Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Προκλητική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ουσιαστικά καλύπτει την αντικομμουνιστική υστερία στην Τσεχία

Από διαμαρτυρία φοιτητών στην τσέχικη πρεσβεία στην Αθήνα ενάντια στην ποινικοποίηση της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας
Από διαμαρτυρία φοιτητών στην τσέχικη πρεσβεία στην Αθήνα ενάντια στην ποινικοποίηση της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας
Ο κυνισμός, η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός της ΕΕ αποκαλύφθηκαν για άλλη μια φορά με αφορμή την απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ μέσω της ευρωβουλευτή του Διαμάντως Μανωλάκου σχετικά με την αντικομμουνιστική υστερία κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Τσεχία στις 2-3 του Ιούνη.

Στην Ερώτηση παραθέτονταν μια σειρά από γεγονότα που συνέβησαν σε αυτή τη χώρα της ΕΕ. Οι προσπάθειες ποινικοποίησης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας, η δολοφονική επίθεση στον αντιπρόεδρο του ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας (Τσεχίας) και βουλευτή του κόμματος, Γίρζι Ντολέις, η παραγωγή μπλούζας με επιθετικά συνθήματα, όπως, «σκοτώστε έναν κομμουνιστή - ενισχύστε την ειρήνη», με τη στήριξη του ίδιου του υπουργείου Εξωτερικών, η εκστρατεία «ανεξάρτητων» που καλούσαν τους Τσέχους να κλέψουν ή να καταστρέψουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας, που αποστέλλονταν ταχυδρομικώς στους ψηφοφόρους, και πρόσφεραν εκπτώσεις σε διάφορα είδη σε όσους αποδεδειγμένα δεν ψήφιζαν το ΚΚ.

Από την ευρωβουλευτή του ΚΚΕ διατυπωνόταν το ερώτημα αν καταδικάζει η Επιτροπή τις πρακτικές αυτές που παραβιάζουν βασικούς κανόνες για ελεύθερες και ανεπηρέαστες εκλογές και αποτελούν ανοιχτή επίθεση σε θεμελιώδη δικαιώματα, για ελεύθερη έκφραση και πολιτική δράση.

Κυνισμός και συνενοχή

Ιδού η προκλητική απάντηση της Επιτροπής με ημερομηνία 4/7/2006. Αφού αναφέρονται ευχολόγια ότι «η Επιτροπή αποδίδει τη μεγαλύτερη σημασία στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και στο κράτος δικαίου» και ότι «το δικαίωμα ψήφου είναι ένα θεμελιώδες πολιτικό δικαίωμα. Η καθολικότητα, η ισότητα, η ελευθερία και η μυστικότητα της ψήφου είναι αρχές κατοχυρωμένες στις συνταγματικές παραδόσεις των κρατών μελών», σημειώνεται: «Οσον αφορά τον τομέα των εκλογικών δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αρμόδια μόνο για ορισμένες πτυχές των δημοτικών εκλογών και των ευρωπαϊκών εκλογών στο βαθμό που η κοινοτική νομοθεσία διασφαλίζει στους πολίτες της Ενωσης το δικαίωμα να συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές στο κράτος μέλος κατοικίας αφενός και αφετέρου, καθορίζει το γενικό πλαίσιο για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Η Επιτροπή δε δύναται κατά συνέπεια να αποφανθεί όσον αφορά την περίπτωση που επισημαίνεται από την αξιότιμη βουλευτή. Κατά συνέπεια, οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να επιληφθούν - ενδεχομένως - προκειμένου να αναδείξουν το σεβασμό των θεμελιωδών αρχών που αναφέρθηκαν».

Φυσικά, αν από αυτή την απάντηση συμπεραίνεται πως η ΕΕ δεν καλύπτει και δεν είναι συνένοχη για όσα συνέβησαν στην Τσεχία, αναρωτιόμαστε τι άλλο μπορεί να είναι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ