ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταδίκη δύο χρυσαυγιτών, μετατράπηκε σε χρηματική η ποινή τους

Καταδικάστηκαν χτες από το Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά οι δύο χρυσαυγίτες που 6 χρόνια τώρα με πολλαπλές αναβολές εκκρεμούσε η δίκη τους με τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Η ποινή τους μετατράπηκε σε χρηματική. Συγκεκριμένα, ο Μεγαλοοικονόμου καταδικάστηκε σε 9 μήνες για οπλοφορία και οπλοχρησία, ενώ ο Απόστολου σε 14 μήνες για επικίνδυνη σωματική βλάβη, οπλοφορία και οπλοχρησία. Και οι δύο, θυμίζουμε, είναι τσιράκια του καταδικασμένου στελέχους της ναζιστικής εγκληματικής ΧΑ, Ι. Λαγού, ο οποίος τους φυγάδεψε και κάλυψε τα στοιχεία τους στο ΑΤ Περάματος τη μέρα που χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με σιδερολοστούς και πέτρες σε μέλη και φίλους της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού, έξω από το δουλεμπορικό γραφείο με τον μανδύα του σωματείου «Αγ. Νικόλαος», στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, τον Μάη του 2018. Ο πρώην χρυσαυγίτης Μεγαλοοικονόμου είναι γνωστός και ως απεργοσπάστης - τραμπούκος στο λιμάνι της COSCO, με ιστορικό επιθέσεων σε απεργίες, όπως έχει καταγγείλει και το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. Ο δε Αποστόλου μεταξύ άλλων στρατολόγησε τον χρυσαυγίτη δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Ρουπακιά, και έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 7 χρόνων (έχει αποφυλακιστεί) για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση ΧΑ. Επίσης, στις 22/3/2022 καταδικάστηκε πρωτόδικα για τη φασιστική επίθεση της ΧΑ σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας στις 11/12/2017.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο νοσοκομείο οικογένεια που παρασύρθηκε από μεθυσμένο οδηγό

Μετά την παράσυρσή τους στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης από ΙΧ που οδηγούσε 46χρονος που φέρεται να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, ένα ζευγάρι Ελλήνων που ζει και εργάζεται στο Βέλγιο, νοσηλεύονται τραυματίες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν ο 37χρονος με την 34χρονη σύζυγό του που είναι έγκυος στον 6ο μήνα και έχοντας μαζί το δίχρονο παιδί τους σε καρότσι, που βρίσκονταν στην άκρη του δρόμου, χτυπήθηκαν από το ΙΧ που βγήκε από τη στροφή, έπεσε πάνω τους και τους παρέσυρε.

Σύμφωνα με πηγές από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», εκτός κινδύνου είναι το δίχρονο παιδάκι, το οποίο νοσηλεύεται στην παιδοχειρουργική κλινική, ενώ πιο σοβαρή είναι η κατάσταση του 37χρονου. Και οι δύο ωστόσο θα υποβληθούν σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων.

Ο 46χρονος οδηγός, Ελληνας υπήκοος, έχει συλληφθεί και φέρεται να βρέθηκε θετικός σε αλκοτέστ. Χτες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και του ασκήθηκε δίωξη (κακούργημα) για επικίνδυνη οδήγηση εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ, με αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη δύο ατόμων (κακούργημα), σωματική βλάβη από αμέλεια, κατά συρροή. Ο κατηγορούμενος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΡΟΔΟΥ
Χωρίς ραντάρ για πάνω από 30 λεπτά!

Σύμφωνα με καταγγελία της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» ΥΠΑ, την Πέμπτη 22 Αυγούστου, σε περίοδο αυξημένης αεροπορικής κίνησης, περίπου στις 9 το βράδυ και για πάνω από μισή ώρα χάθηκε η εικόνα από το ραντάρ που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Ρόδου, με συνέπεια ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας να γίνεται στα τυφλά, με βάση τις αναφορές θέσης των πιλότων!

Οπως σημειώνεται στην καταγγελία, «το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι μεμονωμένο, αλλά οφείλεται στη διάσπαση, διάλυση, απαξίωση και υποχρηματοδότηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μέχρι την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Η κυβέρνηση, που στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει ως προτεραιότητα τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της "Fraport", των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων κ.λπ., και τη διασφάλιση της καλύτερης εξυπηρέτησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, είναι υπόλογη για το απαράδεκτο γεγονός της 22/8/2024.

Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν θα κάτσουμε να παρακολουθούμε απαθείς αυτήν την κατάσταση, που αυξάνει τον κίνδυνο για τη ζωή των επιβατών και των εργαζομένων στις αερομεταφορές».

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ανακοίνωση της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ΥΠΑ, στις αρχές Αυγούστου, με την οποία είχε καταγγείλει ότι ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας λειτουργεί συστηματικά χωρίς να είναι στελεχωμένες οι αναγκαίες για την ασφάλεια των πτήσεων θέσεις εργασίας, και υπογράμμιζε πως «η πίεση των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας, που φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ, με πάνω από 4.800 πτήσεις μέσα σε μια μέρα στο ελληνικό FIR, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του κλάδου, οδηγούν σε καταστάσεις επικίνδυνες για την ασφάλεια των πτήσεων».

Είναι προφανές ότι τα παραπάνω προβλήματα, όπως η έλλειψη προσωπικού, σε συνδυασμό με την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας, και η δυσλειτουργία υλικοτεχνικών υποδομών δημιουργούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μείγμα, που απειλεί ανθρώπινες ζωές.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ
Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2025 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Καλαίσθητο, με συλλεκτική αξία, όπως και τα προηγούμενα, κυκλοφόρησε το ημερολόγιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για το 2025, αφιερωμένο στα 80 χρόνια από τη Λευκή Τρομοκρατία, η οποία επιβλήθηκε από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς που επικράτησε μετά την απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο σε κάθε αγωνιστή και φίλο της Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους φίλους και απογόνους που ενδιαφέρονται να μάθουν ή και να θυμηθούν τα γεγονότα της μεταβαρκιζιανής περιόδου, με τη Λευκή Τρομοκρατία που οδήγησε στον Εμφύλιο.

Το ημερολόγιο διατίθεται από τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, Πεδίον του Αρεως, τηλ.: 210.8222.952), απ' όπου μπορούν να το προμηθευτούν τα Παραρτήματα Αττικής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Οι φίλοι της Αντίστασης μπορούν να προμηθευτούν το ημερολόγιο και στο περίπτερο της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Eκτός φυλακής ο Απ. Λύτρας

Eκτός φυλακής θα βρίσκεται πλέον ο Απόστολος Λύτρας, μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Ο νομικός θα δικαστεί τελικά για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής επικίνδυνης σωματικής βλάβης από πρόθεση σε βαθμό πλημμελήματος κατά της συζύγου του, επίσης νομικού. Το συμβούλιο, με βούλευμα, υιοθέτησε την αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση. Εκρινε πως θα πρέπει να αρθεί η προσωρινή κράτηση που είχε επιβληθεί σε βάρος του κατηγορούμενου και να αντικατασταθεί με συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται: Απαγόρευση προσέγγισης της συζύγου και της οικίας της σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, απαγόρευση επικοινωνίας μαζί της άμεσα ή έμμεσα με τη χρήση τεχνικών μέσων ή μέσω τρίτων. Επίσης, διατάσσει τον Απ. Λύτρα να λάβει μέρος σε συμβουλευτικό - θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε ζητήματα αντιμετωπίζει. Ακόμα η επικοινωνία για το ανήλικο παιδί θα γίνεται μέσω πληρεξουσίων δικηγόρων, ενώ το παιδί θα παραδίδεται στον πατέρα στο αστυνομικό τμήμα κοντά στο σπίτι της μητέρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ