ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΛΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Εχε το νου σου στο παιδί...

Ενα άλλο κουδούνι θα ηχήσει για 12η χρονιά στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Το συγκεκριμένο δεν είναι διαπεραστικό, ενοχλητικό, το άκουσμά του δεν φέρνει αποστροφή και απογοήτευση. Είναι η γνώριμη φωνή του εκπαιδευτικού που εθελοντικά και με μεράκι καλεί τα παιδιά σε μια διαμορφωμένη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου ώστε να μοιραστούν πώς θα τα βγάλουν πέρα σε ένα σκληρό, ταξικό σχολείο που απαξιώνει τη γνώση και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς. Ταυτόχρονα διδάσκονται όλοι μαζί τη δύναμη της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, την πίστη ότι ο καθένας τους έχει σημαντικές ικανότητες που πρέπει να τις πιστέψει, να τις καλλιεργήσει ώστε να αναδυθούν στη ζωή του.

Η ενασχόληση των εργατικών σωματείων με το παιδί, τη μόρφωση πηγάζει από την αντικειμενική και αδιαμφισβήτητη ανάγκη κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια να κάνει αντικείμενο διεκδίκησης το πώς θα μεγαλώσει ένα παιδί, σε ποιο πλαίσιο θα διαπαιδαγωγηθεί, θα μορφωθεί, κατακτώντας αξίες και ιδανικά, γνώσεις ικανές να γνωρίσει τον κόσμο, μα και τη δύναμη να τον αλλάξει.

Τα Λαϊκά Μαθήματα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων είναι φροντιστηριακά μαθήματα που γίνονται εντελώς δωρεάν, προετοιμάζοντας το κάθε παιδί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις του σχολείου. Σκοπός των Μαθημάτων είναι αφενός η στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους στην προσπάθεια να αντιπαλέψουν τα καθημερινά εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην κατάκτηση της γνώσης, αφετέρου να διδάξουν έμπρακτα την έννοια της αλληλεγγύης, να κάνουν πράξη ότι μπροστά στις όποιες δυσκολίες «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Κάθε μεμονωμένη δυσκολία μια συλλογική έγνοια


Ο Σεπτέμβρης ξεκίνησε με ένα κυριολεκτικά βουνό από νέες αιτήσεις. Ερχονται να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες μαθητές. Ο αριθμός τους κάθε χρόνο ξεπερνά τους 100. Ολα αυτά τα χρόνια έχουν φοιτήσει πάνω από 1.000 μαθητές. Η αρχή μοιάζει με «δυσπρόσιτο πέρασμα»: Πολλοί μαθητές με πολλές δραστηριότητες, με περιορισμένο χρόνο, με ένα ωρολόγιο πρόγραμμα που δύσκολα μπορεί να χωρέσει στις αίθουσες του Εργατικού Κέντρου, μα ακόμα και το πιο δύσκολο κομμάτι, η ανεύρεση των καθηγητών που θα συμβάλουν σ' αυτήν την προσπάθεια.

Πώς λύνονται αυτά τα ζητήματα; Οι οργανωτικές λύσεις, η καλή οργάνωση και ο συντονισμός όλων των δυνάμεων που είναι απαραίτητα στοιχεία στηρίζονται στη «δύναμη των πολλών». Οι πρόεδροι των σωματείων, τα ΔΣ δεν τα αφήνουν αποκλειστικά στους «ειδικούς», γνωρίζουν από τη γειτονιά τους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, απευθύνονται για τον επιπλέον φιλόλογο που χρειάζεται, εξηγούν τον σκοπό των Λαϊκών Μαθημάτων. Πολλοί γονείς που τα παιδιά τους είχαν ή έχουν σχέση με τα Λαϊκά Μαθήματα προσπαθούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση διαφόρων δυσκολιών. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί απευθύνονται σε συναδέλφους τους. Εχουν ένα επιπλέον επιχείρημα ότι διδάσκονται και αυτοί από όλη αυτήν τη διαδικασία, ότι γίνονται καλύτεροι δάσκαλοι και αυτό μεταφέρεται στην τάξη τους.

Η οργάνωση ξεκινά από πολύ νωρίς, γίνεται κτήμα όχι μερικών ανθρώπων μα ολόκληρων σωματείων, φορέων, συλλόγων. Από τους καλοκαιρινούς μήνες η εκδήλωση αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου, με χιλιάδες ανακοινώσεις και ειδική αναφορά στα Λαϊκά Μαθήματα φτάνει σε σχεδόν όλους τους μεγάλους εργοστασιακούς χώρους, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της πόλης, στα εμπορικά καταστήματα, στις εργατικές και λαϊκές γειτονιές της πόλης. Ενισχύεται πλατιά από τον λαχνό των 2 ευρώ που κόβουν χιλιάδες κόσμου που συμμετέχουν στην εκδήλωση, για να μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες των σωματείων και των Λαϊκών Μαθημάτων. Με ειδικό κάλεσμα και αυτοτελή ανακοίνωση των Λαϊκών Μαθημάτων, τα σωματεία απευθύνονται πλατιά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία, στις σχολές, στα φροντιστήρια. Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη, το πώς αυτή συνδέεται με την οργάνωση του αγώνα, αναπτύσσεται καθημερινά και πάει χέρι χέρι με τη διεκδικητική δράση. Αναπτύσσεται πάντα μεταξύ ίσων, που αγωνίζονται μαζί για να καλυτερέψουν τη ζωή τους, να σηκώσουν το κεφάλι, να μη συμβιβάζονται με τη σύγχρονη βαρβαρότητα που ζουν.

Δυνατός απόηχος που κατακτά σεβασμό

Τα Λαϊκά Μαθήματα χαίρουν εκτίμησης από πλατιές εργατικές - λαϊκές μάζες, τα αναγνωρίζουν, τα ενισχύουν, σέβεται εργατόκοσμος την όλη προσπάθεια. Ανθρωποι που ουδέποτε είχαν επαφή με τα σωματεία την απέκτησαν μέσω των Λαϊκών Μαθημάτων. Το μήνυμα όμως του «Μαθήματος» ξεφεύγει από τις διαμορφωμένες σχολικές αίθουσες, αναδεικνύει την ευθύνη κυβερνήσεων, δημοτικών - περιφερειακών αρχών, του ίδιου του συστήματος για ένα σχολείο που είναι «βάρος» για τα παιδιά του λαού, που δεν έχουν προσμονή και όρεξη να πάνε. Σε μια καθημερινότητα που είναι ένα συνεχές τρεχαλητό από το σπίτι στο σχολείο και μετά στο φροντιστήριο, που γεμίζει άγχος τους μαθητές. Σε μια καθημερινότητα που δεν φέρνει τον μαθητή σ' επαφή με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πραγματική γνώση των επιστημών, που δεν τους δίνει ελεύθερο χρόνο να χαρούν, να δημιουργήσουν, να σκεφτούν.

Ενοχλούνται από την ίδια την ύπαρξη των Λαϊκών Μαθημάτων όλοι αυτοί που κατάντησαν έτσι το σχολείο. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια ξεπεράσαμε δυσκολίες και εμπόδια με αιχμή του δόρατος τη δημοτική αρχή. Αρχικά αρνήθηκε την παραχώρηση σχολικών εγκαταστάσεων όταν ζητήθηκε για τη στέγαση των Μαθημάτων, με πρόσχημα την αύξηση του κόστους (φως, θέρμανση κ.ά.). Επειτα, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, εξέδιδε πακέτα για απόρους ή χαμηλά αμειβόμενες οικογένειες για μεγάλα φροντιστήρια της πόλης. Αρνιόταν την κεντρική πλατεία της πόλης για να γίνει η εκδήλωση που στηρίζει οικονομικά τα Λαϊκά Μαθήματα. Και το πιο πρόσφατο, επέβαλε πρόστιμο στο Εργατικό Κέντρο για τις αφίσες του για την καθιερωμένη εκδήλωση. Μια εκδήλωση που για πάνω από 10 χρόνια στηρίζει τα Λαϊκά Μαθήματα. Που δίνει ανάσα στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες να ανταποκριθούν σε αυτό το δυσβάσταχτο κόστος των φροντιστηρίων. Που οι καθηγητές με κόπο και μεράκι συμβάλλουν ώστε «τα όνειρα» να γίνουν πράξη, για σπουδές, για ζωή με δικαιώματα.

Πάλι όμως η συλλογική στάση ξεπέρασε κάθε εμπόδιο, ανέδειξε ότι οι αξίες και τα ιδανικά που διεκδικούνται είναι πιο δυνατά από κάθε προσπάθεια να καταδικάσουν τα παιδιά στην αμάθεια, στον ανορθολογισμό, στη μοιρολατρία. Κάθε εκδήλωση αλληλεγγύης που προσπαθούν να αποτρέψουν έχει και περισσότερο κόσμο, για κάθε τεχνική δυσκολία βρίσκεται και μια λύση. Η επιβολή προστίμου 800 ευρώ στο Εργατικό Κέντρο βρήκε απέναντι και τα 25 σωματεία του ΕΚ, όλα τα ΕΚ της περιοχής, πάμπολλα σωματεία Δημοσίου και φορείς της πόλης. Πείσμωσε τα μέλη των σωματείων, γονείς, εκπαιδευτικούς για μεγαλύτερη διακίνηση του λαχνού.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα Λαϊκά Μαθήματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το σχολείο, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντεπεξέλθουν στην αντιεκπαιδευτική πραγματικότητα του σύγχρονου σχολείου, να αναδείξουν μια όψη της αναγκαιότητας ενός σχολείου που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, τη διεκδίκηση ενός ενιαίου 12χρονου σχολείου.

Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις μεγαλύτερες θυσίες για τα παιδιά μας! Μα οποιαδήποτε υποχώρηση σ' αυτό το σχολείο, σ' αυτές τις εργασιακές σχέσεις, θα «κληρονομήσει» στα παιδιά μας μια σύγχρονη αμορφωσιά, έναν εργασιακό μεσαίωνα. Το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία θα στηρίξουν τα παιδιά να αντεπεξέλθουν σ' αυτό το δαιδαλώδες σχολείο, δεν θα υποχωρήσουν στο να πάρουν κάθε δυνατή γνώση, να τα καταφέρουν στις εξετάσεις. Ταυτόχρονα, όλοι μας θα πρέπει να αγωνιστούμε για ένα σχολείο στο «ύψος» του ανθρώπου, της εξέλιξης της κοινωνίας. Να διαμορφωθούν ολόπλευροι άνθρωποι, με κριτική σκέψη, που θα μπορούν να ερμηνεύουν τον κόσμο, που θα αξιοποιούνται οι κλίσεις, τα ταλέντα τους. Τα Λαϊκά Μαθήματα είναι ένα δείγμα της δύναμης της οργάνωσης, της ανάγκης ισχυρών σωματείων. Γι' αυτό αντέχουν στον χρόνο, μένουν χαραγμένα στη μνήμη όλων όσοι συμβάλλουν σε αυτά!

Και μια μικρή ηθική ανταμοιβή...

Στο καθετί που κάνουμε μας ενθαρρύνει η προοπτική ότι τίποτα δεν «πάει χαμένο» ακόμα και αν δεν φαίνονται άμεσα αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως καθημερινά παραδείγματα άμεσης ηθικής ανταμοιβής. Αυτές είναι οι επιτυχίες κάθε χρόνο δεκάδων παιδιών στις εξετάσεις τους, η επιτυχία τους σε σχολές της επιλογής τους. Οτι ενήλικη εργαζόμενη επέστρεψε στα θρανία και κατάφερε να περάσει στο πανεπιστήμιο... Οτι πρώην μαθήτρια των Λαϊκών Μαθημάτων φέρνει το παιδί της στο ΕΚ για να γνωρίσει και να γραφτεί στα Λαϊκά Μαθήματα... Οτι μουσουλμάνα μαθήτρια έπειτα από πολλά χρόνια καλεί στον γάμο της στην Κομοτηνή την καθηγήτριά της... Οταν μαθητές και γονείς πλάι στους δασκάλους τους συμμετέχουν «στον αγώνα δρόμου - στον αγώνα ζωής - Τρέχουμε για την Παλαιστίνη» που το Εργατικό Κέντρο διοργανώνει. Πολλά τέτοια «απλά καθημερινά» που τελικά συνθέτουν κάτι σπουδαίο.


Ελένη ΜΑΝΤΗ
Δασκάλα, μέλος της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ