Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Στα σκαριά η αύξηση του ορίου ηλικίας

Ετοιμο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με δικαιολογία την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα
Ετοιμη να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών είναι η ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το ακριβές περιεχόμενο του οποίου αποκρύπτει, ενώ γενικότερα προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία του. Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο καταγγέλλει την κυβερνητική στάση και καλεί σε αγωνιστική κινητοποίηση την εργατική τάξη και όλο το λαό, έτσι ώστε να μην περάσουν τα νέα μέτρα, αλλά και για να ανατραπεί γενικότερα η αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική που υλοποιείται.

Αφορμή για την προώθηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος - που θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο για την κατεδάφιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και, μάλιστα, πέρα και έξω από κάθε έννοια «διαλόγου» - αποτέλεσε η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ύστερα από προσφυγή εργαζόμενου της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία 96/97/ΕΚ. Η οδηγία αυτή ορίζει, στα πλαίσια της «ισότητας», εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών, οι οποίοι υπάγονται στα «επαγγελματικά συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης», ένα από τα οποία είναι και αυτό των εργαζομένων στη ΔΕΗ, σύμφωνα με τη Δικαστική Απόφαση.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας, τίθεται ζήτημα «ερμηνείας» της απόφασης. Αναφέρει επίσης ότι «στην κατηγορία αυτή (σ.σ. επαγγελματικά συστήματα) θεωρείται ότι δεν εμπίπτουν τα γενικά συστήματα ασφάλισης μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, ΟΓΑ)». Στη συνέχεια όμως, το υπουργείο Εργασίας αντιφάσκει με την ίδια τη δική του «ερμηνεία», αναφέροντας ότι «δεν είναι συνεπώς σωστό να βγαίνουν εύκολα και αβασάνιστα συμπεράσματα ποια συστήματα (και ποια Ταμεία) είναι επαγγελματικά και ποια όχι». Ακόμη περισσότερο, σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την οδηγία «στα ασφαλιστικά ταμεία που είναι υποχρεωμένη», ενώ, σχετικά με τα όσα καταγγέλλονται για τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, χρησιμοποιεί τη γενική διατύπωση ότι πρόκειται για «ερμηνείες και προεκτάσεις υποθέσεων, οι οποίες δεν προκύπτουν αναγκαστικά»!!!

Επίσης, προσπαθεί να υποβαθμίσει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα κυρώνει την οδηγία 96/97/ΕΚ, ως ένα τυπικό θέμα συμμόρφωσης με τη Δικαστική Απόφαση!

Την τακτική της υποβάθμισης της Δικαστικής Απόφασης, αλλά και της κυβερνητικής θέσης, ακολουθεί και η ΓΣΕΕ, η οποία σε δελτίο Τύπου επισημαίνει πως «αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν ούτε καθολικό, ούτε δεσμευτικό χαρακτήρα. Συνεπώς, δεν αποτελούν αντικείμενο για κρίσεις ή ερμηνείες». Προσθέτει, ακόμη, ότι «το θέμα που προβάλλεται σήμερα, κατά την άποψή μας, δεν έχει γενικευμένο χαρακτήρα». Η ΓΣΕΕ δεν αναφέρεται καθόλου στο Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται, ούτε στο ότι ήδη έχει κριθεί ως «επαγγελματικό σύστημα» το Ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Η ΔΗΣΕΚ («Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση») καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «με πρόσχημα τις δήθεν επιταγές της ΕΕ» θέλει να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.

Η στάση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι, όχι μόνο δεν έχει παραιτηθεί από τα σκληρά μέτρα που είχε ανακοινώσει για την αντιδραστική ανατροπή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά, αντιθέτως, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για την προώθησή τους. Να θυμίσουμε ότι τα μέτρα που θέλει να επιβάλει πλήττουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνουν τις παρεχόμενες συντάξεις, αυξάνουν το κόστος της ασφάλισης για τους εργαζόμενους, προσφέρουν ως «δώρο» σημαντικά τμήματα της Ασφάλισης στους ιδιώτες. Βασικό σημείο της κυβερνητικής πρότασης είναι το σύστημα των «τριών πυλώνων», ένα σχήμα που επιμερίζεται στην Κύρια Ασφάλιση, στην Επικουρική και την Ιδιωτική. Επίσης, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα βαρέα ανθυγιεινά, ενώ προβλέπονται συγχωνεύσεις, που αντιμετωπίζουν ισοπεδωτικά τους ασφαλισμένους και τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ