ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΡΕΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΡΑΜΜΗ
Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε νέα τραγωδία κοντά στην Αθήνα!

Σε τροχιά ...πάμε κι όπου βγει συνεχίζει ο σιδηρόδρομος, ενάμιση χρόνο μετά τα Τέμπη

Eurokinissi

Αλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα όπως αυτό των Τεμπών, μετωπικής σύγκρουσης δύο τρένων που κινούνταν στην ίδια γραμμή, αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή σε ώρα αιχμής, στις 9 το πρωί, με δύο τρένα του Προαστιακού σιδηροδρόμου πριν από τον σταθμό των Αγίων Αναργύρων και μετά τα έργα υπογειοποίησης στα Σεπόλια όπου γίνεται μονοδρόμηση.

Τα τρένα γεμάτα κόσμο, το ένα με κατεύθυνση από Κιάτο προς Αθήνα (αμαξοστοιχία 1307), το άλλο από Αθήνα προς το αεροδρόμιο (αμαξοστοιχία 1210), κινούνταν με ταχύτητα τουλάχιστον 60 χιλιομέτρων την ώρα και από λάθος του ελεγκτή κυκλοφορίας βρέθηκαν στην ίδια γραμμή.

Ομως, αυτό που έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα είναι ότι 19 μήνες μετά την τραγωδία στα Τέμπη με 57 νεκρούς και εκατοντάδες εγκαυματίες, η κατάσταση του δικτύου είναι στα ίδια χάλια, παρά τις μεγαλοστομίες κυβέρνησης και ιδιωτικών εταιρειών που το διαχειρίζονται.

Εργα ζωτικής σημασίας για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων πάνε με ρυθμούς «χελώνας», το τμήμα της υπογειοποίησης στα Σεπόλια που παραλίγο να συμβεί η τραγωδία, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κρατικής αναλγησίας, όπως και το γεγονός ότι ο κεντρικός σιδηροδρομικός κόμβος της χώρας, ο Σταθμός Λαρίσης, είναι ένα απέραντο εργοτάξιο εδώ και χρόνια.

Επίσης κορυφαίο ζήτημα, που δείχνει τη συνεχιζόμενη εγκληματική πολιτική κυβέρνησης και εταιρειών, είναι ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας - που μπορούν να εντοπίζουν τα όποια λάθη - δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί, ούτε καν στο κέντρο της πρωτεύουσας όπου διέρχονται τρένα.

Το πολύ σοβαρό περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύνεκρο δυστύχημα και αποφεύχθηκε μόνο χάρη στην προσοχή των εργαζόμενων μηχανοδηγών, που αντιλήφθηκαν ότι πήγαιναν προς σύγκρουση - ακούγοντας την επικοινωνία στον ασύρματο - και φρέναραν σε μικρή απόσταση, χτυπάει ξανά μια μεγάλη «καμπάνα» για την κατάσταση του σιδηροδρόμου.

Οπως μας έλεγαν αγωνιστές σιδηροδρομικοί, «ξυπνάει πάλι τον εφιάλτη για τον οποίο συνεχώς οι εργαζόμενοι μιλάνε και καταγγέλλουν».

Αυτή η κατάσταση έχει τη σφραγίδα της πολιτικής που έχει ως προτεραιότητα τα κέρδη των εταιρειών και όχι την προστασία της ζωής τόσο των εργαζομένων όσο και των επιβατών του σιδηρόδρομου. Στην κυριολεξία ισχύει το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», κάτι που άλλωστε εκφράζεται και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής. Αυτή την πολιτική υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του συστήματος τηλεδιοίκησης ERTMS, που θα μπορούσε να μειώσει κατά πολύ την εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα στην ασφάλεια, άρα να μειώσει και τους κινδύνους ατυχημάτων.

Η ίδια η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους σιδηροδρόμους το 2017 αναφέρει: «Η ανάπτυξη του συστήματος στην ΕΕ βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και είναι αποσπασματική (...) Η τρέχουσα περιορισμένη ανάπτυξη του ERTMS μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην απροθυμία πολλών διαχειριστών υποδομής και σιδηροδρομικών επιχειρήσεων να επενδύσουν σε εξοπλισμό ERTMS, τόσο λόγω των δαπανών που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση, όσο και του ότι για πολλούς από αυτούς δεν στοιχειοθετείται επιχειρηματική σκοπιμότητα».

Με άλλα λόγια, το σύστημα μπαίνει μόνο εκεί που συμφέρει τις εταιρείες. Για αυτό σήμερα είναι εγκατεστημένο σε κάτω από το 15% του δικτύου στην ΕΕ, πρακτικά δηλαδή εκεί που τα κέρδη κυρίως από τη μεταφορά εμπορευμάτων υπερτερούν του κόστους. Γι' αυτό και τα στοιχεία των ατυχημάτων με τρένα στην ΕΕ είναι αποκαλυπτικά: Μόνο το 2021 είχαν γίνει στην ΕΕ 1.389 ατυχήματα, με 637 νεκρούς, από τα οποία τα 97 αφορούσαν μετωπικές συγκρούσεις.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ούτε βήμα πίσω! Τσακίζουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά!

Ανακοίνωση για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις

Στις 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι. Είχαν προηγηθεί, τη χρονιά εκείνη, οι δολοφονικές επιθέσεις σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, στους Αιγύπτιους αλιεργάτες κ.ά.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στηρίζει τις δράσεις του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας» για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού. Καλεί τα σωματεία - μέλη του, τους εργαζόμενους του Πειραιά, τη νεολαία να πάρουν μέρος στην αντιφασιστική συναυλία την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στα Λιπάσματα Δραπετσώνας (ΣΙΛΟ) και στην αντιφασιστική συγκέντρωση στο Κερατσίνι την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στις 5.30 μ.μ. στο μνημείο του Παύλου Φύσσα (Π. Φύσσα 60) με πορεία στο Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο σημειώνει:

«Σε μια ΕΕ που με την πολιτική της ενισχύει την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού, ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πάλη που δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Για ΣΣΕ με αυξήσεις, μέτρα κατά της ακρίβειας, για τις συνθήκες εργασίας και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Για δημόσια, δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου που αιματοκυλούν εδώ και έναν χρόνο σχεδόν τον λαό της Παλαιστίνης και συνεχίζουν τη σύγκρουση ΝΑΤΟ, ΕΕ - Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας στέλνοντας όπλα και Ενοπλες Δυνάμεις.

Η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που μας θέλει να πνιγόμαστε τον χειμώνα, να καιγόμαστε το καλοκαίρι. Που στοιβάζει τα παιδιά μας σε ασφυκτικά γεμάτα τμήματα. Που αντιμετωπίζει με βία και καταστολή τους αγώνες εργαζομένων, δασκάλων, μαθητών, φοιτητών. Που πλειστηριάζει τα σπίτια λαϊκών οικογενειών. Είναι η ίδια που οπλίζει τους φασίστες και τους βγάζει από τις τρύπες τους, όποτε τους έχει ανάγκη.

Ο λαός μας όμως ξέρει και έχει πείρα πως τη μάχη με τον φασισμό την κερδίζεις στον δρόμο του αγώνα!

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με τα σωματεία - μέλη του και όλο τον λαό του Πειραιά, πλάι στον καθημερινό αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, δίνει και τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, για να ξαναστείλουμε στα λαγούμια τους τα ναζιστικά μορφώματα.

Συνάδελφοι, συμμετέχουμε και δυναμώνουμε τα σωματεία μας! Δυναμώνουμε τον αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές μας για να μη δημιουργηθούν νέες εστίες εκκόλαψης για το αυγό του φιδιού».

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλυπητήρια για τον θάνατο του ποιητή και πεζογράφου Πρόδρομου Χ. Μάρκογλου

Η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο του Πρόδρομου Χ. Μάρκογλου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 10 Σεπτέμβρη, στην οικογένειά του και στους οικείους του.

«Ο Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου ήταν ένας ιδιαίτερα σημαντικός ποιητής και πεζογράφος. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1935 και τα παιδικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από τις μνήμες της Κατοχής και της ΕΑΜικής Αντίστασης. Το 1944 ακρωτηριάστηκε στο χέρι από χειροβομβίδα που πέταξε Γερμανός στρατιώτης κατά την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων. Εργάστηκε ως λογιστής σε καπνεμπορικές εταιρείες. Από το 1971 ζούσε στη Θεσσαλονίκη, με τα γράμματα της οποίας συνδέθηκε στενά, αν και το έργο του είναι διαποτισμένο από τον χώρο της γενέτειρας Καβάλας.

Η ποίησή του από το 1958 έως το 2010 βρίσκεται συγκεντρωμένη στη συλλογή "Εσχατη υπόσχεση". Ειδικά τα ποιήματα της δεκαετίας 1960 είναι συχνά εμπνευσμένα από την κατάσταση και τους αγώνες των καπνεργατών, γενικά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, όντας παράλληλα βαθιά αισθαντική και στοχαστική. Παράλληλα, από το 1980 δημοσίευσε πεζά έργα, εκ των οποίων δύο συλλογές διηγημάτων, δύο νουβέλες και ένα μυθιστόρημα. Σε πολλά πεζά του μεταφέρει διεισδυτικά στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της δεκαετίας του 1940, μέσα από μια απέριττη και άμεση γραφή. Το πνευματικό βάθος, η κοινωνικοπολιτική ευαισθησία και το ασύγκριτο ήθος διέκριναν τον Πρόδρομο Μάρκογλου, ο θάνατος του οποίου αποτελεί μεγάλη απώλεια για τα Γράμματα της Μακεδονίας και όλης της χώρας».

Εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στη Σαλαμίνα

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Σαλαμίνας (αίθουσα «Δ. Μπόγρη»), με θέμα «Οι εξελίξεις στις εμπόλεμες ζώνες και η εμπλοκή της χώρας μας». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, συνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Η ΟΓΕ πάει θέατρο

Την παράσταση «Η μικρή λέξη αγάπη» του Αύγουστου Κορτώ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου, θα παρακολουθήσει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, στις 9 μ.μ. στο «Από Κοινού» Θέατρο (Ευπατριδών 4, Γκάζι).

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο τηλέφωνο της Ομοσπονδίας (2103629460) μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη στις 3 μ.μ., προκειμένου να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ και θίγει το ευαίσθητο και δυστυχώς επίκαιρο θέμα της βίας κατά των γυναικών.

Συντελεστές: Διασκευή - σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου. Μουσική: Οδυσσέας Γκάλλιος. Σκηνικά - κοστούμια: Ελλη Εμπεδοκλή. Κίνηση: Μαρίνα Μαυρογένη. Φωτισμοί: Γιώργος Ζιώγαλας. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Απατσίδου. Φωτογραφίες: Κώστας και Σοφία Ραφτοπούλου.

Ερμηνεία: Αγγελική Ξένου, Βασιλική Κούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ