ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Οι τροφοδηλητηριάσεις παραμονεύουν και το καλοκαίρι

Χρήσιμες πληροφορίες από τον ΕΦΕΤ και οδηγίες προς τους καταναλωτές, για την αποφυγή πιθανών κινδύνων δηλητηριάσεων από αλλοιωμένα τρόφιμα

O κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών από τροφοδηλητηριάσεις που συνήθως οφείλονται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής, είναι μεγάλος κατά τους θερινούς μήνες
O κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών από τροφοδηλητηριάσεις που συνήθως οφείλονται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής, είναι μεγάλος κατά τους θερινούς μήνες
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, τόσο κατά την κατανάλωση, όσο και κατά την παρασκευή και συντήρηση των τροφίμων, πολύ, δε, περισσότερο όταν η κατανάλωση γίνεται σε χώρους μαζικής εστίασης. Τα παραπάνω τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σημειώνοντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας που βοηθά στη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση λόγω μεγάλου αριθμού παραθεριστών αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες, που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων. Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, αναφέρει, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών από τροφοδηλητηριάσεις, που συνήθως οφείλονται στην κατανάλωση τροφίμων, που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.

Για την αποφυγή πιθανών τροφοδηλητηριάσεων από αλλοιωμένα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα:

  • Να ελέγχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων, όπου είναι δυνατό.
  • Να ελέγχουν, εφόσον αυτό μπορεί να γίνει, τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων.
  • Να μην επιλέγουν προϊόντα ψύξης ή προϊόντα κατάψυξης, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δε συντηρούνται σε σωστές θερμοκρασίες.
  • Να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο.

Επίσης, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές, να τοποθετούν τα τρόφιμα στο ψυγείο, όσο γίνεται πιο γρήγορα μετά την αγορά τους και να μην τα αφήνουν εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε έντομα.

Στους καταναλωτές που προετοιμάζουν οι ίδιοι τη διατροφή τους, ο ΕΦΕΤ συνιστά μεταξύ άλλων:

  • Να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας.
  • Να αποφεύγουν να πιάνουν νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά, χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους.
  • Να μην καπνίζουν, τρώνε ή πίνουν, όταν προετοιμάζουν νωπά προϊόντα κρέατος, πουλερικών ή ψαριών, να ψήνουν τα προϊόντα αυτά κανονικά.
  • Να μη διατηρούν τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από το χρόνο που προβλέπει ο παρασκευαστής, ενώ, εάν πρόκειται να σερβίρουν ζεστό φαγητό, θα πρέπει να το διατηρούν στους 60 βαθμούς έως την ώρα του σερβιρίσματος.

Στους καταναλωτές που επισκέπτονται εστιατόρια, ο ΕΦΕΤ συνιστά να επιλέγουν καταστήματα που φαίνονται ότι εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής, τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων, να μην καταναλώνουν φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, γεύση ή οσμή, να ζητούν πάντα τα τρόφιμα που γίνονται από κρέας να είναι καλοψημένα και να μην καταναλώνουν λαχανικά που φαίνεται ότι δεν έχουν πλυθεί καλά.

Τέλος, οι καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα από επιχειρήσεις γρήγορης εξυπηρέτησης (φαστ φουντ, καντίνες κλπ.) θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων ότι:

  • Ετοιμα σάντουιτς που δε διατίθενται αμέσως μετά την παρασκευή τους πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
  • Ετοιμα γεύματα που σερβίρονται ζεστά πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 60 βαθμών, δηλαδή να δίνουν την εντύπωση στον καταναλωτή ότι είναι πολύ ζεστά.
ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΝΕΜΩΝ
Επί ποδός οι πυροσβέστες

Τέθηκαν υπό έλεγχο οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χτες σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας και των Σερρών

Υπό έλεγχο ήταν χτες οι πυρκαγιές στη Σταμάτα και Παλλήνη Αττικής, στα Α. Πορόια Σερρών και στην Αιδηψό της Εύβοιας. Στις 11.45 ξέσπασε φωτιά σε περιοχή της Αιδηψού. Στον τόπο έσπευσαν εφτά οχήματα, 20 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο. Στις 11.50 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον οικισμό Βακαλοπούλου στην Παλλήνη, σε θαμνότοπο. Για την κατάσβεσή της επενέβησαν 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά ελέγχθηκε στις 13.15. Αλλη φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Κουκουνάρι στη Σταμάτα Αττικής στις 12.35. Ελέγχθηκε στις 13.30 και κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα, 45 πυροσβέστες, τέσσερα αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, στις τέσσερις το απόγευμα, σε δασική έκταση στα Α. Πορόια. Η φωτιά ελέγχεται από δέκα πυροσβέστες με δυο οχήματα.

Οι ισχυροί άνεμοι των τελευταίων ημερών έχουν θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Πυροσβεστικό Σώμα. Πάντως φέτος τον Ιούλη, που είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, εκδηλώθηκαν λίγες φωτιές σε σχέση με την περσινή χρονιά. Τότε εκδηλώνονταν 87 πυρκαγιές την ημέρα. Οι πιο επικίνδυνες περιοχές για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών το μήνα Αύγουστο είναι οι Νομοί Χαλκιδικής, Αττικής, Εύβοιας, Πρέβεζας, Αχαΐας, Μαγνησίας, Κορινθίας, Ηλείας, Αργολίδας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Αρτας, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, καθώς και οι Σποράδες.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΧΑΪΑΣ
Διεκδικούν την κατασκευή αρδευτικού φράγματος

Επιτροπή Αγώνα για τη διεκδίκηση κατασκευής αρδευτικού φράγματος των ποταμών Πείρου - Παραπείρου στην Αχαΐα συγκροτήθηκε την Κυριακή μετά από συγκέντρωση αγροτών και φορέων της περιοχής, στο χωριό Φαρραί. Η Επιτροπή Αγώνα, όπως σημείωσαν τα μέλη της, είναι ανοιχτή για οποιοδήποτε πρόσωπο ή φορέα της περιοχής που θέλει να αγωνιστεί «μαχητικά, δυναμικά και διεκδικητικά για να υλοποιηθεί το φράγμα».

Πρώτο καθήκον της Επιτροπής αποτελεί η ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για τη σημαντικότητα της κατασκευής του φράγματος και η προετοιμασία μεγάλου συλλαλητηρίου για το μήνα Σεπτέμβρη.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε οι αγρότες επισήμαναν τη χρησιμότητα του φράγματος για την περιοχή τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «το φράγμα είναι η ζωή μας και ελπίδα για τα παιδιά μας».

Το πρόβλημα της λειψυδρίας συνεχώς μεγαλώνει και η έλλειψη υποδομής, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων, επιτείνει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αναγκάζονται να καταφεύγουν στη δαπανηρή λύση της γεώτρησης. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός αγρότη που για να σώσει την παραγωγή του «χτύπησε» τρεις γεωτρήσεις για να βρει νερό, ξοδεύοντας συνολικά 10 εκατομμύρια δραχμές περίπου.

Να σημειώσουμε ότι εδώ και 30 χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν την κοροϊδία των κυβερνήσεων, που κάθε φορά τάζουν την άμεση υλοποίηση του έργου. Τελευταία προώθησαν την ένταξη του έργου στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά μόνο για την ύδρευση της Πάτρας - τη στιγμή που αφήνουν αναξιοποίητα δύο ποτάμια που διασχίζουν την πόλη παραπλεύρως - καθώς η ΕΕ δε χρηματοδοτεί έργα υποδομής για την αγροτική ανάπτυξη. Οι αγρότες ζητούν να χρηματοδοτηθεί το έργο από τον κρατικό προϋπολογισμό, και βασικός σκοπός του έργου να είναι η άρδευση της ευρύτερης περιοχής που εκτείνεται κατά μήκος των ποταμών Πείρου - Παραπείρου.

ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΔΡΑΜΑΣ
Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις

Μετά από τη δέσμευση του γενικού διευθυντή της ΔΕΗ, για μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν χτες οι δασεργάτες της Δράμας μετά τη δέσμευση του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΗ πως θα εισηγηθεί στο ΔΣ την απορρόφηση 50.000 στύλων εξηλεκτρισμού αντί των 30.000 που αρχικά είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ ότι θα πάρει.

Χτες από τις 6 το πρωί οι δασεργάτες προχώρησαν εκ νέου σε κατάληψη του κεντρικού καταστήματος της ΔΕΗ στη Δράμα, απαιτώντας λύση στο πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής τους. Λίγο πριν το μεσημέρι, ανακοινώθηκε πως απόφαση για το θέμα θα πάρει στην επόμενη συνεδρίασή του το ΔΣ της ΔΕΗ. Ετσι, οι δασεργάτες ανακοίνωσαν αναστολή των κινητοποιήσεών τους μέχρι τότε, και επιφυλάσσονται για νέες δυναμικότερες κινητοποιήσεις σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης.

Αναφέρουμε πως η προγραμματική συμφωνία που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με το υπουργείο Γεωργίας, προβλέπει για φέτος, την απορρόφηση 65.000 ξύλινων στύλων εξηλεκτρισμού. Αντί, όμως, η ΔΕΗ να τηρήσει τη συμφωνία, ανακοίνωσε πως θα απορροφήσει μόνο 30.000 στύλους, δηλαδή κάτω από το 50% της συμφωνηθείσας ποσότητας, και πολύ πιο κάτω (στο 1/4) από την ποσότητα που πήρε πέρσι.

Πάντως, ακόμη και αν η ΔΕΗ τηρήσει τη συμφωνία, πάλι θα μείνουν περίπου 25.000 στύλοι αδιάθετοι, αφού η φετινή παραγωγή των δασεργατικών συνεταιρισμών έφτασε περίπου τις 90.000.

.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ