Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Στα Σκόπια ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Ψηλά στην ατζέντα η διμερής στρατιωτική συνεργασία

Από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ
Το «ενδιαφέρον μας να προχωρήσουμε στη σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου» με τη Βόρεια Μακεδονία δήλωσε ότι εξέφρασε χτες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του, Τίμτσο Μουτσούνσκι.

«Η Τουρκία στηρίζει σθεναρά τη Βόρεια Μακεδονία, από την ανεξαρτησία της και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό» δήλωσε, μεταξύ άλλων, εξηγώντας ότι στη συνάντησή τους οι δύο πλευρές συζήτησαν «πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε αυτήν τη συνεργασία».

Ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, τον στόχο για «αύξηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ» όπως και ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις τουρκικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι τα Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα για το τουρκικό μεγάλο κεφάλαιο, περιγράφοντας ως «βασική προτεραιότητα» την «ειρήνη και σταθερότητα σε όλα τα Βαλκάνια», γι' αυτό είπε και «ως Τουρκία συμμετέχουμε ενεργά προς αυτήν την κατεύθυνση». Μίλησε δε για «μια προληπτική στάση» που η χώρα του διατηρεί πάντα στην περιοχή «και θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, χάρη στη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία, μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων».

Επισήμανε ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και «ότι θέματα όπως η στρατιωτική εκπαίδευση και η συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις θα αποκτήσουν σημαντική δυναμική το προσεχές διάστημα», αλλά και ότι οι τουρκικές πολεμικές βιομηχανίες που «κατέχουν κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως (...) είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στη Βόρεια Μακεδονία».

Από τη μεριά του, ο Μουτσούνσκι τόνισε πως «η Τουρκία είναι αποδεδειγμένα φίλος μας και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» και πως «μοιραζόμαστε κοινές θέσεις για θέματα ασφάλειας και περιφερειακά ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ