ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κοσμοπλημμύρα από την πρώτη μέρα!

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα και κορυφώνονται αύριο, που θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής

Κοσμοπλημμύρα από την πρώτη μέρα στις τριήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησαν χθες στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη και θα κορυφωθούν το Σάββατο 14/9 με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής.

Τις εκδηλώσεις παρακολουθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρώην Στρατόπεδο «Καρατάσιου» γέμισε από χιλιάδες κόσμου που έδωσε το «παρών» στο μεγάλο ραντεβού με τη νεολαία του ΚΚΕ και κυριολεκτικά «βούλιαξε» τον χώρο.

Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών, νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους επισκέφθηκαν τα στέκια και είδαν τις θεματικές εκθέσεις, συμμετείχαν στις δραστηριότητες που είχαν οργανωθεί και απόλαυσαν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Σήμερα Παρασκευή ξεχωρίζει η συζήτηση που προγραμματίζεται στις 8 μ.μ., στη Λαϊκή Σκηνή με τίτλο: «Υπάρχει διέξοδος από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων, ο Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός». Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

Κάθε χώρος, κάθε Στέκι είχε κάτι να πει

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών βρέθηκε από την πρώτη ώρα η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ με τίτλο «Η νέα εποχή στην Τεχνολογία απαιτεί μία νέα εποχή στην κοινωνία» που συμβάλλει να απαντηθούν βασικά ερωτήματα που υπάρχουν, αλλά και να καλλιεργήσει νέα, ώστε να οδηγηθεί η δημιουργική και κριτική σκέψη του επισκέπτη ένα βήμα παρακάτω.

Χτες με ενδιαφέρον περιεχόμενο υποδέχθηκαν τους χιλιάδες επισκέπτες τα θεματικά στέκια και οι γωνιές του Φεστιβάλ.

Το Στέκι των Φοιτητών φιλοξενεί τρεις «μικρο-εκθέσεις»: φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή φοιτητών διαχρονικά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, μια έκθεση αφιερωμένη στην πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και μια ξεχωριστή έκθεση για να γνωρίσουν την ΚΝΕ οι πρωτοετείς φοιτητές.

Στο Στέκι Μαθητών που «στόλισαν» οι ίδιοι οι μαθητές ζωγραφίζοντας το σύνθημα «Free Palestine», αλλά και με ένα ξεχωριστό graffiti το έγκλημα των Τεμπών, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες παρουσιάσεις των μαθητικών πρότζεκτ. Συγκεκριμένα, μαθητές από τα Γυμνάσια του κέντρου παρουσίασαν το «Καπλάνι της βιτρίνας» με θεματική τον πόλεμο και μαθητές από τα Λύκεια του κέντρου έπαιξαν με άλλους συμμαθητές τους το γνωστό παιχνίδι «Ρουκ - Ζουκ» με θεματική τις «προοδευτικές κυβερνήσεις». Οι παρουσιάσεις των πρότζεκτ θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες από τις 7.30 έως τις 9 το απόγευμα.

Στο Στέκι «ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις» οι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια έκθεση αφιερωμένη στη διαχρονική πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις. Ξεχωριστή θέση έχουν για ακόμη μια χρονιά τα θεραπευτικά προγράμματα ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας», «Αργώ» και το πρόγραμμα πρόληψης «Ελπίδα».

Στο Στέκι Αθλητισμού φιλοξενήθηκε μια έκθεση αφιερωμένη για τον αθλητισμό στην ΕΣΣΔ, ενώ «τρέχουν» από χθες οι δηλώσεις συμμετοχής για το τουρνουά σκακιού που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Στην όμορφη γωνιά για τους μικρούς φίλους του «Κόκκινου Αερόστατου» ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ένα μικρό κορίτσι από την Παλαιστίνη τραγούδησε από σκηνής στα Αραβικά το «Παιδιά του κόσμου», ενώ ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τη Γεωργία που παρουσίασαν παιδιά από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αργώ».

Ο Παιδότοπος, που θα λειτουργεί όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, γέμισε από νωρίς με πολλά παιδικά χαμόγελα αλλά και χρώματα, καθώς χθες ήταν η «μέρα των χρωμάτων», αφού κάθε μέρα στον παιδότοπο αντιστοιχεί και σε διαφορετική θεματική με πλούσιο πρόγραμμα. Ξεχώρισαν οι δραστηριότητες για τα παιδιά όπως προσωπογραφίες, «φτιάχνουμε τη δική μας πόλη με ανακυκλώσιμα υλικά», αλλά και παιχνίδια με χρώματα.

Ομορφο πρόγραμμα στις σκηνές του Φεστιβάλ

Το μουσικό πρόγραμμα στην Κεντρική Σκηνή του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη που επιμελήθηκε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης και ερμήνευσαν επί σκηνής ο Βασίλης Λέκκας και ο Γιώργος Νικηφόρου - Ζερβάκης. Οι καλλιτέχνες ξεκίνησαν τη συναυλία τραγουδώντας α-καπέλα το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», εισπράττοντας το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου, που είχε ήδη πάρει θέση στην κεντρική σκηνή.

Με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και εκείνος ανταπέδωσε μουσικά με τα «Χαιρετίσματα», λέγοντας στη συνέχεια χαρακτηριστικά στον κόσμο που έδωσε το «παρών» για ακόμη μια φορά στα πλαίσια του Φεστιβάλ: «50 χρόνια Φεστιβάλ ας ξανασυστηθούμε λοιπόν...» δίνοντας το σύνθημα για να ακουστούν τα «Εφηβα γεράκια», ενώ κάτω από τη σκηνή συνέβαινε το αδιαχώρητο.

Με αγαπημένες λαϊκές νότες και αφιέρωμα «Από το πολιτικό στο λαϊκό» ξεκίνησε και το μουσικό πρόγραμμα στη Λαϊκή Σκηνή. Στο αφιέρωμα συμμετείχαν ο Σωτήρης Μπαλλάς και η Μέλπω Αλεξανδροπούλου, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τη συμμετοχή, «μεγαλώσαμε σε αυτό, τραγουδήσαμε σε αυτό, συνεχίζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Μπαλλάς. Στο αφιέρωμα ακούστηκαν αγαπημένα λαϊκά τραγούδια με ιδιαίτερη αναφορά σε μεγάλους συνθέτες.

Στη συνέχεια η σκυτάλη πήρε η Φωτεινή Βελεσιώτου, που καθήλωσε το κοινό με αγαπημένα τραγούδια όπως τα «Διόδια» και οι «Μέλισσες», αλλά και άλλα γνωστά λαϊκά άσματα. Η ίδια ευχαρίστησε την ΚΝΕ και ευχήθηκε «καλή δύναμη και καλούς αγώνες». «Τη Θεσσαλονίκη την έχω μέσα στην καρδιά μου...» συμπλήρωσε.

Στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων εργαζομένων το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους «Ravels» σε αγαπημένους ροκ ήχους. Ακολούθησαν οι απολαυστικοί «Κόζα Μόστρα» με έντονη διάθεση για ένα δυνατό live, παρασέρνοντας το κοινό στον ρυθμό τους με καινούρια αλλά και παλιά τραγούδια από τη δισκογραφία τους. Οι συναυλίες ολοκληρώθηκαν με ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι από το συγκρότημα «Γκιντίκι» με μικρούς και μεγάλους να μη χάνουν χρόνο να σύρουν τον χορό.

Με μαθητικά συγκροτήματα ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα στη Μαθητική Σκηνή. Την αρχή έκαναν οι «Melifluo» με έντεχνες μελωδίες σε ιταλικό και ισπανικό στίχο, με ιδιαίτερη στιγμή την ερμηνεία του τραγουδιού «Callo Rojo», ένα αντιφασιστικό τραγούδι που γράφτηκε στον ισπανικό εμφύλιο και η μετάφρασή του στα Ελληνικά «Γαρούφαλλο μου» είναι αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη.

Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκαν οι «Αρκαντάσηδες», δίνοντας τον τόνο με γνωστά έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια όπως η «Μισιρλού», ενώ δεν ξέχασαν να αναφερθούν στη μοναδικότητα του θεσμού του Φεστιβάλ ευχαριστώντας την ΚΝΕ που τους έδωσε το βήμα για τη συμμετοχή.

Οταν η Τέχνη αντιστέκεται στη βαρβαρότητα

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον η συζήτηση με αφορμή τα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία

RIZOSPASTIS

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων με θέμα «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - Οταν η Τέχνη αντιστέκεται στη βαρβαρότητα» και ομιλητές τον μεγαλύτερο εν ζωή Βαλκάνιο σκηνοθέτη, Εμίρ Κουστουρίτσα, και την Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ και δημοσιογράφο. Μια συζήτηση την οποία συντόνισε ο σκηνοθέτης Σήφης Στάμου.

Στην εκδήλωση φωτίστηκαν πλευρές οι οποίες αναδεικνύουν την αξία της καλλιτεχνικής δημιουργίας που αποτυπώνει, εμπνέεται και ζωντανεύει τους αγώνες των λαών ενάντια στη φρίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που γίνεται η φωνή των καταπιεσμένων, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και αγώνα.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Σήφης Στάμου αναφέρθηκε στην αντίσταση των κομμουνιστών στη Θεσσαλονίκη - και στις άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας - στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Αναφέρθηκε επίσης στον Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος έζησε τον πόλεμο από κάθε όψη του, και στη βιωματική σκηνοθετική του ματιά, που μας φώτισε κάθε πλευρά του πολέμου μέσα από τα κινηματογραφικά του κάδρα.

Η Λιάνα Κανέλλη ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην 50χρονη ολόχρυση επέτειο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το πολιτιστικό γεγονός - προσφορά στην ελληνική νεολαία, στην πατρίδα, στο αύριο αυτού του τόπου. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ και η Νεολαία του, ποτέ, ακόμα και τον καιρό της παρανομίας, που τέθηκε εκτός νόμου η ιδεολογία του Κόμματος, στα μαύρα χρόνια του, δεν υπήρξαν underground.

Αναφέρθηκε στον βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στην αντίσταση που προσφέρει η Τέχνη. «Σκεφτείτε ότι διανύουμε μια εποχή όπου το "Εγκλημα και Τιμωρία" του Ντοστογιέφσκι έχει αντιστραφεί: Γεμίσαμε εγκλήματα χωρίς τιμωρία. Αλλά η Ιστορία εκδικείται, και όσο υπάρχει έστω και ένας ΚΝίτης, ένας κομμουνιστής όρθιος στην Ιστορία, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την ξαναγράψει και να την ξαναφέρει στα μέτρα του. Και η τιμωρία, όταν θα 'ρθει, θα 'ναι τόσο μεγάλη και τόσο σπουδαία όσο το κάρφωμα της σημαίας στην κορυφή του Ράιχσταγκ, κι ας το έχουν απαγορεύσει ως εικόνα καλλιτεχνική όλες οι πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο. Παραμένει ένα σύμβολο του αγώνα του λαού και των κομμουνιστών για ψωμί, για παιδεία, για ελευθερία, για δικαιώματα, για λαϊκή εξουσία».

Πρόσθεσε πως οι ταινίες του εξαιρετικά αγαπητού σκηνοθέτη στην Ελλάδα δεν βρήκαν τον δρόμο της διανομής, έτσι ώστε να γίνουν κτήμα όλων των γενεών μέχρι σήμερα, και την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση να ξαναγραφτεί η Ιστορία για να μην καταλαβαίνει κανείς τίποτε από αυτά που πραγματικά συμβαίνουν, να μη βγαίνει στην επιφάνεια το εξωφρενικό αποτέλεσμα του πολέμου, η επιθυμία των ανθρώπων να ζήσουν.

Και σημείωσε ότι πότε των ποτών, καμία τεχνητή νοημοσύνη και κανένα μηχάνημα δεν θα μπορέσει να ερωτευτεί τη ζωή όπως την ερωτεύτηκαν ο Κουστουρίτσα και οι όμοιοί του, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, οι κομμουνιστές, οι κομμουνίστριες, που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον θάνατο με τραγούδια. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να υποτιμήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη. «Αυτή είναι η φύση του ανθρώπου, με κάνει να πιστεύω στ' αλήθεια ότι όσο υπάρχει έστω και ένας κομμουνιστής, η Τέχνη θα επιζήσει υπηρετώντας τον άνθρωπο και ποτέ το κεφάλαιο. Η Τέχνη στην πρωτοπορία του οπλοστασίου του ιδεολογικού των κομμουνιστών δεν είναι ουτοπία, είναι όπλο, και οι κομμουνιστές ξέρουν και να το κατασκευάζουν και να το κρατούν και να το μεταχειρίζονται», είπε.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα δήλωσε πολύ χαρούμενος που βρίσκεται ανάμεσα σε κομμουνιστές και πρόσθεσε ότι ευτυχώς που υπάρχουν Κομμουνιστικά Κόμματα σαν αυτό στην Ελλάδα, «για να μπορούμε να διακρίνουμε την αριστερά από την πλαστή αριστερά».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, είπε πως η Σερβία ήταν από τις χώρες που αντιστάθηκαν στην παγκοσμιοποίηση και αυτός ήταν ο λόγος που ο Μιλόσεβιτς φυλακίστηκε και δολοφονήθηκε. «Αλλά σήμερα η Σερβία είναι παράδεισος για τους επενδυτές, όχι για την ηθικότητα», τόνισε και πρόσθεσε: «Τώρα έχουμε μια κυβέρνηση που υποστηρίζει τους επενδυτές και τους δίνει χρήματα για να επενδύσουν, και από εκεί που ήμασταν η πρώτη χώρα που αντιστεκόταν στην παγκοσμιοποίηση, τώρα γίναμε η χώρα η οποία στηρίζει την παγκοσμιοποίηση».

Αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την πρωτοκαθεδρία και στα δεινά που φέρνει για τους λαούς. Και, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, μίλησε και για τον ρόλο του φασισμού και των ναζί διαχρονικά, τη στήριξη που πάντα είχαν από το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς αποτελούσε πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του.

Στάθηκε τέλος στη δύναμη της κομμουνιστικής ιδεολογίας, που καταφέρνει να εκφράζει - όπως είπε - το συναίσθημα και τη λογική στη Μεσόγειο. Να μοιράζεται τον αλτρουισμό, να παρέμβει θετικά στη ζωή των ανθρώπων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, οι επισκέπτες του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας και τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη, περιηγήθηκε στον χώρο του Φεστιβάλ, συνομιλώντας με επισκέπτες όπως και με καλλιτέχνες όπως η Φωτεινή Βελεσιώτου και βεβαίως ο Εμίρ Κουστουρίτσα. Ο Σέρβος σκηνοθέτης και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκαν στην είσοδο του Φεστιβάλ και περπάτησαν μαζί συζητώντας έως τη φοιτητική σκηνή, όπου ο Εμίρ Κουστουρίτσα ήταν ομιλητής στην εκδήλωση για τα 25 χρόνια απ' την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνέχεια, παρακολούθησε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην κεντρική σκηνή, όπου είχε σύντομη εγκάρδια συνάντηση με συντελεστές του προγράμματος, ανάμεσα τους οι Βασίλης Λέκκας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μανόλης Ανδρουλιδάκης και Γιώργος Νικηφόρου - Ζερβάκης, ενώ αργότερα παρακολούθησε το πρόγραμμα στη λαϊκή σκηνή.

RIZOSPASTIS

RIZOSPASTIS

Ενίσχυση δρομολογίων του ΟΑΣΘ για το Φεστιβάλ

Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, ενισχύθηκαν και τροποποιήθηκαν τα δρομολόγια της γραμμής 38 «Νέα Ευκαρπία - Αριστοτέλους» του ΟΑΣΘ με επιπλέον δρομολόγια μέχρι τη 1 τα ξημερώματα.

Θα πραγματοποιούνται όλες οι στάσεις αστικής συγκοινωνίας κατά το μήκος της Εγνατίας οδού από την πλατεία Αριστοτέλους έως τη στάση «Καμάρα», δηλαδή: «Πλατεία Αριστοτέλους», «Μητροπολίτου Γενναδίου», «Αγίας Σοφίας», «Ιασωνίδου», «Καμάρα».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα σήμερα και αύριο
Σήμερα Παρασκευή
  • Κεντρική Σκηνή:

Αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη, σε επιμέλεια Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης

Δημήτρης Μπάσης - Μαζί του η Kalliope

  • Λαϊκή Σκηνή:

«Ορχήστρα το λαϊκό». Τραγουδούν: Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καυκούλας, Νίκος Ταλέας

Βάσω Βασιλειάδου

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

«Μωζάικ»

Νεφέλη Φασούλη

Δημήτρης Μυστακίδης

  • Μαθητική Σκηνή:

Stand-up comedy με τους: Θανάση Γκατζόλη, Χρύσα Κατσαρίνη, Χριστίνα Μπάκου, Αλέξανδρο Μουρατίδη

Buzz

Anser

Αύριο Σάββατο
  • Κεντρική Σκηνή:

«Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Επιμέλεια: Διονύσης Τσακνής. Ερμηνεύουν: Διονύσης Τσακνής, «Κίτρινα Ποδήλατα», Μιρέλα Πάχου, Steve Tesser

Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

  • Λαϊκή Σκηνή:

Ο Κώστας Καρμπάς και ο Γιώργος Αετόπουλος σε ένα αφιέρωμα από το ροκ τραγούδι στο λαϊκό

Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

Urban Pulse

Banda Entopica

  • Μαθητική Σκηνή:

Rast Maqam

Tserna

«Κοινοί Θνητοί»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ