ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ
Βγαίνουν στον αγώνα, κόντρα στο ασήκωτο «πακέτο» της άγριας εκμετάλλευσης

Απεργία σήμερα Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και στις 11 Οκτώβρη στην Αθήνα

Από την πρόσφατη μοτοπορεία στην Αθήνα
Από την πρόσφατη μοτοπορεία στην Αθήνα
Σε τροχιά κινητοποιήσεων κινούνται οι διανομείς στις ψηφιακές πλατφόρμες «Wolt» και «e-food», συντονίζοντας τα βήματά τους και διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, μέτρα προστασίας, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Την αυλαία έχουν ανοίξει ήδη οι διανομείς στην «Wolt» στην Αθήνα, με στάση εργασίας και μοτοπορεία που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη, ενώ ανάλογη κινητοποίηση είχαν προγραμματίσει και για το βράδυ της Παρασκευής.

Στο μεταξύ, το επιχειρησιακό Σωματείο των εργαζομένων στην «e-food» στην Αθήνα έχει αποφασίσει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, με συγκέντρωση και μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ., από τη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την εταιρεία στην οποία δουλεύουν, είτε είναι μισθωτοί είτε freelancer, βράζουν στο ίδιο καζάνι, η απεργιακή κινητοποίηση δίνει το έναυσμα για να συναντηθούν στον δρόμο χιλιάδες απεργοί, διανομείς και άλλοι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες πλατφόρμες, ενώνοντας τη φωνή τους και δυναμώνοντας τις διεκδικήσεις τους. Στην κατεύθυνση αυτή, συζητά συλλογικά με τους εργαζόμενους και οργανώνει την πάλη τους το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, οι διανομείς βρίσκονται αντιμέτωποι με τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους καθώς οι εταιρείες μειώνουν την αμοιβή που πληρώνουν ανά παραγγελία. Η πρακτική αυτή, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια και ιδιαίτερα με το κόστος των καυσίμων, με το οποίο επιβαρύνονται οι διανομείς, τους φέρνει με την πλάτη στον τοίχο, να πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα και να μην μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Το πολύ χαμηλό μεροκάματο τους αναγκάζει να παρατείνουν τις ώρες της δουλειάς, να μένουν πάνω στο μηχανάκι ολόκληρα 12ωρα, προκειμένου να πάρουν λίγες παραγγελίες ακόμα. Τελικά, όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν με οργή ότι η εργοδοσία τους καταδικάζει καθημερινά στο μεροκάματο του τρόμου, να διακινδυνεύουν την ασφάλεια και την υγεία τους, λόγω της εντατικοποίησης και των ελλιπών μέτρων για την προστασία τους.

Δεν έφταναν τα 12ωρα, ήρθαν και τα 200ευρα χαράτσια!

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των διανομέων στη «Wolt», ο Γ. Στεφανάκης ξεχωρίζει μερικές ακόμα πλευρές που έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των εργαζομένων:

Η εταιρεία «χρεώνει» τους διανομείς με ένα χαράτσι 200 ευρώ (!), το οποίο ονομάζει «χρηματική εγγύηση», προκειμένου να χορηγήσει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, με τα οποία είναι υποχρεωμένη να τους εφοδιάζει.

Επίσης, ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων που είναι μετανάστες δουλεύουν υπό ακόμα χειρότερες συνθήκες ως υπάλληλοι των λεγόμενων «στολαρχών - διαχειριστών», δηλαδή εργολάβων που λειτουργούν πάνω - κάτω σαν «δουλέμποροι». Στη δική τους περίπτωση, η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει, οι απειλές και οι εκβιασμοί δίνουν και παίρνουν, στα μεροκάματα επιβάλλονται ...παρακρατήσεις, τα ένσημα ψαλιδίζονται, άδειες, Δώρα και επιδόματα δεν δίνονται.

Στο φόντο αυτό, οι εργαζόμενοι έχουν παραδώσει υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην εταιρεία και αναμένουν την απάντησή της, ενώ προετοιμάζονται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με την απεργία στις 11 Οκτώβρη. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Αύξηση των αμοιβών, κάλυψη του εργατικού «ατυχήματος» και των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους freelancers, άμεση χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας χωρίς καμία χρηματική εγγύηση από τους εργαζόμενους. Παλεύουν για πρόσληψη των διανομέων απευθείας από τη «Wolt» και κατάργηση των «στολαρχών - διαχειριστών».

Με τη σειρά του, το Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food» απευθύνει σε διανομείς, εργαζόμενους στα γραφεία και τις αποθήκες, απεργιακό κάλεσμα: «Γινόμαστε όλοι μια γροθιά απέναντι στην εταιρεία και την κυβέρνηση και διεκδικούμε την υπογραφή ΣΣΕ για να κατοχυρώσουμε εργασιακά δικαιώματα», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Απεργία και στη Θεσσαλονίκη σήμερα Σάββατο

Με 24ωρη απεργία σήμερα Σάββατο, και μοτοπορεία στις 2 το μεσημέρι που θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο, συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι διανομείς της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας αύξηση στους μισθούς και μέτρα προστασίας για τη ζωή τους.

Οι εργαζόμενοι της «e-food» και της «Wolt» προχωρούν συντονισμένα σε κλιμάκωση δίνοντας ενιαία τη μάχη, τόσο οι μισθωτοί όσο και οι freelancers. Στο πλευρό τους έχουν το κλαδικό Σωματείο στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, το ΣΕΤΕΠΕ, που προκήρυξε 24ωρη απεργία, αλλά και σωματεία άλλων κλάδων που καλούν τον λαό της πόλης να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του εκείνη τη μέρα, μη κάνοντας παραγγελίες.

Στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της «Wolt» θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για να σχεδιάσουν αποτελεσματικότερα την οργάνωση του αγώνα τους στην επιχείρηση, αλλά και τον παραπέρα συντονισμό με τους συναδέλφους τους στις άλλες εταιρείες. Ηδη μάλιστα έχουν συγκροτήσει και Συντονιστική Επιτροπή για την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας.

Οι διανομείς διεκδικούν για τους μισθωτούς: Αύξηση στον βασικό μισθό. Επίδομα γάμου και κινητού. Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Οσοι 4ωροι - 6ωροι επιθυμούν, να μπορούν να γίνονται 8ωροι. Και για τους freelancers: Θέσπιση ελάχιστης εγγυημένης αμοιβής ανά ώρα. Επαναφορά τιμοκαταλόγου με αυξημένες τις τιμές σε αυτόν κατά +30%. Ελάχιστη τιμή παραγγελίας 2,8 ευρώ. Να υπάρχει η επιλογή να γίνονται μισθωτοί όσοι freelancers το επιθυμούν. Για όλους: Χρηματική αποζημίωση όταν θα πρέπει να κλείνει η εφαρμογή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Μηνιαίο επίδομα επικινδυνότητας της εργασίας +15%.

Δεκάδες εκατομμύρια τα κέρδη - δουλειά μέχρι τελικής πτώσης για τους εργαζόμενους

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Βίκτωρας Μήσσιας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε από τους εργαζόμενους της «Wolt» για την απεργία, περιέγραψε τις συνθήκες εργασίας που κυριαρχούν και τους βγάζουν στον δρόμο του αγώνα. Οι freelancers «δεν έχουμε σταθερό χρόνο εργασίας, δουλεύουμε με παραγγελία, πληρώνουμε τις εισφορές μόνοι μας, τα έξοδα κίνησης είναι όλα δικά μας.

Η πληρωμή ανά παραγγελία έχει μειωθεί σημαντικά. Με βάση τους αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη - Γεωργιάδη, δίνεται στην εταιρεία η δυνατότητα να αλλάζει την τιμή ανά παραγγελία χωρίς καν να μας το ανακοινώνει. Μέχρι πριν τις τελευταίες μειώσεις, για να βγάλει κάποιος διανομέας 100 ευρώ μεικτά την ημέρα χρειαζόταν 30 παραγγελίες, που μεταφράζεται σε 8-9 ώρες δουλειάς. Τώρα χρειάζεται 40-43 παραγγελίες, δηλαδή 10 και 12 ώρες δουλειά τη μέρα!

Το μοντέλο της εταιρείας στην πράξη μάς ωθεί σε ένα ολοήμερο κυνήγι για το μεροκάματο, που και πάλι δεν φτάνει για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Δεν προλαβαίνουμε να δούμε τις οικογένειές μας.

Οι διανομείς λέμε ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν την ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής. Κάνουμε στην άκρη όσους προσπαθούν να μας καθησυχάσουν και να συμβιβαστούμε με την κατάσταση που βιώνουμε. Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας».

Ο Παναγιώτης Αρβανιτίδης, γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην «e-food» Θεσσαλονίκης, μας λέει: «Δίνουμε ενωμένοι τη μάχη, όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Κάναμε στην άκρη τους τεχνητούς διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους με μπλοκάκι και μισθωτούς, γιατί τα προβλήματά μας είναι κοινά.

Μέσα από τη δουλειά μας έχει βγάλει η "e-food" 36,8 εκατ. ευρώ κέρδη μετά φόρων μόνο το 2023! Και ενώ είναι υπόδειγμα κερδοφορίας, οι συνθήκες για τους εργαζόμενους διαρκώς χειροτερεύουν. Από το 2023 υπάρχει ασταμάτητη μείωση της τιμής ανά παραγγελία. Ετσι το 3 ευρώ ελάχιστη τιμή παραγγελίας έγινε 2,20. Ετσι συνεχίζει να αυξάνει την κερδοφορία της η εταιρεία.

Ο μισθωτός μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να απολυθεί, όλοι ζουν με την ανασφάλεια. Στη Θεσσαλονίκη ήταν 400 μισθωτοί και μετά το "μακρόπνοο" σχέδιο της εταιρείας έχουν παραμείνει 70, γιατί ο μισθωτός είναι "κόστος".

Ο freelancer έχει τεράστια μείωση στο εισόδημά του με τη μείωση της τιμής ανά παραγγελία. Είναι μέσα στην ανασφάλεια, κυνηγάει το μεροκάματο μέσα σε ακραίες καιρικές συνθήκες για να μη μείνει χωρίς εισόδημα. Μας έχουν βαφτίσει ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ουσιαστικά έχουμε εξαρτημένη σχέση εργασίας».

Και τονίζει ότι η ενότητα στον αγώνα τους προέκυψε ως αναγκαιότητα. Γιατί γνωρίζουν ότι μόνο έτσι μπορούν να δυναμώσουν και να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθούς - εισόδημα. «Στόχος είναι να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο αυτό το μέτωπο, με τους εργαζόμενους σε όλες τις πλατφόρμες και τα μικρομάγαζα. Καλούμε τους συναδέλφους σε όλες τις πόλεις της περιοχής και όλης της χώρας να δυναμώσουν το κοινό μέτωπο που χτίζουμε για να διεκδικήσουμε πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματά μας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Την Τρίτη η Γενική Συνέλευση, με στάση εργασίας για τη συμμετοχή

Στο μεταξύ το Συνδικάτο καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 1η Οκτώβρη, στις 4 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Wyndham» (πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων έχει προκηρύξει στάση εργασίας (3 μ.μ. έως 7 μ.μ.).

«Είναι η ώρα όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική, μαζί με τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και επισιτισμό, να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», αναφέρει το Συνδικάτο. Σε αντιπαράθεση με τις αξιώσεις της εργοδοσίας αλλά και με «τη λογική του συμβιβασμού και των μειωμένων απαιτήσεων που ακολουθεί χρόνια τώρα η ηγεσία της Ομοσπονδίας», υπογραμμίζει την ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων που θα εξασφαλίζουν νέες κατακτήσεις στους εργαζόμενους και δεν θα παζαρεύουν τα δικαιώματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ