ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σαρώνουν το αφήγημα της «αναβάθμισης» οι διεκδικήσεις

Κινητοποιήσεις γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών απέναντι στην πολιτική της «εξοικονόμησης» στα σχολεία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Με αγανάκτηση και αποφασιστικότητα ώστε να μην περάσει το μαζικό κλείσιμο τμημάτων, καθημερινές είναι οι κινητοποιήσεις από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Την ίδια στιγμή, αποκαλυπτικό των προθέσεων της πολιτικής απόφασης που υπαγορεύει τις συμπτύξεις, συγχωνεύσεις, αναστολές κατάτμησης τμημάτων είναι έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής προς όλους τους διευθυντές/ντριες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης με θέμα: «Εξοικονόμηση προσωπικού».

Σε μία κίνηση που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η μαζική εξαφάνιση τμημάτων σε όλη τη χώρα δεν είναι παρά μία ακόμα εφαρμογή του... δόγματος που αντιμετωπίζει πραγματικές, λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα σαν κόστος, ζητείται: «Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως πόσο προσωπικό εξοικονομήθηκε (άτομα και ώρες) από τη συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία αρμοδιότητάς σας, το αργότερο μέχρι τις 13.00 σήμερα (σ.σ. χτες)». Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες πριν, ο πρωθυπουργός δήλωνε κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης πως η διαδικασία των συγχωνεύσεων «γίνεται πάντα με σαφείς κανόνες και με σκοπό τον εξορθολογισμό και όχι την εξοικονόμηση». Την ίδια στιγμή, την αναστάτωση εντείνει το γεγονός πως στο πλαίσιο των παρεμβάσεων εκπροσώπων γονέων σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αφήνεται να εννοηθεί πως ετοιμάζονται και επιπλέον συγχωνεύσεις αυτές τις μέρες.

«Δεν είναι αριθμοί τα παιδιά»

Το έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης
Το έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης
Χτες το πρωί, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας (ΔΙΠΕ) για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα Δημοτικά Σχολεία 56ο, 66ο και 144ο Αθήνας.

«Κάτω τα χέρια απ' την Παιδεία, δώστε λεφτά για τα σχολεία» ήταν από τα συνθήματα που φώναξαν από κοινού εκπαιδευτικοί, Σύλλογοι Γονέων και μαθητές της περιοχής. «Δεν είναι αριθμοί οι μαθητές μας, δεν είναι κόστος η εκπαίδευση», τόνισε από τη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΔΟΕ Σπύρος Μαρίνης. «Τα παιδιά μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, είναι το μέλλον της κοινωνίας και γι' αυτό θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να έχουμε συνθήκες που αρμόζουν στην εποχή μας», σημείωσε.

Οι γονείς των παραπάνω σχολείων αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη από τις 8 το πρωί και Γενικές Συνελεύσεις την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Παράλληλα, η Ενωση Γονέων 4ου Διαμερίσματος καλεί σε σύσκεψη στο προαύλιο του 66ου Δημοτικού Σχολείου το Σάββατο για τα επόμενα βήματα.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «όλη η Ελλάδα, όλα τα σχολεία είναι ξεσηκωμένα, είναι στον δρόμο γιατί δεν πρόκειται να επιτρέψουμε αυτό το απαράδεκτο σχέδιο συγχωνεύσεων, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τα παιδιά μας να τα λογίζουν ως "αριθμούς"».

Δράση με διεκδίκηση, αγώνα και επιμονή

«Η Ομοσπονδία Γονέων μαζί με τις Ενώσεις και τους συλλόγους γονέων από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με όλους τους τρόπους συνθήκες μάθησης για τα παιδιά μας που αρμόζουν το 2024», τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής χαιρετίζοντας και στηρίζοντας τις αγωνιστικές δράσεις για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών από Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων στην Αττική.

Οπως τονίζει, «δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο τρόπο εκατοντάδες γονείς για να υποδεχτούν τη νέα σχολική χρονιά.

Να βρουν τρόπο, πιο αντίστοιχο της επίθεσης που δέχονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών τους, από τη δράση με διεκδίκηση, αγώνα και επιμονή.

Ενώσεις και σύλλογοι γονέων σε Πειραιά, Περιστέρι, Αιγάλεω, Αργυρούπολη, Πετρούπολη, Ζωγράφου, Παλλήνη, Καισαριανή και σε άλλους δήμους προχωρούν αυτές τις μέρες σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, κινητοποιήσεις και ενημερώσεις στις γειτονιές, αποχές από τα μαθήματα μέχρι να υλοποιηθούν από κυβέρνηση και υπουργείο τα αυτονόητα:

-- Η συγκρότηση τμημάτων με σεβασμό σε κάθε παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, με σεβασμό στο σύνολο των παιδιών που δικαιούνται κατάλληλες, σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες μάθησης και όχι σαρδελοποιημένα τμήματα!

-- Η τοποθέτηση από το υπουργείο εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης δίπλα σε κάθε παιδί σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ, η συγκρότηση όπου δεν υπάρχουν και χρειάζονται Τμημάτων Ενταξης.

Οι ανάγκες των παιδιών δεν μπορούν να υπολογίζονται στο ζύγι κόστους - οφέλους.

Καλούμε το υπουργείο να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματά μας. Τις "βέλτιστες πρακτικές" του και τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάζει για να δείξει ότι η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά στην Παιδεία, τα βλέπουμε στους πρώτους σοβάδες που έπεσαν πριν ακόμα ξεκινήσουν τα σχολεία!».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Σήμερα Παρασκευή, με αιχμή το δίκαιο αίτημα να μην καταργηθεί κανένα τμήμα, διοργανώνονται μία σειρά κινητοποιήσεις:

  • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» καλεί στις 2 το μεσημέρι, σε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Ξενίας 25).
  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου καλεί σε κινητοποίηση στις 9.30 π.μ. στην Περιφέρεια Αττικής (Συγγρού 15-17), απαιτώντας να δοθεί λύση για τη μεταφορά των μαθητών στο σχολείο.
  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας και οι γονείς της Γ' τάξης του σχολείου αποφάσισαν για την Παρασκευή αποχή των παιδιών τους από το μάθημα διαμαρτυρόμενοι για τη συγχώνευση του τμήματος και για τη μετακίνηση δύο παιδιών σε άλλο σχολείο. Η αποχή θα ξεκινήσει από τις 8 το πρωί και θα γίνει συγκέντρωση έξω από το σχολείο.
  • Στη Θεσσαλονίκη, η Α' ΕΛΜΕ διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 2 μ.μ., στην ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

Την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, οι Ενώσεις Γονέων Σχολείων της Δυτικής Αθήνας καλούν σε σύσκεψη στις 10 π.μ., στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο Χαϊδαρίου. Οπως αναφέρουν, «συνεχίζουμε παίρνοντας δύναμη από το σύνθημα που φώναζαν τα παιδιά μας στην κινητοποίηση: "Θέλουμε σχολεία, δεν θέλουμε κλουβιά, δεν είμαστε σαρδέλες, είμαστε παιδιά"».

Κινητοποιήσεις και από τους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε κινητοποιήσεις έξω από Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δήμους έχει καλέσει τους μαθητές η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Οι καταργήσεις τμημάτων και η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, να λειτουργήσουν όλες οι ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, να μην αναγκαστεί κανένας μαθητής να αλλάξει σχολείο, είναι από τα ζητήματα που προτάσσουν, διεκδικώντας παράλληλα την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και την ικανοποίηση πραγματικών αναγκών: «Κατάργηση Τράπεζας Θεμάτων και ΕΒΕ! Ο υπουργός να μην τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο για τριπλές πανελλαδικές. Να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και υποδομών! Κανονική, με live καθηγητές δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία για όλα τα μαθήματα και για όσους το έχουν ανάγκη! Δωρεάν σνακ στους μαθητές και μείωση των τιμών στα σχολικά κυλικεία με κατάργηση του ΦΠΑ!».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική διαμαρτυρία ενάντια στην αναγκαστική μετακίνηση μαθητών

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί απαίτησαν να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα σε πέντε ΓΕΛ

Στους δρόμους βγήκαν και χθες με νέες μαχητικές κινητοποιήσεις μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί των πέντε ΓΕΛ της Θεσσαλονίκης όπου το υπουργείο Παιδείας δεν ενέκρινε τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού στη Β' και Γ' τάξη, και επιβάλλει τη βίαιη αναγκαστική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Απαιτούν να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα, να μη μετακινηθούν οι μαθητές από τα σχολεία τους και να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.

Σήμερα Παρασκευή προγραμματίζουν και πάλι αποχή από τα μαθήματα και στις 2 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ΕΛΜΕ έχουν προκηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών.

Και τα πέντε σχολεία όπου δεν εγκρίθηκαν ολιγομελή τμήματα βρίσκονται στον δήμο Θεσσαλονίκης, και μάλιστα στο κέντρο της πόλης. Είναι το 2ο, το 3ο, το 4ο, το 16ο και το 17ο ΓΕΛ.

Χθες το πρωί οι μαθητές και στα πέντε σχολεία πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα και στη συνέχεια μαχητική, συντονισμένη κινητοποίηση, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του 17ου ΓΕΛ ξεκίνησαν με πορεία από το σχολείο τους και κατευθύνθηκαν προς το 2ο ΓΕΛ, όπου ενώθηκαν σε ένα ορμητικό ποτάμι με τους συμμαθητές τους και συνέχισαν την πορεία τους μέχρι το Αγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους.

Εκεί ήρθαν με πορεία από τα δικά τους σχολεία οι μαθητές από το 16ο, το 3ο και το 4ο.

Ολοι μαζί ενωμένοι δίνουν τη μάχη, και αυτό διαμήνυσαν ότι δεν θα καταφέρει να το σπάσει κανένας με την τακτική τού διαίρει και βασίλευε.

Μαχητικά, φωνάζοντας συνθήματα, διαδήλωσαν «Είμαστε παιδιά και όχι αριθμοί, να εγκριθούν τα ολιγομελή», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, μαζικές προσλήψεις στα σχολεία», «δώστε λεφτά για την Παιδεία, δικαίωμά μας είναι και όχι ευκαιρία».

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν μαχητικά γονείς και εκπαιδευτικοί.

Ολοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το ΥΜΑΘ. Εκεί, εκπρόσωποι γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών συναντήθηκαν με την διευθύντρια του Γραφείου του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας - Θράκης και απαίτησαν εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα, με έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων, ώστε τη Δευτέρα οι μαθητές να ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα στα σχολεία τους.

Στις κινητοποιήσεις που έγιναν νωρίς στα σχολεία αλλά και στη μεγάλη διαδήλωση παρευρέθηκαν, εκφράζοντας τη στήριξη στον αγώνα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βασίλης Τομπουλίδης και Μιχάλης Κωσταντινίδης.

Τη στήριξή τους στον αγώνα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών εκφράζουν με ανακοίνωσή τους σωματεία της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα σε όλα τα σχολεία. Το κείμενο υπογράφουν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, το ΣΕΤΕΠΕ και το ΣΕΤΗΠ.

Αντιμέτωποι με την αστυνομία στις διεκδικήσεις τους

Παράλληλα με την πάλη μαζί με τους γονείς και τους μαθητές ενάντια στο κλείσιμο εκατοντάδων τμημάτων, τα σωματεία εκπαιδευτικών συνεχίζουν τις παρεμβάσεις για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων. Σε αυτό το πλαίσιο, προχτές ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» προχώρησε σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελευσίνα, όπου από την πρώτη στιγμή οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.

Στην προσπάθεια των διαδηλωτών να μπουν στο κτίριο, οι αστυνομικές δυνάμεις αποπειράθηκαν να συλλάβουν αναπληρωτή εκπαιδευτικό. Εφτασαν ακόμα και στο σημείο να του περάσουν χειροπέδες και να τον βάλουν μέσα στο περιπολικό. Μετά από 30 λεπτά παραμονής του στο περιπολικό και κάτω από την πίεση των διαδηλωτών, ο εκπαιδευτικός αφέθηκε ελεύθερος.

Στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής παρευρέθηκαν μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ, με τον πρόεδρό του, Σπύρο Μαρίνη, να καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης και να ξεκαθαρίζει ότι οι εκπαιδευτικοί θα σταθούν απέναντι στις απειλές και στις απαράδεκτες διώξεις, ενώ αναφέρθηκε και στην απουσία της διευθύντριας.

Το «παρών» έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, ο οποίος κατήγγειλε με τη σειρά του την παρουσία της αστυνομίας, η οποία μετά από παρέμβασή του απομακρύνθηκε από την είσοδο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε επίσης στην απαράδεκτη κατάσταση στα σχολεία γενικότερα και στη Δυτική Αττική ειδικότερα, με ελλείψεις στη στελέχωση και στις υποδομές.

Από το κακό στο χειρότερο η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες

Τα σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, και ιδιαίτερα με προβλήματα όρασης, αναδεικνύει η ΕΣΚ Τυφλών σε υπόμνημα που επέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με αφορμή την παρουσία της Κ. Σακελλαροπούλου στο ΚΕΑΤ για τον αγιασμό κατά την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, η ΕΣΚ έθεσε στο επίκεντρο μια σειρά ζητήματα. Παρά τις διακηρύξεις των κυβερνήσεων, τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων, για το υποτιθέμενο ενδιαφέρον τους για τα άτομα με αναπηρίες, η ΕΣΚ καταγγέλλει πως «το επίπεδο εκπαίδευσης των τυφλών, των παιδιών με σοβαρά προβλήματα όρασης αλλά και των αναπήρων γενικότερα στη χώρα μας (...) βαίνουν από το κακό στο χειρότερο τα τελευταία χρόνια».

«Σήμερα εκπαιδεύονται πολύ λιγότεροι τυφλοί από παλιότερα αλλά και δουλεύουν πολύ λιγότεροι», σημειώνει στο υπόμνημά της. Τα τεχνολογικά βοηθήματα και οι θεραπείες (ειδικά γυαλιά και οθόνες, περιφερειακά υπολογιστών) είναι πανάκριβα και το κόστος τους δεν καλύπτεται από το κράτος, σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για όλο τον λαό. Στα δύο ειδικά δημοτικά σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συνυπάρχουν στις ίδιες τάξεις μαθητές με προβλήματα όρασης και με άλλες αναπηρίες, δηλαδή παιδιά «με διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες», ενώ δεν υπάρχει ούτε Γυμνάσιο ούτε Λύκειο για τυφλούς και παιδιά με σοβαρά προβλήματα όρασης. Η επαγγελματική εκπαίδευση «παραμένει στη δεκαετία του '50-'60, του προηγούμενου αιώνα, αφού το μόνο επάγγελμα που κατά κανόνα εκπαιδεύονται και ασκούν οι τυφλοί παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι αυτό του τηλεφωνητή».

«Η πραγματικότητα στα σχολεία διαψεύδει την εικόνα "εκσυγχρονισμού"»

Το «παρών» των εργαζομένων στην καθαριότητα, μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, στις διεκδικήσεις για γενναίες αυξήσεις στη χρηματοδότηση των σχολείων, κάλυψη των αναγκών για καθαρά σχολεία, για μόνιμη σταθερή δουλειά, δηλώνει η ΔΑΣ Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας.

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρεται στην κατάσταση στα σχολεία, σημειώνοντας: «Οι καταργήσεις τμημάτων στοιβάζουν τα παιδιά σε 25 - 27 ανά τμήμα, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς είναι μεγάλες και η χρηματοδότηση είναι μειωμένη και πίσω από τις ανάγκες των σχολείων. Αντίστοιχα, τα προβλήματα στους δήμους είναι μεγάλα. Τα σχολικά κτίρια και οι υποδομές είναι γερασμένα και οι ελλείψεις στην καθαριότητα είναι μεγάλες. Οι δήμοι, με απαράδεκτες αποφάσεις για να "μειώσουν το κόστος" απολύουν καθαρίστριες που είναι χρόνια στα σχολεία και έχουν εργασιακή εμπειρία.

Επιπλέον, μειώνουν τις ώρες εργασίας από πλήρες ωράριο 6,5 ωρών σε 5, 4 ακόμη και 3 ώρες μερικής απασχόλησης, καταπατώντας ακόμη και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει στις εργαζόμενες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες. Αλλες εργαζόμενες που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και τις υπολογίζουν ως κόστος».

Στα παραπάνω η ΔΑΣ προσθέτει πως «δεν εξασφαλίζονται ούτε στο ελάχιστο οι συνθήκες υγιεινής των σχολείων, μετά από μια μακρά περίοδο πανδημίας που τα συσσωρευμένα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας βγήκαν έντονα στην επιφάνεια».

Οπως επισημαίνει, «η έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκινάει με πολλά προβλήματα παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει μια διαφορετική εικόνα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού. Στα σχολεία η πραγματικότητα την διαψεύδει».

ΔΟΕ
Πρωτοβουλία για τη στέγαση των εκπαιδευτικών

Σε πρωτοβουλία ανάδειξης του προβλήματος της στέγασης των εκπαιδευτικών προχωρά το ΔΣ της ΔΟΕ, καθώς, όπως τονίζει, «για άλλη μια χρονιά γινόμαστε μάρτυρες της ολοκληρωτικής απουσίας της κυβέρνησης από το οξυμένο πρόβλημα». Το ΔΣ της ΔΟΕ θυμίζει τις εικόνες από εκπαιδευτικούς που κοιμούνται σε σκηνές, σε αυτοκίνητα, στις παραλίες και όπου αλλού μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους, σημειώνοντας πως «είναι αποδεικτικές σε τι κατάσταση έχουν φέρει τον κλάδο οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων. Δεν μπορεί όσοι καλούνται να μορφώσουν τα παιδιά του ελληνικού λαού να αντιμετωπίζονται ως παρίες», και ανακοινώνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος. Η αρχή γίνεται με επισκέψεις κλιμακίων του ΔΣ της ΔΟΕ χτες στη Ρόδο και σήμερα στη Σύρο, με δράσεις διεκδίκησης και συναντήσεις με την Τοπική Διοίκηση και με συναδέλφους που αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα. Θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και άλλες περιοχές και κεντρικές κινητοποιήσεις.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Για έβδομη χρονιά λειτουργεί το Λαϊκό Φροντιστήριο

Για έβδομη συνεχή χρονιά θα λειτουργήσει φέτος το Λαϊκό Φροντιστήριο του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, προκειμένου να μη μείνει κανένα παιδί αβοήθητο στις απαιτήσεις του σχολείου.

Ειδικά σήμερα που το κόστος ζωής αυξάνεται συνεχώς και τα εισοδήματα μειώνονται, όλο και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τη στοιχειώδη ενισχυτική εκπαίδευση που σήμερα απαιτείται για να μπορέσει ένα παιδί να αντεπεξέλθει.

Το Λαϊκό Φροντιστήριο φιλοδοξεί να δώσει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. Ηδη πέρυσι παρακολούθησαν μαθήματα 35 παιδιά. Τα μαθήματα είναι δωρεάν, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, γιατί οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν προσφέρουν εθελοντικά.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να βοηθήσουν και τους γονείς που ενδιαφέρονται να εγγράψουν τα παιδιά τους, να απευθύνονται στη Γραμματεία του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, τηλ. 2261.028.344 και στην υπεύθυνη του «Λαϊκού Φροντιστηρίου», Μαρία Σβολιαντοπούλου, τηλ. 6975.327.165.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ