ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στη ΔΕΘ με το ίδιο αντιλαϊκό κουστούμι

INTIME NEWS

Στη Θεσσαλονίκη ανεβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός για την έναρξη της 88ης ΔΕΘ. Αύριο Σάββατο στις 19.30 θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ενώ την Κυριακή στις 12.00 θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Τι θα πει; «Αυτό το οποίο δεν μας έχει συνηθίσει να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να βγάζει ένα μεγάλο καλάθι, για να γίνει προσωρινά ευχάριστος και να υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές», είπε χθες σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, βάζοντας ξανά ψηλά στην ατζέντα τη συνέχιση των περιλάλητων «μεταρρυθμίσεων» που στόχο έχουν τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου στις νέες συνθήκες.

Στο ίδιο πλαίσιο, διέψευσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, με το χιλιοειπωμένο επιχείρημά τους ότι «άλλες χώρες που δοκίμασαν μια προσωρινή μείωση ΦΠΑ, για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν έφτασε στον καταναλωτή, αλλά οδήγησε και σε αυξήσεις τιμών», όπως είπε, βασικά επιβεβαιώνοντας την ανεξέλεγκτη δράση των «μεσαζόντων» στην οικονομία του κεφαλαίου.

Με το ίδιο θράσος υποστήριξε ότι «έχουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων. Η Ελλάδα για έναν μήνα ακόμα έχει πληθωρισμό τροφίμων χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο» (άρα να πανηγυρίσουμε επειδή δεν αυξάνεται τόσο όσο αλλού), ενώ επέμεινε για «μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι θα αποδώσουν», με σταθερή προϋπόθεση να «βγαίνει δημοσιονομικά» και με «αποφάσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες» όπως είπε, στο φόντο των μνημονίων διαρκείας και των προαπαιτούμενων που τσακίζουν τον λαό.

Στο μεταξύ, έσπευσε να διαβεβαιώσει ντόπια και ξένα κέντρα ότι δεν υπάρχει καμία «εμπλοκή» με το πέμπτο αίτημα εκταμίευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης: «Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή και κάποια επιπλέον προϋπόθεση που να αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων, η οποία να μην τηρείται», «το πρόγραμμα προχωράει», «οι διαδικασίες προχωράνε και είμαστε αισιόδοξοι», «θα είμαστε από τις πρώτες χώρες, όπως και τις προηγούμενες περιπτώσεις που θα προχωρήσουμε και στην ολοκλήρωση, στην πλήρωση του πέμπτου αιτήματος πληρωμής σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Αρα δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Θυμίζουμε ότι η αίτηση για την 5η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά 1,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 2,3 δισ. δάνεια, που θα κατευθυνθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τα 28 προαπαιτούμενα να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση «στρατηγικών επενδύσεων», με ακόμα περισσότερες ευκολίες και «δωράκια» που θα πληρώσει ο λαός.
  • Την παραπέρα εμπορευματοποίηση της διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων, που θα συνοδεύεται και από παραπέρα «τάισμα» των αντίστοιχων εταιρειών στον συγκεκριμένο κλάδο, την ώρα που ο λαός θα λέει «το νερό νεράκι».
  • Νέες παρεμβάσεις για την προώθηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, όπως και για την «ενεργειακή ανακαίνιση» κτιρίων κατοικιών, παρεμβάσεις που όλες σηματοδοτούν νέα «πράσινα» χαράτσια αλλά και παραπέρα εκτόξευση του κόστους Ενέργειας, στέγης, μετακίνησης για τα λαϊκά στρώματα, «εις υγείαν» των ομίλων.
  • Ενίσχυση, μέσω διαφόρων μέτρων, της «ψηφιοποίησης» της φορολογικής θηλιάς που πνίγει τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, για τους οποίους άλλωστε ενεργοποιούνται από τις επόμενες βδομάδες και οι μηχανισμοί αυτόματων κατασχέσεων χωρίς καν ειδοποίηση.
ΣΥΡΙΖΑ
Πιο κοντά σε πρόταση μομφής Πολάκης και «87»

Επανέρχονται τα σενάρια για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτός απροόπτου συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, μετά την απόρριψη, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, της πρότασης για νέες εσωκομματικές εκλογές την οποία κατέθεσε ο Π. Πολάκης χτες κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (που ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες) και στην οποία συμφώνησαν η Ο. Γεροβασίλη, ο Θ. Θεοχαρόπουλος και συνολικά οι οκτώ που εκπροσωπούν τους «87» στο όργανο.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Στ. Κασσελάκη ότι «ρευστοποιεί» το κόμμα, η συνεδρίαση όμως έληξε με τον ίδιο να παραπέμπει οποιαδήποτε εσωκομματική διαδικασία στο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Οκτωβρίου και στο οποίο η προεδρική πλειοψηφία θεωρεί ότι διατηρεί προβάδισμα έναντι των «87».

«Οποιος πιστεύει ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας, να καταθέσει πρόταση μομφής», φέρεται να δήλωσε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, ο πρόεδρος ζητούσε επίμονα από τους βουλευτές - μέλη του οργάνου να δεσμευτούν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το κόμμα!

Χτες μέχρι αργά συνεδρίαζε εκ νέου και η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία αναμενόταν να αποφανθεί για το θέμα του Χρ. Σπίρτζη. Η άρνησή του να παραστεί προδιέθετε για μια απόφαση σε βάρος του, όπως επίπληξη, προειδοποίηση διαγραφής ή διαγραφή, για την οποία πάντως τον τελευταίο λόγο έχει η Κεντρική Επιτροπή. Ο ίδιος ο Χρ. Σπίρτζης πάντως κατήγγειλε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας θα έπρεπε να καταπιαστεί με το ποιόν όσων προσέφυγαν εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι ανάμεσά τους βρίσκονται πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά και άνθρωποι που δεν είναι καν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εδώ και τώρα διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων

Πρόκληση για τον λαό μας η απόφαση της κυβέρνησης να είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ η Γερμανία

Ανακοίνωση με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τη Γερμανία εξέδωσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Χαρακτηρίζει αυτήν την απόφαση προκλητική και επισημαίνει: «83 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή της χώρας μας από τους Γερμανούς ναζί και 80 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον λαό με επικεφαλής ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΛΑΝ - ΕΠΟΝ και τις άλλες ΕΑΜικές αντιστασιακές οργανώσεις και αιμοδότη, καθοδηγητή, ψυχή και νου το ΚΚΕ, η ΟΔΓ αρνείται να πληρώσει στην Ελλάδα τις επανορθώσεις - πολεμικές αποζημιώσεις που έχουν αναγνωριστεί στις διεθνείς διασκέψεις (Παρίσι - Λονδίνο κ.α.).

Βεβαίως η έκφραση άρνησης εδράζεται στο γεγονός ότι όλες ανεξαιρέτως οι αστικές κυβερνήσεις της Ελλάδας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) ουσιαστικά αρνούνται επίσης τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, δεν απαίτησαν ποτέ μέχρι σήμερα στην πράξη, με αποφασιστικότητα και με όλες τις αναγκαίες συγκεκριμένες πρακτικές ενέργειες το γερμανικό χρέος, παρά την όποια φειδωλή και με ψελλίσματα απολογία τους ότι δεν εγκαταλείπουν το αίτημα. Επομένως, όλες μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις φέρουν ακέραιες τις τεράστιες ιστορικές και πολιτικές ευθύνες και είναι υπόλογες στον λαό μας, που δεν πρέπει αυτό να το ξεχνά.

Και αυτό παρά το πόρισμα της Βουλής το οποίο συγκεκριμενοποιεί και τεκμηριώνει το χρέος του γερμανικού κράτους στον ελληνικό λαό - γιατί στον λαό, που υπέστη όλα τα ναζιστικά εγκλήματα και τις υλικές καταστροφές στην Κατοχή, οφείλονται τα χρήματα - ενώ τεκμηριώνει με βάση τη ναζιστική δράση και το γιατί πρέπει να πληρώσει τον λαό μας. Αλλά ούτε σε αυτό το πόρισμα υπάρχει το ζήτημα και οι πρακτικές ενέργειες για τη διεκδίκηση».

Τονίζει δε πως «είναι επίσης προκλητικό για τον ελληνικό λαό το γεγονός ότι η ΟΔ Γερμανίας όχι μόνο αρνείται να πληρώσει - ενώ υποκριτικά δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν την ηθική ευθύνη για τα εγκλήματα των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων, που πλήρωσε με αίμα και τεράστιες καταστροφές ο λαός μας κατά την περίοδο της Κατοχής - αλλά με τη συνενοχή των ελληνικών κυβερνήσεων οργανώνουν τη δημιουργία ποικίλων ιδρυμάτων όπως το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον", όργανο του ΥΠΕΞ της ΟΔ Γερμανίας που χρηματοδοτείται απ' αυτό για να χρηματοδοτεί κάποια έργα στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά, με ψίχουλα μπροστά στο τεράστιο χρέος των πολεμικών αποζημιώσεων, δυστυχώς με τη συμφωνία των Ελλήνων δημάρχων, στελεχών των αστικών κομμάτων, πιστεύοντας πως έτσι θα ξεπλυθεί η ναζιστική θηριωδία. 'Η προγράμματα για τη διαμόρφωση της Ιστορίας των ελληνογερμανικών σχέσεων στα οποία συμφωνούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, μέσω των οποίων επιχειρείται το ξαναγράψιμο της Ιστορίας του Β' ΠΠ στα μέτρα του ιμπεριαλισμού. Γίνεται προσπάθεια να ξεχαστούν τα ναζιστικά εγκλήματα και να θολώσουν την ιστορική μνήμη με στόχο να ξεχαστεί το χρέος της ΟΔ Γερμανίας για τις πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις που οφείλει στη χώρα μας. Και στοχεύουν να διδάσκονται στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην ίδια ρότα είναι και το "Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας", που το χρηματοδοτεί και το ελληνικό κράτος».

Και προσθέτει: «Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για μια ακόμα φορά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις πολεμικές αποζημιώσεις, με καμπάνια που εξελίσσεται σε όλη τη χώρα, καθώς η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ έχει κηρύξει το 2024 χρονιά διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων - πολεμικών αποζημιώσεων και εξελίσσεται μεγάλη καμπάνια σε όλη τη χώρα με πολύμορφες δράσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, απ' όλα τα Παραρτήματά μας. Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ορίσει ως τιμώμενη χώρα την ΟΔ Γερμανίας στη ΔΕΘ δικαιολογημένα προκαλεί αγανάκτηση στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στους φίλους και απογόνους, στους πολιτικούς πρόσφυγες και στα παιδιά τους, σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για μια ακόμα φορά καλεί την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) με συγκεκριμένες ενέργειες και σχέδιο, επιτέλους, να διεκδικήσουν με κάθε πρόσφορο μέσο, χωρίς υπαναχωρήσεις και υποκριτικές απολογίες, από τη γερμανική κυβέρνηση να πληρώσει τις επανορθώσεις - πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει στον λαό στη χώρα μας για τα ναζιστικά εγκλήματα και τις καταστροφές σε βάρος του. Γι' αυτό χρειάζεται να γίνει υπόθεση λαϊκής πάλης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ