ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνονται οι παράλληλες επιθέσεις του κράτους - δολοφόνου σε Γάζα και Δυτική Οχθη

Νεκρούς και ακόμα περισσότερα ερείπια άφησε πίσω της η νέα επιδρομή του κατοχικού στρατού στην Τουλκαρέμ

Copyright 2024 The Associated

Νεκρούς και ακόμα περισσότερα ερείπια άφησε πίσω της η νέα επιδρομή του κατοχικού στρατού στην Τουλκαρέμ
Με παράλληλες στρατιωτικές φονικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, το Ισραήλ εντείνει το μακελειό σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με την πολύμορφη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 341 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 41.020 Παλαιστίνιοι και άλλοι 94.925 έχουν τραυματιστεί.

Νέες ισραηλινές επιδρομές εξαπολύθηκαν μεταξύ άλλων στην κεντρική και τη νότια Γάζα, προκαλώντας τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων.

Στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε σπίτια προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 13 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους και τουλάχιστον ένα παιδί.

Χτες βράδυ, ακολούθησε ακόμη ένας πολύνεκρος ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Στο στόχαστρο του κατοχικού στρατού βρέθηκε αυτή τη φορά το σχολείο του ΟΗΕ Αλ Τζούνι, στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Γάζας σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στο σχολείο.

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Γάζας τόνισε ότι στο σχολείο φιλοξενούνταν περίπου 5.000 εκτοπισμένοι.

Κατά την πάγια προπαγανδιστική τακτική του, ο κατοχικός στρατός έκανε λόγο για «πλήγμα ακριβείας» και ανέφερε ότι στόχος του ήταν «τρομοκράτες» της Χαμάς...

Από την άλλη, ελικόπτερο του ισραηλινού κατοχικού στρατού συνετρίβη χθες στη Ράφα, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

Εν μέσω βομβαρδισμών, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως προχωρούν μετ' εμποδίων οι εμβολιασμοί εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας. Μέσα σε μία βδομάδα υπολογίζεται πως επιτεύχθηκε το 82,5% του στόχου εμβολιασμού 640.000 παιδιών έως 10 ετών. Εμβολιάστηκαν έως την Τετάρτη συνολικά 527.776 παιδιά με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.

Συνέχιση των ισραηλινών φονικών επιθέσεων στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τη στρατιωτική εισβολή στην πόλη Τουμπάς, για ένα ακόμη 24ωρο, σκοτώνοντας πέντε Παλαιστίνιους και καταστρέφοντας κεντρικούς δρόμους της πόλης και άλλες υποδομές.

Χτες βράδυ, ισραηλινό drone βομβάρδισε ΙΧ αυτοκίνητο εν κινήσει στην πόλη Τουλκαρέμ, προκαλώντας τον θάνατο 3 ατόμων που επέβαιναν σε αυτό.

Παρά την υποτιθέμενη «αποχώρηση» των ισραηλινών στρατευμάτων την Παρασκευή το πρωί από την Τζενίν, ισχυρές κατοχικές δυνάμεις παρέμεναν σε διάφορες πόλεις και χωριά του βόρειου τμήματος της Δυτικής Οχθης.

Στην Τουλκαρέμ είχε αναφερθεί νωρίτερα χτες η εκφοβιστική κράτηση πέντε εργαζομένων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ συνολικά στη Δυτική Οχθη συνελήφθησαν πάνω από 30 Παλαιστίνιοι.

Φορτηγό με Παλαιστίνιο οδηγό αναφέρθηκε χτες πως έπεσε πάνω σε φυλάκιο ελέγχου του ισραηλινού στρατού κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Givat Assaf, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο στρατιωτών, εκ των οποίων ο ένας αργότερα πέθανε, και τον θάνατο του οδηγού.

Νωρίτερα χτες το απόγευμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου εμφανίστηκε στην κατεχόμενη Κοιλάδα του Ιορδάνη, κοντά στη γέφυρα Αλενμπάι στα σύνορα με την Ιορδανία, όπου την Κυριακή έπεσαν νεκροί από πυρά Παλαιστίνιου φορτηγατζή τρεις Ισραηλινοί συνοριοφύλακες.

Από τις 28 Αυγούστου έως χτες υπολογίζεται πως οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 48 Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη (οι περισσότεροι νεαροί και έφηβοι), εκ των οποίων οι 21 σκοτώθηκαν στην Τζενίν, 10 στην Τουλκαρέμ, 13 στο Τουμπάς, τρεις στη Χεβρώνα και ένας στη Ναμπλούς. Κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν τραυματιστεί το ίδιο διάστημα εκατοντάδες.

Κοινή ανακοίνωση των Προέδρων Αιγύπτου - Γερμανίας

Στο φόντο των εντεινόμενων ισραηλινών επιθέσεων στα παλαιστινιακά εδάφη, οι Πρόεδροι της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, εξέδωσαν χτες κοινή ανακοίνωση, ζητώντας να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Στην ίδια ανακοίνωση, οι Σίσι και Στάινμαϊερ εκφράζουν «ανησυχία» για τη συνέχιση της σύγκρουσης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο περιφερειακής επέκτασης, καλώντας «κάθε παράγοντα που έχει επιρροή στις δύο πλευρές να την χρησιμοποιήσει».

Στη Βαγδάτη την ίδια ώρα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι και ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, έκαναν επίσης έκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα, τονίζοντας πως οι κυβερνήσεις τους αντιτίθενται στην περαιτέρω κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης.

Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβη σε υποκριτική αντίδραση για την προ ημερών εν ψυχρώ δολοφονία της 26χρονης Αμερικανίδας ακτιβίστριας τουρκικής καταγωγής στην πόλη Μπέιτα της Δυτικής Οχθης από πυρά Ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή, καλώντας το Ισραήλ «να κάνει περισσότερα» για την τιμωρία των υπευθύνων.

Σε σχετική χτεσινή ανακοίνωση ο Μπάιντεν δηλώνει ότι αν και το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατό της, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει συνεχή πρόσβαση στην εν εξελίξει έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της. «Πρέπει να υπάρξει πλήρης απόδοση ευθυνών. Και το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ότι τέτοια περιστατικά δεν θα ξανασυμβούν ποτέ», αναφέρει ο Μπάιντεν, ενώ φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που οι σφαίρες του κατοχικού στρατού σκοτώνουν πολίτες άλλων χωρών που στέκονται στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν είχε απορρίψει το ενδεχόμενο ανεξάρτητης αμερικανικής έρευνας για τις συνθήκες δολοφονίας της 26χρονης κοπέλας.

Συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων και στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει παράλληλα τις προετοιμασίες για πιθανή κλιμάκωση της επίθεσης στον Λίβανο, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε χτες σε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών, με θύμα διοικητή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Μέις αλ Τζάμπαλ του νοτίου Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της συνέχισε να απαντά εκτοξεύοντας ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

Αργότερα χτες το απόγευμα ανακοινώθηκαν ο σοβαρός τραυματισμός ενός Ισραηλινού εφέδρου στο βόρειο Ισραήλ από πυρά της Χεζμπολάχ και η εκτόξευση άλλων 60 ρουκετών μετά από απογευματινή, νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο.


ΙΡΑΚ
Τριήμερη επίσημη επίσκεψη από τον Ιρανό Πρόεδρο

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποιεί από χθες ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πρόσφατη εκλογή του.

Τον Πεζεσκιάν υποδέχθηκε χθες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι.

Μετά το καλωσόρισμα, ο Ιρανός Πρόεδρος μετέβη στο μνημείο που στήθηκε στη Βαγδάτη προς τιμήν του δολοφονηθέντος από τις ΗΠΑ Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί (δολοφονήθηκε τον Γενάρη του 2020, με εντολή του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ).

Στη συνέχεια ο Πεζεσκιάν συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, συζητώντας (σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Σουντάνι) θέματα που αφορούν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και την αντιμετώπιση «αμοιβαίων προκλήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας».

Ο Σουντάνι από τη μεριά του χαιρέτισε τη σημαντική συνεισφορά του Εμπ. Ραϊσί (προκατόχου του Πεζεσκιάν, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα), τονίζοντας την ανάγκη «συνέχισης της συνεργασίας για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης».

Ο Πεζεσκιάν παρέδωσε στον Σουντάνι μήνυμα του Ιρανού ανώτατου σιίτη ιερωμένου ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που εκφράζει «ευγνωμοσύνη στην κυβέρνηση και στον λαό του Ιράκ» για τη φιλοξενία τους στη διάρκεια σιιτικού ετήσιου προσκυνήματος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου στο Ιράκ οι πολυμελείς αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων υπέγραψαν 14 μνημόνια κατανόησης σε τομείς όπως Εμπόριο, Ενέργεια, Ασφάλεια, αγροτική παραγωγή, ΜΜΕ, πολιτιστική συνεργασία, αθλητισμός, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, που ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, ο Πεζεσκιάν θα επισκεφτεί τις (ιερές για τους σιίτες) πόλεις Καρμπάλα και Νατζάφ, αλλά και τη Βασόρα (όπου πραγματοποιούνται κατασκευαστικά και άλλα έργα από ιρανικές εταιρείες), καθώς επίσης το Ερμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια του ιρακινού αυτόνομου Κουρδιστάν.

Μερικές ώρες πριν την έλευση του Ιρανού Προέδρου στο Ιράκ, αργά το βράδυ της Τρίτης (γύρω στις 23.00 τοπική ώρα) 2 ρουκέτες έπεσαν στην αμερικανική βάση Camp Victory, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, χωρίς να προκαλέσουν τραυματίες ή υλικές ζημιές.

Προ ημερών το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε ότι εντείνονται οι διεργασίες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Ιράκ με στόχο την αποχώρηση των περίπου 2.500 Αμερικανών στρατιωτών και «στρατιωτικών συμβούλων» που παραμένουν στο ιρακινό έδαφος.

Σαουδική Αραβία: Επίσημη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ, προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και κοινών «αναπτυξιακών στρατηγικών», συμπροεδρεύοντας στην 4η Συνάντηση της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Κίνας - Σαουδικής Αραβίας.

Ο Λι Τσιάνγκ ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Σαουδάραβα πρωθυπουργού και διαδόχου στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τονίζοντας τα 34 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και την ανάπτυξη «καρποφόρων αποτελεσμάτων σε πρακτική διμερή συνεργασία».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία αύριο το πρωί, ενώ αργότερα μέσα στη μέρα θα μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρα που - όπως και η Σαουδική Αραβία - συμμετέχει στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Κίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ