Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προτεραιότητα του Μπαρνιέ η «ανάπτυξη» και το «δημοσιονομικό πλαίσιο»

Με την προσοχή στραμμένη στον «ρόλο της Γαλλίας στο εξωτερικό»

Ο Μ. Μπαρνιέ (δεξιά) με τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία, Γκ. Ατάλ

Copyright 2024 The Associated

Ο Μ. Μπαρνιέ (δεξιά) με τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία, Γκ. Ατάλ
Την αποφασιστικότητα με την οποία θα επιδιώξει να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος που καλείται να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της αστικής τάξης της Γαλλίας, σε μια περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών, ανέδειξε ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της χώρας Μισέλ Μπαρνιέ, με φόντο τη νέα ορμή που έδωσε η ανάληψη των καθηκόντων του στις ενδοαστικές διεργασίες.

Σε προχτεσινή του συνέντευξη στον σταθμό TF1 είπε ότι αναδείχθηκε στη θέση αυτή επειδή «έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται, να συσπειρώνει τον κόσμο», συμπληρώνοντας όλο νόημα ότι «μετρούν και οι ψήφοι της "Εθνικής Συσπείρωσης" (RN)». Λίγα 24ωρα αφού η ηγεσία της RN είπε ότι περιμένει «να ακούσει» την κυβέρνηση Μπαρνιέ και δεν σχεδιάζει άμεσα κατάθεση πρότασης μομφής, ο νέος πρωθυπουργός είπε ότι προτεραιότητές του είναι ο «έλεγχος των μεταναστευτικών ροών με συγκεκριμένα μέτρα» αλλά και η αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού ελλείμματος», μιλώντας για «επείγουσα κατάσταση» και προκρίνοντας «μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη».

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανά νέα μέτρα σε Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό, υποσχέθηκε «βελτιώσεις» αλλά «με σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο», για να καταλήξει σε διατυπώσεις τις οποίες χρησιμοποιούν αυτολεξεί οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών κολοσσών: «Χρειαζόμαστε και ανάπτυξη», η οποία «δεν πέφτει από τον ουρανό, δεν προέρχεται από τη διοίκηση» του κράτους, «προέρχεται από επιχειρήσεις, μικρές, μεγάλες ή μεσαίες», ξεχωρίζοντας τη σημασία που έχει «ο ρόλος των Γάλλων στο εξωτερικό».

Χτες ο Μπαρνιέ συνέχισε σειρά επαφών με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ ενδεικτικές είναι και δηλώσεις που εμφανίζουν ως πιθανή τη συμμετοχή διαφόρων δυνάμεων στο νέο σχήμα. Ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν (2002 - 2005, επί προεδρίας Σιράκ) δήλωσε ότι στη νέα κυβερνητική ομάδα «θα υπάρχουν αριστεροί» και ότι ο διορισμός του Μπαρνιέ σηματοδοτεί την «επιστροφή στη σοβαρή, νηφάλια και στιβαρή πολιτική».

Προετοιμάζουν νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Στο μεταξύ ο εισηγητής του γενικού προϋπολογισμού στην Εθνοσυνέλευση, Σαρλ ντε Κουρσόν, δήλωσε ότι είναι «αδύνατο» στην «τρέχουσα πολιτική κατάσταση» για τη Γαλλία να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2027 (όπως προβλέπουν οι κατευθύνσεις που συναποφασίζονται στις Βρυξέλλες), κρίνοντας ότι «οι προσπάθειες είναι εντελώς δυσανάλογες, δεδομένης τη σύνθεσης της Εθνοσυνέλευσης».

Επίσης, ο σημερινός πρόεδρος του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος της ΕΕ Ζαν Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στη «Λε Παριζιέν» είπε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να φτάσει το 5,6% του ΑΕΠ φέτος - αντί για 5,1% που είχε προγραμματιστεί - και να ανεβεί στο 6,2% το 2025. Υπενθύμισε δε τη διαδικασία που άνοιξε η ΕΕ κατά της Γαλλίας, λέγοντας ότι «υπάρχει έκτακτη ανάγκη» για νέα μέτρα και ότι «μια χώρα που είναι πολύ χρεωμένη είναι μια χώρα ανίσχυρη», και ζητώντας «αξιόπιστα μέτρα και μεταρρυθμίσεις».

Από τη δική της μεριά η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της RN, σχολιάζοντας στην εφημερίδα «Tribune» τη δήλωση του Μπαρνιέ ότι «οι ψήφοι στην RN μετρούν», είπε ότι «επιστρέφουμε στην κανονική δημοκρατική λειτουργία, και αυτό είναι όφελος για όλους».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αδιαμφισβήτητα ο Μισέλ Μπαρνιέ φαίνεται να έχει το ίδιο συμπέρασμα με το δικό μας για τη μετανάστευση. Τώρα περιμένουμε να δράσει. Ο ίδιος είπε κατά την παραλαβή των καθηκόντων του: Λιγότερα λόγια, περισσότερα έργα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ