ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ NATO
Ενισχύουν τις «πολεμικές ικανότητες του ΝΑΤΟ» με ελληνική εμπλοκή

Στα σκαριά και νέα ΝΑΤΟική διοίκηση για την κλιμάκωση στην Ουκρανία

Ακόμα πιο μέσα βρίσκεται η Ελλάδα στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μετά τη σύνοδο σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO (Military Committee Conference - MCC), που έγινε Παρασκευή και Σάββατο στην Πράγα με τη συμμετοχή και του Ελληνα αρχηγού.

Η ατζέντα άλλωστε βρωμοκοπούσε μπαρούτι, καθώς στις θεματικές ξεχώριζαν, μεταξύ άλλων, η «εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβαν τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2024» κόντρα σε Ρωσία, Κίνα και άλλα κέντρα.

Εξάλλου, στον απόηχο και των συναντήσεων και σχεδίων ΗΠΑ - Βρετανία για να δοθεί «πράσινο φως» για χτυπήματα με ΝΑΤΟικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη Ρωσία (βλέπε και σχετικό θέμα), στη Σύνοδο συζητήθηκε η «Ιδρυση μιας νέας διοίκησης με σκοπό τη σχεδίαση και τον συντονισμό παροχής βοήθειας στην Ουκρανία (NATO Security Assistance and Training for Ukraine - NSATU)». «Αυτό θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να επιβλέπει την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στις Συμμαχικές χώρες, να υποστηρίζει την Ουκρανία μέσω του σχεδιασμού και του συντονισμού των δωρεών, διαχείριση μεταφοράς και επισκευής εξοπλισμού και παροχή υποστήριξης στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», διαχέουν από τα κεντρικά της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο συζητήθηκε η έναρξη λειτουργίας ενός κέντρου με αποστολή τον «εντοπισμό και εφαρμογή διδαγμάτων από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» (NATO Ukraine Joint Analysis, Training, and Education Centre - JATEC)», όπως περιγράφτηκε στη Σύνοδο, εστιάζοντας στην «ανάπτυξη της ικανότητας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να αμύνονται, να αποτρέπουν και να λειτουργούν απρόσκοπτα με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τη διαλειτουργικότητα της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ».

Αλλα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου, «η πρόοδος της εφαρμογής των σχεδίων της Συμμαχίας για την Αποτροπή και Αμυνα στην Ευρω-Ατλαντική Περιοχή» (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area - DDA), «η εξέλιξη του μετασχηματισμού της Συμμαχίας σύμφωνα με την διαδικασία αμυντικής σχεδίασης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής Ευρώπης, Αμερικανός στρατηγός Christopher G. Cavoli, ενημέρωσε τους Αρχηγούς Αμυνας για την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή των «νέων αμυντικών σχεδίων» του ΝΑΤΟ, τα οποία - όπως οι ίδιοι τονίζουν - «έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τις πολεμικές ικανότητες του ΝΑΤΟ και να ενισχύσουν την ικανότητά του να αποτρέπει και, εάν χρειαστεί, άμυνα έναντι πιθανών απειλών». Θυμίζουν, άλλωστε, ότι τον περασμένο χρόνο, το ΝΑΤΟ έθεσε 500.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα, ίδρυσε τη Συμμαχική Δύναμη Αντίδρασης (Allied Reaction Force), προσάρμοσε τη δομή διοίκησης και ελέγχου στις νέες συνθήκες και «ενίσχυσε την ανάπτυξη και επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των συμμάχων». «Τον επόμενο χρόνο θα γίνουν περισσότερα βήματα για την αύξηση της συνολικής ετοιμότητας της Συμμαχίας», τονίζουν από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ, προμηνύοντας ένταση της πολεμικής προπαρασκευής.

Στο μεταξύ, 11 έως 13/9 διεξήχθη στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην Αθήνα, η 28η σύσκεψη της ομάδας εργασίας για τα UAV [Unmanned Aircraft Systems Airworthiness Regulatory Framework Working Group (UAS ARF WG)] του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (European Defence Agency - EDA).

To UAS ARF WG στήθηκε το 2014 με σκοπό την ανάπτυξη κοινού, εναρμονισμένου, ευρωενωσιακού ρυθμιστικού πλαισίου για την πιστοποίηση και τη διασφάλιση της αξιοπλοΐας των στρατιωτικών Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ).

Στη σύσκεψη, πέραν των εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών Αξιοπλοΐας των κρατών - μελών του EDA που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας, συμμετείχαν επίσης και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και του EASA (Οργανισμός της ΕΕ για την Αεροπορική Ασφάλεια). Εκπροσωπήθηκαν, ακόμα, φορείς του ΥΠΕΘΑ, του ΓΕΕΘΑ, των κλάδων των ΕΔ, καθώς και μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και της Ενωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΕΛΕΑΑ).

Τέλος, το διάστημα από 20 Αυγούστου 2024 έως 10 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε φιλοξενία μελών οικογενειών στελεχών του ουκρανικού στρατού. Συνολικά φιλοξενήθηκαν 100 άτομα, εκ των οποίων 40 στο Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Αγίας Τριάδας στη Θεσσαλονίκη και 60 στο ΚΑΑΥ Προσκυνητών στη Ροδόπη.


ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Ειρήνης με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ

Σε μια γεμάτη αίθουσα στο δημαρχείο Σαλαμίνας συγκροτήθηκε την Κυριακή, με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Σαλαμίνας.

Χαιρετισμό στην Ιδρυτική Πράξη της Επιτροπής Ειρήνης έστειλε - και διαβάστηκε στην εκδήλωση - ο εν ενεργεία αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, υπολοχαγός (ΥΠ-Π) Βάιος Τσαπρούνης. Ακολούθησαν ομιλία του Νίκου Παπαναστάση, συνταγματάρχη ε.α., μέλους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, με θέμα «Οι εξελίξεις στις εμπόλεμες ζώνες και η εμπλοκή της χώρας μας», και παρέμβαση της γενικής γραμματέα της ΕΕΔΥΕ Ελπίδας Παντελάκη, η οποία, αφού παρουσίασε την 69χρονη πορεία της ΕΕΔΥΕ, ανέλυσε τους στόχους και τη λειτουργία των Επιτροπών Ειρήνης και του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Παρόντες στην Ιδρυτική Πράξη της Επιτροπής Ειρήνης ήταν ο Ανέστης Τσουκαράκης, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Στρατιωτικών, ο Νίκος Ντίγκος, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Στρατιωτικών, ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Μαρία Παπαελευθερίου, δημοτική σύμβουλος Σαλαμίνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συμμετείχαν επίσης απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και φορέων του νησιού.

Στη συνέχεια συγκροτήθηκε 20μελής Γραμματεία, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις κοινωνικές ομάδες του νησιού: Δάσκαλοι, καθηγητές, επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εργαζόμενοι στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εικαστικοί, μεταλλεργάτες, ναυτεργάτες, αλιείς, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, γυναίκες, μαθητές, φοιτητές, νέοι και νέες.

Με πρόταση της ΕΕΔΥΕ και με συμφωνία των παρόντων, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σαλαμίνας ορίστηκε ο Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ως εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ, και γραμματέας της Επιτροπής η Μυρσίνη Πρεκετέ - Μπούνταλη, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Περάματος.

Στόχος της Επιτροπής Ειρήνης Σαλαμίνας είναι να γιγαντωθεί ένα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα ειρήνης, με πλούσιο πολιτικό, πολιτιστικό και φιλειρηνικό πρόγραμμα αφύπνισης και δράσης στα σχολεία, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, με αναφορές στις Τέχνες, στα Γράμματα, στις Επιστήμες, με εκδηλώσεις, συζητήσεις και κινητοποιήσεις. Να φτάσουν παντού τα αιτήματα:

- Για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

- Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία στην Ελλάδα.

- Να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ.

- Να επιστρέψουν η φρεγάτα «Υδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα και όλες οι στρατιωτικές αποστολές στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

ΣΥΡΙΖΑ
Εν εξελίξει καρεκλομαχία και «γέφυρες» προς ΠΑΣΟΚ

Ιντριγκαδόρικη σαπουνόπερα θυμίζει ολοένα και περισσότερο η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα πάντως που είναι όλο και πιο συχνές οι «γέφυρες» και προς το ΠΑΣΟΚ, για να δημιουργήσουν από κοινού τον έτερο αντιλαϊκό πόλο που θα μαζεύει «εντός των τειχών» τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Μέχρι τότε οι καρεκλομαχίες καλά κρατούν, με τον Στ. Κασσελάκη να ανακαλεί την Παρασκευή το πληρεξούσιο που είχε κάνει στον γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαυροκεφαλίδη, ώστε αυτός να χειρίζεται ζητήματα οικονομικής φύσης. Για προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού του κόμματος μίλησαν οι αντίπαλοι του Στ. Κασσελάκη, από την πλευρά των οποίων γίνεται πλέον συχνότερα λόγος για πιθανή διαγραφή του και από απλό μέλος. Την ίδια ώρα οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι η καθαίρεσή του είναι παράτυπη και παράνομη και ότι θα εκπέσει στα δικαστήρια!

Εν μέσω όλων αυτών, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ν. Παππάς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα στελέχη του κόμματος να δεσμευτούν ότι την επόμενη μέρα της εκλογής αρχηγού «θα είναι όλοι στον κοινό αγώνα» και εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση, διεκδικεί να χτίσει τις συμμαχίες που θα συγκροτήσουν τον ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στη ΝΔ», συνεπώς χρειάζεται «νεροκουβαλητές» στον μύλο της κυβερνησιμότητας.

Οσον αφορά τις «προοδευτικές» τάχα δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμπράξουν μαζί του για την κυβερνητική καρέκλα, υποστήριξε ότι «μείζον πολιτικό γεγονός μπορεί να προκύψει» αν τελεσφορήσει μια «συνεργασία σε ισχυρά θεμέλια με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ».

Με αφορμή τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως «είναι μπροστά σε επιλογές, δεν έχει καταφέρει να απεμπολήσει την εικόνα ενός κόμματος από το οποίο ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αντλεί στελέχη κάθε τόσο και λιγάκι, και νομίζω ότι είναι και σε ένα σταυροδρόμι: Θα είναι μια δύναμη που θα κρατήσει αυτόν τον χαρακτήρα, ή θα λειτουργήσει με άλλον τρόπο και θα συμβάλει σε μια εναλλακτική - προοδευτική λύση;».

Επίσης, απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση» προς το παρόν να είναι ο ίδιος υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τραπεζικού δανεισμού για τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως ήταν φυσικό, ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης αναλώθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς αν ο Στ. Κασσελάκης είναι έκπτωτος, ο Ν. Παππάς απάντησε ότι «το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει ούτε εκτροπές ούτε πραξικοπήματα», αλλά «προβλέπει ότι όλα τα αξιώματα και όλες οι εξουσίες είναι και ελεγκτέα και ανακλητά».

Χτες, πάντως, σε δύο συνεντεύξεις του, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real» και στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», ο Ν. Παππάς διερωτήθηκε από πού προκύπτει η ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των δύο πλευρών από τη στιγμή που ομονοούν στις πολιτικές θέσεις και στο πρόγραμμα και δεν έχουν πολιτικές διαφορές!

Στο μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία, ενώ χτες ο Δ. Τεμπονέρας, τον οποίο οι «87» βολιδοσκοπούσαν για την προεδρία του κόμματος, με ανάρτησή του δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει να θέσει υποψηφιότητα, κάτι που μέχρι στιγμής έχουν κάνει ο Π. Πολάκης, ο Ν. Φαραντούρης και ο Απ. Γκλέτσος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ