Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Πυροβολισμοί κοντά στο γενικό προξενείο του Ισραήλ και στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό σημειώθηκαν χτες στο Μόναχο. Ο ύποπτος - ένας 18χρονος Αυστριακός βοσνιακής καταγωγής - κρατούσε όπλο και φέρεται να πυροβόλησε κατά αστυνομικών που βρίσκονταν στο φυλάκιο μπροστά από το Κέντρο. Στη συνέχεια χτυπήθηκε από αστυνομικούς και υπέκυψε στα τραύματά του. Αυστριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ήταν γνωστός στις αρχές ως ισλαμιστής και το 2023 είχε γίνει καταγγελία σε βάρος του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διάδοση προπαγάνδας του «Ισλαμικού Κράτους».

ΡΩΜΗ.-- Ενα ακόμη τραγικό δυστύχημα με μετανάστες σημειώθηκε στα ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Οπως έκανε γνωστό η ιταλική ακτοφυλακή προχτές, πλεούμενο το οποίο μετέφερε μετανάστες ανετράπη και μέχρι χτες είχαν διασωθεί 7 άνθρωποι με καταγωγή από τη Συρία, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο προσφύγων του μικρού ιταλικού νησιού. Οι αγνοούμενοι είναι 21, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Το πλεούμενο είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και ανετράπη έπειτα από μια μέρα ταξιδιού.

ΕΛΝΤΟΡΕΤ.-- Εχασε χτες τη μάχη για τη ζωή η 33χρονη μαραθωνοδρόμος από την Ουγκάντα Ρεμπέκα Τσεπτέγκι μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία στην εντατική λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων που υπέστη στο 80% του σώματός της, όταν πριν από 5 μέρες την περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά ο πρώην φίλος της στο σπίτι της στην πόλη Ελντορέτ της Δυτικής Κένυας, μπροστά στα μάτια των δύο θυγατέρων της ηλικίας 9 και 11 ετών. Η 33χρονη μαραθωνοδρόμος είχε τερματίσει 44η στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σκληρή μάχη στήθος με στήθος στις πολιτείες Νεβάδα, Τζόρτζια και (ειδικά) Πενσιλβάνια που συγκεντρώνουν κρίσιμο αριθμό εκλεκτόρων δίνουν η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές Κάμαλα Χάρις και ο πρώην Πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό «The Economist», η Χάρις συγκεντρώνει το 47% της πρόθεσης ψήφου σε εθνικό επίπεδο, έναντι 45% του Τραμπ. Σε δημοσκόπηση του CNN, περίπου το 15% των ψηφοφόρων σε πολιτείες - κλειδιά παραμένει αναποφάσιστο. Η ίδια δημοσκόπηση εμφανίζει την Χάρις να κερδίζει στο Ουισκόνσιν και στο Μίσιγκαν και τον Τραμπ στην Αριζόνα.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ αναμενόταν αργότερα χτες να υπογράψουν την πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI, ΤΝ). Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», οι τρεις πλευρές θα υπογράψουν τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με την οποία υποτίθεται αντιμετωπίζονται ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πολυεθνική ένοπλη αστυνομική δύναμη με κεντρικό πυρήνα εκατοντάδες Κενυάτες αστυνομικούς, που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σταδιακά στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-Ο-Πρενς από τον Ιούνη, αναμενόταν να δηλώσει χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού στη χώρα από το 2015. Η δύναμη αυτή υποτίθεται αναπτύσσεται για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Το πρώτο φορτίο με περίπου 99.000 δόσεις εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) έφθασε χτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς η χώρα είναι στο επίκεντρο της επιδημίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ