ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Αντιδρούν στον οικονομικό στραγγαλισμό τους με το «τέλος συναλλαγής»

«Στραγγαλίζουν τα Σωματεία και τις Ενώσεις τους, ώστε να περιορίσουν την οργανωμένη συλλογική δράση τους», τονίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ)
«Στραγγαλίζουν τα Σωματεία και τις Ενώσεις τους, ώστε να περιορίσουν την οργανωμένη συλλογική δράση τους», τονίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ)
Στον οικονομικό τους στραγγαλισμό από την κυβέρνηση, μέσα από το νομοσχέδιο για το «ψηφιακό τέλος συναλλαγής», αντιδρούν συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματιών. Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 20 του συγκεκριμένου νομοθετήματος, προβλέπεται η επιβολή «Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής» σε «χρηματικά ποσά ή συνδρομές που καταβάλλονται σε επαγγελματικά επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις, επαγγελματικούς συλλόγους, σωματεία και λοιπούς φορείς επαγγελματικής εκπροσώπησης, από τα μέλη αυτών για τη συμμετοχή τους». Μέσα από την πρόβλεψη αυτή, η κυβέρνηση προσθέτει στο νομοθετικό πλαίσιο μια ακόμα αντιδραστική ρύθμιση που στρέφεται ενάντια στη συνδικαλιστική δράση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων των επαγγελματιών καλύπτουν με μεγάλη δυσκολία τις λειτουργικές τους ανάγκες (ενοίκια, συντήρηση γραφείων, λογαριασμοί κ.λπ.), δεν έχουν διοικητικό προσωπικό και οι όποιες λειτουργίες τους καλύπτονται από την εθελοντική προσφορά των μελών τους. Η προωθούμενη ρύθμιση φέρνει ένα δυσβάσταχτο «χαράτσι» στις συνδρομές των μελών σωματείων και ομοσπονδιών, ενώ προβλέπει και μια διοικητική διαδικασία για τη μηνιαία απόδοση του φόρου, η οποία μάλιστα, εάν δεν πραγματοποιηθεί εμπρόθεσμα, επισύρει ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα, τα οποία έχουν επιπτώσεις και στα μέλη των διοικήσεων τους (φορολογική ενημερότητα κ.λπ.).

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Πρώτα με το περσινό νομοσχέδιο - φοροεπιδρομή τσάκισαν τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Τώρα, με το "ψηφιακό τέλος συναλλαγής", στραγγαλίζουν τα Σωματεία και τις Ενώσεις τους, ώστε να περιορίσουν την οργανωμένη συλλογική δράση τους», τονίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και απαιτεί την απόσυρση της σχετικής νομοθετικής διάταξης.

«Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες των επαγγελματιών. Εδώ και τώρα να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη διάταξη που βάζει χέρι στις συνδρομές των συνδικαλιστικών οργανώσεων», διαμηνύει η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής (ΕΒΜΑ).

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
58χρονος εργαζόμενος κατέληξε περιμένοντας το ασθενοφόρο για 45 λεπτά

Δύο περιστατικά στον Ασπρόπυργο μέσα σε μία μέρα αποδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ. Ενας εργαζόμενος 58 χρόνων, πατέρας 3 παιδιών, που ένιωσε αδιαθεσία και πόνους στην καρδιά, περίμενε ασθενοφόρο για 45 λεπτά έξω από φαρμακείο στον κεντρικό δρόμο του Ασπροπύργου και τελικά κατέληξε. Ενας άλλος περίμενε 1 ώρα ασθενοφόρο, όταν κατέρρευσε σε πεζοδρόμιο μετά από αδιαθεσία πάλι στην περιοχή του κέντρου του Ασπροπύργου, ο οποίος ευτυχώς είναι πλέον καλά στην υγεία του.

Μιλάμε για την περιοχή, όπου το Κέντρο Υγείας παραμένει με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών και όπου το Θριάσιο Νοσοκομείο, με τη μεγάλη υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχει στην αναμονή χιλιάδες χειρουργεία. Αυτά συμβαίνουν στον πολυδιαφημισμένο Ασπρόπυργο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που αποδεικνύει και ποιος είναι ο χαρακτήρας αυτής της ανάπτυξης. Οι στημένες φιέστες του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, στα νοσοκομεία και η «μαγική» εικόνα που πάει να περάσει η κυβέρνηση για την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρίπτονται με τραγικό τρόπο από την ίδια την καθημερινότητα του λαού.

Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή το θέμα έχουν αναδείξει δεκάδες φορές τα σωματεία και οι φορείς, ενώ πάρα πολλές είναι οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια πόλη όπου συγκεντρώνεται ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας, των logistics, με χιλιάδες εργαζόμενους.

Ούτε να σκεφτεί κανείς δεν μπορεί για το τι είναι δυνατό να συμβεί σε ένα ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος! Σε μια τέτοια περιοχή απουσιάζει ο αναγκαίος σταθμός του ΕΚΑΒ, ώστε να μπορεί άμεσα να επεμβαίνει, ενώ αν προσθέσει κανείς και το κυκλοφοριακό χάος που υπάρχει καθημερινά στον Ασπρόπυργο με τη διέλευση χιλιάδων φορτηγών, την κάκιστη κατάσταση των δρόμων, την άναρχη χωροθέτηση βιομηχανιών δίπλα στον οικιστικό ιστό, καταλαβαίνει για τι κίνδυνο μιλάμε.


Τραυματισμός εργαζόμενης στα ΕΛΠΕ

Τον τραυματισμό εργαζόμενης από πτώση, στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ», προσθέτοντας ότι είναι το 4ο περιστατικό μέσα σε έναν μήνα, που αποδεικνύει ότι τα μέτρα προστασίας από την πλευρά της εταιρείας είναι ανεπαρκή. Η εργαζόμενη, όπως αναφέρει, μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» τονίζει πως η Επιθεώρηση για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία πρέπει να εντοπίσει τα αίτια ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρχουν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Ταυτόχρονα, απαιτεί η εταιρεία να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας, «ώστε να γυρίζουμε όλοι υγιείς στα σπίτια μας, στους ανθρώπους που μας περιμένουν και όχι να καταλήγουμε στα νοσοκομεία», και να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας και θεραπείας της εργαζόμενης.

Ακόμα σημειώνει ότι στην επόμενη συνεδρίαση του σωματείου (ΠΣΕΕΠ) πρέπει να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ