ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Ανακοίνωση - κάλεσμα ξεσηκωμού από την Επιτροπή Περιοχής Δυτ. Ελλάδας του ΚΚΕ. Πρόγραμμα δράσης στην περιοχή, όσες μέρες διαρκεί η άσκηση

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Πάτρα
Από παλιότερη κινητοποίηση στην Πάτρα
«Ούτε γη ούτε νερό στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες των λαών!», τονίζει στο κάλεσμά της προς τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία της περιοχής η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση.

Παράλληλα, οι Κομματικές Οργανώσεις, καθ' όλο το διάστημα της άσκησης, προγραμματίζουν δράσεις ενημέρωσης στους νομούς της περιοχής, ώστε το κάλεσμα σε ξεσηκωμό να φτάσει παντού.

Μεταξύ άλλων, αντιπροσωπείες των ΤΕ Αχαΐας και Ηλείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας, θα περιοδεύσουν το Σάββατο 28/9 στην Κάτω Αχαγιά (10 π.μ.) και στην Ανδραβίδα (12.30 μ.μ.). Την Πέμπτη 3/10 θα πραγματοποιηθούν πικετοφορίες στην Αχαΐα σε κάθε γειτονιά της Πάτρας και στην Κ. Αχαγιά, στην Ηλεία το απόγευμα σε Πύργο, Αμαλιάδα, Λεχαινά, Ανδραβίδα, Κυλλήνη, Βαρθολομιό, Γαστούνη, Τραγανό, στην Αιτωλοακαρνανία (7 μ.μ.) στις κεντρικές πλατείες Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αμφιλοχίας.

«Η νέα αυτή γιγαντιαία άσκηση του ΝΑΤΟ όπου συμμετέχει η χώρα μας, βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μετατρέποντας τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας σε ΝΑΤΟικά ορμητήρια πολέμου και πιθανό στόχο αντιποίνων με μεγάλες συνέπειες για τον λαό της περιοχής μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του λαού μας ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Σημειώνει επίσης: «Την ώρα που οι ενέργειες του Ισραήλ, με τη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, φέρνουν όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης, σε όλη τη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, είναι επιτακτικό το ζήτημα της άμεσης απεμπλοκής της χώρας μας από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο λαός με την πάλη του να δώσει απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε κάθε γωνιά της Γης, δίνουν πολεμικό υλικό στους φονιάδες των λαών και "ζεστό" χρήμα στην πολεμική βιομηχανία, ενώ παράλληλα στέλνουν τους φαντάρους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο στόμα του λύκου, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας.

Να εκφράσει την αντίθεσή του στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο πολέμου σε βάρος των λαών όλου του κόσμου, στηρίζοντας κράτη - δολοφόνους όπως το Ισραήλ, που αφανίζει στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο χιλιάδες αμάχους και μικρά παιδιά».

«Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην χώρα», προσθέτει η Επιτροπή Περιοχής και καλεί σε πάλη για: «Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Κανένας αξιωματικός, στρατιώτης, ναύτης έξω από τα σύνορα. Να επιστρέψουν όλες οι αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων. Καμία φρεγάτα στη Μέση Ανατολή. Να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία. Ποτέ ξανά πυρηνικά στον Αραξο. Λευτεριά στην Παλαιστίνη, ο Παλαιστινιακός λαός να αποκτήσει τη δική του πατρίδα».

Καταλήγοντας σημειώνει: «Η διέξοδος σήμερα βρίσκεται στη σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου που υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα. Η πραγματική ελπίδα για τον λαό μας βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ που δεν έχει δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Σήμερα ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση είναι αναπόσπαστα δεμένος με την πάλη για να κλείσουν οι βάσεις, για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, για την αποδέσμευση από τους σχεδιασμούς και τις ενώσεις του κεφαλαίου, όπως είναι η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Είναι δεμένος με την πάλη για την ειρήνη, τη φιλία και αλληλεγγύη των λαών, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους».

  • Ολη τη νεολαία «στο πόδι», απέναντι στη ΝΑΤΟική άσκηση «Ramstein Flag 24», καλεί με ανακοίνωσή του και το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
Μπαίνουμε μπροστά για την οργάνωση της πάλης του λαού

Ηδη είναι πάνω από ορατό το ενδεχόμενο ενός ολοένα και πιο απειλητικού πολέμου του ΝΑΤΟ, όπου με λύσσα έχουν στρατεύσει τη χώρα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωατλαντισμού.

Ενδεικτικό στοιχείο του κυνισμού αποτελεί η πρόσφατη δήλωση του ανώτατου αρχηγού επιμελητείας του ΝΑΤΟ, Γερμανού στρατηγού Ζόλφρανκ, ότι το ΝΑΤΟ, αποδεχόμενο την επερχόμενη καταστροφή για τους λαούς με έναν γενικευμένο πόλεμο στην Ουκρανία, προσπαθεί να αναπτύξει την επιχειρησιακή ικανότητα (δεν τη διαθέτει) να μεταφέρει για περίθαλψη από την πρώτη γραμμή του μετώπου τεράστιο αριθμό στρατιωτών με βαριά τραύματα.

Αν αυτό αποτελεί ένα από τα ανατριχιαστικά αναμενόμενα αποτελέσματα του πιθανολογούμενου γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι εξίσου σημαντικό να διερευνηθούν τα βήματα που γίνονται μεθοδευμένα και καθημερινά, τα οποία αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες ξεσπάσματος ενός τέτοιου πολέμου.

Το διάστημα 30 Σεπτέμβρη έως 11 Οκτώβρη, στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας θα εξελιχθεί η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότερα από 140 πολεμικά αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς (F-16, Rafale και F-35), περισσότερα από 1.500 άτομα προσωπικό και μέσα υποστήριξης αυτού του αεροπορικού στόλου από 13 χώρες της λυκοσυμμαχίας, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και οι υποδομές και άλλων βάσεων της χώρας, όπως ο Αραξος και το Ακτιο.

Είναι φανερό ότι μέσω της νέας άσκησης του ΝΑΤΟ, όχι απλά βαθαίνει η εμπλοκή στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ή μετατρέπει τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας σε ΝΑΤΟικά ορμητήρια πολέμου, αλλά η Ελλάδα - και έχει γι' αυτό τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση - αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο:

Σήμερα, στη δοκιμή του συντονισμού ΝΑΤΟικών δυνάμεων για έναν μελλοντικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο μέσω των καθημερινών ασκήσεων σε αέρα, θάλασσα και στεριά.

Αύριο, σε περίπτωση που υπάρξει γενίκευση του πολέμου και ως συνέχεια του σημερινού της ρόλου, θα συμμετάσχει εμπλέκοντας άμεσα και ολοκληρωτικά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων (προσωπικό, μέσα και υποδομές), του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών της χώρας σ' αυτόν τον πόλεμο.

Εξαιτίας αυτής της προοπτικής, ήδη αποτελεί τακτική αναγκαιότητα για τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα η προστόχευση κομβικών στόχων. Δηλαδή η στόχευση από σήμερα στόχων όπως στρατιωτικές βάσεις, οδικοί κόμβοι, λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανικές και παραγωγικές υποδομές, ενεργειακοί κόμβοι, μεγάλα αστικά κέντρα κ.λπ.

Ολα αυτά δεν εντάσσονται σε απλά αντίποινα. Αποτελούν τακτική στοχοποίηση και εξουδετέρωση τομέων της στρατιωτικής δυναμικής ενός στρατιωτικά μέλους της λυκοσυμμαχίας όπως η Ελλάδα. Οσο δε αυξάνεται η στρατιωτική ισχύς της χώρας μέσω των φαραωνικών εξοπλισμών, τόσο περισσότερο ισχυροποιείται η ανάγκη για πιο δυναμική, άρα και πιο καταστροφική για τον λαό αντιμετώπιση της Ελλάδας, απ' τα αντίπαλα του ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Ομως, πέρα απ' το σημαντικό στρατιωτικό σκέλος των προετοιμασιών, είναι σημαντικές οι διεργασίες που συντελούνται και στο επίπεδο της καπιταλιστικής οικονομίας. Ηδη η ευρωενωσιακή οικονομία κινείται στην τροχιά της εμβληματικής - όπως αποκαλείται - Εκθεσης Ντράγκι, που προδιαγράφει γιγαντιαίες κρατικές επενδύσεις (800 δισ. ευρώ τον χρόνο, με 500 δισ. από αυτά να προορίζονται για την πολεμική βιομηχανία), στο πλαίσιο πάντα της ενίσχυσης της πολεμικής οικονομίας, που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήδη διαθέτει πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όχι απλά στηρίζει, αλλά και πρωτοστατεί σε αυτές τις επιλογές. Την τελευταία δεκαετία, ο ελληνικός λαός πλήρωσε για στρατιωτικές δαπάνες (προσανατολισμένες όπως είναι στα πρότυπα και προτάγματα των Ευρωατλαντικών) 8,054 δισ. ευρώ το 2022, 6,224 δισ. το 2023, ενώ προϋπολογίζεται να καταβάλει 7,126 δισ. ευρώ το 2024. Το αντίστοιχο ποσό το 2014 ήταν 3,939 δισ.

Είναι ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς της νεολαίας, των γυναικών, του λαϊκού κινήματος να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση της μεγάλης ΝΑΤΟικής άσκησης «Ramstain Flag». Ενωμένοι να απαιτήσουν να μην πραγματοποιηθεί και να βροντοφωνάξουν να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί από την Ανδραβίδα και τον Αραξο. Να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη μη εμπλοκή των ελληνικών αεροπορικών βάσεων της Δυτικής Ελλάδας (Ακτιο, Αραξος, Ανδραβίδα, Καλαμάτα), αλλά και όλης της χώρας, σήμερα στο πολυεθνικό θέατρο δοκιμών των εγκληματικών σχεδίων τους, αύριο στο αιματοκύλισμα άλλων λαών.

Μόνο η πάλη των λαών μπορεί να σβήσει το φιτίλι που άναψαν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην πυριτιδαποθήκη της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Αξιοποιούμε τα πολύτιμα διδάγματα της ηρωικής Ιστορίας του Κόμματος, ώστε, αν γενικευτεί η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, να μην επιστρέψουμε στον φαύλο κύκλο που γεννά την εκμετάλλευση, τις κρίσεις, τους πολέμους. Να βάλουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη και την εξουσία της.

Η καλύτερη προετοιμασία γι' αυτό είναι η κλιμάκωση του αγώνα, της μάχης που δίνουμε καθημερινά για να κλείσουν οι βάσεις, για την αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό στην εξουσία. Παλεύουμε αποφασιστικά με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης. Η ζωή έδειξε ότι κανένας αντίπαλος του λαού δεν είναι παντοδύναμος, όταν αυτός αποφασίσει να σηκώσει το ανάστημά του και να συγκρουστεί μαζί του. Είναι στο χέρι μας να βάλουμε τέλος σ' αυτό το έγκλημα και ο τροχός της Ιστορίας να γυρίσει ξανά μπροστά.


Του
Νίκου ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ*
* Ο Ν. Παπαναστάσης είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ - ΠΡΟΒΑ ΠΟΛΕΜΟΥ «RAMSTEIN FLAG 24» ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ