Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΡΑΚ
Τριήμερη επίσημη επίσκεψη από τον Ιρανό Πρόεδρο

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποιεί από χθες ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πρόσφατη εκλογή του.

Τον Πεζεσκιάν υποδέχθηκε χθες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι.

Μετά το καλωσόρισμα, ο Ιρανός Πρόεδρος μετέβη στο μνημείο που στήθηκε στη Βαγδάτη προς τιμήν του δολοφονηθέντος από τις ΗΠΑ Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί (δολοφονήθηκε τον Γενάρη του 2020, με εντολή του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ).

Στη συνέχεια ο Πεζεσκιάν συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, συζητώντας (σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Σουντάνι) θέματα που αφορούν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και την αντιμετώπιση «αμοιβαίων προκλήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας».

Ο Σουντάνι από τη μεριά του χαιρέτισε τη σημαντική συνεισφορά του Εμπ. Ραϊσί (προκατόχου του Πεζεσκιάν, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα), τονίζοντας την ανάγκη «συνέχισης της συνεργασίας για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης».

Ο Πεζεσκιάν παρέδωσε στον Σουντάνι μήνυμα του Ιρανού ανώτατου σιίτη ιερωμένου ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που εκφράζει «ευγνωμοσύνη στην κυβέρνηση και στον λαό του Ιράκ» για τη φιλοξενία τους στη διάρκεια σιιτικού ετήσιου προσκυνήματος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου στο Ιράκ οι πολυμελείς αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων υπέγραψαν 14 μνημόνια κατανόησης σε τομείς όπως Εμπόριο, Ενέργεια, Ασφάλεια, αγροτική παραγωγή, ΜΜΕ, πολιτιστική συνεργασία, αθλητισμός, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, που ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, ο Πεζεσκιάν θα επισκεφτεί τις (ιερές για τους σιίτες) πόλεις Καρμπάλα και Νατζάφ, αλλά και τη Βασόρα (όπου πραγματοποιούνται κατασκευαστικά και άλλα έργα από ιρανικές εταιρείες), καθώς επίσης το Ερμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια του ιρακινού αυτόνομου Κουρδιστάν.

Μερικές ώρες πριν την έλευση του Ιρανού Προέδρου στο Ιράκ, αργά το βράδυ της Τρίτης (γύρω στις 23.00 τοπική ώρα) 2 ρουκέτες έπεσαν στην αμερικανική βάση Camp Victory, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, χωρίς να προκαλέσουν τραυματίες ή υλικές ζημιές.

Προ ημερών το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε ότι εντείνονται οι διεργασίες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Ιράκ με στόχο την αποχώρηση των περίπου 2.500 Αμερικανών στρατιωτών και «στρατιωτικών συμβούλων» που παραμένουν στο ιρακινό έδαφος.

Σαουδική Αραβία: Επίσημη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ, προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και κοινών «αναπτυξιακών στρατηγικών», συμπροεδρεύοντας στην 4η Συνάντηση της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Κίνας - Σαουδικής Αραβίας.

Ο Λι Τσιάνγκ ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Σαουδάραβα πρωθυπουργού και διαδόχου στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τονίζοντας τα 34 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και την ανάπτυξη «καρποφόρων αποτελεσμάτων σε πρακτική διμερή συνεργασία».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία αύριο το πρωί, ενώ αργότερα μέσα στη μέρα θα μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρα που - όπως και η Σαουδική Αραβία - συμμετέχει στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Κίνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεσες συνομιλίες στη Βαγδάτη (2021-04-20 00:00:00.0)
Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού συνθλίβει τη ζωή του λαού (2019-11-23 00:00:00.0)
«Εξηγήσεις» Κέρι για τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν (2015-03-06 00:00:00.0)
Περίεργων επιθέσεων συνέχεια (2006-07-07 00:00:00.0)
Με τον «παλιό νόμο» στο δημοψήφισμα (2005-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ