ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «OCEAN 2024»
Μεγάλα ναυτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή της Κίνας

Η άσκηση θα απλωθεί από τον Ειρηνικό και την Αρκτική μέχρι τη Μεσόγειο, με στόχο την υπεράσπιση «περιοχών θαλάσσιας οικονομικής δραστηριότητας»

Την έναρξη των γυμνασίων παρακολούθησε μέσω βιντεοδιάσκεψης και ο Ρώσος Πρόεδρος

Sputnik

Την έναρξη των γυμνασίων παρακολούθησε μέσω βιντεοδιάσκεψης και ο Ρώσος Πρόεδρος
Ξεκίνησαν χτες και θα διαρκέσουν μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη τα μεγάλα ναυτικά γυμνάσια με τον κωδικό «Ocean 2024» που οργανώνει η Ρωσία και στα οποία - όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας - θα πάρει μέρος και η Κίνα, με 4 πολεμικά πλοία και 1 σκάφος ανεφοδιασμού.

Η συνολικότερη ρωσική ναυτική άσκηση περιλαμβάνει ευρύτερα γυμνάσια, με συμμετοχή άνω των 400 πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων και πλοίων υποστήριξης, τα οποία θα διεξαχθούν σε μια έκταση που αφορά τμήματα του Ειρηνικού και του Αρκτικού Ωκεανού, αλλά και «εύφλεκτες» ζώνες, όπως η Μεσόγειος, η Βαλτική και η Κασπία Θάλασσα.

Σύμφωνα με χτεσινή ενημέρωση, τα κινεζικά πλοία που παίρνουν μέρος στην άσκηση ενώθηκαν με αυτά που η Ρωσία στέλνει για τα γυμνάσια στον Κόλπο του Μεγάλου Πέτρου, νότια του Βλαδιβοστόκ, με το ρωσικό υπουργείο να υπογραμμίζει ότι οι ασκήσεις θα αφορούν «την υπεράσπιση θαλάσσιων επικοινωνιών και περιοχών θαλάσσιας οικονομικής δραστηριότητας».

Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση των πλοίων των δύο πλευρών έγινε στα ανοιχτά των ακτών της περιοχής Primorye (ρωσική Απω Ανατολή) όπου οι πλευρές «συζήτησαν το πλησιέστερο σχέδιο δράσης, σχημάτισαν ένα κοινό απόσπασμα πλοίων και άρχισαν να εκτελούν τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί».

Την έναρξη των γυμνασίων παρακολούθησε μέσω βιντεοδιάσκεψης και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, από το κέντρο επιχειρήσεων του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η άσκηση θα δοκιμάσει την πολεμική ετοιμότητα των μονάδων και τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας, στα οποία περιλαμβάνονται νέοι τύποι, ενώ θα ενσωματώσει επίσης τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη και θα συνεχίσει να ενισχύει τις ναυτικές της δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τους συνιστώσας, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι προκαλεί μια κούρσα εξοπλισμών.

«Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της δήθεν υπάρχουσας ρωσικής απειλής και του περιορισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δορυφόροι τους αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, στην Αρκτική και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», είπε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δηλώνουν ανοιχτά τα σχέδιά τους να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στις λεγόμενες προωθημένες ζώνες».

Ρωσία και Κίνα εντείνουν πολύμορφα τη στρατιωτική τους συνεργασία, με φόντο την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με το ευρωατλαντικό μπλοκ.

Θυμίζουμε ότι, προχτές, το Πεκίνο εξέδωσε ανακοίνωση και για τα ρωσο-κινεζικά γυμνάσια με τον κωδικό «North Joint 2024» που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, γύρω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στη Θάλασσα Οχότσκ, στα ανοιχτά των ρωσικών ακτών, με στόχο «την εμβάθυνση του επιπέδου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του κινεζικού και του ρωσικού στρατού και την ενίσχυση των ικανοτήτων τους να αντιμετωπίζουν από κοινού τις απειλές στην ασφάλεια».

Ανέφερε ακόμα ότι το Πολεμικό Ναυτικό των δύο χωρών θα προχωρήσει και σε κοινή θαλάσσια περιπολία.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για «εκβιαστική τακτική»

Και ενώ η Κίνα ενισχύει πολύπλευρα τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον επανέλαβε κατηγορίες κατά του Πεκίνου για «επικίνδυνη» και «εκβιαστική τακτική», συμπληρώνοντας - σε ρόλο «υπερασπιστή» της ...σταθερότητας - ότι αυτή «θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει κλιμάκωση» ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν «περιστατικά» ανάμεσα στην Κίνα και άλλες χώρες με τις οποίες διαφιλονικεί για την κυριότητα διαφόρων τμημάτων της.

Τις αμερικανικές προειδοποιήσεις διατύπωσε αυτήν τη φορά ο ναύαρχος Σάμιουελ Παπάρο, επικεφαλής στο μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (INDOPACOM, «διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού»), ο οποίος είχε εκτενή συνομιλία μέσω βιντεοσύνδεσης με τον επικεφαλής της διοίκησης του νότιου θεάτρου του κινεζικού στρατού, Γου Γιανάν.

Την ίδια στιγμή, ο Παπάρο είπε ότι έχει σημασία να διατηρηθούν ανοιχτοί «δίαυλοι επικοινωνίας» ανάμεσα στις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι «τέτοιες συνομιλίες ανάμεσα σε ανώτερους ηγέτες επιτρέπουν να διασαφηνίζονται οι προθέσεις και να μειώνονται οι κίνδυνοι παρεξηγήσεων και λαθεμένων εκτιμήσεων».

Από κινεζικής πλευράς, το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι «τα δύο μέρη αντάλλαξαν απόψεις σε βάθος για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

«Υπεύθυνη πυρηνική δύναμη», δηλώνει η Πιονγιάνγκ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε στο πλαίσιο χτεσινών εκδηλώσεων για την εθνική γιορτή στη χώρα ότι η διαρκής ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου αποτελεί προτεραιότητα, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί «υπεύθυνη» πυρηνική δύναμη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ κρατικών ΜΜΕ, ο Κιμ δήλωσε ότι εξαιτίας «των περισσότερο διαφοροποιημένων απειλών» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οι «πυρηνικές δυνάμεις» της Βόρειας Κορέας και οι ικανότητές της να τις αναπτύσσει πρέπει να «τελειοποιηθούν».

Είπε ακόμα ότι η χώρα του «θα διπλασιάσει» τις προσπάθειες ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις της, περιλαμβανομένων των πυρηνικών, να είναι «εντελώς έτοιμες για μάχη», αναφέροντας ταυτόχρονα πως «τα πυρηνικά όπλα μας, τα οποία χρησιμεύουν για να αμυνθούμε, δεν αποτελούν απειλή για κανέναν».


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ελεγχοι και απορρίψεις προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα

Ενώ η Ουγγαρία παρουσίασε λεωφορεία με τα οποία θα στέλνει μετανάστες στις Βρυξέλλες...

Νέα, ακόμα πιο σκληρά αντιμεταναστευτικά μέτρα ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στη Γερμανία η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Ολ. Σολτς.

Η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP) μετά τα μέτρα αυστηροποίησης του ασύλου σε πρόσφυγες και αύξησης των απελάσεων μέσα στο καλοκαίρι, αναμένεται να επιβάλει ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας από τις 16 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές του Βερολίνου.

Τα εν λόγω μέτρα θα διαρκέσουν για 6 μήνες και έρχονται υπό το πρόσχημα «της απειλής για την εσωτερική ασφάλεια από την ισλαμιστική τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα», όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Το κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD αναφέρει ότι διεξάγονται ήδη έλεγχοι στα νότια και στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας, ενώ το μέτρο αφορά «απορρίψεις στα σύνορα, οι οποίες θα συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Μετά τη συνάντηση για τη μεταναστευτική πολιτική που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα με τη συμμετοχή και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυβέρνηση «έχει αναπτύξει ένα μοντέλο για αποτελεσματικές απορρίψεις στα σύνορα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Το μοντέλο αυτό επιτρέπει περισσότερες απορρίψεις από αυτές που γίνονταν μέχρι σήμερα.

Δρομολογείται έτσι ένα «ντόμινο», που σε πρώτη φάση θα οδηγήσει την Αυστρία να κλείσει και τα δικά της σύνορα, για να παραλάβουν τη σκυτάλη άλλες χώρες στα ανατολικά.

Η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Φέζερ (SPD), κοινοποίησε τα σχέδια στην κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης, της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), η οποία ζητά ελέγχους και απορρίψεις στα σύνορα, ως προϋπόθεση για να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στην ένταση της καταστολής της μετανάστευσης. Χτες επρόκειτο να συναντηθεί η κυβέρνηση με την CDU/CSU.

Μέχρι σήμερα, απόρριψη μετανάστη στα γερμανικά χερσαία σύνορα γίνεται μόνο εάν σε κάποιον έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου ή εάν δεν υποβάλει αίτημα ασύλου.

Ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Φρ. Μερτς, ζητά η αστυνομία συνόρων να μπορεί να απορρίπτει ακόμη και άτομα που ζητούν άσυλο, με το επιχείρημα ότι η Γερμανία συνορεύει μόνο με ασφαλείς χώρες, επομένως είναι τεχνικά αδύνατο να ζητήσει κανείς άσυλο σε γερμανικά χερσαία σύνορα! Υποστηρίζει επίσης ότι «ο νόμος και η τάξη στη Γερμανία» έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα από τις όποιες υποχρεώσεις της χώρας βάσει του διεθνούς δικαίου.

Χτες οι Χριστιανοδημοκράτες αποχώρησαν από τις συνομιλίες με την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «αποτυχία» των διαπραγματεύσεων, λόγω της απροθυμίας του κυβερνητικού συνασπισμού να εφαρμόσει «αποτελεσματικά μέτρα».

«Η κυβέρνηση είναι ακέφαλη», δήλωσε ο Φρ. Μερτς. «Η προσπάθεια να βρεθεί κοινός δρόμος απέτυχε (...) Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι προφανώς απελπιστικά διχασμένη εσωτερικά και δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αποτελεσματικά μέτρα».

Στους Πράσινους καταλόγισε την ευθύνη ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU). «Ο συνασπισμός είναι πρασινο-μπλοκαρισμένος και δεν είναι ικανός να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε ο Αλ. Ντόμπριντ.

Από την πλευρά του κυβερνητικού συνασπισμού, η ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ (Πράσινοι), δήλωσε για την αντιπολίτευση ότι «σηκώθηκαν να φύγουν, ενώ πολλά θέματα δεν τα είχαμε ακόμη καν θίξει». Ο δε υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Μπούσμαν (FDP), σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Ο αρμόδιος της CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Τ. Φράι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το σχέδιό της δεν θα οδηγούσε σε επιπλέον απορρίψεις στα σύνορα, αλλά σε διαδικασίες εντός της Γερμανίας. Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», η CDU ήθελε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου η Γερμανία να μπορέσει να παρεκκλίνει από τις συνήθεις ευρωενωσιακές διαδικασίες. Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, δεν θεωρεί ότι υπάρχει η νομική βάση για κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, με «όχημα» την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν, η Γερμανία στρέφεται προς την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, προβάλλοντας τον «ισλαμικό εξτρεμισμό» ως τον «υπέρτατο λόγο εθνικής ασφαλείας» που δικαιολογεί την αναίρεση του συστήματος Σένγκεν.

Στην πραγματικότητα, η στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας και οι αρνητικές προβλέψεις για το μέλλον συνδέονται άμεσα με τα νέα πιο σκληρά μέτρα για το κλείσιμο της στρόφιγγας για την είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

Ουγγαρία: Λεωφορεία με μετανάστες προς ...Βρυξέλλες

Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση του Β. Ορμπαν, σε μια αντίστοιχη κίνηση, παρουσίασε τα λεωφορεία με τα οποία λέει ότι θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα σύνορά της με τη Σερβία.

«Η ΕΕ θέλει να αναγκάσει την Ουγγαρία να επιτρέπει να μπαίνουν οι παράτυποι (μετανάστες) τους οποίους σταματάμε στα νότια σύνορα της χώρας. Ωραία λοιπόν! Αφού εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες, θα τους προσφέρουμε μια δωρεάν απλή μετάβαση στις Βρυξέλλες», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Η Ουγγαρία απαντά με αυτόν τον τρόπο στο πρόστιμο - ρεκόρ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που της επιβλήθηκε τον Ιούνη από την ευρωενωσιακή Δικαιοσύνη επειδή δεν τηρεί τις διεθνείς συνθήκες όσον αφορά το «δικαίωμα στο άσυλο». Το πρόστιμο συνοδεύεται και από χρηματική ποινή ύψους 1 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Εάν η Βουδαπέστη δεν πληρώσει τα πρόστιμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να τα εισπράξει μειώνοντας τους πόρους που δεν έχει χορηγήσει ακόμη στην Ουγγαρία.

Από τα ευρωενωσιακά κονδύλια παραμένουν ακόμη «παγωμένα» 19 δισ. ευρώ για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ