Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «OCEAN 2024»
Μεγάλα ναυτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή της Κίνας

Η άσκηση θα απλωθεί από τον Ειρηνικό και την Αρκτική μέχρι τη Μεσόγειο, με στόχο την υπεράσπιση «περιοχών θαλάσσιας οικονομικής δραστηριότητας»

Την έναρξη των γυμνασίων παρακολούθησε μέσω βιντεοδιάσκεψης και ο Ρώσος Πρόεδρος

Sputnik

Την έναρξη των γυμνασίων παρακολούθησε μέσω βιντεοδιάσκεψης και ο Ρώσος Πρόεδρος
Ξεκίνησαν χτες και θα διαρκέσουν μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη τα μεγάλα ναυτικά γυμνάσια με τον κωδικό «Ocean 2024» που οργανώνει η Ρωσία και στα οποία - όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας - θα πάρει μέρος και η Κίνα, με 4 πολεμικά πλοία και 1 σκάφος ανεφοδιασμού.

Η συνολικότερη ρωσική ναυτική άσκηση περιλαμβάνει ευρύτερα γυμνάσια, με συμμετοχή άνω των 400 πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων και πλοίων υποστήριξης, τα οποία θα διεξαχθούν σε μια έκταση που αφορά τμήματα του Ειρηνικού και του Αρκτικού Ωκεανού, αλλά και «εύφλεκτες» ζώνες, όπως η Μεσόγειος, η Βαλτική και η Κασπία Θάλασσα.

Σύμφωνα με χτεσινή ενημέρωση, τα κινεζικά πλοία που παίρνουν μέρος στην άσκηση ενώθηκαν με αυτά που η Ρωσία στέλνει για τα γυμνάσια στον Κόλπο του Μεγάλου Πέτρου, νότια του Βλαδιβοστόκ, με το ρωσικό υπουργείο να υπογραμμίζει ότι οι ασκήσεις θα αφορούν «την υπεράσπιση θαλάσσιων επικοινωνιών και περιοχών θαλάσσιας οικονομικής δραστηριότητας».

Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση των πλοίων των δύο πλευρών έγινε στα ανοιχτά των ακτών της περιοχής Primorye (ρωσική Απω Ανατολή) όπου οι πλευρές «συζήτησαν το πλησιέστερο σχέδιο δράσης, σχημάτισαν ένα κοινό απόσπασμα πλοίων και άρχισαν να εκτελούν τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί».

Την έναρξη των γυμνασίων παρακολούθησε μέσω βιντεοδιάσκεψης και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, από το κέντρο επιχειρήσεων του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η άσκηση θα δοκιμάσει την πολεμική ετοιμότητα των μονάδων και τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας, στα οποία περιλαμβάνονται νέοι τύποι, ενώ θα ενσωματώσει επίσης τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη και θα συνεχίσει να ενισχύει τις ναυτικές της δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τους συνιστώσας, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι προκαλεί μια κούρσα εξοπλισμών.

«Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της δήθεν υπάρχουσας ρωσικής απειλής και του περιορισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δορυφόροι τους αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, στην Αρκτική και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», είπε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δηλώνουν ανοιχτά τα σχέδιά τους να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στις λεγόμενες προωθημένες ζώνες».

Ρωσία και Κίνα εντείνουν πολύμορφα τη στρατιωτική τους συνεργασία, με φόντο την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με το ευρωατλαντικό μπλοκ.

Θυμίζουμε ότι, προχτές, το Πεκίνο εξέδωσε ανακοίνωση και για τα ρωσο-κινεζικά γυμνάσια με τον κωδικό «North Joint 2024» που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, γύρω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στη Θάλασσα Οχότσκ, στα ανοιχτά των ρωσικών ακτών, με στόχο «την εμβάθυνση του επιπέδου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του κινεζικού και του ρωσικού στρατού και την ενίσχυση των ικανοτήτων τους να αντιμετωπίζουν από κοινού τις απειλές στην ασφάλεια».

Ανέφερε ακόμα ότι το Πολεμικό Ναυτικό των δύο χωρών θα προχωρήσει και σε κοινή θαλάσσια περιπολία.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για «εκβιαστική τακτική»

Και ενώ η Κίνα ενισχύει πολύπλευρα τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον επανέλαβε κατηγορίες κατά του Πεκίνου για «επικίνδυνη» και «εκβιαστική τακτική», συμπληρώνοντας - σε ρόλο «υπερασπιστή» της ...σταθερότητας - ότι αυτή «θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει κλιμάκωση» ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν «περιστατικά» ανάμεσα στην Κίνα και άλλες χώρες με τις οποίες διαφιλονικεί για την κυριότητα διαφόρων τμημάτων της.

Τις αμερικανικές προειδοποιήσεις διατύπωσε αυτήν τη φορά ο ναύαρχος Σάμιουελ Παπάρο, επικεφαλής στο μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (INDOPACOM, «διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού»), ο οποίος είχε εκτενή συνομιλία μέσω βιντεοσύνδεσης με τον επικεφαλής της διοίκησης του νότιου θεάτρου του κινεζικού στρατού, Γου Γιανάν.

Την ίδια στιγμή, ο Παπάρο είπε ότι έχει σημασία να διατηρηθούν ανοιχτοί «δίαυλοι επικοινωνίας» ανάμεσα στις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι «τέτοιες συνομιλίες ανάμεσα σε ανώτερους ηγέτες επιτρέπουν να διασαφηνίζονται οι προθέσεις και να μειώνονται οι κίνδυνοι παρεξηγήσεων και λαθεμένων εκτιμήσεων».

Από κινεζικής πλευράς, το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι «τα δύο μέρη αντάλλαξαν απόψεις σε βάθος για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

«Υπεύθυνη πυρηνική δύναμη», δηλώνει η Πιονγιάνγκ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε στο πλαίσιο χτεσινών εκδηλώσεων για την εθνική γιορτή στη χώρα ότι η διαρκής ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου αποτελεί προτεραιότητα, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί «υπεύθυνη» πυρηνική δύναμη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ κρατικών ΜΜΕ, ο Κιμ δήλωσε ότι εξαιτίας «των περισσότερο διαφοροποιημένων απειλών» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οι «πυρηνικές δυνάμεις» της Βόρειας Κορέας και οι ικανότητές της να τις αναπτύσσει πρέπει να «τελειοποιηθούν».

Είπε ακόμα ότι η χώρα του «θα διπλασιάσει» τις προσπάθειες ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις της, περιλαμβανομένων των πυρηνικών, να είναι «εντελώς έτοιμες για μάχη», αναφέροντας ταυτόχρονα πως «τα πυρηνικά όπλα μας, τα οποία χρησιμεύουν για να αμυνθούμε, δεν αποτελούν απειλή για κανέναν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ