ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Στα σκαριά η αύξηση του ορίου ηλικίας

Ετοιμο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με δικαιολογία την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα
Ετοιμη να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών είναι η ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το ακριβές περιεχόμενο του οποίου αποκρύπτει, ενώ γενικότερα προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία του. Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο καταγγέλλει την κυβερνητική στάση και καλεί σε αγωνιστική κινητοποίηση την εργατική τάξη και όλο το λαό, έτσι ώστε να μην περάσουν τα νέα μέτρα, αλλά και για να ανατραπεί γενικότερα η αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική που υλοποιείται.

Αφορμή για την προώθηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος - που θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο για την κατεδάφιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και, μάλιστα, πέρα και έξω από κάθε έννοια «διαλόγου» - αποτέλεσε η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ύστερα από προσφυγή εργαζόμενου της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία 96/97/ΕΚ. Η οδηγία αυτή ορίζει, στα πλαίσια της «ισότητας», εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών, οι οποίοι υπάγονται στα «επαγγελματικά συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης», ένα από τα οποία είναι και αυτό των εργαζομένων στη ΔΕΗ, σύμφωνα με τη Δικαστική Απόφαση.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας, τίθεται ζήτημα «ερμηνείας» της απόφασης. Αναφέρει επίσης ότι «στην κατηγορία αυτή (σ.σ. επαγγελματικά συστήματα) θεωρείται ότι δεν εμπίπτουν τα γενικά συστήματα ασφάλισης μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, ΟΓΑ)». Στη συνέχεια όμως, το υπουργείο Εργασίας αντιφάσκει με την ίδια τη δική του «ερμηνεία», αναφέροντας ότι «δεν είναι συνεπώς σωστό να βγαίνουν εύκολα και αβασάνιστα συμπεράσματα ποια συστήματα (και ποια Ταμεία) είναι επαγγελματικά και ποια όχι». Ακόμη περισσότερο, σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την οδηγία «στα ασφαλιστικά ταμεία που είναι υποχρεωμένη», ενώ, σχετικά με τα όσα καταγγέλλονται για τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, χρησιμοποιεί τη γενική διατύπωση ότι πρόκειται για «ερμηνείες και προεκτάσεις υποθέσεων, οι οποίες δεν προκύπτουν αναγκαστικά»!!!

Επίσης, προσπαθεί να υποβαθμίσει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα κυρώνει την οδηγία 96/97/ΕΚ, ως ένα τυπικό θέμα συμμόρφωσης με τη Δικαστική Απόφαση!

Την τακτική της υποβάθμισης της Δικαστικής Απόφασης, αλλά και της κυβερνητικής θέσης, ακολουθεί και η ΓΣΕΕ, η οποία σε δελτίο Τύπου επισημαίνει πως «αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν ούτε καθολικό, ούτε δεσμευτικό χαρακτήρα. Συνεπώς, δεν αποτελούν αντικείμενο για κρίσεις ή ερμηνείες». Προσθέτει, ακόμη, ότι «το θέμα που προβάλλεται σήμερα, κατά την άποψή μας, δεν έχει γενικευμένο χαρακτήρα». Η ΓΣΕΕ δεν αναφέρεται καθόλου στο Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται, ούτε στο ότι ήδη έχει κριθεί ως «επαγγελματικό σύστημα» το Ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Η ΔΗΣΕΚ («Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση») καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «με πρόσχημα τις δήθεν επιταγές της ΕΕ» θέλει να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.

Η στάση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι, όχι μόνο δεν έχει παραιτηθεί από τα σκληρά μέτρα που είχε ανακοινώσει για την αντιδραστική ανατροπή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά, αντιθέτως, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για την προώθησή τους. Να θυμίσουμε ότι τα μέτρα που θέλει να επιβάλει πλήττουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνουν τις παρεχόμενες συντάξεις, αυξάνουν το κόστος της ασφάλισης για τους εργαζόμενους, προσφέρουν ως «δώρο» σημαντικά τμήματα της Ασφάλισης στους ιδιώτες. Βασικό σημείο της κυβερνητικής πρότασης είναι το σύστημα των «τριών πυλώνων», ένα σχήμα που επιμερίζεται στην Κύρια Ασφάλιση, στην Επικουρική και την Ιδιωτική. Επίσης, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα βαρέα ανθυγιεινά, ενώ προβλέπονται συγχωνεύσεις, που αντιμετωπίζουν ισοπεδωτικά τους ασφαλισμένους και τα δικαιώματά τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας ανατροπής των αντιασφαλιστικών μέτρων

Με χτεσινή ανακοίνωσή του, σχετικά με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, καλεί σε πάλη για την ανατροπή των νέων μέτρων που προωθούνται, αλλά και της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θεσπίσει ενιαία όρια συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες, αυξάνοντας το όριο των γυναικών, επιβεβαιώνεται και με τη στάση της στη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ετσι, προτίθεται να καταργήσει την 5ετή διαφορά στη συντάξιμη ηλικία μεταξύ αντρών και γυναικών, που είναι η ελάχιστη αναγνώριση της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, χρησιμοποιώντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ΔΕΚΟ.

Το θέμα αυτό επιβεβαιώνει επίσης, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μόνο στα λόγια πήρε πίσω τα μέτρα κατά του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση. Τα διατηρεί και επιχειρεί να παγιδεύσει το λαό με ελιγμούς και με αναγωγή όλων των ζητημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης στον περιβόητο «κοινωνικό διάλογο».

Η ανεργία, οι ευέλικτες και ελαστικές μορφές εργασίας, οι νεοφιλελεύθερες επιλογές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην υγεία και στην πρόνοια, πρώτα και κύρια πλήττουν την εργαζόμενη γυναίκα, που ζει κάτω από το βάρος δυσμενών διακρίσεων. Κανείς πλέον δεν μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι προστατεύεται η μητρότητα..

Το ΚΚΕ καλεί και πάλι την εργατική τάξη, σύσσωμη, όλο το λαό να παρεμποδίσει τα νέα μέτρα, να τα ανατρέψει. Να παλέψει:

  • Για Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική και υποχρεωτική για όλο το λαό με παροχές υψηλού επιπέδου.
  • Για μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες (60 και 55 αντίστοιχα).
  • Για δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους και για όλες, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.
  • Για κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
  • Για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων και για πλήρη και σταθερή απασχόληση.
  • Για κατοχύρωση της κατώτερης σύνταξης στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη - εργάτριας ή του 80% του μισθού, ως μέτρο περιφρούρησης του συνταξιούχου από την εξαθλίωση.
  • Για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων γυναικών με ουσιαστικό έλεγχο για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλισης. Επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους εργοδότες, που χρησιμοποιούν ανασφάλιστη εργασία.
  • Για κάλυψη των ανέργων γυναικών, για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη και επίδομα ανεργίας, όσο διαρκεί η ανεργία».
«ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΑΕ»
Μπαράζ απολύσεων

Σε νέες απολύσεις εργαζομένων προχώρησε χτες η εργοδοσία της εταιρίας «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΑΕ», τρεις μέρες πριν κλείσει το εργοστάσιο για διακοπές... Οι απολύσεις έγιναν, αν και η εργοδοσία είχε συμφωνήσει, σε τριμερή συνάντηση, να επαναπροσλάβει και όσους απέλυσε προηγούμενα. Αποδείχτηκε, όμως, ξανά ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία δε γνωρίζει από «συμφωνίες», παρά μόνο από τη «γλώσσα» του αγώνα.

Οπως καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ, η εργοδοσία της εταιρίας προσήλθε σε δύο τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας και δεσμεύτηκε, παρουσία του υφυπουργού και του σωματείου των εργαζομένων, να σταματήσει τις απολύσεις προσωπικού και να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη ήδη απολυμένων εργαζομένων. Αθέτησε, όμως, για μία ακόμα φορά τις συμφωνίες της.

Καταλήγοντας, η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την εργοδοσία για μεθοδεύσεις και αναχρονιστικές και αναξιόπιστες ενέργειες και εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στο σωματείο και τους εργαζόμενους.

Αποφάνθηκε η Διαιτησία για τους λογιστές

Αυξήσεις 2,6% από 1/1/2001 και 2,4% από 1/7/2001, προβλέπει η Διαιτητική Απόφαση 32/2001, που αφορά τη Συλλογική Σύμβαση των λογιστών όλης της χώρας. Η απόφαση, η οποία κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας, προβλέπει ακόμη ότι οι πτυχιούχοι ΙΕΚ Λογιστικής εντάσσονται στο αμέσως επόμενο κλιμάκιο από αυτό που προκύπτει με βάση την προϋπηρεσία τους.

Στις διατάξεις της απόφασης, υπάγονται οι με σχέση εξαρτημένης εργασίας λογιστές και βοηθοί λογιστές, που εργάζονται στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές, εμπορικές και λοιπές πάσης φύσεως επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες όλης της χώρας. Ενδεικτικά, οι μισθοί των λογιστών διαμορφώνονται, σύμφωνα με τις παραπάνω αυξήσεις: Από 1/1/2001 ο κατώτερος μισθός στις 210.500 δρχ. και από την 1/7/2001 στις 215.600 δρχ. Στη δεκαπενταετία οι μισθοί φτάνουν τις 270.800 δρχ. από 1/1/2001, ενώ από 1/7/2001 τις 277.300 δρχ. Τέλος, στα τριάντα πέντε χρόνια, το πρώτο εξάμηνο ο μισθός είναι 333.900 δρχ. και το δεύτερο 342.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ