ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ολοταχώς τα πολύπλευρα παζάρια για την Ενέργεια

Στην απόφαση να συνεχιστούν οι συναντήσεις για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ «Interconnector» κατέληξαν όσοι συμμετείχαν στην προχτεσινή πολύωρη συζήτηση στη Λευκωσία, με φόντο τις επιφυλάξεις της κυπριακής πλευράς και τις πιέσεις που φουντώνουν από τις ΗΠΑ για την επιτάχυνση του σχεδίου, και στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση της περιοχής από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Σημειωτέον, η γαλλική εταιρεία «Nexans», που κατασκευάζει το καλώδιο για τη σύνδεση, έδωσε νέα παράταση για συμφωνία, μέχρι 19 Σεπτεμβρίου, ώστε να μην ανασταλούν οι εργασίες.

Τη προώθηση διμερούς αλλά και περιφερειακής συνεργασίας στην Ενέργεια- και όχι μόνο - συζήτησε χτες και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης με τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, μετά από σχετική πρόσκληση. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους επιτάχυνσης της διμερούς στρατηγικής σχέσης «με σκοπό την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων».

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που - σύμφωνα με ενεργειακά ΜΜΕ - έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τζεβντέντ Γιλμάζ, σε σύσκεψη στην κατεχόμενη Λευκωσία, μιλώντας για πρόταση που η Αγκυρα είχε καταθέσει παλιότερα (τον Ιούλη του 2022) για να προχωρήσει η σύνδεση του νησιού με την Τουρκία «μαζί με τη συνεργασία των δύο κρατών» (Κυπριακής Δημοκρατίας - ψευδοκράτους), συνδέοντας δηλαδή ξανά την επίσπευση ενεργειακών μπίζνες με το παζάρι για το Κυπριακό, ενώ σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τον «Interconnector» υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες».

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλ. Μπαϊρακτάρ έλεγε σχετικά με τις υπεράκτιες έρευνες ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για έργα στη Λιβύη, αλλά ψάχνει για το «σωστό έργο και εταίρο». Επανερχόμενος στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης Ερντογάν και για έρευνες σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου, υπογράμμισε ότι Αγκυρα και Κάιρο εργάζονται σε ένα πρότζεκτ σχετικό με την προμήθεια φυσικού αερίου του Καΐρου, που αφορά πλοία τουρκικής πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης - αποθήκευσης (FSRU).

Την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι η Νορβηγία προχώρησε σε άρση περιορισμών τους οποίους είχε επιβάλει το 2019 στην τουρκική στρατιωτική βιομηχανία, εκφράζοντας ικανοποίηση και σημειώνοντας ότι «τέτοιοι περιορισμοί δεν ευθυγραμμίζονταν με το πνεύμα της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Νέος οδικός χάρτης» στα Ελληνοτουρκικά

Στο μεταξύ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου «ένα πάρα πολύ κρίσιμο γεωπολιτικό έργο», για να προσθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση το «περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη» και «διασφαλίζει ότι το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί». «Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κίνδυνος για τη ματαίωση του έργου», ισχυρίστηκε.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο επεισόδιο στην Κάσο προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, καθώς είπε ότι ναι μεν η Τουρκία έστειλε τα πλοία, επικαλούμενη αξιώσεις οι οποίες προκύπτουν από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά αυτά αποχώρησαν και «δεν αναγνωρίστηκε καμία τουρκική αξίωση».

«Βοηθάει προφανώς και το γεγονός ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία», πρόσθεσε, ενώ επιβεβαίωσε ότι η αναμενόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, μεταξύ 21-25/9, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, θα βγάλει και έναν «νέο οδικό χάρτη». «Ξεκινάμε μια καινούργια περίοδο, μια καινούργια σεζόν από τον Σεπτέμβριο», υποστήριξε, θυμίζοντας ότι επίκειται και ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, στην Τουρκία, σε συνέχεια του προηγούμενου, πέρυσι το Δεκέμβρη στην Αθήνα.

«Από κει και πέρα, το τι θα περιλαμβάνει αυτός ο οδικός χάρτης: Κατ' ελάχιστον θα περιλαμβάνει προφανώς τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου, δηλαδή των συζητήσεων που γίνονται σε όλα τα επίπεδα, μετανάστευσης, πολιτικής προστασίας κ.λπ. Θα περιλαμβάνει τα επόμενα βήματα θετικής ατζέντας, δηλαδή τις νέες συμφωνίες σε διάφορους τομείς επιχειρηματικότητας, αγοράς, συνεργιών στο επίπεδο του Τουρισμού κ.λπ., και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σ.σ. στο πλαίσιο των ΜΟΕ, από χθες ο Μετίν Τοκέλ, διοικητής της τουρκικής 1ης Στρατιάς, επισκέπτεται την έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα). Το αν θα υπάρξει κάτι περαιτέρω, δηλαδή μια αναβάθμιση του διαλόγου, είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι ηγέτες και για το οποίο ακόμη δεν έχουμε καθορίσει την ατζέντα», είπε ο υπουργός.

Εξάλλου, στην πρεμούρα τους να προχωρήσουν διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, ο Γεραπετρίτης κατέφυγε σε επιχειρήματα όπως ότι «οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ υψηλό επίπεδο», επομένως «εάν σήμερα δεν καθίσουμε να συζητήσουμε, τότε πότε;».

Πάνω απ' όλα η ΝΑΤΟική συνοχή, λέει ο Τσούνις

Ο δε πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, μιλώντας χτες στη «Ναυτεμπορική» και ερωτηθείς για το γεγονός ότι «η Αγκυρα προβάλλει συνεχώς αβάσιμες αξιώσεις, που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή», απάντησε παραπέμποντας εύγλωττα στη ΝΑΤΟική συνοχή: «Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ των ηγετών και ενθαρρύνουμε τη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Για μπίζνες και εμπλοκή, ωστόσο, ήταν λαλίστατος, πανηγυρίζοντας ότι «οι δεσμοί ΗΠΑ - Ελλάδας είναι ισχυρότεροι από ποτέ» και «εκτείνονται στο Εμπόριο και τις επενδύσεις, την Ενέργεια, την Εκπαίδευση και την Αμυνα. Συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος: Την οικοδόμηση συμπεριληπτικών οικονομιών, την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών στην Ουκρανία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, επεσήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις «γίνονται πιο ισχυρές κάθε μέρα» πάνω σε «αξίες και συμφέροντα που μοιραζόμαστε από κοινού», ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος «από την ηγεσία της Ελλάδας τόσο στην περιοχή όσο και στη διεθνή σκηνή, ειδικά στον τομέα της Ανανεώσιμης Ενέργειας, και προσβλέπω στην εξερεύνηση περαιτέρω ευκαιριών σε αυτόν τον τομέα».

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για «την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας σε νέους και συναρπαστικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής», ξορκίζοντας τις εισαγωγές ρωσικού φτηνού αερίου, με το επιχείρημα ότι «δεν είναι φθηνό - έχει ένα πολύ υψηλό πολιτικό τίμημα, που θέτει σε κίνδυνο τη συλλογική μας ασφάλεια».

Στο ίδιο πλαίσιο, ερωτηθείς για τη «συνεργασία» «Lockheed Martin» - ΕΑΒ είπε ότι «η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ ολόκληρης της αμερικανικής κυβέρνησης, της ιδιωτικής βιομηχανίας (...) και των διεθνών συμμάχων και εταίρων θα διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη συλλογική μας άμυνα».

Θύμισε τέλος ότι ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης της Ανάπτυξης των ΗΠΑ (DFC) τον Νοέμβρη του 2023 δεσμεύτηκε να επενδύσει 125 εκατομμύρια δολάρια στην «αποκατάσταση» των Ναυπηγείων Ελευσίνας: «Η επένδυση αυτή παρέχει ένα μέρος για την επισκευή πλοίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) - ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιφέρειας - και θα υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας, παρέχοντας τελικά υπηρεσίες συναρμολόγησης ανεμογεννητριών».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
Στην ατζέντα Μεταναστευτικό και έκθεση Ντράγκι

Με το Μεταναστευτικό, την έκθεση Ντράγκι και τους ανταγωνισμούς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα ψηλά στην ατζέντα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ταξίδεψε χτες στη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Αυστριακό καγκελάριο Karl Nehammer.

Στις δηλώσεις τους κατόπιν έβαλε ζήτημα παραπέρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης από ευρωενωσιακά κονδύλια για το Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το «δυσανάλογα μεγάλο βάρος» γιατί βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ότι η κυβέρνηση υλοποιεί «ευρωπαϊκή αποστολή» στην πρώτη γραμμή της απάνθρωπης πολιτικής που «ανοιγοκλείνει την κάνουλα» των μεταναστών και προσφύγων. Μπρος δε στο ενδεχόμενο η γερμανική κυβέρνηση να εμποδίσει την ελεύθερη είσοδο στη Γερμανία όσων έρχονται από άλλα κράτη - μέλη, και φοβούμενος μονιμότερο εγκλωβισμό εδώ χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, ο Μητσοτάκης ξόρκισε το ενδεχόμενο «ad hoc εξαιρέσεων» στην εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν. Εκεί δε που το «τερμάτισε», ήταν όταν είπε πως δεν μπορεί να έχει κανείς την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει πιο ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι για τους Ελληνες πολίτες, να παίρνουν δηλαδή κι αυτοί τα γλίσχρα επιδόματα φτώχειας που επιφυλάσσει για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα του ελληνικού λαού.

Σε κάθε περίπτωση, ζήτησε η ευρωενωσιακή πολιτική στο ζήτημα να βασιστεί στο τρίπτυχο «ενεργητική προστασία των συνόρων», «αποτελεσματικές επιστροφές», συν «νόμιμη μετανάστευση» μέσα από διακρατικές κατονομάζοντας π.χ. αυτή με την Αίγυπτο, ώστε ανά πάσα ώρα οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι να έχουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται ανά κλάδο και ειδικότητα.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση Ντράγκι, η οποία δίνει το «πρόσω ολοταχώς» προς την πολεμική οικονομία και την όξυνση των ανταγωνισμών, ο Μητσοτάκης είπε ότι περιλαμβάνει «προτάσεις ουσίας», ισχυριζόμενος παραπέρα ότι «υπάρχουν κοινά αγαθά» για τα κράτη - μέλη της ΕΕ όπως οι... πολεμικές δαπάνες και η διασυνδεσιμότητα των ενεργειακών δικτύων, για την οποία επίσης ζήτησε χρηματοδότηση και με ευρωενωσιακούς πόρους, με τον λαό να πληρώνει βαριά.

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την ευρωενωσιακή πορεία, ενώ στο Μεσανατολικό επέμεινε για «άμεση ολοκλήρωση των συνομιλιών» στην κατεύθυνση της κατάπαυσης πυρός ώστε τάχα «να απαλυνθεί η τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», με προϋπόθεση πάντα την «άμεση απελευθέρωση» των Ισραηλινών ομήρων.

Σημειωτέον, ακούγεται ότι ο Μητσοτάκης στις διμερείς επαφές που θα έχει στη Ν. Υόρκη, μεταξύ 21-25/9, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, θα έχει και συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας τη «στρατηγική σχέση» την ώρα που οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεδιάντροποι ισχυρισμοί για τον αποκλεισμό του «Ριζοσπάστη»

Τον αποκλεισμό του «Ριζοσπάστη» και άλλων ΜΜΕ από τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, προσπάθησε να δικαιολογήσει χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Δεν αποκλείστηκε κανένα Μέσο, δεν υπήρξε κάποιος φόβος. Δόθηκαν όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις. Ολα τα Μέσα ασκούν έλεγχο στην κυβέρνηση, αυτή είναι η δουλειά των Μέσων. Και άμα δει κανείς και Μέσα που ρώτησαν, ρώτησαν μια σειρά από Μέσα, τα οποία κάνουν και σφοδρότατη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», είπε ο Μαρινάκης, όταν στη συνέντευξη περίσσεψαν οι βολικές, έως και αβανταδόρικες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό από φίλια Μέσα, που λιβανίζουν από το πρωί ως το βράδυ το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης.

Εφτασε μάλιστα να λέει ότι «ρώτησαν όλα, αναλογικά, όσο περισσότερα Μέσα, και με γεωγραφικά κριτήρια και με μια αναλογική εκπροσώπηση των εφημερίδων, των ραδιοφώνων, των ηλεκτρονικών Μέσων και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», προϊδεάζοντας για τη συνέχιση... στον ίδιο ντορό και επιβεβαιώνοντας ότι ο αποκλεισμός του «Ριζοσπάστη» για δεύτερη χρονιά δεν γίνεται τυχαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ