ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ο χρόνος είναι χρήμα... μόνο για λίγους»

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση σωματείων για τον εργάσιμο χρόνο ενόψει της ΔΕΘ

Εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις για τον εργάσιμο χρόνο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου της ΔΕΘ, στο Πάρκο Εποχών στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Κώστας Γκουντέλιας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Κ. Μακεδονίας. Παρεμβάσεις έκαναν ο Αλέκος Μινέρο, γραμματέας του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, η Μαίρη Μπουικίδου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο Φίλιππος Λαζαρίδης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην BETA CAE, ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), και ο Γιάννης Νιβορλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ).

Εισηγητικά ο Κώστας Γκουντέλιας αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το κεφάλαιο μετατρέπει τον χρόνο εργασίας σε χρήμα, σε όλες τις κυβερνήσεις που κτίζουν το νομοθετικό πλαίσιο στήριξης του κεφαλαίου και στην απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι.

Ενδεικτικά σημείωσε ότι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής η εργοδοσία έχει υπολογίσει πως για κάθε 30 λεπτά έξτρα δουλειάς των εργαζομένων τη μέρα, θα βγει κέρδος περίπου 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στην «Alumil», το 2022, οι εργαζόμενοι, το α' εξάμηνο, παρήγαγαν τόσο πλούτο ώστε να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας, τις νέες επενδύσεις και να μείνουν στο ταμείο κέρδη 40 εκατ. Και όμως, αυτή η τεράστια παραγωγικότητα δεν έφερε ούτε λεπτό μείωσης του χρόνου εργασίας για τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό, συμπλήρωσε, ότι στην Ελλάδα αν και την περίοδο 2012 - 2023 εισήχθησαν στην παραγωγή δεκάδες νέες τεχνολογίες και αυξήθηκε η παραγωγή του πλούτου, ωστόσο ο μέσος χρόνος εργασίας το 2023 ήταν όσος περίπου και το 2012 και οι μισθοί παραμένουν ίδιοι, ενώ η ακρίβεια και ο πληθωρισμός ξεπερνάνε το 30%.

«Ο χρόνος, λοιπόν, είναι χρήμα», τόνισε, «αλλά μόνο για τις πολυεθνικές και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους». Στη συνέχεια επισήμανε πως σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις και τα κόμματα που τις υπηρετούν, οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται ανάλογα με αυτό που προσφέρουν. Ο κάθε εργαζόμενος βγάζει το μεροκάματό του και τα πάγια έξοδα της επιχείρησης πολύ πριν σχολάσει. Ολος ο υπόλοιπος χρόνος εργασίας είναι ουσιαστικά απλήρωτος, κλεμμένος. Είναι αυτό που όλοι ξέρουμε ως κέρδος. Οπότε είναι πολύ φυσιολογικό οι επιχειρηματικοί όμιλοι να θέλουν να αυξάνονται ο απλήρωτος χρόνος και η παραγωγικότητα του εργαζόμενου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΕΕ και οι κυβερνήσεις παίρνουν σειρά μέτρων για να στηρίξουν την επιδίωξη του κεφαλαίου, όπως η Οδηγία 2003/88 για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, οι εκατοντάδες νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που αφορούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις ΣΣΕ, το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας κ.ά. Την πολιτική αυτή, τόνισε, υπερασπίζονται πάντα οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Τα συνδικάτα, υπογράμμισε, καλούνται να αντιπαλέψουν αυτούς τους νόμους, να τους καταστήσουν ανενεργούς και να αναδείξουν τα σύγχρονα αιτήματα των εργαζομένων, οργανώνοντας τον αγώνα για την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών Συμβάσεων. «Αποτελεί», τόνισε, «εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα η οργάνωση της πάλης ώστε να βρει τοίχο κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να περάσει τα νέα μέτρα στους χώρους δουλειάς».

Στο εργοτάξιο του Flyover και στον σταθμό Βενιζέλου έφτασε το κάλεσμα

Στο εργοτάξιο του Flyover
Στο εργοτάξιο του Flyover
Μέχρι την τελευταία ώρα τα συνδικαλιστικά στελέχη συνέχιζαν τις περιοδείες και τις εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να σαλπίσουν ξεσηκωμό.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Παρασκευής ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, περιόδευσε στο εργοτάξιο του Flyover και στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Κάλεσε τους εργαζόμενους στις Κατασκευές να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ, να δώσουν απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους προκειμένου να εξασφαλίζει κέρδη για τους λίγους.

Ενημέρωσε για την προετοιμασία που κάνει η Ομοσπονδία για την αγωνιστική διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αναφέρθηκε στη θετική εμπειρία του αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό της Αθήνας, τονίζοντας ότι «αποτελεί όπλο των εργαζομένων και με αυτήν την εμπειρία θα πορευτούμε για τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς των οικοδόμων».

Ανέδειξε την ανάγκη οργάνωσης στο σωματείο και μπροστά στις εκλογές που θα γίνουν στο Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, στις αρχές Νοέμβρη. Οπως είπε, «το δυνάμωμα του Συνδικάτου θα συμβάλει να μετρήσουμε περισσότερα αποτελέσματα το επόμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα, στα μεροκάματα, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, και να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί αλλά και αυτά που ετοιμάζει η κυβέρνηση να φέρει το επόμενο διάστημα».

Τέλος, αναφέρθηκε στους κινδύνους για τον λαό μας από την πολιτική συμμετοχής και στήριξης των ιμπεριαλιστικών πολέμων, και κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, να παλέψουν για να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαίτησαν μαζικές μόνιμες προσλήψεις, είπαν «όχι» στην επιχειρηματική λειτουργία

MotionTeam

Μαζικές μόνιμες προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και να σταματήσει η επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, απαίτησαν οι υγειονομικοί με την πορεία που πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στην πορεία που ακολούθησε προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ), με ενδιάμεσους σταθμούς τα Νοσοκομεία Θεαγένειο και ΑΧΕΠΑ, συμμετείχαν υγειονομικοί από τα νοσοκομεία της πόλης και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Ενταση προκλήθηκε όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν τους υγειονομικούς να προχωρήσουν προς το Βελλίδειο για να αναρτήσουν πανό αλλά και έξω από το ΥΜΑΘ όπου κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας.

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ και του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, δήλωσε: «Ο υπουργός Υγείας έδωσε ήδη την απάντηση στα αιτήματα των υγειονομικών με την τρισάθλια επίθεση που έκανε στον πρόεδρο της ΕΝΙΘ που εργάζεται στο Νοσοκομείο "Παπανικολάου". Ο υπουργός είπε ότι δεν τους αφήνουν να κάνουν προσλήψεις. Ποιοι άραγε; Οι πολιτικές της ΕΕ που προσκυνάνε οι κυβερνήσεις διαχρονικά και λένε νοσοκομεία - επιχειρήσεις, εργαζόμενοι με "ελαστικές" μορφές εργασίας και όταν τους χρειαζόμαστε;

Οι υγειονομικοί κρατάμε όρθιο το ΕΣΥ. Και παλεύουμε για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, μισθούς που να μπορούμε να ζήσουμε, παροχές Υγείας για όλο τον λαό αναβαθμισμένες με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό».

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο όπου εργάζεται και αποδεικνύει την πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς: «Οσο και να προσπαθεί ο υπουργός να παρουσιάσει μια πλαστή εικόνα, η αλήθεια δεν κρύβεται. Στο Νοσοκομείο της Δράμας αυτήν τη στιγμή υπηρετούν μόνο μία παθολόγος, δύο εντατικολόγοι στη ΜΕΘ και ο ένας από αυτούς με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ένας οφθαλμίατρος, ένας ουρολόγος, μία δερματολόγος. Εδώ και 3 χρόνια το Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν έχει ψυχίατρο και 2.500 ασθενείς μένουν χωρίς θεραπεία. Σε όλη την ΠΕ Δράμας δεν υπάρχουν ρευματολόγος, γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος. Αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανένας».

Τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε αυτήν την πολιτική. Δεν καταρρέουν τα νοσοκομεία. Είναι συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης που θέλει να τα μεταλλάξει. Να οδηγήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ασθενών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας και ό,τι απομείνει στο ΕΣΥ να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή ο ασθενής να βάζει ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να μπορέσει να βρει την υγεία του.

Εμείς πρέπει να βάλουμε εμπόδια σε αυτήν την πολιτική, να την ανατρέψουμε.

Σε αυτόν τον δρόμο καλούμε τον λαό της περιοχής. Να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ και το επόμενο διάστημα στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης».

«Στο πόδι» ενάντια σε πλειστηριασμούς και εξώσεις

RIZOSPASTIS

Νέα παρέμβαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας οικογένειας στα Σεπόλια είχε προγραμματιστεί από σωματεία και φορείς το απόγευμα της Παρασκευής. Λίγες ώρες πριν τη διαδήλωση των συνδικάτων στη ΔΕΘ, στις διεκδικήσεις της οποίας περιλαμβάνεται η απαίτηση να μπει τέρμα στο αίσχος των πλειστηριασμών, συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις ύψωσαν για μια ακόμα φορά τείχος αλληλεγγύης σε μια οικογένεια που κινδυνεύει να πεταχτεί έξω από το σπίτι της.

Η κατοικία, που έχει πέσει στα νύχια των «κορακιών», ανήκει σε βιοπαλαιστές, ενώ το ένα από τα δύο παιδιά της οικογένειας έχει αναπηρία 67% και είναι αθλητής με διακρίσεις στον στίβο και στο μπάσκετ. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός έγινε τον Απρίλη του 2024, χωρίς η οικογένεια να έχει γνώση της εξέλιξης αυτής, καθώς δεν έφτασε στα χέρια της καμία ειδοποίηση. Ετσι, έμαθαν τον Ιούνη ότι το σπίτι τους δεν τους ανήκει πια. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη εμφανίστηκε στο σπίτι εκπρόσωπος της εταιρείας που αγόρασε το σπίτι στον πλειστηριασμό, ζητώντας να του παραδώσουν τα κλειδιά. Μετά την κινητοποίηση που είχε γίνει στην περιοχή την Πέμπτη 29 Αυγούστου, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Εκπολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η Αναγέννηση» και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 4ης Δημοτικής Κοινότητας είχαν καλέσει το απόγευμα της Παρασκευής σε νέα παρέμβαση ενάντια σε κάθε προσπάθεια έξωσης της οικογένειας, απαιτώντας να κατοχυρωθεί το σπίτι στην οικογένεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ