ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Μαζί με τα σχολεία ανοίγουν και τα τεφτέρια για να κάνουμε τους υπολογισμούς μας...

Ανακοίνωση - φυλλάδιο του ΚΚΕ

Στον όγκο των προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι γονείς και μαθητές κάθε Σεπτέμβρη με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς αναφέρεται το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του με αφορμή το πρώτο κουδούνι των σχολείων την ερχόμενη Τετάρτη και καλεί να αγωνιστούν για όλα όσα δικαιούνται για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση σημειώνει:

«Αλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά...

Εχουμε ελπίδες, δίψα για γνώση και πρόοδο.

Εχουμε όμως και θυμό, αμφιβολίες και αγωνία για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα.

Στενάζουμε από την ακρίβεια. Ο μισθός στις 11 Σεπτέμβρη που ανοίγουν τα σχολεία κοντεύει να τελειώσει...

Μαζί με τα σχολεία ανοίγουν και τα τεφτέρια για να κάνουμε τους υπολογισμούς μας, τι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορεί να σηκώσει η τσέπη μας φέτος, τι θα κρατήσουμε και τι θα αφήσουμε από ξένες γλώσσες, φροντιστήρια, γυμναστική, μουσική κ.λπ. Γιατί μαζί με τα παιδιά και τις ανάγκες τους, μας βαραίνουν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, το σούπερ μάρκετ που οι τιμές έχουν πάει στο "κόκκινο", οι διακοπές που πετσοκόβονται και "πού να προλάβεις να ξεκουραστείς" κ.ο.κ.

Και μπορεί να διαφημίζει η κυβέρνηση ότι έκανε 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών φέτος, δεν λέει όμως ότι συγχωνεύει περίπου 1.000 σχολικά τμήματα πανελλαδικά, ότι πετσοκόβει και διαμοιράζει σε δύο και τρία παιδιά την Παράλληλη Στήριξη, ότι γονείς και διευθυντές κάνουν παρακάλια για να έρθει σχολικός νοσηλευτής εκεί που υπάρχει διάγνωση...

Διαφημίζει επίσης τους διαδραστικούς πίνακες και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενημέρωσης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για εκείνο το σχέδιο για τα σχολικά κτίρια, οι προσεισμικοί έλεγχοι ακόμα δεν έχουν γίνει, πέρσι όλη τη χρονιά "έβρεχε σοβάδες", ενώ φέτος με την πρώτη βροχή προλάβαμε ήδη και είδαμε λίμνες στα προαύλια...

Και μαζί με όλα αυτά μας λένε ότι θα φέρουν και το Εθνικό Απολυτήριο, δηλαδή να μετράνε οι βαθμοί όλων των τάξεων του Λυκείου για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δηλαδή φροντιστήριο σε όλα τα μαθήματα και από πολύ πιο νωρίς!

Αλλά μην ανησυχείτε, θα κάνει, λέει, και ηλεκτρονικό φροντιστήριο! Πώς θα 'ναι αυτό; Μέχρι στιγμής είναι κάτι τρίλεπτα βιντεάκια - "σφηνάκια γνώσης", ενώ για τη Γ' Λυκείου λέει θα κάνει και live μάθημα... κάτι σαν τα μαθήματα στην καραντίνα...

Στην πράξη, κάθε μας ανάγκη για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των παιδιών μας αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως κόστος και κοιτάει να... κάνει οικονομία!

Αλλά εμείς σηκώνουμε το κεφάλι και λέμε "θα τα καταφέρουμε". Αντλούμε χαρά από τα παιδιά μας, κάνουμε όνειρα μαζί τους, μοιραζόμαστε την αγωνία να τους προσφέρουμε ό,τι το καλύτερο, να τους δώσουμε εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους, για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, να βάζουν υψηλούς στόχους και να τους κατακτάνε.

Τίποτα από αυτά που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας δεν είναι πολυτέλεια.

Γιατί η επιστημονική γνώση που υπάρχει πρέπει να γίνει κτήμα όλων και όχι λίγων.

Γιατί πλούτος υπάρχει. Τον δημιουργούμε εμείς. Ομως τον χαίρονται λίγοι.

Και αφού υπάρχουν πλούτος και γνώση, πρέπει να αλλάξουμε ρότα για να τα χαρούμε εμείς.

Τον γερασμένο δρόμο του σχολείου για λίγους κι εκλεκτούς τον ξέρουμε. Καιρός να περπατήσουμε τον δρόμο του σύγχρονου σχολείου για όλους.

Να απαιτήσουμε σήμερα:
  • Εδώ και τώρα να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες αποφάσεις συγχωνεύσεων τμημάτων. Να παρθούν μέτρα αραίωσης των σχολικών τάξεων.
  • Αμεση κάλυψη όλων των κενών με διορισμούς εκπαιδευτικών, καμιά διδακτική ώρα χαμένη.
  • Αμεση έναρξη φροντιστηριακών τμημάτων, διεύρυνση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.
  • Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, αύξηση των κονδυλίων στις Σχολικές Επιτροπές για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων.
  • Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής που είναι αναγκαίες.
  • Σχολικό γεύμα για όλους τους μαθητές.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη.
  • Να καταργηθούν εδώ και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Καμιά σκέψη για Εθνικό Απολυτήριο.

Υπάρχει άλλος δρόμος και φωτίζεται ήδη από αυτά που ζούμε.

Εχουμε το δίκιο, θα το διεκδικήσουμε και θα τα καταφέρουμε!

Η μόνη ελπίδα είναι η δύναμη του λαού, στον δρόμο της ανατροπής, με ισχυρό ΚΚΕ».

Το κινητό στην τσάντα κι η τσέπη άδεια...

Ανακοίνωση της ΚΝΕ μπροστά στο άνοιγμα της σχολικής χρονιάς

«Το κινητό στην τσάντα κι η τσέπη άδεια», σχολιάζει η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της προς τους μαθητές για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Στηλιτεύει τα παμπάλαια και υπό κατάρρευση σχολικά κτίρια, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, τα τμήματα που συγχωνεύονται και «σαρδελοποιούν» τους μαθητές, τις ειδικότητες που κόβονται στα ΕΠΑΛ... Και σημειώνει:

«Αυτό το σχολείο ανοίγει τις πόρτες του στις 11 Σεπτεμβρίου. Αυτό το βαρετό, ψυχοφθόρο και πανάκριβο σχολείο, με τις εξετάσεις, την Τράπεζα Θεμάτων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τα κενά και τις ελλείψεις. Ενα Λύκειο που "κλείνει την πόρτα" σε όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και οδηγεί κάθε χρόνο το 50% των αποφοίτων του εκτός δημόσιων πανεπιστημίων. Θα πει κανείς, τι πιο σύνηθες να συμβεί...

Οσο κι αν θέλουν υπουργός και κυβέρνηση να κάνουν το άσπρο μαύρο, όσο κι αν μας έχουν ζαλίσει ότι "ασχολούνται" και "βάζουν τέλος στο σχολείο - μπάχαλο", η πραγματικότητα τους διαψεύδει!

Το σχολείο που έχουν φτιάξει παλιές και νέες κυβερνήσεις, τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα, με τους απανωτούς νόμους και τις αλλαγές που ο ένας μετά τον άλλο ψήφισαν και εφάρμοσαν, είναι ένα σχολείο φτηνό για το κράτος και ακριβό για τις οικογένειες των μαθητών.

Ενα σχολείο - μικρογραφία του κόσμου που ζούμε. Του κόσμου της εκμετάλλευσης, της αδικίας και του ανταγωνισμού, όπου το κέρδος των λίγων καθορίζει τις ζωές μας, το παρόν και το μέλλον μας.

Οι πραγματικές μορφωτικές ανάγκες των μαθητών αντιμετωπίζονται ως κόστος, την ίδια ώρα που χαρίζονται εκατομμύρια για μια μούφα ψηφιοποίησή του. 5λεπτα επεξηγηματικά βιντεάκια αντί να καλυφθούν χιλιάδες κενά καθηγητών, νέες πλατφόρμες webex αντί ουσιαστικής ενισχυτικής διδασκαλίας που έχουν ανάγκη χιλιάδες μαθητές, και διαδραστικοί πίνακες σε 27άρια τμήματα.

  • Το σχολείο - μπάχαλο δεν αλλάζει με το αν είναι το κινητό στην τσάντα ή στην τσέπη.
  • Το μάθημα - παπαγαλία των SOS, που οι μαθητές βαριούνται, δεν γίνεται καλύτερο με μέτρα πειθάρχησης, αποβολές και απουσίες.
  • Το άδικο σχολείο, που το τελειώνεις και σπουδάζεις αυτό που ονειρεύεσαι μόνο αν η οικογένειά σου έχει οικονομική δυνατότητα, σίγουρα δεν θα γίνει καλύτερο με τριπλές πανελλαδικές εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου, όπως έχει εξαγγείλει το υπ. Παιδείας, δηλαδή με τριπλό πήξιμο, τρέξιμο, φροντιστήριο, έξοδα.
Υπάρχει λύση για το σχολείο που μας αξίζει και είμαστε όλοι μας μέρος της

Πολλά θα κριθούν από τις απαντήσεις που θα δώσουμε και τις επιλογές που θα κάνουμε.

Δεν τους κάνουμε τη χάρη και στο πρώτο κουδούνι οργανώνουμε τον αγώνα σε κάθε σχολείο!

Με την ΚΝΕ, που σε κάθε σχολείο είναι δύναμη μάχης, ελπίδας, αγώνα και ανατροπής!

Με χιλιάδες αγωνιστές μαθητές εκλεγμένους στα μαθητικά συμβούλια, που μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση και συντονισμό των μαθητικών αγώνων.

Για να είναι οι μαθητές σε κάθε σχολείο, πόλη, αλλά και σε όλη τη χώρα μια γροθιά, ενωμένοι και συντονισμένοι, έτοιμοι να αγωνιστούν για το δίκιο των αιτημάτων τους.

Για να οργανωθεί ο αγώνας για τα καθημερινά προβλήματα του σχολείου, να γίνει πράξη η αλληλεγγύη, να υπάρξουν κατακτήσεις και να μπουν εμπόδια στα σχέδια υπουργείου - κυβέρνησης, όπως το έχουν κάνει ξανά και ξανά όλα αυτά τα χρόνια.

Για να ανοίξει ο δρόμος να κατακτήσουν οι μαθητές το σχολείο που μπορούν να έχουν στον 21ο αιώνα. Δημιουργικό και σύγχρονο, που να στηρίζει ισότιμα κάθε μαθητή και μαθήτρια να ανακαλύψουν και να εξελίξουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, να διαμορφώσουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους, όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσουν στο μέλλον.

Το σχολείο που θα χαρίσει στους μαθητές η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, η κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αδικία. Ελα μαζί μας!».

Προβληματισμός για τα κινητά

Προβληματισμό έως και ...ανέκδοτα έχει προκαλέσει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά, αναφορικά με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα κινητά τηλέφωνα. Μέχρι τώρα δεν γινόταν πουθενά λόγος για κινητά τηλέφωνα στο σχολείο από μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου, ενώ τώρα εναρμονίζεται αυτό το σκέλος με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή ...τα κινητά να επιτρέπονται, αλλά στην τσάντα και όχι σε λειτουργία. Με δεδομένα τα χαρακτηριστικά των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες, οι εκπαιδευτικοί προβληματίζονται ότι θα κληθούν να κάνουν τους διαιτητές σε τάξεις που μπορεί εύκολα να πυροδοτείται το κλίμα... Οσο για την πρόβλεψη (ή ενθάρρυνση) να έχουν κινητό τα νήπια 4 και 5 ετών, την αφήνουμε ασχολίαστη...

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ
Πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή

Πανελλαδική σύσκεψη του αγωνιστικού αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος των ΑμεΑ προγραμματίζεται την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος) και μέσω zoom:

https://us02web.zoom.us/j/89326852340?pwd=HpBLaGJhgHUXH601DCOfx5b14srbPS.1

Meeting ID: 893 2685 2340

Passcode: 920598

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων καλούν στη σύσκεψη συλλόγους, σωματεία, επιτροπές αγώνα, αλλά και ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες και γονείς από όλη την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ