Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Περίεργων επιθέσεων συνέχεια

Πολλοί Ιρανοί μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών της επίθεσης κατά σιιτών προσκυνητών στην Κούφα

Οι κατοχικοί συλλαμβάνουν ιρακινούς σε νοσοκομείο του Ραμάντι

Associated Press

Οι κατοχικοί συλλαμβάνουν ιρακινούς σε νοσοκομείο του Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες επιθέσεις με στόχο αμάχους σιίτες προσκυνητές, μεταξύ των οποίων πολλοί Ιρανοί πολίτες, σημειώθηκαν χτες, μία μόλις μέρα μετά την «προειδοποίηση» των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων ότι «η νέα ηγεσία της αλ Κάιντα στο Ιράκ θα προχωρήσει σε επιθέσεις κατά αμάχων». Ολως τυχαίως η «προειδοποίηση» «επιβεβαιώθηκε» χτες με επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά δύο λεωφορείων που μετέφεραν σιίτες για προσκύνημα στην ιερή πόλη Κούφα.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 41 τραυματίστηκαν. Εξ αυτών, οι 8 νεκροί και οι 22 τραυματίες είναι Ιρανοί και αρκετές γυναίκες. Εντονη υπήρξε η αντίδραση της Τεχεράνης, που διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ρεζά Ασεφί, μίλησε για «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση».

Εκτός από την επίθεση στην Κούφα, βομβιστικές επιθέσεις καθώς και επιθέσεις ενόπλων σημειώθηκαν χτες, σε Βαγδάτη, Μοσούλη, Μαντάιν, Μπαακούμπα και Ανα, με αστυνομικούς στόχους μόνο στις τρεις τελευταίες. Συνολικά, σκοτώθηκαν χτες στο Ιράκ 16 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων από τις πολυήμερες στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Ραμάντι, όπου, από την Τετάρτη, έχει καταληφθεί και το κεντρικό νοσοκομείο.

Τέλος, χτες, επέστρεψε στη Βαγδάτη, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι. Επισήμως, έγινε γνωστό ότι οι επαφές του σιίτη Ιρακινού πρωθυπουργού με τις 3 σουνιτικές αραβικές ηγεσίες ήταν «εποικοδομητικές» και ότι όλοι οι συνομιλητές δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν την ιρακινή κυβέρνηση στην προσπάθεια αποκατάστασης της σταθερότητας. Εντούτοις, αξιωματούχοι που συνόδευαν τον Μάλικι, και θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι το κλίμα των συναντήσεων «δεν ήταν θερμό» και ότι οι 3 αραβικές ηγεσίες «κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να βοηθήσουν σε τίποτε απολύτως αν δε γίνει σεβαστή και η άποψη της σουνιτικής κοινότητας στο Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ