Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Προεδρικές εκλογές το Σάββατο

Προεδρικές εκλογές γίνονται το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στην Αλγερία. Επικρατέστερος υποψήφιος εμφανίζεται ο 78χρονος Πρόεδρος (από τον Δεκέμβριο του 2019) Αμπντελματζίντ Τεμπούν, έναντι του 57χρονου ισλαμιστή Αμπντελαλί Χασάνι Σαρίφ του «Κινήματος για μια Κοινωνία Ειρήνης» (MSP) και του 41χρονου σοσιαλδημοκράτη δημοσιογράφου Γιουσούφ Αουσίς, ο οποίος ηγείται του «Μετώπου Σοσιαλιστικών Δυνάμεων» (FFS).

Ο Τεμπούν, που είχε εμφανιστεί ως δήθεν εναλλακτική στον επί χρόνια Πρόεδρο A. Μπουτεφλίγκα ενώ ήταν βασικός συνεργάτης του, ειδικά μετά το ξέσπασμα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και τη μείωση των ροών πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, εξασφάλισε συμβόλαια για τα αλγερινά μονοπώλια υδρογονανθράκων με χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Γερμανία. Ετσι τα έσοδα του κράτους αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυση του στρατού, που στηρίζει τον Τεμπούν, και οι στρατιωτικές δαπάνες από 10 δισ. δολάρια όπου ήταν το 2022 έφτασαν τα 22 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα, παρά τον τεράστιο πλούτο της χώρας που καρπώνεται η αστική τάξη, τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Ταυτόχρονα, διάφορες μετρήσεις δείχνουν ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει απογοητευτεί και ενδεχομένως η αποχή να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.


Δ.Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ