Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Κλιμακώνεται η μάχη για την καρέκλα

...και οι «εποικοδομητικές» ιδέες για την αναστήλωση της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας

«Τρέχει» από προχτές το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου προέδρου, καθώς η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε εκλογές τέλος Νοέμβρη και δεύτερος γύρος αν απαιτηθεί αρχές Δεκέμβρη. Οι Π. Πολάκης, Απ. Γκλέτσος και Ν. Φαραντούρης έχουν ανοιχτά δηλώσει την επιθυμία τους να πάρουν μέρος στην κούρσα, κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Στ. Κασσελάκης, ενώ και οι «87» δεν έχουν ανακοινώσει ποιον θα στηρίξουν για την προεδρία.

Στο μεταξύ η καρεκλομαχία με μπηχτές για το ποιος υπηρετεί τον στόχο της αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας και ποιος τον υπονομεύει καλά κρατεί. Σε συνέντευξή του στο «Mega» ο Σ. Φάμελλος κράτησε αποστάσεις απ' τους «87», υποστηρίζοντας πως «όλη αυτή η κρίση μας αφορά και έχουμε ευθύνες όλοι. Δεν δημιουργήθηκε η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη. Υπήρχαν και πριν θέματα. Πιθανόν είναι ένα σύμπτωμα αυτής της κρίσης όλο αυτό που περάσαμε. Πρέπει να δούμε πώς θα το επουλώσουμε ως αρνητικό αποτύπωμα και πώς θα μπορούμε να προτείνουμε κάτι για την επόμενη ημέρα» και πρόσθεσε αρνούμενος να τοποθετηθεί για το αν ο ίδιος προσωπικά θα θέσει υποψηφιότητα: «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη που έγιναν την προηγούμενη φορά και να συνεννοηθούμε όλοι μαζί για την επόμενη ημέρα, έτσι ώστε ο πρόεδρος ή πρόεδρος και τα κεντρικά στελέχη να είναι και αποτελεσματικό επιτελείο για την κοινωνία και να υπηρετούν το ίδιο σχέδιο», αυτό του εγκλωβισμού του λαού στα «θέλω» του κεφαλαίου με «προοδευτικό» τάχα μανδύα.

Κοινό ψηφοδέλτιο με ΠΑΣΟΚ...

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, συνεχίζονται οι διεργασίες που ακουμπούν και το άλλο «ποδάρι» της σοσιαλδημοκρατίας: Ενδεικτική η δήλωση Ραγκούση σε συνέντευξή του, όπου μίλησε για σχηματισμό κοινού ψηφοδελτίου με το ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το «εμπόδιο» που βάζει σε συνασπισμό κομμάτων ο εκλογικός νόμος. Και πρόσθεσε: «Η συνεργασία δεν θα οδηγήσει στην κατάργηση των υφιστάμενων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν ως αυτόνομα κόμματα. Από εκεί και πέρα βλέπουμε το θέμα των κοινών ψηφοδελτίων, ενός ψηφοδελτίου για την ακρίβεια». Ενώ σε άλλη του συνέντευξη σημείωσε πως «θα προτείνω στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν Στέφανο Κασσελάκη για πολιτικούς λόγους», προσθέτοντας πως «αν ο Κασσελάκης κάνει πολιτικό φορέα, θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».

«Στα όρια της προβοκάτσιας» κινείται, σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, η συζήτηση περί νέου κόμματος από τον Στ. Κασσελάκη. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» υποστήριξε πως «αυτό για το νέο κόμμα είναι κάτι στα όρια της προβοκάτσιας». Εκτίμησε ότι ο Στ. Κασσελάκης θα είναι ξανά υποψήφιος και κατήγγειλε ότι τον παραμέρισε «μια γραφειοκρατία που είναι ίδια με αυτή που γκρέμισε τον Αλέξη Τσίπρα, τώρα λέγονται 87, 90, 100, οι ίδιοι άνθρωποι είναι, αξιοποιώντας έναν συσχετισμό στην Κεντρική Επιτροπή που δεν έχει ενσωματώσει τον συσχετισμό Κασσελάκη διότι είχε εκλεγεί το 2019».

Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο έγινε η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, την κατήγγειλε λέγοντας ότι «μια ψηφοφορία που έχει στοιχεία και της μυστικής και της φανερής είναι μια διαδικασία αντιφατική, ερμαφρόδιτη, τραγελαφική, ήταν λίγο από όλα για να χειραγωγηθεί το αποτέλεσμα. Αντίκειται στη λογική μια φανερή και μυστική ψηφοφορία». Αυτός ο τραγέλαφος βέβαια παρουσιάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα ως το «άπαν» των δημοκρατικών διαδικασιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ