Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Διεκδικεί δικαίωμα στην άμυνα

ΑΘΗΝΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Του δικαιώματός της στη νόμιμη άμυνα υπεραμύνθηκε χτες η Πιονγιάνγκ, μετά τη συντονισμένη επίθεση που δέχεται από ιμπεριαλιστικά κέντρα και μηχανισμούς, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρά τις πιέσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Ιαπωνίας, μέχρι το βράδυ, δεν είχε καταφέρει να καταλήξει σε απόφαση για την επιβολή κυρώσεων, προκειμένου να εκβιάσει τη ΛΔ της Κορέας.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων, που προσπαθεί διακαώς να προωθήσει προς υιοθέτηση η Ιαπωνία, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και με την αμέριστη υποστήριξη της Βρετανίας, απαιτεί την καταδίκη των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων και την επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη ΛΔ Κορέας, μεταξύ των οποίων και η απαίτηση από όλες τις χώρες να διακόψουν την κάθε χρηματοδότηση και μεταφορά τεχνολογίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πυραυλικό της σύστημα, απόφαση την οποία φαίνεται να εμποδίζουν η Κίνα και η Ρωσία.

Η ΛΔ Κορέας, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, υπερασπιζόμενη το δικαίωμά της ως κυρίαρχου κράτους να χαράσσει την αμυντική της πολιτική, χωρίς περιορισμούς από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σημείωσε ότι δε θεωρεί τον εαυτό της δεσμευμένο από το μορατόριουμ για τις δοκιμές πυραύλων και έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί τέτοιες δοκιμές για λόγους αυτοάμυνας.

Οπως μετέδωσε το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Πιονγιάνγκ παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για μία Κορεατική Χερσόνησο χωρίς πυρηνικά, μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων. Αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας σημείωσαν μάλιστα ότι «η εκτόξευση πυραύλων εντάσσεται στις κανονικές στρατιωτικές ασκήσεις, που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ικανότητα νόμιμης άμυνάς μας», ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναλάβουν τέτοιες δοκιμές.

Το Πεκίνο έκανε εμμέσως πλην σαφώς γνωστό ότι αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι προκρίνει το διάλογο και τις διαβουλεύσεις, προτιμώντας λύσεις οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η πείρα μάς διδάσκει ότι ο διάλογος και οι διαβουλεύσεις είναι αποτελεσματικά μέσα για τη διευθέτηση των προβλημάτων. Θεωρούμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να δώσει την κατάλληλη απάντηση. Μία απάντηση που θα πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο και στις διπλωματικές προσπάθειες για να φτάσουμε σε θετικό αποτέλεσμα».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις, χωρίς όμως να καταδικάσει τις δοκιμές της Πιονγιάνγκ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ατμόσφαιρας για έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό...

Από την πλευρά των ΗΠΑ, οι πιέσεις και η αναζήτηση συμμάχων συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση, με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του σε Νότια Κορέα και Κίνα, ζητώντας από την τελευταία την άσκηση όσο το δυνατό μεγαλύτερης πίεσης προς την Πιονγιάνγκ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ