ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΙΜΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ
ΜΙΜΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ
ΦΩΤΟ

Στις 27 Αυγούστου του 2023 άφησε την τελευταία του πνοή - κυριολεκτικά στα χέρια μου - ο σύντροφός μου ΗΛΙΑΣ ΜΕΡΤΖΕΛΟΣ, στα 69 του χρόνια. Γεννημένος το 1954 στο ορεινό χωριό Βούρβουρα της Αρκαδίας από αγροτική οικογένεια, πήγε Δημοτικό στο χωριό του και Γυμνάσιο στην Τρίπολη.

Το 1972 πέρασε στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο και τελείωσε τον Φλεβάρη του 1977, με πολλές δυσκολίες και στερήσεις - αναγκάστηκε να δουλέψει ως οικοδόμος. Ηδη από το πρώτο έτος 1972 - '73 λόγω των οικονομικών δυσκολιών και του αναπτυσσόμενου φοιτητικού κινήματος διαμόρφωσε ταξική συνείδηση και ήρθε στις γραμμές του ΚΚΕ, το οποίο δεν εγκατέλειψε ποτέ επί 50 συναπτά έτη.

Στα 32 του χρόνια στην Εκπαίδευση - εκ των οποίων τα 28 σε δημόσια Λύκεια - ως καθηγητής φυσικός κατόρθωσε να γίνει φάρος γνώσης και ήθους για τους μαθητές του. Με τον επιστημονικό του λόγο, το πράον του χαρακτήρα του, την καλοσύνη και τη σεμνότητά του, καθοδήγησε ανθρώπους που θα τον θυμούνται για πάντα.

Ο Ηλίας ήταν ένας θαυμάσιος άνθρωπος και ένας εμπνευσμένος δάσκαλος. Υπήρξε ενεργό μέλος του σωματείου (ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης - Καλλιθέας - Μοσχάτου), πάντοτε στην πρωτοπορία των διεκδικήσεων και των αγώνων του κλάδου μας. Πάντα παρών στα μικρά και μεγάλα προσκλητήρια των εκπαιδευτικών, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του ΚΚΕ. Από τον Μάη του 1980 που γνωριστήκαμε, πορευτήκαμε επί 43 χρόνια μαζί, συνοδοιπόροι και συναγωνιστές για έναν καλύτερο κόσμο!

Στη μνήμη του Ηλία προσφέρω - μέσω ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ - 500 ευρώ ως ενίσχυση του Κόμματός μας, που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για έναν κόσμο χωρίς βαρβαρότητα, για το φωτεινό αύριο του λαού μας, για «όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι».

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ
Η σύντροφός του Δρίζη Ηλία Δανάη

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μας ΚΥΡΙΑΚΟΥ (ΚΥΡΟΥ) ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ και ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ (ΡΟΥΛΑΣ) ΤΣΑΓΚΑΡΛΗ, παιδιών της εργατικής τάξης, προσφέρουμε 500 ευρώ, ως δεύτερη δόση, στο κόμμα μας, το ΚΚΕ.

Τα παιδιά τους Χριστόφορος Αποστολίδης και Δήμητρα Τσαγκαρλή

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συζύγου μου, ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΙΡΟΥ, προσφέρω 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κάτω Αιγάλεω του ΚΚΕ.

Η σύντροφος της ζωής του, Γιούλα Κούρκουλα

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη της ΑΝΔΡΙΑΝΑΣ ΛΕΓΑΚΗ και του αγαπημένου συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, που ήμασταν μαζί στο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ για πολλά χρόνια, προσφέρουμε ο Μιχάλης Λεγάκης, η κόρη του Μαρία και οι εγγονές του Ανδριάνα και Ιωάννα, το ποσό των 30 ευρώ στο Κόμμα που 106 χρόνια παλεύει για ειρήνη - σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Μιχάλης Λεγάκης

***

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΑΜΠΑΡΟΓΛΟΥ μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν δίπλα στις γραμμές του Κόμματος. Η κόρη του Νικολέτα προσφέρει στη μνήμη του πατέρα της και στη μνήμη της ΑΝΔΡΙΑΝΑΣ ΛΕΓΑΚΗ 20 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας φίλου και συντρόφου ΣΥΚΟΥΤΡΗ ΜΗΤΣΟΥ προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Καρπαθιωτάκης Μιχάλης, Ντάφου Μαρία

***

ΦΩΤΟ 2

Στις 14 Σεπτέμβρη 1946, έξι αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας δολοφονήθηκαν ύστερα από ενέδρα στην Πλατιά Αμμο στην Παλική της Κεφαλονιάς. Ανάμεσά τους τα αδέρφια ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ και ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ του Βαλσάμου. Τα ανίψια τους Μήλια Θεοφιλάτου και Θανάσης Θεοφιλάτος προσφέρουν στη μνήμη τους 60 ευρώ για την επιτυχία του 50ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» στην Πάτρα, που διεξάγεται 78 χρόνια μετά τη δολοφονία τους.

***

ΦΩΤΟ

Πρόσφατα «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή ο σύντροφος και φίλος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΡΗΣ, που σε όλη του τη ζωή υπήρξε παράδειγμα κομμουνιστή και ανθρώπου. Θα τον θυμόμαστε για τη μαχητικότητά του, την πίστη του στις αρχές του Κόμματός μας, τη σεμνότητα και την ανιδιοτέλειά του, τη συμμετοχή του στους αγώνες, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας του. Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο Κόμμα μας, μέσω ΚΟΒ Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας, και 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» Πάτρας του ΚΚΕ.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ
Δήμος, Πόπη και Ελένη Λάτα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του παππού μας, ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗ, προσφέρουμε στο Κόμμα το ποσό των 100 ευρώ μέσω ΚΟ Χρηματοοικονομικού της ΚΟ Αττικής.

Ολγα, Φεράτ

Ρόζα, Αρης

***

Σύντροφοι και φίλοι εύχονται θερμά συλλυπητήρια στον σ. Γιάννη Χαλκιαδάκη και στην οικογένειά του για τον θάνατο του πατέρα του ΔΗΜΗΤΡΗ και αντί για στεφάνι προσφέρουν μέσω της ΚΟΒ Ιεράπετρας Λασιθίου 110 ευρώ για ενίσχυση του Κόμματος.

***

ΦΩΤΟ

Στις 5 Σεπτέμβρη «έφυγε» από τη ζωή στα 86 του χρόνια ο σ. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΡΑΛΙΟΣ. Η ζωή και η δράση του τόσο μέσα στα κοινωνικά κι εργασιακά προβλήματα των ΕΒΕ όσο και μέσα από την οργανωμένη πάλη στη συνέχεια ως μέλος του ΚΚΕ ήταν δεμένες με τη δράση και την πάλη του Κόμματος για ζωή με δικαιώματα, για μια δίκαιη κοινωνία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ο σ. Λευτέρης ήταν αυτοαπασχολούμενος στον κλάδο του μετάλλου (σιδηροκατασκευαστής). Στο ΚΚΕ οργανώθηκε το 1988, σε δύσκολες συνθήκες ιδεολογικής διαπάλης. Εδωσε τη μάχη με τον οπορτουνισμό την περίοδο της κρίσης, κατανοώντας την ανάγκη ύπαρξης κόμματος της εργατικής τάξης. Πάλεψε για την οργάνωση των αυτοαπασχολούμενων μικρών ΕΒΕ στα σωματεία τους κι υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ στη Βοιωτία. Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, δεν σταμάτησε ποτέ να είναι δίπλα στο Κόμμα, να ενημερώνεται για τις δράσεις της ΚΟ και να διαβάζει ανελλιπώς τον «Ριζοσπάστη» που με βαθιά συγκίνηση προμηθευόταν από τους νεότερους συντρόφους.

Στη μνήμη του, η σύντροφος της ζωής του Μαρία και τα παιδιά του Ανδρέας - Σίσσυ, Ιωάννης - Κατερίνα, Κατερίνα - Κυριάκος προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Λιβαδειάς, 300 ευρώ.

Επίσης μέσω ΚΟ Λιβαδειάς, φίλοι και σύντροφοι προσφέρουν στη μνήμη του σ. Λευτέρη Μπράλιου 60 ευρώ.

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΛΕΓΑΚΗ
ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΛΕΓΑΚΗ
***

ΦΩΤΟ

Για την ΑΘΗΝΑ ΖΥΜΑΡΗ, την δική μας Αθηνούλα που μας άφησε τόσο νωρίς με μια μαχαιριά στην καρδιά, θα ζει πάντα στη σκέψη και τους αγώνες μας, η νονά σου Ευαγγελία Χατζηνάκη προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Καραβοστάμου Ικαρίας.

  • Στη μνήμη της ΑΘΗΝΑΣ ΖΥΜΑΡΗ, της δικής μας Αθηνάς, της συντρόφισσας, της Ικαριώτισσας του Καραβοστάμου, του Περάματος, των Φεστιβάλ μας, του «Ριζοσπάστη», της καρδιάς μας, σύντροφοι και φίλοι σου, προσφέρουν 270 ευρώ στο Κόμμα σου, μέσω ΚΟΒ Καραβοστάμου Ικαρίας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στην μνήμη της πολυαγαπημένης μας ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΤΑΜΟΥΡΙΔΟΥ - ΜΩΥΣΙΔΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 28 Ιούλη 2024, ο σύζυγος Ανέστης Μωυσίδης και τα παιδιά της προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη» 300 ευρώ, στο ΚΚΕ 300 ευρώ και στο Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ 100 ευρώ. Η Τασούλα ήταν θυγατέρα του λαοφιλούς κομμουνιστή παπα - Κυριάκου Ταμουρίδη (Παπαφλέσσα) εκτελεσθέντος το 1949 στο Μεζούρλο Λάρισας. Υπήρξε αγωνίστρια του ΕΛΑΣ, μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής της και επί σειρά ετών πρόεδρος του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ. Συνέγραψε ένα μικρό βιβλίο, με τίτλο «Η διαδρομή μιας ζωής» με θέμα τα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου και της μετεμφυλιακής εποχής.

***

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου που «έφυγε» από τη ζωή ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΑΛΤΣΑΣ, η κόρη του Εφη και η εγγονή του Χαρά Ξανθάκη προσφέρουν στην ΚΟ Λευκάδας το ποσό των 100 ευρώ στη μνήμη του.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΦΩΤΙΟΥ ΤΖΙΚΑ, για τα δύο χρόνια που έχει «φύγει» από τη ζωή (20/09/2022), η σύζυγός του Ασημίνα προσφέρει 100 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΣΙΓΑΡΑ, που «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας και μας λείπει πολύ, προσφέρουμε 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Προσφυγικών της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

ΑΘΗΝΑ ΖΥΜΑΡΗ
ΑΘΗΝΑ ΖΥΜΑΡΗ
Η εγγονή της Μυρσίνη Μπέλλου και η Αγγελική Τσώλου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μου μητέρας ΑΝΘΗΣ ΣΚΛΑΒΟΥ, που έζησε μια ζωή αγάπης και προσφοράς, δεσμευμένη στην υπηρεσία της συνείδησής της και του συλλογικού καλού, προσφέρω στο Κόμμα 300 ευρώ.

Κατερίνα Σκλάβου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΑΡΟΥΤΣΗ, που τέσσερα χρόνια μάς λείπει, προσφέρω 100 ευρώ στο Κόμμα που τα ιδανικά του υπηρέτησε μέχρι τέλους.

Ντίνα Βαρουτσή

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος ΜΙΜΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο κίνημα. Πάλεψε ταξικά από πολλές θέσεις, τόσο μέσα από την οργανωμένη ζωή, όσο και από την εκδοτική του δράση. Την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αργότερα στο ΚΚΕ, μέλος του οποίου παρέμεινε έως το τέλος της ζωής του.

Το 1953, μετά από διώξεις και αγώνες, φιλομαθής και δημιουργικός, ασχολήθηκε με τον χώρο του βιβλίου. Το 1957 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο «Ελληνικά Γράμματα». Ως εκδότης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου επιλέγοντας και στηρίζοντας προοδευτικά και αξιόλογα έργα. Ανάμεσα σε αυτά είναι η «Πελοποννησιακή Πρωτοχρονιά», σημείο αναφοράς λαογραφικών μελετών και η μεγάλη «Παιδαγωγική Εγκυκλοπαίδεια», πηγή αναφοράς για γενιές δασκάλων και παιδαγωγών στην πατρίδα μας. Στην προσπάθειά του αυτή συναντήθηκε και συνεργάστηκε με εξέχουσες προσωπικότητες των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, μεταξύ των οποίων οι Τερζάκης, Βρεττάκος, Ρίτσος, Τσαρούχης, Κουγέας, Κατσαρός, Κόντογλου και άλλοι.

Σε όλη του την πορεία, στις δυσκολίες που συνάντησε και στους αγώνες που έδωσε, ο σύντροφος Μίμης οδηγήθηκε από και στήριξε την πεποίθησή του πως οι μεγάλοι ταξικοί αγώνες είναι συνυφασμένοι με τη μόρφωση του λαού και το πλατύ άνοιγμα της γνώσης σε αυτόν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΙΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΙΡΟΣ
Ο σύντροφος Μίμης «έφυγε» από τη ζωή το 1995, παραμένοντας αγωνιστής έως το τέλος. Ακόμα περισσότερο, ως γνήσιος κομμουνιστής μεγάλωσε και συνεργάστηκε με τον γιο του Παύλο, δίνοντάς του βήμα έτσι ώστε εκείνος σήμερα να φτιάχνει τη δική του πορεία συνεχίζοντας όμως την παράδοση της προσπάθειας του πατέρα του.

Ο Παύλος Παπαχριστοφίλου, τιμώντας τον πατέρα του και τους αγώνες του, προσφέρει συντροφικά στο ΚΚΕ 500 ευρώ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΣΙΓΑΡΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΣΙΓΑΡΑ
ΦΩΤΙΟΣ ΤΖΙΚΑΣ
ΦΩΤΙΟΣ ΤΖΙΚΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΡΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΚΥΡΟΣ) ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΚΥΡΟΣ) ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (ΡΟΥΛΑ) ΤΣΑΓΚΑΡΛΗ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (ΡΟΥΛΑ) ΤΣΑΓΚΑΡΛΗ
ΗΛΙΑΣ ΜΕΡΤΖΕΛΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΜΕΡΤΖΕΛΟΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΡΑΛΙΟΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΡΑΛΙΟΣ
ΤΑΣΟΥΛΑ ΤΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΩΥΣΙΔΟΥ
ΤΑΣΟΥΛΑ ΤΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΩΥΣΙΔΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ
ΑΝΘΗ ΣΚΛΑΒΟΥ
ΑΝΘΗ ΣΚΛΑΒΟΥ
Προσφορά στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

O Στέφανος Ιωαννίδης προσφέρει στο Ιδρυμα Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «Το Σπίτι του Αγωνιστή», που φιλοξενεί τη ζωντανή Ιστορία του ΚΚΕ, το ποσό των 50 ευρώ.

Προσφορά από τον Καναδά

Οι αγωνιστές, φίλοι του ΚΚΕ από το μακρινό Τορόντο του Καναδά στέλνουν στο κόμμα τους, το ΚΚΕ, 1.100 δολάρια για να ενισχύσουν τον αγώνα του για τα λαϊκά προβλήματα, στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Προσφέρουν: Αννα Παναγιωτίδου (200 δολάρια), Αποστολάτος Βασ. (250 δολάρια), Γενάρης Κωνστ. (100 δολάρια), Λεμπέσης Κωστ. (100 δολάρια), Παναγιωτίδης Χαρίτος (250 δολάρια), Παρλάνης Θανάσης (200 δολάρια).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ