ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στο Ραμστάιν

Επαφές Ζελένσκι στην Ευρώπη όπου ζητά έγκριση για χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα με «δυτικούς» πυραύλους

Από τη συνάντηση των ΝΑΤΟικών υπουργών Αμυνας για την Ουκρανία

NATO

Από τη συνάντηση των ΝΑΤΟικών υπουργών Αμυνας για την Ουκρανία
Συνάντηση για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας είχαν την Παρασκευή στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία οι ΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι», παρουσία του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που επέμεινε ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ πρέπει να αγνοήσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας και να επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν στόχους στη ρωσική ενδοχώρα με «δυτικούς» πυραύλους.

«Χρειαζόμαστε την αποφασιστικότητα των εταίρων μας και τα μέσα για να σταματήσουμε τη ρωσική εναέρια τρομοκρατία», ανέφερε και υπογράμμισε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να φτάσουν στον ουκρανικό στρατό όλα τα όπλα που έχουν εξαγγελθεί, να προμηθεύσουν όλοι οι ΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι» την Ουκρανία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς και, τέλος, να επιτρέψουν στο Κίεβο να τα χρησιμοποιήσει για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.

«Πρέπει να έχουμε τις ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς όχι μόνο στο έδαφος της Ουκρανίας αλλά και στο ρωσικό έδαφος, ώστε η Ρωσία να έχει κίνητρο να επιδιώξει την ειρήνη», ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της «Ομάδας Επαφής», στην οποία συμμετέχουν περίπου 50 χώρες.

Ηταν η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι συμμετείχε διά ζώσης στη συγκέντρωση των υπουργών Αμυνας στην αεροπορική βάση Ραμστάιν.

Στη συνέχεια είχε συνομιλίες στη Φραγκφούρτη με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, τον υπουργό Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, καθώς και με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν. Επόμενος προορισμός του Ζελένσκι μετά τη Γερμανία είναι ένα διεθνές φόρουμ στην Ιταλία, όπου σχεδιάζει να συναντηθεί με την πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει στην Ουκρανία 650 συστήματα ελαφρών πυραύλων πολλαπλών ρόλων (Light Multirole Missile, LMM) αξίας 192 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες μέσα στο 2024, ενώ τον Αύγουστο ο Ζελένσκι είχε «διαμαρτυρηθεί» για την επιβράδυνση των βρετανικών παραδόσεων στρατιωτικής βοήθειας.

Οι «πολύ ευπροσάρμοστοι» πύραυλοι κατασκευάζονται από τον γαλλικό όμιλο «Thales» στο εργοστάσιό του στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία, και μπορούν να εκτοξεύονται από διάφορες πλατφόρμες, χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες, πλήττοντας στόχους στο έδαφος καθώς και στους αιθέρες, ανάμεσά τους και drones.

Η Βρετανία συγκαταλέγεται στους βασικούς υποστηρικτές του Κιέβου. Μεταξύ άλλων έχει προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό πυραύλους «Storm Shadow», εκατοντάδες πυραύλους LMM και ουλαμό 14 αρμάτων μάχης «Challenger 2».

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε επίσης ότι θα προμηθεύσει πυρομαχικά για το πυροβολικό, αξίας 356 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας τους επόμενους μήνες.

Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει άλλα 12 αυτοκινούμενα χόβιτζερ στην Ουκρανία, που θα προέλθουν από τη βιομηχανία και όχι από τα στρατιωτικά αποθέματα της χώρας. Ακόμα ο υπουργός Αμυνας του Καναδά, Μπιλ Μπλερ, ανέφερε ότι η χώρα του σχεδιάζει να στείλει 80.840 πλεονάζουσες μικρές ρουκέτες αέρος - εδάφους στην Ουκρανία καθώς και 1.300 εκρηκτικές κεφαλές τους ερχόμενους μήνες.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε αρχικά τη μεταφορά 2.160 ρουκετών CRV7 τον Ιούνη. Κάθε ρουκέτα CRV7 μπορεί να φέρει εκρηκτικές κεφαλές που έχουν σχεδιαστεί με διάφορους τρόπους για να πλήττουν κτίρια, άρματα μάχης ή στρατιώτες.

ΝΑΤΟ: Εξαιτίας της Κίνας δεν ηττάται η Ρωσία

Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ βρέθηκε για ακόμη μια φορά η συνεργασία Κίνας - Ρωσίας σε στρατηγικούς τομείς, που φαίνεται να είναι καθοριστική.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε την Κίνα να πάψει να υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η βοήθεια από το Πεκίνο είναι ένας παράγοντας σημαντικός για τη συνέχιση του πολέμου.

«Η Κίνα έχει φθάσει να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο όσον αφορά τη δυνατότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», είπε, εξηγώντας ότι μέσω εξαγωγών κρίσιμων εξαρτημάτων και άλλων υλικών, «η Κίνα είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα να παραχθούν πολλά από τα όπλα που χρησιμοποιεί η Ρωσία».

Την ώρα που το ΝΑΤΟ παρέχει σχεδόν το σύνολο των όπλων και των πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η συνεχής τροφοδότηση του «παράνομου πολέμου της Ρωσίας» στην Ουκρανία από το Πεκίνο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα συμφέροντα και στη φήμη του.

Η ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΥΣ BRICS
«Δεν είναι πρόβλημα το ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ»

Η Αγκυρα κλιμακώνει το παζάρι με «Ανατολή» και «Δύση», με πολύπλευρες συνέπειες και για τις ισορροπίες στη Μεσόγειο

«

Οταν η κυβέρνηση μιας χώρας λέει πως κάνει ένα συγκεκριμένο βήμα, θεωρώ ότι βασίζεται σε σοβαρές προθέσεις», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφορικά με τα σχέδια ένταξης της Τουρκίας στους BRICS, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «δεν αποτελεί πρόβλημα το γεγονός πως είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο RBC, είπε ότι αν και η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν 70 χρόνια και επίσης είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, «δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να απαγορεύει σε χώρες που είναι μέλη ορισμένων οργανισμών να έχουν σχέσεις με τους BRICS», αναδεικνύοντας τις προσδοκίες που δημιουργεί στη Μόσχα (και όχι μόνο) το παζάρι που η Αγκυρα επιδιώκει με «Δύση» αλλά και «Ανατολή».

Με φόντο τις νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι «η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα, εάν βελτιώνει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», ο Λαβρόφ επέκρινε όσους δίνουν «σαφή οδηγία προς την Τουρκία που λέει ότι εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να συμμετάσχει στις αντιρωσικές κυρώσεις» και κατηγόρησε τη «Δύση» για «πρακτικές ναζισμού».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στόχος της Μόσχας και γενικά των BRICS είναι «να εξορθολογίσουμε τις σχέσεις μεταξύ των μελών των BRICS και των χωρών που δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για να συνεργαστούν με την ένωση αυτή. Υπάρχουν ήδη περισσότερες από 30 τέτοιες χώρες. Αυτό είναι μια πραγματική αντανάκλαση της πολυπολικότητας».

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία θα φιλοξενήσει στο Καζάν τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, από 20 έως 24 Οκτώβρη, όπου έχει κληθεί να πάρει μέρος και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι BRICS συγκροτήθηκαν το 2006 από Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, ενώ το 2010 προσχώρησε και η Νότια Αφρική. Στην περσινή Σύνοδο ακολούθησε η επίσημη ένταξη και του Ιράν, ενώ αντίστοιχη πορεία έχει δρομολογηθεί για Αίγυπτο, Αιθιοπία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σκληρό παζάρι της Αγκυρας για τη Μεσόγειο

Ολα αυτά ενώ η τουρκική αστική τάξη οξύνει το παζάρι για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο, όπως επιβεβαίωσε και η πρόσφατη συνάντηση του Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι. Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» την Παρασκευή μετέδωσε ότι «τελικός στόχος με την Αίγυπτο είναι η συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ σε δικό του ρεπορτάζ, το HABER GLOBAL σημείωσε ότι η συμφωνία που έκανε η Αίγυπτος με την Ελλάδα «έγινε την περίοδο που οι δικές μας σχέσεις δεν ήταν καλές με την Αίγυπτο», συμπληρώνοντας ότι όπως η Τουρκία δεν έχασε χρόνο για να «κλείσει» ενεργειακές συνεργασίες με τη Λιβύη, αντίστοιχα θα προτάξει τώρα να κάνει και με την Αίγυπτο.

Ο ακαδημαϊκός και συνεργάτης της «δεξαμενής σκέψης» SETA Μουράτ Ασλάν δήλωσε ότι «η υπογραφή συμφωνίας (της Αιγύπτου) με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου αντί για την Τουρκία προκάλεσε και την απώλεια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (...) Η Αίγυπτος πρέπει πρώτα να καθίσει και να συζητήσει με τη Λιβύη και την Τουρκία. Τώρα, μια επιλογή είναι η Αίγυπτος να ακυρώσει αυτές τις συμφωνίες με τους Ελληνοκυπρίους και τους Ελληνες. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Η δεύτερη επιλογή είναι να τραβήξουμε μια γραμμή σε περιοχές που δεν είναι σε αμφισβήτηση με την Τουρκία, διατηρώντας τες. Αυτό φαίνεται λογικό για την Αίγυπτο αυτήν τη στιγμή. Εάν πρόκειται να αποτραπούν οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των υποστηρικτών της και της Τουρκίας, τότε πρέπει να γίνει μια συνολική συμφωνία. Το συμφέρον της Αιγύπτου τώρα είναι να συνάψει μια συμφωνία που θα μεγιστοποιήσει την υπάρχουσα αποκλειστική οικονομική ζώνη...».

ΚΕΝΥΑ
Φονική πυρκαγιά σε Δημοτικό Σχολείο

Τουλάχιστον 17 μαθητές ενός Δημοτικού Σχολείου στην πόλη Νιέρι της Κένυας κάηκαν ζωντανοί από φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στον κοιτώνα του οικοτροφείου.

Αλλοι 14 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου «Ακαδημία Χιλσάιντ Ενταράσα» μεταφέρθηκαν με σοβαρά εγκαύματα σε παρακείμενο νοσοκομείο.

Η τραγωδία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου της χώρας, Γουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος ζήτησε άμεσα τη διενέργεια έρευνας για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, που θύμισε εκείνη που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβρη του 2017 σε σχολείο του Ναϊρόμπι με αποτέλεσμα τον θάνατο 9 μαθητών.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Προεδρικές εκλογές το Σάββατο

Προεδρικές εκλογές γίνονται το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στην Αλγερία. Επικρατέστερος υποψήφιος εμφανίζεται ο 78χρονος Πρόεδρος (από τον Δεκέμβριο του 2019) Αμπντελματζίντ Τεμπούν, έναντι του 57χρονου ισλαμιστή Αμπντελαλί Χασάνι Σαρίφ του «Κινήματος για μια Κοινωνία Ειρήνης» (MSP) και του 41χρονου σοσιαλδημοκράτη δημοσιογράφου Γιουσούφ Αουσίς, ο οποίος ηγείται του «Μετώπου Σοσιαλιστικών Δυνάμεων» (FFS).

Ο Τεμπούν, που είχε εμφανιστεί ως δήθεν εναλλακτική στον επί χρόνια Πρόεδρο A. Μπουτεφλίγκα ενώ ήταν βασικός συνεργάτης του, ειδικά μετά το ξέσπασμα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και τη μείωση των ροών πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, εξασφάλισε συμβόλαια για τα αλγερινά μονοπώλια υδρογονανθράκων με χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Γερμανία. Ετσι τα έσοδα του κράτους αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυση του στρατού, που στηρίζει τον Τεμπούν, και οι στρατιωτικές δαπάνες από 10 δισ. δολάρια όπου ήταν το 2022 έφτασαν τα 22 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα, παρά τον τεράστιο πλούτο της χώρας που καρπώνεται η αστική τάξη, τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Ταυτόχρονα, διάφορες μετρήσεις δείχνουν ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει απογοητευτεί και ενδεχομένως η αποχή να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.


Δ.Ο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ