ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία και την ασφάλειά μας!

Πρόγραμμα πρωτοβουλιών με αφορμή το πρόσφατο «ατύχημα» στη «Motor Oil»

Eurokinissi

Σε αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για το ζήτημα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με αφορμή το πρόσφατο σοβαρό «ατύχημα» στα διυλιστήρια της «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής και της Πελοποννήσου.

Το πρόγραμμα που έχει διαμορφώσει περιλαμβάνει τις εξής πρωτοβουλίες: Τη Δευτέρα 23/9 (4 μ.μ.), παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Την Τρίτη 24/9 (10 π.μ.) παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας Κορίνθου. Το Σάββατο 28/9 (6 μ.μ.), συγκέντρωση στους Αγίους Θεοδώρους.

«Το δίλημμα "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" είναι αμείλικτο. Γι' αυτό είναι ανάγκη τώρα να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που θυσιάζει τις ζωές και τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει το Σωματείο.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως το πρόσφατο συμβάν «ήρθε να ξυπνήσει άσχημες μνήμες και να προστεθεί σε μια μακριά αλυσίδα "ατυχημάτων" στον κλάδο μας κι όχι μόνο, που αναδεικνύουν ότι οι ζωές των εργαζομένων είναι κόστος για τους ομίλους». «Για το συμβάν αυτό, με αρκετούς τραυματίες συναδέλφους, δεν φταίει η κακιά η ώρα. Γιατί είναι γνωστό ότι οι συνθήκες εργασίας χαρακτηρίζονται από την εντατικοποίηση, τις ατέλειωτες υπερωρίες, την κατά κόρον χρησιμοποίηση πιο "φτηνών" εργολαβικών εργαζομένων, την απουσία των αναγκαίων μέτρων προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, για να μην κοστίζουν στην εργοδοσία», καταγγέλλει. Εξάλλου, υπενθυμίζει ότι το 2020 στη «Motor Oil» είχε σημειωθεί θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα.

Το Σωματείο αναδεικνύει την απουσία κρατικού ελέγχου «που αφήνει ασύδοτες τις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης ατυχημάτων, που βάζουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και κατοίκους βιομηχανικών περιοχών». Ετσι, την ώρα της πυρκαγιάς, όταν γίνονταν εκρήξεις και υπήρχαν τραυματίες στο διυλιστήριο, «σε γειτονικά εργοστάσια η εργοδοσία έλεγε στους εργαζόμενους "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί η Motor Oil ανέφερε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο"».

Τα κέρδη είναι ασφαλισμένα, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν

Οσο για την ανακοίνωση με την οποία η εταιρεία καθησυχάζει τους επενδυτές, ότι είναι «πλήρως ασφαλισμένη» για τις υλικοτεχνικές βλάβες που υπέστη και για τη «λειτουργική απώλεια κερδών, ξεκαθαρίζει ότι προκαλεί οργή στους εργαζόμενους. «Το συμπέρασμα είναι ότι τα κέρδη είναι ασφαλισμένα, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν», σχολιάζει. «Ολα θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως γράφουν οι ειδήσεις: "Η Motor Oil ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 362 εκατομμύρια ευρώ στο α' εξάμηνο του 2024 έναντι 275,4 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 31,44%". Μάλιστα, αποκομίζει τρελά κέρδη ανεφοδιάζοντας δεξαμενόπλοια αμερικανικών συμφερόντων στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για λογαριασμό του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, για να συνεχίζει με τις ευλογίες και της κυβέρνησης της ΝΔ τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών και των λαών το αίμα», σημειώνει.

Ανάλογη είναι η συνολική εικόνα στον κλάδο: «Οι ενεργειακοί όμιλοι καταγράφουν κάθε χρόνο ρεκόρ κερδών, πατώντας πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, στο τσάκισμα δικαιωμάτων τους κ.ά. πέρα από τα εργατικά ατυχήματα - εργοδοτικά εγκλήματα. Απολαμβάνοντας την απλόχερη στήριξη από όλες τις κυβερνήσεις και ξεζουμίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά».

Την ίδια ώρα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ) για το αν τηρούνται τα ωράρια, οι νόμιμες προσαυξήσεις στις υπερωρίες, οι άδειες, αλλά και τα μέτρα υγείας και ασφάλειας «είναι υποστελεχωμένοι έως και διαλυμένοι, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Στον νομό Κόρινθου», όπου βρίσκεται το διυλιστήριο, «υπάρχει ένας επιθεωρητής για την υγεία και ασφάλεια και άλλος ένας για τις εργασιακές σχέσεις».

«Είναι δικαίωμα όλων μας να γυρνάμε από τη δουλειά αρτιμελείς και σε αυτό δεν κάνουμε καμία διαπραγμάτευση. Δεν μπορούμε το 2024 να πηγαίνουμε στη δουλειά και να μην ξέρουμε πώς και αν θα βγούμε από το εργοστάσιο. Εξίσου σοβαρό είναι το ζήτημα της ασφάλειας των κατοίκων και των περιοχών που γειτνιάζουν στο διυλιστήριο, όπως και σε άλλες επιβαρυμένες βιομηχανικές περιοχές. Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και ανάλογος σχεδιασμός για την αποφυγή βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και με κριτήριο την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος και όχι το κόστος - όφελος για το κεφάλαιο. Με τη δική μας πάλη, με τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας, να πετύχουμε να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα, να δουλεύουμε τελικά με ασφάλεια. Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο έναν χώρο δουλειάς ή κλάδο, αφορά όλους τους εργαζόμενους», καταλήγει το Σωματείο.

Τους τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους της «Motor Οil» και τους κατοίκους από την έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης επισημαίνει, με αφορμή και την πρόσφατη μεγάλη φωτιά στον χώρο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου. Αναδεικνύει συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων, όπως να πραγματοποιηθούν εκτιμήσεις επικινδυνότητας ανά περιοχή και ανάλογος σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης, που να παίρνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων, με κριτήριο την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος και όχι το κόστος - όφελος για το κεφάλαιο. Επίσης, να επικαιροποιηθεί το όποιο σχέδιο έχει καταρτιστεί, να εξασφαλιστεί η επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για την πυροσβεστική και συνολικά των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, με εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειάς τους.

Τρίτος εργαζόμενος νεκρός στον δήμο Πειραιά

Κατέληξε ο 48χρονος εργαζόμενος του δήμου Πειραιά που νοσηλευόταν από τις αρχές Αυγούστου, μετά από εργατικό «ατύχημα», ανεβάζοντας σε τρεις τους εργαζόμενους στην υπηρεσία Καθαριότητας - Ανακύκλωσης του συγκεκριμένου δήμου που έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

«Ο 48χρονος Τάσος, πατέρας δύο παιδιών, είχε προσληφθεί στον δήμο Πειραιά ως εργάτης καθαριότητας με σύμβαση ορισμένου χρόνου», σημειώνει το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών δήμου Πειραιά. Τις μέρες του καύσωνα, ενώ υπήρχε η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους καθώς και ανάλογο έγγραφο του Σωματείου, «ο συνάδελφος βρισκόταν στο δρόμο, εκτελώντας εργασίες οδοσάρωσης τις μεσημβρινές ώρες, όπου έπαθε επεισόδιο θερμοπληξίας και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Από τότε ο συνάδελφος δεν ξαναγύρισε ποτέ σπίτι του», καταγγέλλει.

«Είναι ο τρίτος συνάδελφος στην υπηρεσία Καθαριότητας - Ανακύκλωσης του δήμου Πειραιά που χάνει τη ζωή του στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού και τα μεγάλα ερωτήματα που γεννιούνται σε όλους τους εργαζόμενους είναι, πόσους ακόμα συναδέλφους θα θρηνήσουμε από την πολιτική της δημοτικής αρχής Πειραιά, που βάζει το κέρδος πάνω από την υγεία, την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων», υπογραμμίζει το Σωματείο. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, θα προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, απαιτώντας να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια που στοίχισαν τη ζωή ενός ακόμη εργαζόμενου.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Οργανώνουν τη δράση με «σταθμό» τη σύσκεψη στις 30 Σεπτέμβρη

Αγωνιστική κλιμάκωση με απεργία τον Νοέμβρη

Συλλογικές διαδικασίες, διαμόρφωση πλαισίου αιτημάτων και οργάνωση αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τη διεκδίκησή τους, περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη των συνδικάτων σε όλη τη χώρα.

Επιταχύνοντας και συντονίζοντας τον βηματισμό τους, θέτουν στόχο την κλιμάκωση των επιμέρους πρωτοβουλιών με απεργιακή κινητοποίηση τον Νοέμβρη, κόντρα στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής έχουν απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης, την ανάπτυξη αγώνων σε χώρους δουλειάς και κλάδους. Το κάλεσμα έχει αποδέκτες το σύνολο των σωματείων και των Εργατικών Κέντρων της Αττικής, αλλά και τις Ομοσπονδίες. Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21).

Το κάλεσμα έχουν απευθύνει: Τα Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου Αττικής, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Οικοδόμων Αθήνας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Παράλληλα, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Κυριακή 22 Σεπτέμβρη

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη

-- Σύσκεψη με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κοδράτου 21 - Μεταξουργείο, Αθήνα, 3ος όροφος) με θέματα συζήτησης: Την υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακών ΣΣΕ, εξελίξεις στον κλάδο, σχεδιασμό δράσης για το επόμενο διάστημα.

-- Σε Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση προχωρά στις 10 μ.μ. το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων νομού Αχαΐας, στον χώρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20, ισόγειο).

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών ν. Πειραιά - Αττικής και Νήσων, στις 6 μ.μ., στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Σε κινητοποιήσεις οι διανομείς της «Wolt» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε στάση εργασίας (10 π.μ. έως 2 μ.μ.), συγκέντρωση στις 11 π.μ. στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισιάς και μοτοπορεία μέχρι τα γραφεία της εταιρείας προχωρούν την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη οι διανομείς στην ψηφιακή πλατφόρμα «Wolt». Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει την κινητοποίηση σε Γενική Συνέλευση, στην οποία συζήτησαν και για το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, με τη στήριξη και τη συμβολή του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Μεταξύ άλλων παλεύουν για: Αύξηση των αμοιβών, πρόσληψη των διανομέων απευθείας από τη «Wolt» και κατάργηση των «στολαρχών - διαχειριστών» που δρουν ως ενδιάμεσοι εργολάβοι, κάλυψη του εργατικού «ατυχήματος» και των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους freelancers, άμεση χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας χωρίς καμία χρηματική εγγύηση από τους εργαζόμενους.

Στη Θεσσαλονίκη οι διανομείς της «Wolt» αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία στις 28 Σεπτέμβρη, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για αυξήσεις και μέτρα προστασίας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ξεκινά σήμερα η συνάντηση με τα Περιφερειακά Γραφεία

Ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες της συνάντησης της ηγεσίας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) με τα Περιφερειακά Γραφεία της και τους επικεφαλής των Trade Union Internationals (TUIs, διεθνή κλαδικά συνδικάτα).

Στις εργασίες, που θα συνεχιστούν και αύριο Σάββατο, το «παρών» δίνουν συνδικαλιστές τόσο από τη χώρα μας, όσο και από την Κύπρο, χώρες της Λατινικής Αμερικής, την Κούβα, από την Τουρκία, την Ινδία, την Αφρική, τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή κ.α. Πρόκειται για συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες που εκπροσωπούν εκατομμύρια εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, δίνοντας σημαντικές μάχες σε κάθε χώρα, ενώ μεταξύ των θεμάτων θα συζητηθούν οι προτεραιότητες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ο ρόλος των ΤUIs και των Περιφερειακών Γραφείων, η βελτίωση της λειτουργίας τους στις σημερινές συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ