ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα «ανοιχτή» σε διαπραγματεύσεις με τους δικούς της όρους

Κίνα, Βραζιλία και Ινδία «ενδιαφέρονται ειλικρινά» για «επίλυση» της σύγκρουσης, λέει ο Βλ. Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Han Zheng, σε συνάντηση στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ

Sputnik

Ο Ρώσος Πρόεδρος με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Han Zheng, σε συνάντηση στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ
Την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να επιτύχει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία εξέφρασε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου με τους όρους της Μόσχας, που σημειώνει εδαφικά κέρδη στο πεδίο της μάχης: «Ποτέ δεν αρνηθήκαμε να διαπραγματευτούμε μαζί τους, αλλά όχι στη βάση κάποιων εφήμερων απαιτήσεων, αλλά στη βάση των εγγράφων που συμφωνήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022.

Φέτος τον Ιούνη ο Πούτιν είχε θέσει ως βασικούς όρους για συνομιλίες την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές που ελέγχει ο ρωσικός στρατός, δηλαδή από Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, καθώς και να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, υποστήριξε τις «διαμεσολαβητικές» προσπάθειες ορισμένων κρατών των BRICS, οι οποίες θεωρούνται πιο «συμβατές» με τις ρωσικές απαιτήσεις. «Σεβόμαστε τους φίλους μας, τους εταίρους μας που, πιστεύω, ενδιαφέρονται ειλικρινά για την επίλυση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με αυτήν τη σύγκρουση», είπε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία.

«Η ανάπτυξη της οικονομίας και του στρατιωτικού δυναμικού της Ρωσίας, καθώς και οι αξιόπιστες και σταθερές σχέσεις με τους εταίρους και τους συμμάχους αποτελούν την κύρια εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Αυστριακός καγκελάριος, Κ. Νεχάμερ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει συνομιλίες για την Ουκρανία: «Λαμβάνουμε υπόψη τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου σχετικά με την προθυμία του για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία. Οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται χωρίς προϋποθέσεις και να είναι ειλικρινείς», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Αυστρία θα μπορούσε να «χρησιμεύσει ως τόπος διεξαγωγής διαπραγματεύσεων, ως έδρα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη».

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε νωρίτερα ότι αυτήν τη στιγμή η Ρωσία δεν βλέπει οποιεσδήποτε προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή «ειρηνευτικών συνομιλιών» με την Ουκρανία και ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες για διαπραγματεύσεις.

Σχετικά με την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ ο Πούτιν τόνισε ότι είχε σκοπό να επιβραδύνει τη ρωσική προώθηση στο Ντονμπάς, αλλά απέτυχε, καθώς το Κίεβο μετέφερε μεγάλες και καλά εκπαιδευμένες μονάδες μέσα στη Ρωσία, αποδυναμώθηκε και επέτρεψε στη Ρωσία να επιταχύνει την επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ, εξαπέλυσε νέες απειλές προς τη «Δύση», με φόντο τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εργοστασίων του Κουρσκ και της Ζαπορίζια: «Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες τρομοκρατικές επιθέσεις. Μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν απαντήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σουηδοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές στην Πολτάβα;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τ. Μπίλστρεμ, ανακοίνωσε προχτές την παραίτησή του, υποστηρίζοντας ότι εξέταζε το ενδεχόμενο της παραίτησης για αρκετό καιρό, καθώς θεωρεί πως ολοκλήρωσε την αποστολή του, που ήταν η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, δημοσιεύματα και «πληροφορίες» συσχετίζουν τη συγκυρία της παραίτησης με το ρωσικό χτύπημα με δύο πυραύλους «Iskander-Μ» εναντίον του 179ου Κέντρου Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων του ουκρανικού στρατού στην Πολτάβα.

Στο κέντρο «υποθέτουμε ότι Σουηδοί εκπαιδευτές εκπαίδευαν στρατιωτικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, οι καλύτεροι από όλες τις μονάδες στάλθηκαν εκεί για εκπαίδευση από ξένους εκπαιδευτές», δήλωσε στο «Sputnik Radio» ο αξιωματούχος της ρωσικής διοίκησης στο Ντονέτσκ Αλ. Καζάκοφ, ισχυριζόμενος ότι το χτύπημα στην Πολτάβα «θα κάνει τους Ευρωπαίους να σκεφτούν να στείλουν στρατιωτικούς στην Ουκρανία».

Η Στοκχόλμη είχε από το καλοκαίρι αποφασίσει την αποστολή συστημάτων AWACS στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι νεκροί στην Πολτάβα ξεπερνούν τους 50, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για τριψήφιο αριθμό νεκρών πολλών εθνικοτήτων. Θύματα της επίθεσης φέρεται να είχαν εκπαιδευτεί στις επικοινωνίες και στον ηλεκτρονικό πόλεμο, καθώς και στον χειρισμό drones.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Ουκρανία πέτυχε «πολλά» με την επίθεσή της στο Κουρσκ αλλά είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη συνέχεια.

Είπε ακόμα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως και να πλήττει στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της ρωσικής επικράτειας.

«Χαίρομαι που τόσο πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δώσει αυτήν την ευκαιρία και όσες έχουν ακόμη περιορισμούς, τους έχουν μετριάσει, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ.

Είπε ακόμη ότι δεν βλέπει καμία άμεση στρατιωτική απειλή ενάντια στις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει ένας διαρκής κίνδυνος τρομοκρατίας, κυβερνοεπιθέσεων και δολιοφθορών.

Ολλανδία: «Δεν ζούμε πλέον ειρηνικά»

Η Ολλανδία θα αυξήσει τις «αμυντικές» δαπάνες της κατά περισσότερο από 10% τα επόμενα χρόνια, επενδύοντας σε νέα άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες, drones και συστήματα αεράμυνας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις δυνάμεις της μετά από χρόνια μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και ενώ τα κράτη της Ευρώπης εξοπλίζονται και προετοιμάζονται για μια μεγάλη ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Η Ολλανδία αυξάνει σταθερά τις στρατιωτικές δαπάνες της από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φλεβάρη του 2022, ενώ είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας και ήταν από τις πρώτες χώρες που παρέδωσαν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο.

Εν μέσω «των αυξανόμενων απειλών για την ασφάλεια» οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 2,4 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον ετήσιο προϋπολογισμό σε περίπου 24 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε χτες η ολλανδική κυβέρνηση.

Η αύξηση αυτή θέτει τις ολλανδικές «αμυντικές» δαπάνες σε πορεία προς την επίτευξη του ελάχιστου επιπέδου του 2% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από τότε που οι «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ συμφώνησαν για το όριο αυτό πριν από 10 χρόνια.

«Οι νέες απειλές απαιτούν δράση. Η ανελέητη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει ότι μια επίθεση κατά της συμμαχίας του ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον αδιανόητη», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Αμυνας, Ρ. Μπρέκελμανς, προσθέτοντας ότι η Κίνα, το Ιράν, η τρομοκρατία και οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν επίσης «πιθανές απειλές για την εθνική ασφάλεια της Ολλανδίας».

«Μπορεί να φαίνεται ότι ζούμε ειρηνικά, όμως αυτό δεν ισχύει πλέον», τόνισε ο Μπρέκελμανς κατά την παρουσίαση του σχεδίου αύξησης των στρατιωτικών δαπανών. «Δεχόμαστε επίθεση καθημερινά. Τα ψηφιακά μας συστήματα, τα πανεπιστήμιά μας, οι εταιρείες μας, τα λιμάνια μας, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Μας κατασκοπεύουν συνεχώς και ο αριθμός των επιθέσεων αυξάνεται», πρόσθεσε.

Ο Μπρέκελμανς τόνισε ακόμη ότι η Ολλανδία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο για όσο διάστημα χρειαστεί.

Η Ρωσία θέλει να στέλνει αέριο στην ΕΕ μέσω Ουκρανίας

Ο Βλ. Πούτιν στην ομιλία του στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ είπε ακόμη ότι η Ρωσία έχει σκοπό να συνεχίσει να διοχετεύει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά αν η Ουκρανία αρνηθεί να ανανεώσει το συμβόλαιο μετά τις 31 Δεκέμβρη «δεν μπορούμε να την αναγκάσουμε».

«Εμείς, και η "Gazprom", σκοπεύουμε να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς τους καταναλωτές, με τους οποίους έχουμε μακροπρόθεσμα συμβόλαια», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «οι κύριοι καταναλωτές της "Gazprom" στην Ευρώπη δεν φαίνεται να θέλουν να τελειώσει η συμφωνία διέλευσης» ακόμη κι αν δίνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο αγωγός Ουρενγκόι - Πομάρι - Ουλζχόροντ μεταφέρει φυσικό αέριο από τη δυτική Σιβηρία μέσω της Σούντζα στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ. Στη συνέχεια το αέριο μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας προς τη Σλοβακία. Εκεί ο αγωγός χωρίζεται, με μία από τις διακλαδώσεις να πηγαίνει στην Τσεχία και την άλλη στην Αυστρία. Οι κύριοι αγοραστές αερίου είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία.

Αν η Ουκρανία αρνηθεί τη διέλευση ρωσικού αερίου, τότε η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τον αγωγό αερίου «TurkStream» κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα για να προμηθεύσει την Ευρώπη.

«Η Ουκρανία αρνείται τη διέλευσή μας, που σημαίνει ότι οι όγκοι αερίου που εισέρχονται στην Ευρώπη θα μειωθούν», είπε ο Πούτιν. «Θα ακολουθήσουν άλλες διαδρομές, ιδιαίτερα μέσω του "TurkStream", ίσως εν μέρει μέσω του "Blue Stream" επίσης στην Τουρκία», είπε.

ΔΑΝΙΑ
Οδηγίες επιβίωσης σε περίπτωση «κρίσεων»...

Στάλθηκαν μαζικά με e-mail σε όλους τους Δανούς πολίτες

Οδηγίες για την αντιμετώπιση «κρίσεων» έστειλε μαζικά στον πληθυσμό η κυβέρνηση της Δανίας και συγκεκριμένα το Κέντρο Διαχείρισης Εκτακτων Καταστάσεων, προετοιμάζοντας τον λαό για το ενδεχόμενο να πρέπει να επιβιώσει για λίγες μέρες χωρίς νερό, ηλεκτρικό, διαδίκτυο και άλλες βασικές παροχές.

Με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο μιας ακόμα πιο γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη, «υβριδικού» πολέμου κ.λπ., όλο και συχνότερα κράτη της ΕΕ στέλνουν αντίστοιχες οδηγίες στους πολίτες τους, με την επισήμανση ότι οι «απειλές» έχουν αυξηθεί και δεν είναι δεδομένη η όποια «κανονικότητα». Αλλα κράτη, π.χ. η Γερμανία, επιθεωρούν και ανακαινίζουν πολεμικά καταφύγια.

Οπως τονίζεται στο έγγραφο, η Δανία είναι ένα προηγμένο κράτος με ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, ωστόσο «είναι επίσης ευάλωτη» σε «καταστάσεις κρίσεων», που μπορεί να προκαλέσουν «διακοπή σε ηλεκτρικό, νερό και βασικές παροχές για κάποιο διάστημα».

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μια κρίση», σημειώνει το έγγραφο, αναφέροντας τα «ακραία καιρικά φαινόμενα, που πρόκειται να γίνουν πιο συχνά και να επηρεάζουν όλα τα τμήματα της χώρας», ή την «απειλή από ανθρώπινες ενέργειες, όπως κυβερνοεπιθέσεις και δολιοφθορές» εξαιτίας της «επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Ευρώπη». Τέλος, αναφέρονται «ατυχήματα» και τεχνικά προβλήματα με επίδραση πλατιά στην κοινωνία.

«Φανταστείτε πως δεν υπάρχει ρεύμα στην πρίζα ή νερό στη βρύση. Το ψυγείο και ο φούρνος δεν λειτουργούν. Ισως να μην μπορείτε να πάτε για ψώνια, να τηλεφωνήσετε ή να συνδεθείτε στο διαδίκτυο», προειδοποιούν οι δανέζικες αρχές και παραθέτουν λεπτομερείς οδηγίες για να μπορούν τα νοικοκυριά να επιβιώσουν για τρεις μέρες, αποθηκεύοντας νερό, φαγητό κ.ά. Επίσης καλούν τους πολίτες να σκεφτούν εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης και να συνεννοηθούν με γείτονες και συγγενείς για να προσφέρουν τυχόν βοήθεια στη μεταφορά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ