ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ - ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φάρμακα - «φαρμάκι» για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες

Eurokinissi

Ανακοίνωση για τις τιμές - «φαρμάκι» που αντιμετωπίζει ο λαός στα φάρμακα εξέδωσε η Τομεακή Οργάνωση Φαρμάκου - Χημικής Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ.

Η Οργάνωση του Κόμματος θυμίζει ότι από 26 Αυγούστου «ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με επιπλέον αυξήσεις σε πάνω από 800 συνταγογραφούμενα φάρμακα» και στηλιτεύει τις δικαιολογίες του υπουργού Υγείας, που «κυνικά ομολόγησε πως οι αυξήσεις στα φάρμακα ήρθαν γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες δεν τα παρήγαγαν μέχρι τώρα, επειδή ήταν φτηνά και δεν ήταν κερδοφόρα γι' αυτές. Θέλει να του πούμε και "ευχαριστώ" που αυξήθηκαν ξανά τα φάρμακα!».

Και όλα αυτά ενώ όπως θυμίζει η ανακοίνωση:

«Από τον Ιανουάριο 2023 μέχρι τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των φαρμάκων είχαν ήδη αυξηθεί κατά 12,7%!

Από 12/2/2024 ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο τη χαμηλότερη τιμή κάθε γενόσημου φαρμάκου, επομένως για κάθε ακριβότερο γενόσημο η διαφορά καλύπτεται από τη δική μας τσέπη, κάτι που φέρνει 80% επιπλέον επιβάρυνση για 1.700 σκευάσματα σε όλους όσοι πρέπει να πάρουν τα φάρμακά τους και ελάφρυνση στους φαρμακοβιομήχανους από τα ποσά που υποχρεούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ (clawback).

Πάνω από 1,7 δισ. ευρώ πληρώνουμε από την τσέπη μας για φάρμακα, ενώ ο τζίρος της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία, το ίδιο και οι εξαγωγές, φτάνοντας τα 2,6 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκου την περίοδο 2009 - 2020 έφτασαν τα 77 δισ. ευρώ!

Αυτή είναι η ανάπτυξη στον κλάδο του Φαρμάκου. Ετσι γράφονται τα "success stories" στον καπιταλισμό».

«Η κυβέρνηση στην ουσία υλοποίησε το αίτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας για αύξηση τιμών σε φάρμακα που η τιμή τους είναι σήμερα μέχρι 15 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα τους δίνει απλόχερα τζάμπα χρήμα για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και μείωση του clawback και του rebate», τονίζει. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Φαρμάκου, στις φαρμακοβιομηχανίες, στις φαρμακαποθήκες, στις εταιρείες έρευνας, στην ιατρική ενημέρωση και συνολικά στις εταιρείες του κλάδου «είναι χωρίς Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από το 2009, το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται, ενώ αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, οξύνεται συνεχώς η εντατικοποίηση της εργασίας, διαμορφώνονται ωράρια και προγράμματα εργασίας - λάστιχο και ακανόνιστα, "εθελοντικά" Σάββατα και άλλα τέτοια, "για να βγαίνει η παραγωγή"!

Οι εργάτες λοιπόν, που παράγουν και διακινούν το φάρμακο, δεν μπορούν να το "πλησιάσουν" όταν το χρειάζονται, όπως δεν μπορούν να πλησιάσουν κι άλλα αγαθά εξαιτίας της ακρίβειας και της καθήλωσης των μισθών τους για πάνω από δέκα χρόνια!».

«Το φάρμακο στη σημερινή καπιταλιστική αγορά αντιμετωπίζεται σαν ένα ακόμα κοινό εμπόρευμα όπως όλα τα άλλα!», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, εξηγώντας ότι «παράγεται όπως, όσο, όταν, όπου και αν το θέλουν οι φαρμακοβιομήχανοι, με γνώμονα και κριτήριο το μέγιστο κέρδος τους και όχι την κάλυψη των αναγκών του λαού».

Ενοχος το φάρμακο - εμπόρευμα

«Στο φάρμακο - εμπόρευμα οφείλεται η εναλλαγή της επάρκειας με δυσκολία της αγοράς των φαρμάκων και των ελλείψεων που εμφανίζονται κατά περιόδους, είτε λόγω της επιλογής της φαρμακοβιομηχανίας να εφοδιάζει μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες αγορές είτε λόγω των λεγόμενων παράλληλων εξαγωγών, όπου φάρμακα που εισάγονται στην Ελλάδα εξάγονται σε κράτη όπου τιμολογούνται ακριβότερα, με κίνητρο το πρόσθετο κέρδος από τη διαφορά της τιμής, που τη μοιράζονται οι φαρμακέμποροι μεταξύ τους.

Γι' αυτόν τον λόγο, εξάλλου, η ακρίβεια αλλά και οι ελλείψεις των φαρμάκων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά εμφανίζεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και σε όλη την Ευρώπη, όπου οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες βρίσκονται συχνά αντιμέτωπες με σοβαρές ελλείψεις ακόμα και σε βασικά παιδιατρικά και άλλα φάρμακα, ενώ οι θεραπείες πολλών και σοβαρών ασθενειών είναι πανάκριβες!».

Στέκεται ακόμα στην «πολιτική της στήριξης της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχάνων και γενικά των επιχειρηματιών του Φαρμάκου, που αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ και έχει καταστήσει το φάρμακο "είδος πολυτελείας" για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Είναι κάλπικη επομένως η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων για τις ανατιμήσεις στα φάρμακα, καθώς και οι υπαινιγμοί τους περί "ευρωπαϊκής κανονικότητας" που η κυβέρνηση "δεν ακολουθεί", γιατί αυτή η κανονικότητα κάνει το φάρμακο "φαρμάκι" για τον λαό και γιατί και οι ίδιοι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τις συνεχείς ανατιμήσεις των φαρμάκων όλα αυτά τα χρόνια».

Καταλήγοντας η ΤΟ Φαρμάκου - Χημικής Βιομηχανίας τονίζει:

«Λύση δεν είναι ο συμβιβασμός με αυτήν τη βαρβαρότητα, αλλά η πάλη και ο αγώνας για άλλη εξουσία, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου η φαρμακοβιομηχανία θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και τα φάρμακα θα παράγονται με γνώμονα τις διευρυμένες ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών και των φαρμακοβιομηχανιών. Οπου ο ασθενής θα έχει άμεση - δωρεάν πρόσβαση στο φάρμακο την ώρα που το χρειάζεται. Η σοσιαλιστική οικοδόμηση όχι μόνο έδειξε αυτόν τον δρόμο, αλλά τον έκανε πραγματικότητα!

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να ενισχύσει την πάλη και τη διεκδίκηση δωρεάν φαρμάκου για όλους όσοι το έχουν ανάγκη, χωρίς προϋποθέσεις, για κατάργηση κάθε συμμετοχής του ασθενούς στο κόστος των φαρμάκων. Για χρηματοδότηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και των φαρμακοβιομηχάνων.

Να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ για εργατική - λαϊκή εξουσία που θα επιβάλει την ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων από τις κρατικές μονάδες Υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων, και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον χώρο του Φαρμάκου».

ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΔΟΘ
Συνδικαλιστές - σύγχρονοι πλασιέ των εμπόρων της Υγείας!

Ως σύγχρονους πλασιέ των εμπόρων της Υγείας καταγγέλλουν τους συνδικαλιστές των ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ/ΠΑΣΟΚ - ΕΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ και τμήμα των «Παρεμβάσεων»/ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ στην Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ).

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΔΟΘ που πραγματοποιήθηκε στις 30/8/2024 ο πρόεδρος έφερε προς συζήτηση (ήταν και θέμα της ημερήσιας διάταξης!) μια "οικονομική προσφορά", η οποία του απεστάλη στο προσωπικό του email, από ιδιωτικό όμιλο Υγείας!

ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ/ΠΑΣΟΚ - ΕΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ και μια εκπρόσωπος των "Παρεμβάσεων" μπήκαν σε συζήτηση για τις "υπηρεσίες που προσφέρει" ο ιδιωτικός όμιλος Υγείας και κατά πόσο αυτές είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων! Μάλιστα, εκπρόσωποι των ΔΗΣΥ/ΠΑΣΟΚ - ΕΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εργάζονται σε νοσοκομείο της πόλης, στήριξαν την "προσφορά" της ιδιωτικής εταιρείας!».

Η ΔΑΣ τονίζει ότι οι δυνάμεις αυτές του κυβερνητικού συνδικαλισμού μετατρέπουν την ΕΔΟΘ σε «ντίλερ και διεκπεραιωτή οικονομικών συναλλαγών με τους εμπόρους της Υγείας», την ώρα που «οι μαχόμενοι υγειονομικοί παλεύουν και διεκδικούν πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Που μαζί με τα σωματεία εργαζομένων δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί τον υπουργό Υγείας και τις κακοστημένες φιέστες της κυβέρνησης». Κι αυτό ενώ «ο λαός πλήρωσε από την τσέπη του 5,9 δισ. για την Υγεία το 2023 και οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας μετρούν τζίρο 2 δισ. ευρώ (από 890 εκατ. ευρώ το 2020)».

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ καλούν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να αντλήσουν συμπεράσματα από τον υπονομευτικό αυτό ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να δυναμώσουν την πάλη για αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και γενικά της Υγείας, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για όλους, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Ασθενής με εγκεφαλικό στέλνεται για αξονική σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο!

Του ζητάνε και 90 ευρώ επειδή είναι ανασφάλιστος και ο ίδιος αδυνατεί να πληρώσει

Σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο έστειλε για την πραγματοποίηση αξονικής τομογραφίας, το πρωί της Τρίτης, ασθενή που νοσηλεύεται στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Ζακύνθου η διοίκησή του, με αφορμή ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα στο νοσηλευτικό ίδρυμα έχει χαλάσει!

Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τον ασθενή που είχε υποστεί εγκεφαλικό, αφού το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο αρνήθηκε να πραγματοποιήσει την εξέταση, απαιτώντας 90 ευρώ που ο ίδιος δεν είχε να πληρώσει γιατί είναι ανασφάλιστος!

Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό της κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που προστίθεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το προσωπικό και τα λαϊκά στρώματα, τα οποία οξύνονται καθημερινά.

Το τελευταίο συμβάν κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο, απαιτώντας «την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, της 6ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Νοσοκομείου Ζακύνθου για να επιλυθεί τώρα το θέμα και την άμεση λειτουργία του αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου Ζακύνθου».

Οπως επισημαίνει μάλιστα ο συνδικαλιστικός φορέας, πρόκειται «για πρόβλημα που δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά, αφού και στο παρελθόν ο αξονικός παρουσιάζει ανάλογα προβλήματα, αναγκάζοντας όσους έχουν ανάγκη εξέτασης να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα (αυτήν τη φορά μέχρι και νοσηλευόμενος ασθενής), πληρώνοντας ακόμη και για τις εξετάσεις (όπως στην προκειμένη περίπτωση όπου ο ασθενής αδυνατεί να πράξει κάτι τέτοιο) ή και ακόμη να μετακινούνται εκτός νομού!».

Ο τελευταίος ασθενής, εκτός του δικού του προβλήματος, έχει νοσηλευόμενο και τον πατέρα του στο νοσοκομείο (Χειρουργική κλινική), με τις δυσκολίες να μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο και για τον ίδιο, που αντιμετωπίζει αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ