διοίκησης, Ελμπερτ Κράσνικι, δήλωσε ότι «έκλεισαν» τα 5 λεγόμενα «παράλληλα ιδρύματα» στον βορρά (αναφερόμενος στα κτίρια όπου στεγάζονταν τα δημαρχεία σε Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζούμπιν Ποτόκ, Λεπόσαβιτς, Ζβετσάν, αλλά και τα γραφεία της περιφέρειας Μιτρόβιτσα), υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση έγινε γιατί παραβιάζονταν «το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και νόμοι». Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να σταματήσουν «παράνομες δραστηριότητες».

Τη Δευτέρα, Σέρβοι έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις περιοχές όπου έγιναν οι αστυνομικές επιχειρήσεις.

Από τη μεριά της, η σερβική κυβέρνηση έχει αντιδράσει κατηγορώντας την Πρίστινα ότι θέλει να αναγκάσει τον σερβικό πληθυσμό να φύγει εντελώς από το Κόσοβο, σε τόνους που πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αισθητά πιο ήπιους από ό,τι θα αναμενόταν.

Η αμερικάνικη πρεσβεία στην Πρίστινα εξέφρασε σε ανακοίνωσή της «την ανησυχία και την απογοήτευση της Ουάσιγκτον για τις συνεχιζόμενες ασυντόνιστες ενέργειες» των αρχών του Κοσόβου, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους δράση θα «συνεχίσει να έχει άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στα μέλη της σερβικής κοινότητας και άλλων μειονοτικών κοινοτήτων».

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλεί και το σχέδιο της κυβέρνησης Κούρτι να ανοίξει ξανά τη γέφυρα στον ποταμό Ιμπαρ, στη Μιτρόβιτσα, που χωρίζει την περιοχή στο (βόρειο) σερβικό τμήμα και το (νότιο) αλβανικό τμήμα. Η γέφυρα μένει κλειστή εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με τους Σέρβους να έχουν υψώσει μέχρι και οδοφράγματα καταγγέλλοντας απόπειρες για «εθνοκάθαρση» εναντίον τους αν η γέφυρα άνοιγε και οι αλβανόφωνοι της περιοχής μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα. Το Βελιγράδι σχολιάζοντας τα σχέδια γύρω από τη γέφυρα κατηγορεί την Πρίστινα για προσπάθεια «να προκαλέσει σύγκρουση».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νεκρός στρατιωτικός στη διάρκεια άσκησης

Βρετανός στρατιωτικός του Πολεμικού Ναυτικού σκοτώθηκε αργά προχτές το βράδυ, εν μέσω εκπαιδευτικής άσκησης στη Μάγχη, κατά τη διάρκεια «περιστατικού με ελικόπτερο Merlin Mk4» που εκτελούσε ασκήσεις νυχτερινών πτήσεων στο αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος, δηλώνοντας «βαθιά λυπημένος», ενώ ο υπουργός Αμυνας Τζον Χίλι χαρακτήρισε το δυστύχημα «φριχτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ