ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Προωθεί επενδύσεις 50 δισ. στην Αφρική και «στρατηγικές σχέσεις»

Ολόπλευρη αναβάθμιση των σχέσεων με όλα τα κράτη της ηπείρου διακήρυξε ο Σι Τζινπίνγκ στο 5ήμερο Φόρουμ που σήμερα ολοκληρώνεται

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Φόρουμ
Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Φόρουμ
Την πρόθεση του Πεκίνου να διαθέσει μόνο μέσα στην επόμενη τριετία 50 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε όλη την Αφρική μετέφερε χτες ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, από το βήμα των 5ήμερων εργασιών του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας - Αφρικής (Forum on China-Africa Cooperation - FOCAC), που ολοκληρώνονται σήμερα στην κινεζική πρωτεύουσα.

Στο Φόρουμ συμμετέχουν αρχηγοί κυβερνήσεων πάνω από 50 αφρικανικών κρατών, όπως μετέδωσε και η κινεζική «Ημερησία».

Υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις Κίνας - Αφρικής διανύουν την «καλύτερη περίοδό τους» ο Σι είπε - σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου «Σινχουά» - ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων του Πεκίνου με όλες τις αφρικανικές χώρες στο επίπεδο των σχέσεων «Στρατηγικού Επιπέδου».

Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά σε 10 διακριτούς άξονες στους οποίους μπορούν να καταρτιστούν συγκεκριμένες «δράσεις εταιρικής σχέσης» μεταξύ της χώρας του και των κρατών της Αφρικής, περιλαμβανομένων της «αμοιβαίας γνωριμίας των πολιτισμών», της «εμπορικής ευημερίας», της «συνεργασίας βιομηχανικών αλυσίδων», της «συνδεσιμότητας», της Υγείας, της Γεωργίας, της Πράσινης Ανάπτυξης, αλλά και της κοινής Ασφάλειας.

Ειδικά για την ενίσχυση των «βιομηχανικών αλυσίδων», όπως είπε, θα προωθηθεί μια «Πιλοτική Ζώνη για μια βαθιά Οικονομική και Εμπορική Συνεργασία Κίνας - Αφρικής», που θα αφορά, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κοινού Κέντρου συνεργασίας στην Ψηφιακή Τεχνολογία.

Ακόμα, ανάμεσα σε άλλα:

  • Σε άμεση εφαρμογή θα μπουν - ανέφερε χωρίς ωστόσο διευκρινίσεις ακόμα - 20 έργα με τα οποία οι δύο πλευρές θα αξιοποιήσουν την «τεχνολογική επανάσταση» και τον «βιομηχανικό μετασχηματισμό».
  • Θα προχωρήσουν 30 νέα έργα για τη «συνδεσιμότητα» και την ανάπτυξη υποδομών στην Αφρική.
  • Ειδικό βάρος θα δοθεί σε μια «νοσοκομειακή συμμαχία» που θα προτάξει η Κίνα με τα κράτη της Μαύρης Ηπείρου, στοχεύοντας στη δημιουργία κοινών ιατρικών κέντρων, αξιοποιώντας και προγράμματα ανάπτυξης «υγειονομικών εγκαταστάσεων» και «θεραπείας της ελονοσίας».
  • Στον κρίσιμο κλάδο της Ενέργειας, 30 νέα έργα θα εστιάσουν στην ανάπτυξη μορφών «καθαρής ενέργειας», ενώ επιδιώκεται και η δημιουργία Φόρουμ Κίνας - Αφρικής ειδικά για την «ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας».

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που είπε ανάμεσα σε άλλα ότι Κίνα και Αφρική, αν συνεργαστούν, μπορούν να «ηγηθούν της επανάστασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Ακόμα, ανέφερε ότι «ο αξιόλογος απολογισμός της Κίνας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, κυρίως στην εξάλειψη της φτώχειας, είναι μεγάλη πηγή εμπειρίας και εξειδίκευσης», χαρακτηρίζοντας δε «σκανδαλώδες» το ότι «η αφρικανική ήπειρος δεν έχει μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σημειωτέον ότι, μεταξύ άλλων, ο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχία επειδή η κατάσταση όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί με το χρέος των αφρικανικών χωρών «δεν είναι βιώσιμη και αποτελεί συνταγή για κοινωνικές αναταραχές», ζητώντας «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην παρωχημένη, αναποτελεσματική και άδικη διεθνή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική».

Το «Σινχουά» μετέδωσε ότι χτες το Φόρουμ ενέκρινε «Διακήρυξη για την από κοινού οικοδόμηση μιας κοινότητας Κίνας - Αφρικής παντός καιρού με κοινό μέλλον για την επόμενη περίοδο και ένα Σχέδιο Δράσης του Φόρουμ (FOCAC) για την επόμενη τριετία».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εξετάζεται η απόρριψη μεταναστών στα σύνορα

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Γερμανία για επιπλέον μέτρα καταστολής κατά μεταναστών και προσφύγων, η οποία εντάθηκε με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν με 3 νεκρούς. Στα μέτρα εξετάζεται η απόρριψη και επαναπροώθηση μεταναστών στα γερμανικά σύνορα, προτού προλάβουν να εισέλθουν στη χώρα.

Εκτός από την αυστηροποίηση της διαδικασίας ασύλου και την επίσπευση των απελάσεων που έχει αποφασίσει η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP), οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να «συμμαχήσουν» με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και να φέρουν στη Βουλή αντιμεταναστευτικό νόμο, ακόμη και παρακάμπτοντας, αν χρειαστεί, τα άλλα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο πρόεδρος της CDU, Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο Βραδεμβούργο ενόψει των κρατιδιακών εκλογών στις 22 Σεπτέμβρη, έθεσε στον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, τελεσίγραφο για συμφωνία στο θέμα της «μεταρρύθμισης» της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

«Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να μας δώσει μια δεσμευτική δήλωση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ότι η ανεξέλεγκτη εισροή στα σύνορα θα σταματήσει και ότι όσοι εξακολουθούν να έρχονται θα επιστρέψουν στα σύνορα στη Γερμανία, τότε δεν έχει νόημα να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις με την κυβέρνηση», δήλωσε ο Μερτς.

Κάλεσε τον Σολτς σε μια ακόμη συνάντηση, την επόμενη Τετάρτη, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και να ψηφιστούν οι αντίστοιχοι νόμοι ήδη την επόμενη βδομάδα από τη Βουλή.

Οι Πράσινοι, από την πλευρά τους, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η απόρριψη στα σύνορα είναι νομικά εφικτή, ενώ οι Φιλελεύθεροι δήλωσαν ανοιχτοί ακόμη και για συνταγματικές αλλαγές, εάν είναι απαραίτητο.

Συζήτηση για κέντρα κράτησης της ΕΕ στη Ρουάντα

Στο μεταξύ, στέλεχος του FDP και ειδικός αντιπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τις Συμφωνίες Μετανάστευσης, ο Γιόακιμ Σταμπ, υποστήριξε το «μοντέλο Ρουάντας» σχετικά με τη συζήτηση για τη μετάθεση των διαδικασιών ασύλου εκτός ΕΕ.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι λεγόμενοι «παράτυποι» μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται σε χώρες της ΕΕ μέσω της Λευκορωσίας, θα πρέπει να μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης στη Ρουάντα. Πρόκειται για περίπου 10.000 ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οπως είπε, η ΕΕ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις υπάρχουσες υποδομές για την υποδοχή μεταναστών στη Ρουάντα, οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την ανακοίνωση από τη Βρετανία, το 2022, του σχεδίου να στέλνει εκεί τους «παράτυπους» μετανάστες και η εξέταση του αιτήματος ασύλου να γίνεται «υπό την εποπτεία του ΟΗΕ». Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας, υπό τον Κιρ Στάρμερ, ακύρωσε το σχέδιο τον Ιούλη.

Μηδενική ανάπτυξη της οικονομίας το 2024

Στο μεταξύ, ολοένα και πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη γερμανική καπιταλιστική οικονομία - γεγονός με το οποίο σχετίζονται άλλωστε και οι παραπάνω εντεινόμενες διεργασίες για «σφίξιμο» της μεταναστευτικής στρόφιγγας, παρότι παραμένουν ανάγκες για υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Χαρακτηριστικά, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου ανακοίνωσε ότι αναμένει μηδενική ανάπτυξη για την οικονομία το 2024, αναθεωρώντας προς τα κάτω την προηγούμενη εκτίμησή του για ανάπτυξη της τάξης του 0,4%.

Επίσης, το Ινστιτούτο αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το 2025, από 1,5% σε 0,9%.

«Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει και μαραζώνει στην ύφεση (...) Εχουμε μια δομική κρίση. Γίνονται ελάχιστες επενδύσεις, ειδικά στον κλάδο της μεταποίησης και η παραγωγικότητα παραμένει εδώ και χρόνια στάσιμη», εξήγησε ο επικεφαλής των προβλέψεων του Ifo.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Πυροβολισμοί κοντά στο γενικό προξενείο του Ισραήλ και στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό σημειώθηκαν χτες στο Μόναχο. Ο ύποπτος - ένας 18χρονος Αυστριακός βοσνιακής καταγωγής - κρατούσε όπλο και φέρεται να πυροβόλησε κατά αστυνομικών που βρίσκονταν στο φυλάκιο μπροστά από το Κέντρο. Στη συνέχεια χτυπήθηκε από αστυνομικούς και υπέκυψε στα τραύματά του. Αυστριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ήταν γνωστός στις αρχές ως ισλαμιστής και το 2023 είχε γίνει καταγγελία σε βάρος του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διάδοση προπαγάνδας του «Ισλαμικού Κράτους».

ΡΩΜΗ.-- Ενα ακόμη τραγικό δυστύχημα με μετανάστες σημειώθηκε στα ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Οπως έκανε γνωστό η ιταλική ακτοφυλακή προχτές, πλεούμενο το οποίο μετέφερε μετανάστες ανετράπη και μέχρι χτες είχαν διασωθεί 7 άνθρωποι με καταγωγή από τη Συρία, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο προσφύγων του μικρού ιταλικού νησιού. Οι αγνοούμενοι είναι 21, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Το πλεούμενο είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και ανετράπη έπειτα από μια μέρα ταξιδιού.

ΕΛΝΤΟΡΕΤ.-- Εχασε χτες τη μάχη για τη ζωή η 33χρονη μαραθωνοδρόμος από την Ουγκάντα Ρεμπέκα Τσεπτέγκι μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία στην εντατική λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων που υπέστη στο 80% του σώματός της, όταν πριν από 5 μέρες την περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά ο πρώην φίλος της στο σπίτι της στην πόλη Ελντορέτ της Δυτικής Κένυας, μπροστά στα μάτια των δύο θυγατέρων της ηλικίας 9 και 11 ετών. Η 33χρονη μαραθωνοδρόμος είχε τερματίσει 44η στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σκληρή μάχη στήθος με στήθος στις πολιτείες Νεβάδα, Τζόρτζια και (ειδικά) Πενσιλβάνια που συγκεντρώνουν κρίσιμο αριθμό εκλεκτόρων δίνουν η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές Κάμαλα Χάρις και ο πρώην Πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό «The Economist», η Χάρις συγκεντρώνει το 47% της πρόθεσης ψήφου σε εθνικό επίπεδο, έναντι 45% του Τραμπ. Σε δημοσκόπηση του CNN, περίπου το 15% των ψηφοφόρων σε πολιτείες - κλειδιά παραμένει αναποφάσιστο. Η ίδια δημοσκόπηση εμφανίζει την Χάρις να κερδίζει στο Ουισκόνσιν και στο Μίσιγκαν και τον Τραμπ στην Αριζόνα.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ αναμενόταν αργότερα χτες να υπογράψουν την πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI, ΤΝ). Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», οι τρεις πλευρές θα υπογράψουν τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με την οποία υποτίθεται αντιμετωπίζονται ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πολυεθνική ένοπλη αστυνομική δύναμη με κεντρικό πυρήνα εκατοντάδες Κενυάτες αστυνομικούς, που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σταδιακά στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-Ο-Πρενς από τον Ιούνη, αναμενόταν να δηλώσει χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού στη χώρα από το 2015. Η δύναμη αυτή υποτίθεται αναπτύσσεται για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Το πρώτο φορτίο με περίπου 99.000 δόσεις εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) έφθασε χτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς η χώρα είναι στο επίκεντρο της επιδημίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ